Audi R8 (2007 – 2015) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 35 Reacties

De tweede generatie Audi R8 is er inmiddels al een tijdje en de prijzen voor een oudere R8 zakken. Maar waar moet je op letten bij het kopen van Audi's sportwagen?

Er zijn maar weinig auto’s die de meningen zo verdelen als de Audi R8. Als de auto onthuld wordt op de Autosalon van Parijs in september 2006 is dat meteen een feit. Met name de sideblades zijn erg bepalend in het ontwerp, dat bijna een kopie was van de Audi Le Mans Quattro Concept uit 2003. Audi laat er geen misverstand over bestaan dat het een serieuze aanval wil doen op de dikkere Porsche’s 911 (aankoopadvies) en andere sportwagens in die klasse. De naam R8 kwam van de Le Mans-racer uit die tijd.

In eerste instantie wordt de R8 leverbaar met een 4.2 V8 FSI met 420 pk en in 2009 volgt een 5.2 liter V10 met 525 pk. De V10 is makkelijk te herkennen aan de uitstaande sideblades. In 2010 volgt de Spyder, een cabrioversie van de R8. In 2011 groeit het vermogen van de V8 naar 430 pk. De krachtigste versie is de in gelimiteerde nummers gebouwde R8 GT (rijtest) met 560 pk.

In 2012 komt er een facelift, waarbij de V10 ook beschikbaar wordt als V10 Plus (rijtest) met maximaal 550 pk. Maar belangrijker is dat de S-Tronic dan beschikbaar wordt in de R8, een automaat met dubbele koppeling die prettiger schakelt dan de R-Tronic. De R8 kon overigens ook met handbak geleverd worden. De R8 heeft standaard vierwielaandrijving, maar het merendeel van het vermogen (70%) gaat in principe naar de achterwielen.

Aanbod op marktplaats
Er staan op dit moment 9 Audi’s R8 op Marktplaats. Daarvan zijn drie auto’s uitgerust met een V10. Prijzen beginnen tegenwoordig net onder de €50.000 euro, een weinig gebruikte V10 kost je ongeveer €100.000. De GT’s zijn weinig te vinden maar zijn door hun gelimiteerde oplage (333 stuks van de coupé en 333 stuks van de Spyder) echter speculatieobjecten geworden. Daarvan kunnen de prijzen dus flink hoger uitkomen. Handgeschakelde auto’s zijn zeldzaam, er staat er slechts één te koop in Nederland.

Pluspunten

 • Prestaties
 • Relatief makkelijk rijdbare sportwagen, dagelijks te gebruiken.
 • Standaard vierwielaandrijving.
 • Goedkoop in onderhoud (voor een sportwagen).

Aandachtspunten

 • De 4.2 FSI is gevoelig voor het verzamelen van koolstofafzetting als er weinig met de auto gereden wordt of als er alleen maar korte ritjes mee gereden worden. Een goede reinigingsbeurt kost zomaar €1500 euro.
 • Als de airco geen koude lucht blaast tijdens je proefrit, dan kan het zijn dat je een flink onderhandelpunt in handen hebt. Als de aircopomp namelijk kapot is, moet het motorblok eruit om deze te kunnen vervangen. Kost al snel €2000 euro door de vele arbeid die daarmee gepaard gaat.
 • Auto’s van de eerste jaargang vertonen soms wat corrosie aan de rand van panelen. Als de servicehistorie compleet is lost Audi dit in principe kosteloos op door de panelen te vervangen.
 • Met name het zicht naar achteren is vrij waardeloos, dus je kan overwegen een auto te zoeken met parkeersensoren.
 • De sportstoelen zijn zeldzaam en gewild, maar wel aan de harde kant dus bedenk je of je ze prettig genoeg vindt zitten of niet.
 • De sideblades werden in verschillende materialen en tinten geleverd. De carbon versies zijn het populairst en daardoor ook vaak wat duurder.
 • Het variabele onderstel Magnetic Ride was niet op alle jaargangen standaard, dus check met name bij vroege auto’s goed of dit erop zit. Als je het prettig vindt überhaupt, want de meningen zijn verdeeld over dit systeem. Testrijden dus!
 • Een beetje olieverbruik is prima, zeker als het een auto met een wat hogere kilometerstand betreft. Maar het mag niet teveel zijn: een liter per 1500 kilometer is acceptabel voor een V8, een halve liter per 1500 kilometer is acceptabel voor een V10.

