Audi R8 V10 Plus: rijtest en video

Auteur: , 75 Reacties

De duurste, krachtigste en snelste, maar ook de Audi met de minste turbo’s.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Een lofzang voor het atmosferische blok
Voor alle praktische, huis-tuin-en-keuken-toepassingen zijn turbo’s te prefereren, maar in een supercar heeft het ouderwetse atmosferische blok ook zo zijn voordelen. Wat heerlijk om de V10 door de toeren te jagen, zeker als je de flippers te hand neemt om de S-tronic bak met dubbele koppeling te bedienen. Zeker als je in een te hoge versnelling start, wordt de mooie krachtsopbouw van het atmosferische blok duidelijk. Met het klimmen van de toeren neemt de intensiteit van het geluid, acceleratie en venijnigheid toe, helemaal tot aan een orgasme aan sound en versnelling tot de redline van 8250 tpm.

Audi R8
V10
V10 Plus
Cilinderinhoud5204cc5204cc
Vermogen397 kW/540 pk449 kW/610 pk
Koppel540 Nm560 Nm
0-100 km/u3,5s3,2s
0-200 km/uNB9,9s
Topsnelheid320 km/u330 km/u
Prijs NL229.810,-259.070,-

Audi R8 V10 Plus

Het maximumkoppel haalt de V10 pas laat in het toerenbereik bij 6500 tpm, maar gelukkig schakelt de zeventraps S-tronic bak met dubbele koppeling bijzonder enthousiast terug. Het heeft ook zo zijn charme en de beloning is dat je zo heerlijk lang door kan trekken in de versnellingen. Ook zo lekker is launchcontrol die met één druk op de knop te activeren is, altijd lijkt te werken en dusdanig agressief de power erin gooit dat er een paar mooie zwarte strepen op het asfalt achter blijven.

Audi R8 V10 Plus

Meer quattro dan ooit
Voor deze R8 heeft Audi de quattro vierwielaandrijving een fikse upgrade gegeven. In de vorige R8 ging standaard veel van de kracht naar achteren, maar voor deze tweede generatie R8 kan de kracht volledig variabel naar de voor- of achteras worden gestuurd. Het zorgt ervoor dat er ongelofelijk veel grip en tractie voor handen is, maar ook dat het tempo wel heel erg hoog wil liggen om iets van speelsheid in het onderstel te gaan voelen. De vorige R8 was beter met het gaspedaal te besturen, tot aan een klein (of groot) driftje aan toe, iets wat in de nieuwste R8 een stuk lastiger is geworden. Sneller is het wel, maar leuker is het niet altijd, althans niet voor iedere bestuurder.

Audi R8 V10 Plus

Audi R8 V10 Plus

Wat je verder op de optielijst aanvinkt, moet je zelf weten, maar is er één optie die je niet moet overslaan. De instelbare dempers van Audi Magnetic Ride kosten slechts 2520 euro, maar het maakt het excellente onderstel af. Voor een supercar biedt de R8 verrassend veel veercomfort, zonder dat je van die soepelheid last hebt tijdens het stevigere bochtenwerk.

Audi R8 V10 Plus

Net zoveel vertrouwen als onderstel en quattro vierwielaandrijving geven de remmen. Een gedeelte van de meerprijs van de Plus is te verklaren doordat deze standaard keramische remmen heeft en die zijn meer dan berekend op hun taak. De gehele package maakt van de R8 een auto waarmee je makkelijk snoeihard rijdt.

Audi R8 V10 Plus

Virtual cockpit
Minimalistisch is niet het goede woord, maar Audi liet voor de R8 (en TT) wel iets weg, namelijk het navigatiescherm. Een tikje vreemd is het wel om in de duurste Audi te zitten en daarin niet het obligate scherm van tig inch in de middenconsole terug te vinden. Alle navigatie, entertainment en communicatie opties zijn via één scherm te bedienen wat achter het stuur zit en ja, op dat scherm kan je ook nog de meer traditionele informatie van de auto (toerental en snelheid) raadplegen. Het werkt prima, maar je moet wel de tijd nemen om alle knoppen op het stuur te ontdekken.

