Audi RS 3 8V (2015 – heden) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 46 Reacties

In 2015 kwam de Audi RS 3 op de markt, met een overheerlijk klinkende 2,5 liter vijfcilinder in de neus, die goed is voor 367 pk en 465 Nm koppel.

RS3

Standaard uitgerust met automaat en Quattro vierwielaandrijving was het een auto waar menig BMW- of Mercedes-rijder zich op kon stukbijten bij het stoplicht. Het is misschien niet de meest gefocuste auto als je hem met zijn concurrenten van eerder genoemde merken vergelijkt, maar waarschijnlijk wel de meest toegankelijke. En bovendien erg bruikbaar, want in de basis ‘gewoon een A3′ en bovendien zodanig snel gemaakt dat je oma’s oma er ook nog hard mee zou kunnen rijden, ondanks dat ze 145 jaar oud is. De RS 3 was leverbaar als Sportback en vanaf 2017 ook als Limousine. In 2017 werd een subtiele facelift doorgevoerd, het makkelijkst te herkennen aan de nieuwe Matrix LED-verlichting en de scherper getekende single frame grille. Ook was vanaf de facelift optioneel de Virtual Cockpit leverbaar, het volledig digitale instrumentencluster op een 12,3 inch scherm. Belangrijker was echter dat de RS 3 vanaf dat moment 400 pk en 480 Nm onder de kap had.

Aanbod op Autotrack

Op Autotrack.nl zijn ongeveer 25 Audi RS 3’s te vinden. Ongeveer één op de vijf auto’s is een Limousine. Prijzen voor deze generatie RS 3 varïeren van €55.000 tot €85.000 voor de gebruikte exemplaren. De prijzen lopen echter op tot ruim boven de ton voor nieuwe auto’s in dealershowrooms.

Pluspunten

 • Bloedsnel
 • Prima dagelijks bruikbaar
 • Redelijk anoniem

Aandachtspunten


Aandrijflijn

 • De zeventraps DSG is niet vrij van problemen / klachten. Simuleer zeker tijdens je testrit intensief stadsrijden / filerijden en verzeker jezelf ervan dat de bak zonder horten en stoten en/of rare bijgeluiden zijn verzetten kiest.
 • Als je tractioncontrol lampje onverklaarbaar aan blijft gaan is waarschijnlijk de pomp van je Haldex-koppeling aan vervanging toe.

Onderstel

 • We hebben er veel over geschreven en het heeft ons menig telefoontje uit Ingolstadt opgeleverd, maar we kunnen er niet omheen: veel mensen ervaren problemen met de standaard remmen. Over oorzaken wordt veel gespeculeerd, de één wijt het aan teveel ESP-ingrepen van het Torque Vectoring systeem, de andere aan het automatisch “droogremmen” van de schijven en weer een ander claimt dat er te weinig koeling is voor de ho-ijzers. Feit is dat ze bij veel mensen voor flinke trillingen zorgen. Voor zover ons bekend zijn de optionele keramische schijven / blokken vrij van problemen.
 • De RS 3 voorbanden kunnen zeker bij fanatiek gebruik wat sneller slijten dan normaal.

Exterieur

 • De RS 3 is bloedsnel. Je kan er dus ook vrij vlot mee in de problemen komen. Check goed het schadeverleden van de auto die je op het oog hebt. Vergewis je ervan dat eventuele schades goed verholpen zijn.
 • De motorkap komt omhoog bij een aanrijding met een voetganger, maar soms schiet deze uit zichzelf omhoog. In principe kun je de kap gewoon terugduwen in de juiste positie.
 • Een krakend of niet goed sluitend panoramadak lijkt vaak erger dan het is. Eens per twee jaar dient deze ingevet te worden en dat lost bijgeluiden meestal op. Als de bijgeluiden niet verdwijnen, kan het met een speciale viltset worden opgelost.
 • De blanke raamlijsten hebben relatief snel last van corrosie (een witte uitslag of waas).
 • De wielnaven roesten snel. Het kan niet direct kwaad, maar fraai (of premium) is anders.
 • Vervorming van de voorruit kan een vertekend beeld voor de bestuurder opleveren. Nieuwe ruiten hebben dit probleem ook nog, maar niet iedereen stoort zich eraan.

