Waarom deze lelijke racewagen juist geniaal was

Auteur: , 29 Reacties

De Chaparral 2J gaat niet de boeken in als de meest elegant gelijnde racer in de historie. Maar om een andere reden gaat 'ie wél de boeken in.

In een tijd waarin downforce in de racerij nog enigszins een vies woord was en men er heilig van overtuigd was dat racewagens nooit meer dan 1G aan zouden kunnen, kwam Jim Hall meerdere malen met iets bijzonders op de proppen. Deze baas van de renstal Chaparral zou één van de pioniers zijn op het gebied van vleugels en dergelijke. In de vorm van de 2J zou hij bovendien de eerste ground effect auto bouwen.

In de hoekige bips van dit bizarre apparaat gaan namelijk twee ventilatoren schuil met maar één doel: het wegzuigen van lucht onder de auto. De fans zijn afkomstig van een tankmotor en ze werden aangedreven door een simpel 2-takt motortje. Verder werden de zijkanten van deze Can-Am-racer aan de onderzijde afgesloten met skirts, om ervoor te zorgen dat de lucht niet onder de auto vandaan kon ontsnappen. Dit om een vrij simpele reden.

Hoe sneller de lucht onder de auto door stroomt, hoe lager de druk op dat punt is. Daardoor werd de auto naar het wegdek gezogen en kon ‘ie bijvoorbeeld sneller door de bocht. Later zouden de skirts ook hun intrede doen in de Formule 1, maar om veiligheidsredenen werden ze begin jaren ’80 weer verboden. Overigens werken de Formule 1-auto’s van vandaag nog steeds ongeveer volgens hetzelfde principe. De lucht onder de auto wordt met behulp van diffuser en vlakke vloer zo snel mogelijk onder de auto door gejast zodat de druk afneemt en de auto naar het asfalt wordt gezogen.

Ondanks het bizarre uiterlijk was de Chaparral 2J inderdaad snel. Bij de eerste de beste race waaraan deze stofzuiger meedeed, liet hij de eerstvolgende auto in de kwalificatie twee tellen achter zich. Helaas gooide technisch malheur roet in het eten, maar Jim Hall bewees dat zijn concept werkte. Later zou Brabham het stofzuigerpincipe vrijwel één op één kopiëren op hun F1-racer en ook die auto was veel sneller dan de concurrentie.

Helaas tekende de concurrentie protest aan. De 2J zou illegaal zijn vanwege de bewegende aerodynamische onderdelen en dus moest de auto uit het kampioenschap worden verbannen. Het ding reed dan ook slechts één seizoen. Jammer, maar het bewijs dat het concept werkte was allang geleverd.29 reacties

Bij het Playstation spel Gran Turismo dacht ik altijd dat deze auto straalmotoren had. Al die tijd verkeerd zitten denken dus, lekker dan.
@straatzakelijk:
@mennok: sorry, verkeerde knop, kan weg
@straatzakelijk: Stofzuigers*
@straatzakelijk: ? life sucks
@straatzakelijk: kapot geërgerd aan dit ding in GT5. Niet bij te houden.
@straatzakelijk: Je bent niet de enige! Me altijd er al over verwonderd, leuk om nu te horen wat het echte doel van de fans en het design was.
@straatzakelijk: Mocht je het spel nog eens opstarten, deze en veel andere interessante informatie over de auto’s is in het spel terug te lezen. Alleen daarmee ben ik al uren zoet geweest. :-)
Leuk artikel! Voor velen misschien bekend van Gran Turismo? Daar waren deze auto’s ook altijd belachelijk snel.
@kimi100: precies, heb er toen de 24h van de nurburgring gewonnen
@kimi100: ik deed alles met die Redbull X1. Dan lag je zo ver voor dat je gewoon een paar uur stil kon staan en even niet 24 uur achter elkaar hoefde te klikken.
@ghost: die x1 werd in gt6 vermoord door 15 andere tomahawks…
@ghost: wij hebben het over gt2 ofzo
Eigenlijk is dit ding gewoon mooi van de lelijkheid. Alleen al vanwege de techniek dat toen in die tijd nogal ingewikkeld was. Jim Hall is gewoon een held.
Mooi altijd, dit soort pioniers.
Wat een machine, top dat hier aandacht aan wordt besteed.
Gran Turismo! 3.5 miljoen was ie daar waard.
Mooi apparaat wil hem op granturismo graag uitproberen kost alleen 4,5 miljoen ?
Nu kost ie in gt6 4,5 miljoen (huilende smiley)
Oeps 2de x was een foutje
Die FanCar van Brabham werd maar 1 race toegelaten toch? Wel een cool concept. Volgens mij heeft Chevrolet er ook mee geëxperimenteerd voor lange afstandsraces.
me beempie mag ook wel wat harder door de bocht. kan je die ventilators ook kopen bij auto style?
@e36thuglife: beempie. Wait…whut?
@87sandyd: Hij bedoelt bimpie, en ook mijn ipv me.
@e36thuglife: Gewoon effe een paar Fohn’s hosselen. Gaatjes in de bodemplaat (of gewoon een van de bestaande roestgaten pakken natuurlijk) en zuigen maar. Downforce als geen ander in Noord.
Erg mooi concept, op youtube staan wat filmpjes van hoe zo’n ding klinkt. Ook een leuk concept mbt. Aero is Under Suzuki’s S15 Silvia: http://www.speedhunters.com/2013/02/true-dedication-under-suzukis-s15/
Deze hebben ze nu ook als RC versie en dan kan je er mee over muren en plafonds racen, cool!

Over RC cars gesproken is daar niet eens een artikel over geweest?
In 1997 bij mijn eerste Goodwood FoS was er een thema rond de Chaparrals. Ook deze reed mee. Wát een apparaat. Het geluid was heel erg bijzonder. Een bulderende V8 vermengd met een furieuze tweetakt-snerp.
Was van een zeer memorabel weekend een van de hoogtepunten.
Hij klinkt zoals hij eruit ziet: https://youtu.be/hxBiIDvbYUc

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).