Audi R8 V10 Plus

Audi R8 V10 Plus

Concurrentie en conclusie
Vreemd genoeg kan je als autokoper met een kwart miljoen op zak in deze klasse ook nog keuzestress krijgen. Als alternatief voor de R8 heeft McLaren de 570S, de Porsche dealer slijt U graag een 911 Turbo S en er zijn ook nog twee Italiaanse alternatieven in de vorm van de Ferrari 488 en Lamborghini Huracan. Ik zou het ook niet weten. De McLaren is waarschijnlijk de beste supercar, maar de R8 klinkt het lekkerste van allemaal. De Ferrari en Lamborghini zijn een Ferrari en Lamborghini, waarbij de Huracan die magistrale V10 met de R8 deelt. De Porsche 911 is de meest praktische van allemaal, waarmee het dagelijks het beste leven is. Heel ruim is de R8 namelijk niet, ik pas er net in. Keuzes, keuzes, keuzes. Laat maar weten hieronder, waar jullie voor zouden gaan. Filmpje!75 reacties

Wat een wagen!
Alle VAG haters kunnen weer even terug in de hoek. Wat een machine!
@dutchdriftking: de v10 doet het hem omdat dat hem enigzins uniek maakt in de huidige markt maar anders…
@theyoungsaablover: Noem eens een ander merk wat zo`n goed ogende sportwagen met V10 levert. Ja Lamborghini, maar dat is het zusje van deze. Anders niets meer. Niks geen laf i8 3 pitter, geen turbo GT(s) van Mercedes, echt helemaal uniek.
@dutchdriftking: klopt wel maar ik vind hem gewoon niet mooi, smaak is persoonlijk toch? De motor daarentegen zou ik maar al te graag hebben!
@theyoungsaablover: Ja alleen de motor? Ga je hem in iets tofs bouwen of wordt het een salon tafeltje :)
@Donstil: hmmm zou het in een volvo passen? Dikke sleeper van maken
@theyoungsaablover: kijk eens in je broek. Daar vind je pas een sleeper….😉
@dutchdriftking: LFA
@lexusfan: plusje van mij :)
@lexusfan: word allang niet meer geleverd. Maar die was inderdaad geniaal.
@dutchdriftking: een laffe i8 is niet uniek? Er is niks unieks aan deze R8…been there, done that. “Vorsprung dürch technik” my ass.
Wat een sound.
Het is en blijft een beest
Wat een geile auto is dit toch in die blauwe kleur. Die v10 is echt geweldig, wat een geluid.
Ja. Porno.
Het is een fantastisch interieur en het zal ook zeker goed rijden, maar als ik dit soort bedragen te verkwisten had zou ik toch iets met een wat spannendere verpakking uit hebben gekozen.
Mijn keus in dit segment zou het niet zijn, maar een fenomenabele machine is het wel. Hij doet alles goed en klinkt geweldig. Ik snap dan ook zeker waar iemand voor deze auto zou kiezen. Maar ik snap nog beter waarom iemand voor de concurrentie zou kiezen. Toch net wat specialer. Maar dat is slechts subjectief.
Mooie auto maar zie en hoor liever de 458 Speciale.
Wat een apparaat is dat zeg!
@james82: Nou, voor de prijs van een Speciale koop je bijna twee R8’jes. En voor de Aperta zelfs drie!
@kapiteinaudi: Maar zien en horen kost niks!
@berlinetta: Oeps, verkeerd gelezen 😔
Hij klinkt echt verbluffend lekker, zit goed in elkaar en heeft echt goede specs.
En toch haalt deze auto het bij mij niet. Het interieur vind ik niet geweldig mooi, behalve het scherm achter het stuur. Het exterieur bezorgd mij ook geen wow-factor, iets wat de vorige R8 wel teweeg kon brengen. De vorige R8 vind ik ook wat stijlvoller, deze is me te hoekig. Het had bij wijze van spreke en hele brave Lamborghini kunnen zijn.
Mocht ik in de markt zijn voor auto’s als deze, koos ik voor de Ferrari. Het klinkt misschien vreemd, maar daarmee zou ik meer het gevoel krijgen dat ik met echt iets speciaals onderweg ben omdat het een Ferrari is. De R8 is dan wel een echte supercar, maar het blijft voor mij een Audi. Ik heb niks tegen Audi, maar ik zou nooit een kwart miljoen aan een Audi willen uitgeven.
@viezefreddyw: helemaal met eens : de Audi is een prima sportwagen : prachtige motor en onderstel.
Maar voor dit geld mist er iets. Ik zou als ik het geld had ook eerder kijken naar een Huracan , toch meer emotie en dezelfde techniek.

