Audi RS5 (2010 – 2015) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 59 Reacties

Met de komst van de nieuwe A5 is de RS5 voorlopig even uit de prijslijsten verdwenen. Waarop moet je letten bij aanschaf van een tweedehands exemplaar? We zochten het voor je uit!

Op de autosalon van Genève wordt in maart 2010 introduceert Audi de Audi RS5. Het ontwerp van Walter da Silva krijgt een krachtiger uitstraling en heeft een natuurlijk ademende 4,2 liter grote V8 onder de kap, goed voor 450 pk en 430 Nm koppel. Met standaard vierwielaandrijving en een S-Tronic automaat met zeven versnellingen sprint je naar 100 in een fijne 4,6 seconden. De topsnelheid is uiteraard op 250 kilometer per uur begrensd, maar wie wat extra geld over de balie gooit krijgt een begrensde topsnelheid van 280 kilometer per uur. Hoewel het niet een auto is die zo dynamisch stuurt als een M3 uit die tijd, is het wel een verdomd prettige auto die makkelijk snel te rijden is. De RS5 verzamelde dus al snel een grote fanbase, iets wat waarschijnlijk ook te danken is aan het subtiele voorkomen van de RS5.

In het voorjaar van 2012 brengt Audi de facelift van de RS5. De facelift is het makkelijkst te herkennen aan de iets andere koplampen en grille. Een sprint naar honderd is in de coupé voortaan in 4,5 seconden te voltooien. In het najaar van 2012 volgt de Audi RS5 cabriolet, die in 4,9 seconden naar de 100 sprint. De specificaties zijn verder redelijk gelijk al is de cabrio met 1995 kilogram wel ongeveer 200 kilo zwaarder dan de coupé.

Aanbod op Marktplaats
Er staan op dit moment 10 Audi RS5’s te koop, maar dat aanbod gaat waarschijnlijk groeien als de nieuwe RS5 straks wordt aangekondigd.

Prijzen beginnen rond de 45.000 euro, maar aan een fris exemplaar kun je €85.000 besteden. Er staan op dit moment twee cabrio’s te koop.

Pluspunten

 • Prestaties
 • Geluid
 • Toegankelijk vermogen
 • Stijlvol ontwerp

Aandachtspunten
De RS5 lijkt een redelijk probleemloze auto, maar er zijn een paar dingen om rekening mee te houden.

 • De FSI motoren hebben de neiging om koolstofafzetting te genereren op de inlaatkleppen. Dat kan uiteindelijk schade aan het blok veroorzaken. Regelmatig (elke 15.000 kilometer of eens per jaar) olie wisselen helpt dit voorkomen. Als de auto moeilijk start of misfires heeft is de koolstofafzetting waarschijnlijk de oorzaak.
 • Er zijn wat verhalen te vinden over auto’s met elektronische problemen. Flikkerende dashboardverlichting en een radio die hard staat bij het inschakelen van de auto zijn weggevers. Ook gebeurt het soms dat de 12V-aansluitingen niet lekker werken of zorgen dat aangesloten apparatuur kortsluit en zichzelf uitschakelt.
 • De remblokken die geleverd worden met de stalen remschijven zijn niet van de hoogste kwaliteit. Als je last hebt van vibraties of schudden bij het remmen, dan kun je overwegen om in plaats van standaard remblokken te kiezen voor betere blokken van een andere fabrikant. Ook willen de stalen schijven nog wel eens kromtrekken. De RS5 werd optioneel geleverd met keramische remmen, die hebben deze probleem als het goed is niet.
 • De zeventraps DSG van voor de facelift heeft soms last van storingen, waarbij (mits binnen drie jaar gemeld) een printplaat vervangen werd om het probleem op te lossen. Toch loste dit niet altijd de problemen op, waardoor eigenaren soms later alsnog de volledige versnellingsbak moesten laten vervangen. Eerste tekenen zijn bonkende geluiden uit de bak bij terugschakelen. Als het fout gaat schiet de auto in een soort noodloop waarbij niet alle versnellingen meer bruikbaar zijn. Vervangen van de bak kost 5000+ euro. Er zijn zoveel problemen met DSG’s dat er ondertussen specialistische bedrijven zijn die zich alleen bezig houden met het oplappen van kapotte versnellingsbakken. Vaak bieden deze goedkopere oplossingen dan de merkdealer.
 • De goot onder de voorruit heeft afvoerkanalen die verstopt kunnen raken. Onder die goot zitten de computers, dus zorg dat de kanaaltjes schoon blijven, anders loopt de goot over en stroomt het water bij de computers naar binnen.
 • Parkeersensoren van de A5 gaan nog wel eens stuk.
 • Check de werking van de elektronische parkeerrem, die blijft soms vastzitten.