Elektronica

 • Het lichtbeeld van de xenon plus lampen valt tegen, ze schijnen niet ver genoeg. Het kan worden opgelost door ze hoger af te stellen dan Audi voorschrijft.
 • De radio-ontvangst is niet erg goed.

Bekijk hier het aanbod van de Audi RS 3 op AutoTrack.46 reacties

Sommige aandachtspunten zijn echt te belachelijk voor woorden voor zo’n dure “premium” auto.
@jaso013: Ja en dan hebben we het niet eens over hoe men is behandeld toen met die remmen. Niet echt “premium”..
@olivier420: Ssst, daar mag je niet over praten..!

Sorry hoor, maar als een importeur daar mee aan komt zetten, is wel echt gaar
@posthumus: Echt ongekend. Een importeur van dat formaat en in deze prijsklasse.
Valt dus allemaal wel mee voor een VAG product. Het kan zat erger.
Laatste punt betreffende remmen, veel modellen zijn wegens de problemen voorzien van een andere (grotere) set, dat lost het probleem wel op. Audi heeft als het goed is sinds de facelift in 2017 standaard de R8 V10 remmen gemonteerd op de RS3, die hebben er ook geen last meer van. Remmen upgrade is sowieso altijd fijn, maar wel een prijzige upgrade, en jammer dat het nodig is.
@dutchdriftking: ik dacht dat het de TT RS remmen waren. Die waren ook nooit gekarteld maar gewoon rond.
@ghost: Oke, ik wist niet dat de TT RS andere remmen had, maar zou goed kunnen.
€ 81.845 voor een nieuwe RS3 rijklaar. Dat gaat toch helemaal nergens over die prijzen?
@T16: bel ff naar Den Haag, allemaal BPM die grap.

Als je echt zuur wilt zijn de rest van de dag, configureer er dan 1 in Italië (www.audi.it).
@ghost: vanafprijs is 54K. Nederland bijna 81K. Dat scheelt 27K.
@smoked: Ja, zag op mobile.de ook die prijzen in Duitsland. We worden in Nederland leeg gezogen door onze overheid.
@T16: per pk zit je niet veel hoger dan een goed uitgeruste golf met “maar” 150pk.
Heerlijk geluid en net wat ruimer dan de M2. Maar als je echt van rijden houdt, kies dan de Bimmer.
@bmw2coupeeigenaar: M2 moet je ook niet naast deze zetten maar naast de TT RS.
@tttijn: gewoon helemaal niet naast elkaar zetten. Zijn totaal verschillende auto’s.

Als je alles onder controle wilt koop je deze Quattro RS3.

Als je dat niet wilt, is de M2 meer voor jou.
“Vervorming van de voorruit kan een vertekend beeld voor de bestuurder opleveren. Nieuwe ruiten hebben dit probleem ook nog, maar niet iedereen stoort zich eraan.”

Hoe komt zoiets door de kwaliteitscontrole? Je zicht is ondanks alle hulpsystemen nog steeds het belangrijkst om jezelf en anderen veilig door het verkeer te loodsen.
@daihatsucuore: Zou eigenlijk een dikke sticker op de voorruit geplakt moeten worden met de melding: “objects in (the) window are closer than they appear”
@bmw2coupeeigenaar: Van stickers gaan ze toch alleen maar sneller? Dat kunnen de (standaard) remmen niet aan.
@bmw2coupeeigenaar The world is different than you think it is!
Zoveel geld en dan staat ie alleen nog maar in de primer…
@duckmefaddy: 😂 en dat is nog het meest speciale d’r aan!
Ik zou bij aandachtspunten electronica ook vermelden dat de gemiddelde Walkman uit het jaar kruik een beter geluid produceert dan het standaard Audi soundsetje.
@freezzr: alleen schooiers kopen dat ook. Die b&o klinkt prima.. of basisset en zelf wat laten inbouwen
Wellicht wel een mooie opvolger voor m’n S1. Al ben ik nog steeds angstig met die remmen en dat gezeik. Sommige mensen hoor je er nooit over, andere hebben al het zoveelste setje eronder.
@ghost: mensen zonder Auwdie hebben mn last van de remmen (als je niet op tijd stil staat).
Fijn, weer iets geleerd :
” Roestende wielnaven zijn niet erg primijum ”