Zoek de R8 of een andere auto op Marktplaats.nl.35 reacties

Zo uitgevoerd stiekem toch wel een droomauto. Wat een heerlijke bak!
Blijft een fantastisch machine! mijn neef heeft eentje met V8 en Larini uitlaatsysteem, gebruikt hem als daily en het is gewoon goddelijk als hij weer eens langskomt.
Volgens mij is 4.2 FSI zo’n beetje de beste keus als je elke dag met je supahcar naar je werk wil tuffen…. Relatief goedkoop te rijden, betrouwbaar, ingetogen. Je kan je echter af vragen of je dat wel wil… Buiten dat heeft dit ding niks te bieden als je het mij vraagt.
@mazdarx: wel met handbak graag.
Tja prachtige wagen natuurlijk, maar de Gallardo blijft ik toch net iets mooier vinden, en die zijn geloof ik ook rond de 100k range (correct me if im wrong)
@jdmpetje: de eerste bouwjaren zakken ook al flink. Een Balboni blijft ziek duur natuurlijk.
@dutchdriftking: Das een Gallardo toch?
@granlusso: Dat was zijn vraag ook ;)
@dutchdriftking: Haha las het verkeerd
Eerlijk gezegd vind ik hem nog steeds best duur 2dehands.
Vooral ook als je bedenkt dat je 80% van de tijd toch niet vol aan het gas kunt hangen vanwege andere weggebruikers die het plezier-ritje verpesten.
Volgens mij is een R8 V8 met handbak een erg leuke, redelijk betrouwbare en redelijk bereikbare sportwagen. Erg leuk!
Fraaie auto vind ik! Even off-topic: waarom verbruikt een V8 meer olie dan een V10 in dit geval?
Ik heb er tijdje aan zitten om een R8 als opvolger te kopen maar mijn keuze wordt toch wat tegengehouden door praktische zaken zoals 5 deuren en meer comfort; verder hele lekkere auto!
Schitterende wagens! Maar met een liter olie op 1500 km toch bijna een rijdend milieudelict…
Die laatste tip is leuk. Maar niet erg relevant @casperh Je gaat geen 1500 km testrijden met een R8. Dus hoe ga je dat ooit meten? Dat is meer iets voor als je hem al gekocht hebt.
@kilum: mischien krijg je wel bovag garantie dus dan kan je in de eerste 6 maanden testen hoeveel olie die zuipt en anders doekoe terug
Valt op foto altijd tegen, de R8. Maar in het echt zo mooi, naar mijn mening.
Vind hem al zo verouderd zo in het wit en echt een exclusief merk heb je ook niet. Nee liever wat anders.
Wil wil er nu de ex van Afrojack. Die gast rijd alles in elkaar. En Gordon had er 10 jaar geleden ook al 1tje in het wit.
Dacht ff dat het over deze http://www.autohezeman.nl/Audi/R8/4.2-V8-FSI-QuattroBOLED-XenonIn-Perfecte-Staat-2370033/3588/1/1/details.aspx?zoek=&so=gallerij ging.
Aangezien dit in jouw (en mijn) regio is. Zie ‘m elke ochtend staan aldaar.
1 liter olie op 1500km is binnen de perken…. Sorry hoor, maar dat is echt schandelijk. Kan je net zo goed de carterstop er uit draaien. Best een mooie auto om te zien. Maar Corrosie en dergelijk olie verbruik vind ik echt niet kunnen bij een auto in deze prijsklasse. Dacht dat die dingen best aardig in elkaar zaten, guess not.
Eens met @terazino iedere keer dat ik er een in het echt zie denk toch wel gaaf. Maar op foto’s vind ik het niks. Verder zou mijn voorkeur naar een V8 gaan, goedkoper, betrouwbaarder. Als ik de V10 zou willen zou ik toch gaan voor een Gallardo dat voelt toch iets speciaal-er.