Zoek de RS5 of een andere auto op Marktplaats.nl.59 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Dan toch liever een m3 of c63, zijn nog eens goedkoper ook
@janmetdelangeachternaam: en een c63 zal denk ik ook een stuk sneller zijn!
Ik zou ‘wil nog wel eens verdwenen zijn ’s ochtends’ bij de aandachtspunten toevoegen.
@toempf: en uitgebrand terugvinden…
@audir8v10: en vaag ondersturend de bocht uit.
@toempf: hahaha
Zo….da’s een priemiejum lijdt met aandachtspunten…
@406_v6: lijdt = lijst
@406_v6: premium lijst met premium kosten, zijn niet allemaal goedkoop te maken door beun de haas ;)
Een maagbandje kan ook geen kwaad voor deze obesitas Audi.
Ik had niet verwacht dat er zon lange lijst met aandachtspunten zou zijn. Ik had altijd het idee dat de rs’en van na 2005 erg degelijk en betrouwbaar waren.
@nvn1993: elke auto heeft een lijst met aandachtspunten, dus dit is niet iets uitzonderlijks.
De A5/S5/RS5 noem ik nou niet bepaald een stijlvol ontwerp…
@toyotafortuner: smaken verschillen zullen we maar zeggen
@kevin82: niet mijn lines jatten man ;)
@toyotafortuner: oftewel alle 2010+ audis
@toyotafortuner: Geinig, ik vind de A5 nou net de enige echt goed gelukte Audi (vooral de early modellen zonder die vage, hoekige koplampen)
Koop een S5 cabrio maar 0,5 sec. Langzamer naar de 100 en kost de helft.. Alleen een V6 ipv een V8 dat is dan wel weer jammer.. Scheelt ook in de verzekering! ;)
@kevin82: Idd, je kunt evt. Ook nog even langs mtm gaan dan heb je nog het zelfde vermogen ook!
@mzonneveld: ;) klopt hij is vrij makkelijk te chippen tot hetzelfde vermogen en is 150kg lichter dan de rs5
Lijst met punten valt mij hard mee voor een VAG kar, en die koolafzetting op de inlaat heeft alfa romeo volgens mij ook last van bij de direct ingespoten JTS benzine motoren. DSG zou ik sowieso nooit willen hebben, Zijn ze met handbak ook geleverd?
@tmenges: met de hand doe je met de pook tussen je benen.
Als je een A5 wilt rijden dan ook gewoon alleen deze versie.
@pinut187: s5 ook prima hoor ;)
Versnellingsbak vervangen kost “slechts” 5000 euro? Wil hier wel eens een bron voor zien. Een regen/lichtsensor kost al zoiets bij Audi.
Blijft een heerlijk bak zo’n A/S/RS 5. Zoals bij alle auto’s is goede onderhoud (= eigenaar die niet bezuinigd op onderhoudsinterval en wisselstukken) en sluitend historiek van groot belang als ik het lijstje bekijk.

Ooit komt er een S/RS op de oprit te staan ondanks het (groot) gevaar van diefstal.
Ik werk bij audi.
Veel “problemen ” nog nooit mee gemaakt
@sjembek: dat komt omdat Audi Dealers zodanig dure oplossingen bieden dat de (privé) eigenaar bij een specialist laat repareren. Bij Audi is het: Geen reparatie -> geen database registratie = nooit gebeurd.
@reset: met de vorige Seat dealer exact hetzelfde meegemaakt.
Geen verkeerde auto, maar zeker niet perfect. Helaas hanteert de dealer ook bovenstaand beleid.
Koolafzetting op de inlaatkleppen heeft niks te maken met de olieverversing. Het is een direct ingespoten motor, brandstof komt dus niet langs de kleppen, waardoor deze alsware niet schoon gemaakt worden door de brandstof. Koolafzetting op de kleppen is het gevolg, enige wat dit kan verminderen in een catchcan voor de carterontluchting, echter blijft het probleem aanwezig. 1 x per 50.000 km de inlaatkleppen laten walnutblasten/walnootschilstralen, en er is niks aan de hand.
@oemplus:

Waarbij Audi dan natuurlijk weer retedure premium cashewnoten zal gebruiken. Het mag wat kosten……..
@gash: voor zover ik weet vervangt Audi (tenminste bij de RS6 C6) alleen het complete inlaatspruitstuk (die kan ook dicht gaan zitten) voor nieuw. De kleppen worden uiteraard schoongemaakt, maar als de inlaat dicht gaat zitten vervangen ze die voor een nieuwe (naar het schijnt). Best debiel eigenlijk, een specialist maakt ‘m gewoon compleet schoon.
@ej20g: Typisch dealer he.. Alleen maar vervangen en niks repareren..
Kost die dag bak van een passagier ook 5000, de leasemaatschappij heeft net nummer 3 er in laten zetten 94000 km slechts op de teller
@deboes: dsg bak? Passat?
@bitd: passaai inderdaad
@deboes: DSG heeft een gemiddelde uitval van 10% wat net zoveel is als een gewone automaat (bron DSG dokter) dus er rijden er 90% zonder problemen. Je kan er 1 slecht hebben en als je heel veel pech hebt mss 2 maar 3? Dat zegt meer over je gevoel van techniek dan over de kwaliteit van de bak! Gr
@leeno: oh als het dus aan mij ligt, waarom bleven mijn vorige , niet vag zijnde auto’s, dan wel heel ( Frans en italiaans, het overigens niet alleen de dsg die faalt en dat met alleen wat snelweg gebruik. Dus ga niet zitten oordelen over hoe iemand z’n auto gebruikt, terwijl je niks van dat gebruik af weet. Of win je ook altijd de lotto als helderziende?
@deboes: Ik oordeel niet, ik stel alleen vast en hier heb je de perceptie tegen! Gr
@leeno: de gemiddelde temperatuur valt ook best mee deze zomer, bandbreedte is ook belangrijk bij statistiek gegevens.
Blijft mooi.
passagier=passat
Prachtige auto, goed aankoopadvies en +10 voor alle heerlijk zure reageerders die zelf nooit het geld gaan krijgen om er één te rijden.
@silenro: volledig mee eens, kan ook altijd erg lachen om de bekrompen mensen met een liter azijn in hun maag hier. Die zullen wel allemaal (ja, allemaal) jarenlang een VAG product hebben gereden, en echt elke week langs de dealer hebben moeten gaan. Zorgt er ook voor dat de verkopen van VAG in Nederland gekelderd zijn tot een bijna nulpunt. Oh, wacht.
@camber24: meeste kopers vinden imago (indruk maken bij de buurman) belangrijker dan kwaliteit .
Mooooooooi, V8 is heerlijk… Wanneer gaan we die tegen @casperh ?
@timd: tegen = testen
Toen ik nog wat jonger was en wat minder belangstelling voor auto’s had viel mij op de Autobahn op dat er opvallend veel van die fraaie Audi A4’s zijn met dat fraaie heuplijntje. Bleek dus de A5 te zijn, vanaf toen altijd een zwak voor gehouden. Leuk review ook!
@redbee5: Maar dan ben je nu ook nog niet heel oud :)
@granlusso: 22 vind ik al heel wat hoor ;)
Voeg er nog maar twee aandachtspunten aan toe welke iedere A5 tot aan de RS5 heeft.

1) Ze vreten electrische ramen motortjes. Heb in de 2 jaar dat ik een S5 had 4 moeten vervangen. (2 links, 2 rechts) Was volgens VAG techniek in Nuenen een bekend probleem. Ze zijn alleen leverbaar inclusief compleet frame, dus duur…

2) Tijdens een proefrit een keer achteruit rijden en dan flink remmen. Als je een kloenk hoort en voelt zit het subframe niet goed vast. Is ook een bekend probleem en moet opgelost worden om ergens te voorkomen. Zijn maar een paar flinke bouten, maar de halve auto moet uit elkaar om er bij te komen…
@oversoft: ergens = erger, oeps
Als ik het goed begrijp is dit de beste A5 die je kunt kopen.

Dus Audi is pas in staat kwalitatief goede (betere) auto’s te bouwen als ze meer dan 100.000euro kosten.

Da’s een geruststellende gedachte..
Wat! Een! Mooie! Auto! Zeg ik als BMW/Jaguar-liefhebber. Als ik in de range van 80.000 euro een auto uit zou kunnen zoeken zou ik zonder enige vorm van twijfel voor exact dit exemplaar gaan. Wat een gaaf ding.
OT: Waar is Wouter gebleven eigenlijk?
beste aankoopadvies is: koop em niet, laat geen persoonlijke waardevolle spullen in achter of verzeker em goed want hij zal vast gejat worden.
Of je gaat shoppen in Duitsland. Daar vind je een mooie met minder dan een ton gelopen onder de 40k. Komt dan nog wel zo’n 8k aan bpm bij…
Zeker een mooie auto, maar deze is van PON en iedereen heeft er al in liggen crossen met de Audi experiënce dagen. deze auto heeft al vele kilometers gemaakt. Bij Wiggers Mastercars in Enschede staat dezelfde auto alleen met meer opties en veeeeeeeellll minder kilometers. Kost heel iets meer maar dan heb je een RS5 die bijna nieuw is en meer opties heeft. Ik zal de link hier onder zetten naar de auto :)
http://www.wiggersmastercars.nl/aanbod/voorraad/audi/rs5/audi_rs5_rs_schaalstoelen_ceramische_remmen_b_o_280_km_h-1462612.html
Heej een Audi op audiblog…

En nu komt Mp om de hoek kijken, totaal irrelevant want is geen hond die zulke auto’s via Mp koopt en dealers adverteren niet echt op Mp met zulke autos..Autoscout staan er 25..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).