Het probleem zit er namelijk in dat je dezelfde badge op een A1 kunt krijgen.
En als je op cafe moet uitleggen dat je Audi sleutel wel de sleutel van een R8 is en niet van een A4 of dergelijke…

Dit probleem heb je niet bij Porsche, Ferrari , Mclaren…

BMW is zich dit nu ook wel aan het aandoen. (2 gran divorce)
@Alexke: dat jij je druk gaat maken om je sleutel op de tafel…jij maakt je dus druk wat andere mensen van je vinden? Jij wilt dus stoer gevonden worden als je een ferrari sleutel op tafel kan leggen? Kan je lekker mij bluffen? Kijk mij, ik rij een Ferrari, ik heb het gemaakt…

Ik zou het ook nog eens andersom zien. Mensen denken dat ik een audi a1 rij, prima, ik weet wel beter
@87sandyd: jij,jij,jij… rustig. ik rij met een Land-rover , het kan mij geen ruk schelen maar het is de waarheid.

het blijft een kwart miljoen euro voor een Audi! das ook veel voor een BMW of zelfs een mercedes…
zo te zien ben je een fanboy waar ik de gevoelige snaar lichtjes heb geraakt. (aan je profiel foto te zien).
Vet geluid hoor. Maar ik krijg geen hebberig gevoel bij deze auto.
Het geluid is indrukwekkend en feitelijk concurrentieloos. Alleen maakt dat niet ineens alles goed. Ik blijf van mening dat het steriele uiterlijk afbreuk doet aan het geluid en ook interieur. Want ook dat vind ik fraai. Exact deze versie heb ik in het echt gezien. Ik had niet hetzelfde gevoel toen ik de eerste R8 ooit zag. Sterker nog; ik mist het gevoel van begeerte. Een Huracan geeft mij wel dat gevoel. Ik denk wanneer Audi andere mensen in dienst had gehad voor het exterieur dat ik daar zeker anders over had gedacht. Nu zie ik het als een gemiste kans en dat puur op basis van de looks. En dat is nu eenmaal belangrijker dan de sound!
@Bo1972: toen ik de Lamborghini Huracan voor het eerst zag vond ik m ook wat tegenvallen. Ik vond m wat karakter missen en wat clean. Maar hoe vaker ik de Huracan zag, hoe mooier ik m begon te vinden. Een klein half jaar geleden zag ik m voor de 2e keer in het echt in een VAG showroom in Berlijn en toen dacht ik ineens: “wow wat een geweldig indrukwekkende auto”.