Verder zitten er echte olieslurpers bij die zullen logische wijs het meest last hebben van koolstofopbouw. Maar er zitten ook auto’s bij die helemaal geen olie gebruiken. Iets wat je veel terughoort is dat de auto’s die ruw zijn ingereden minder tot geen olie verbruiken en dat het bij hogere kilometerstanden ook nog wat kan zakken.
Mijn vader heeft al ruim 5,5 jaar een R8 v8 met handbak. Auto heeft net geen 60k gelopen (2007).

Olieverbruik is erg laag, tussen de beurten door moet er een litertje bij. Dit komt neer op 1 op 10.000km ongeveer. Brandstofverbruik is vrij fors: 1:6.5 is vrij normaal bij enthousiast rijden. 1:9 is record verbruik in positieve zin.

Onderhoud is 1x per 2 jaar op 30.000km. Beurten zijn niet mega duur (~€1000 als er niets vervangen hoeft te worden). Slijtagedelen zijn duur: banden natuurlijk maar b.v. ook remschijven voor kosten €1600 incl blokken…….

R8 is een leuk alternatief voor een 911 die je om iedere hoek vd straat vind. V8 klinkt lekker en het stuurt leuk (middenmotor). Auto is comfortabel genoeg om in 1x naar Zwitserland te rijden b.v.
Het grootste nadeel is dat je iedere 911 zult moeten proberen voor te blijven. Want je laat je toch niet voorbij rijden door zo’n ‘platgeslagen kever’?
@original_arnoud: als je 12 bent ja. Anders boeit je dat echt niet.
Laatst eens met een R8 gereden. Erg fijne auto. Niet zo schreeuwerig (qua beleving) wat sommige andere sportwagens wel hebben. Staat vrij hoog op mijn lijstje.
Loopt ie nu op benzine of olie?
Als je zo’n bak wil kopen dan doe je dat toch in Duitsland, daar staan verse V10’s voor 70-75k te koop. Tel daar nog een kleine 10k aan bpm bij en je bent het mannetje. Een V8 kost je in totaal zo’n 55k. Leuk voor erbij want praktisch is anders :)
Er zijn er wereldwijd diverse (lees: heel veel) van in de fik gevlogen van de die generatie. Waarom wordt hier niets over gezegd??? Google maar eens “r8 fire” Ze hadden die r8 beter uit kunnen rusten met een sprinklerinstallatie. Deze auto gaat bij mij de geschiedenisboeken in als brandende fakkel die je niet moet kopen.
Toffe video hoor! Alleen het is een aankoopadvies.. Wie onder de vele duizende autobloggers is uitverkoren om zo’n auto te bezitten/kopen. Graag zie ik wat meer van de ‘gewone’ auto’s in het aankoopadvies.
@ruudbmw: die zijn er toch genoeg? Af en toe een auto van dit kaliber moet kunnen, en is daarnaast ook leuk!
Zummere de gekstee !!!
Dat ie van Afrosjaak geweest is lijkt mij absoluut geen pluspunt, liever dan die van Gordon…
De Skoda van de Supercars. Ja het is een verstandige aankoop(als je dan toch een supercar gaat kopen).

Maar het mist toch de allure van de gevestigde merken. Als Audi is ‘ie matig, want hoog olieverbruik. Als supercar is ‘ie saai.

Stel je vraagt ‘wat voor auto rij je?’
De Ferrari rijder zegt ‘een Ferrari’
De Audi rijder zegt ‘een R8’
@CasperH: De meest krachtige is nog altijd de gelimiteerde R8 LMX met 570pk en niet de R8 GT.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).