Audi SQ5 (2012-2017) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 26 Reacties

Een sportieveling met dieselpower blijft wennen voor de puristen, maar bij een SUV (waar puristen toch al niet van houden) past het prima. Tijd om de SQ5 als occasion te fileren.

Audi SQ5

Buiten Europa hadden consumenten wel de mogelijkheid om een benzine SQ5 te kiezen, maar voor Europa hield Audi toen nog vast aan dikke diesels. Das war einmal willen we bijna zeggen, want sinds dieselgate ligt dat absoluut anders. Dus heeft de huidige SQ5 een stevige benzine V6 in het vooronder.

Interessant genoeg had Audi de hele markt voor zichzelf, want de concurrentie vond het destijds niet nodig om van dit formaat SUV sportieve versies te brengen. Zo was er van de XC60 geen Polestar versie, van de X3 geen M-Performance versie en AMG heeft de GLK nooit onder handen genomen.

Er staan op dit moment 30 stuks op AutoTrack, prijzen beginnen vanaf 45k en lopen op tot ongeveer 80k. Varianten als de ‘Competition’ of ‘Plus’ hadden wat meer vermogen en kregen ook wat andere uitrusting mee.

Pluspunten

  • Dieselpowerrrr
  • Redelijk zuinig
  • Ruimte

Aandachtspunten

Carrosserie en interieur

  • Er is een recall geweest voor auto’s met een panoramadak. Het voorste glazen dakpaneel knapte soms bij extreme kou.
  • De Q5 lijkt behoorlijk gevoelig voor steenslag.

Onderstel

  • Als je bijgeluiden hoort aan de voorkant kunnen de stuurkogels versleten zijn. Dit kan zelfs bij lage kilometerstanden het geval zijn en dus goed om te controleren.

Elektronica

  • Links en rechts op het internet zijn wat spookverhalen te vinden over elektronische gremlins. Knopjes testen dus!

Bekijk hier het aanbod van de SQ5 op AutoTrack.26 reacties

Mooie spec zo, lekker blok ook. Heb ooit eens een klein stukje meegereden met zo’n ding en dat sleurt wel. En als je toch een ‘concurrent’ zou moeten noemen voor dit ding, Alpina XD3.
@e34m5touring: overigens, het filmpje van de 340i tegen de Jag werkt niet, error 404
Laatste terugroep actie: afvoer panoramadak lekt waardoor de side airbag explosiecapsule door kan roesten en hij niet meer werkt. Wordt op gecontroleerd bij roestvorming is dat een dag werk aan montage en demontage, dus hoge kosten.
@justsomebody: een terugroepactie met hoge kosten?
@fouadski: ja als je te lang wacht en het zelf moet laten doen
@justsomebody: Ow dat wist ik niet. Wel zuur dan!
@justsomebody: als alles in orde is het in een uurtje gefixt werk nl zelf bij Audi dus het valt mee
@madarjan12: klopt, daarom schreef ik ook “bij roestvorming een dag werk”
Ik vind dit een van de best gelukte auto’s van Audi van de afgelopen jaren. Ziet er netjes uit en klinkt voor een diesel ook nog eens best goed. Je hoort echt een lekkere grom als hij langs rijdt. En als ik die aandachtspunten zo zie, moet dit haast wel de beste auto zijn die Audi ooit heeft gemaakt.
@berlinetta:

Anderzijds, hoeveel klachten komen nou eigenlijk voor bij een auto van 0-5 jaar oud.
@jack_abarth: voor een diesel zat tijd?
@jack_abarth: helaas heel veel
@berlinetta: Ik vind dit ding ook wel een aardig knappe kar. En heeft niet van die lelijke, neppe ‘uitlaten’.
@viezefreddyw: Die nieuwe kan me niet bekoren, mede dankzij die uitlaatsierstukken.
@berlinetta: is die grom niet kunstmatig??
In bezit geweest van mijn baas tot dat die voor zijn deur is gestolen. Wat een beest van een auto
De vroegere 3.0 TDI 313 PK blokken hadden wel eens last van een ratelend geluid bij starten, te wijten aan de kettingspanner. Weet niet of dit opgelost is met de geüpdate versies van 320-327 pk.
Hey, Zijn we van sponsor veranderd? Marktplaats uit, autotrack in?
@gregorius: autoscout > marktplaats > autotrack. Wat is next?
@pand: http://www.rachidzoektvooru.nl
@roberto: hahaha 😂 die kant gaan we wel ongeveer op ja. Ik hoop dat ze de evaluatie van de autotelegraaf (gaspedaal) gaan contacteren. Of gewoon terug naar autoscout. Wat toch wel de beste was en is
Qua concurrenten kun je toch prima een X3 35i/d vergelijken? Ook al zit er geen Metje in de naam…
Wat een geld voor zo’n oud hok. Wat betreft het verbruik gaat het wel maar de MRB maakt veel voordeel weer stuk. Je moet dus veel rijden.
heb 1 x het genoegen gehad als passagier mee te rijden in een testrit van een net gechipte full-option SQ5, andere intercooler en gechipt naar 450pk/900Nm….
na bekijken van het filmpje moet ik helaas het volgende concluderen: Audi heeft geen premium kwaliteit te bieden helaas. Beter af ben je met een Porsche Macan op alle fronten.
Schitterende auto en ook eentje die ik zelf reeds heb overwogen om uit DE te halen. Alleen de kleur..dit is beslist geen parelmoer zwart…lijkt meer op wat Audi Navarra blauw noemt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).