Datzelfde heb ik ook met de nieuwe Audi R8, hij wordt steeds mooier en mooier bij elke keer als je m ziet. Ik vind m nu al echt supermooi en ik zal helemaal verliefd worden als ik voor de 1e keer in het echt in de ogen van deze beauty kijk :).
@autoriteit: het is de uiterlijke stijl die Audi toepast wat ik niet mooi vind. Dat zie je ook terug bij andere modellen. Ik noem dat het missen van dynamiek t.a.v. het uiterlijk. Ik zou graag andere mensen zien die het exterieur van Audi ontwerpen. Je kunt het vergelijken met de mensen die toen bij Peugeot ook het exterieur aan het verkloten waren.
@Bo1972: ik snap wel wat je bedoelt, het uiterlijk van Audi’s is inderdaad vaak erg clean en ik snap dat je dat saai kunt vinden. Wat mij betreft mag het bij sommige modellen ook wel wat spannender qua uiterlijk, zoals bij de A1, A3 en ook bij de huidige A4. De A5, A6, A8 en R8 vind ik echter allemaal erg mooi. Ik denk dat de gedachte erachter is dat Audi haar modellen een tijdloze uitstraling probeert te geven en de auto’s na jaren ook nog gewild zijn.
@Bo1972: Dat is ook het probleem van de R8. Bij de lancering was het nieuw, fris, eigenlijk juist vet dat Audi met zo’n model kwam. Het blok van de RS4 maar dan in een echte sportwagen. Daarna kwam de V10, toen had ik het eigenlijk al gehad met de R8. Gewoon een Gallardo en niet meer deels maar echt volledig. En na zo’n twee jaar waren de led lampjes aan de voorzijde er wel af. Het model voegt niks toe en de nieuwe daarmee ook niet. Het gaat wel eens rond over het internet dat er een lichtere, goedkopere R8 komt met een V6 (evt. hybride). Dat zou dan nog interessant zijn. Maar voor dit geld… Nee, Huracan all the way.
@phaeton: het is feitelijk een onmogelijke missie om binnen te dringen bij merken als Ferrari, Lamborghini en Mclaren. En dat is wel gewaagd, alleen dan moet alles kloppen wil je een kans maken. En op deze manier is dat niet voldoende om een verschil te maken. En daarom vind ik het een gemiste kans. Ze hadden meer hun best moeten doen en meer risico durven nemen om wel iets te kunnen betekenen. Op deze manier is het net niet en daar geloof ik niet in!
0.44 in de video: de lamporkinie hoerenkan is wat ik eruit versta…
Goed gemonteerd, vooral aan het eind, erg mooi.

Over de auto; godverdomme, want one!!
Die muziek gedurende het gepraat is verrassend irritant.
Vraagje:

Audi R8 V10 Plus of Lamborghini Huracan
@amgmerc: Een vraag zonder uitroepteken kan ik niet serieus nemen.
@nidlaobud: Iemand die een uitroepteken verwart met een vraagteken kan ik niet serieus nemen.
@agarde: badum tsss :)
@agarde: Het was ook de bedoeling die reactie niet serieus te nemen. :)
@nidlaobud: wat een oliebol ben je ook.
Wat een geweldenaar, zeker zo in deze blauwe kleur. Vind dat hoekige design juist een verbetering tov het vorige model, smoelt wat beter en aggresiever. Zelf zou ik in dit segment voor de Lambo in gifgroen met zwarte velgen gaan.
Natuurlijk is het een goede auto, snel en met een prachtig geluid maar ik krijg altijd een ‘wannabe’ gevoel. Heb ook het idee dat dit meer de budget keuze is. Een echte liefhebber kiest voor iets Italiaans (of sinds kort Brits).
@breinstein: Hoezo sinds kort iets Brits?
@viezefreddyw: Mclaren 570s ;)
@Alexke: Ik doelde niet op een model, maar eerder op het feit dat de Britten al wat langer dan ‘sinds kort’ mooi spul in de aanbieding hebben.
Die SCM sticker achterop kan echt niet!
geen gaspedaal maar een volumeknop LOL. Voor een bescheiden persoon (als mijzelf) zou het juist wel deze zijn, omdat je de sleutel gerust op de bar kunt gooien en door kunt als een A3 rijder…
Hoe vaker ik hem zie hoe beter ik hem er uit vind zien. Ook het interieur vind ik geslaagd. Het is lekker simpel zonder kitsch, al vind ik een display ipv tellers wel jammer. De atmosferische V10 klinkt ook heerlijk!

Maar ik dacht eigenlijk dat hij in een lagere prijs klasse viel. Al doet hij in performance niet onder aan de rest en heeft hij als een van de weinige een atmosferische motor, toch zou ik met 250,000euro budget niet eens twijfelen of ik de R8 zou kopen.
Wouter, hoelang ben je bezig geweest om dat scherm voor je neus helemaal te begrijpen en in te stellen zoals jij dat wilt?
Een zeer dikke bak en met recht de dikste Audi. Vraag blijft zou ik hem kopen. Ik ben een grote GT-R fan, maar die tel ik voor deze keer niet mee voor de verandering.