Ik zal vannacht weer slapen, Trump en de NATO zullen eruit komen, roestende wielnaven zijn niet heel erg primijum !
Hoe duur ook, de vijfcilinder van de RS3 en de 6 cilinder van de M2 zijn toch even dat beetje specialer dan de 4pitters van de concurrentie. Meestal is dat toch te merken aan de occasionprijs als ze 10,2 jaar oud zijn (leeftijd gemiddelde NL auto) .
@dare2think: Eens! Over 10 jaar is een 4+ auto een unicum. Denk dat dit een bodem gaat leggen onder de 2de hands prijs van sportieve auto’s.
Bedoel: 4+ cilinder auto
4@911targa:
Wat een raar verhaal. Er zijn remproblemen waar Audi klanten op reclameren en dan wordt er uiteindelijk een oplossing gevonden, maar daar mogen die eigenaars dan niets over zeggen? Op straffe van wat? Dit zijn toch wel bijzonder schimmige praktijken van Audi en/of PON.
@kempenaer: blijft een deal met de Duitsers he 😂
De meiden met een grote muil over premium halen dat hoofdstuk normaal aan onder het mom dat premium een marketing verhaal is. En nu stoer soort van concreet zijn. Wat een wegggooiers
De RS3 hatchback vind ik weinig bijzonder qua uiterlijk. De RS3 limousine daarentegen is een prachtige volwassen auto met erg mooie lijnen. Die 5 cilinder is natuurlijk ook een heerlijke en krachtige motor met een sublieme sound. De RS3 limousine is duur, absoluut, maar daarom ook echt een klassieker to be. 1 kopen met de kop eraf en niet teveel km’s. Lekker mee rijden, zuinig op zijn en genieten. Ga je geen spijt van krijgen denk ik.
Had meer problemen verwacht eigenlijk! Ok, die remmen dat kon echt niet maar verder valt het honderd procent mee.
Dat er voor bredere banden liggen dan achter laat zien dat de hele aandrijflijn niet klopt, dat heeft een 1-serie beter voor elkaar, heb je niet eens vierwielaandrijving nodig
Deze, klaarblijkelijk dure maar redelijk onbetrouwbare, auto doet me echt helemaal niks. Als iemand me vraagt wat ik hier dan doe….? Ik weet het eigenlijk ook niet.
Voor wie van z’n vrouw (ivm kinderwagen) geen M2 mag kopen. Of je hebt echt meer geld dan verstand…
@jorden: Stel, je hebt een gezin en je wil een snelle wagen die praktisch is met een gezin. Dan is de M2 niet handig want die heeft maar 2 deuren.
De RS3 limo is zeker net zo stoer en heeft wel 4 deuren. Hij zal wrs niet zo strak sturen als de M2 maar toch een prima alternatief.
@evdw: Ik vind het idee dat, als je een gezin hebt je vier deuren nodig hebt nogal idioot. Wij hebben 2 kids en een 2-serie coupé. Die 2 kids hebben ook genoeg plaats achterin. Het met z’n allen instappen duurt misschien vijf seconden langer, maar dat heb ik voor de sexy lijn van een auto met twee deuren minder graag over.
@stefan1207: Ik zei ook niet “nodig”, ik zei praktisch en handig. En natuurlijk hebben de kids genoeg ruimte achterin met 2 deuren, de 4 deurs variant is namelijk net zo ruim binnenin. Over idioot gesproken…
Een RS3 limo heeft altijd 4 deuren en dat is gewoon een erg sexy auto.
@evdw: als jeje gezin een plezier wilt doen, moet je niet in deze categorie shoppen, maar voor een Q3 gaan. Ik weet uit ervaring dat een RS3 echt (onnodig) knetter hard geveerd is.
@jorden: persoonlijk vind ik de m2 een gedrocht om te zien.. maar goed ik zou geen van beide kopen
Ik ben met zo’n auto altijd bang dat je net wat meer een target bent voor een afrekening per kogel. Vervolgens schijnt er een artikeltje in de krant waaruit blijkt dat ze per ongeluk de verkeerde hebben neergeknald.
had ik t geld had er morgen 1 op de oprit gestaan, wel de facelift, motorblok en internals beter en sterker, andere turbo, intake en uitlaat en n chippie.. e85 erin en Ferrari’s pesten 🤣
Beste

Zou graag willen weten welke garage dat ze je helpen in verband met de rem problemen van de rs3 .
Graag spoedig antwoord

Mvg

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).