Hoe goed de concurrent ook is de 488 GTB is de winnaar voor mij, eindelijk weer een mooie Ferrari (vind ik) zoals het hoort.
Zou voor de Ferrari of de Lambo gaan, dit blijft hoe dan ook een Audi…
De soundtrack is gruwelijk, maar de looks…

Als je hiervoor kiest in plaats van de Huracan met dezelfde tech begrijp je het volgens mij gewoon niet helemaal.
@jaapiyo: heeft niks met begrijpen te maken, maar met je persoonlijke smaak. Persoonlijk vind ik zowel de Huracan als de R8 erg mooi en als ik moest kiezen zou ik dat nog best moeilijk vinden, al denk ik dat ik dan toch ook voor de Huracan zou gaan.
Ha, die kwam ik volgens mij 2 uurtjes geleden tegen!
Wie kan mij vertellen wat er voor een koffiebeker op 5:04 in de middenconsole zit? :-)
@hanzerrr: de contigo autoseal!

(teruggekeken, gepauzeerd, macbook omgedraaid, Zantigo coffeemug gegoogled, ‘did you mean Contigo Mug’, Yes, bekijk afbeeldingen = check)
@poeperman: Cool! Thnx! Hoe zijn de ervaringen? Anyone? :-)
Het klinkt waanzinnig maar blijft een audi.. Dan besteed ik mijn geld liever aan een huracan. Met diezelfde heerlijke v10!
Heerlijk Italiaans geluid v/d V10, prachtig
Kwart miljoen, tja… Net als bij de vorige R8: ik ga wel shoppen voor een Huracan.
Door de BMP in NL niet echt meer ‘the bargain of the century’, maar als je naar de prijs kijkt in bijvoorbeeld Duitsland en dan vergelijkt wat je voor een Turbo S, 570S of Huracan moet betalen is dit toch wel ‘een koopje’ rond de 200K EUR.
Er had ‘NSFW’ bij moeten staan, wát een pórno-geluid!!
@ autoblog,

Een vergelijkingstest met de Huracan zou wel gaaf zijn. Dat Lambo ding is een bonk glimmend hard knakenplastic. Kun je nagaan hoeveel meerwaarde een merknaam geeft.

Audi krijgt ook betere techniek eerder denk ik. De Lambo heeft sinds kort pas cyl. uitschakeling en een soort slap aftreksel van de Audi virtual cockpit. De seat van de supersportcars maar wel de hoofdprijs vragen. Niks mis mee maar je wil toch perfectie en dan zit die R8 wel heel mooi inelkaar geknutseld
De Tesla S trekt in zijn ‘insane mode’ ook in 3,2 sec van nul naar honderd. Zonder dat aso-gebulder en zonder die blubber-uitstoot kun je met een gerust hart genieten van het fantastische koppel van een elektromotor. Helaas geen zeven versnellingen en ook geen dubbele koppeling. Maar die wil ik best missen. Kost maar een derde van dit ding en je trekt net zoveel bekijks…
@rick36: en 100 km later sta je de ANWB te bellen met tesla.
@rick36: zou zeggen kijk de Tesla (gebruikt) aankoop advies video nog eens op Autoblog. Ik was gelijk genezen van Tesla.
Hij is behoorlijk lekker zo! Erg gave test
Naar mijn idee is de Audi R8 V10 Plus een brave versie van de Lamborghini Huracan.
Super auto!

Overigens kan een middenmotor ook voorin liggen achter de vooras.
@wouter, niet alleen de R8 V10 en A8 W12 hebben geen turbo’s. De 3.0 TFSI uit de A5, A6, A7 en A8 hebben ook geen turbp ;-)

(ik heb geen vrienden).

Leuke test btw!
@gtwillem: De T van TFSI staat toch voor Turbo ?
3,2 naar 100 klopt niet echt.. het is meer in 2,7 sec. Neem niet alles blind over.

Pracht bak, perfect geluid en eindelijk eens geen turbo’s in een Audi. Over een paar maanden erin rijden op SPA
Echt een supergave auto vandaag gezien in Den Bosch van dichtbij zeer indrukwekkend.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).