Auto’s van JLR kunnen straks het weer voorspellen

Auteur: , 15 Reacties

Geen Buienradar meer nodig.

JLR

We hoeven steeds minder handelingen te verrichten achter het stuur. De auto neemt stukje bij beetje meer taken over. De volgende stap is een auto die gaat anticiperen op naderende weersomstandigheden. Althans, bij Jaguar Land Rover zijn ze bezig met deze technologie. Dat wordt duidelijk aan de hand van een nieuw patent.

Grote kans dat auto’s van JLR de techniek later ingebouwd krijgen. Het voertuig is in staat om gevarieerde weersomstandigheden te detecteren. Vervolgens kan bijvoorbeeld de traction control een tandje strakker worden afgesteld bij een naderende heftige regenbui. Daarnaast kan de auto weten wanneer de verwarming of airconditioning moet worden ingeschakeld. De bestuurder kan zich zo beter concentreren op de weg en hoeft zich met minder zaken bezig te houden.

Het patent werd ingediend bij de World Intellectual Property Organisation. Het systeem meet de temperatuur, luchtdruk, luchtvochtigheid en lichtomstandigheden. Daarnaast kan de techniek het lokale weer achterhalen aan de hand van een GPS-verbinding. Het is niet bekend of en wanneer JLR de technologie gaat gebruiken. Voor nu is alleen duidelijk dat het concern ermee bezig is. (via Autocar)15 reacties

Dat is wel een ingewikkelde dure methode met al die sensoren.
Vraag een willekeurige tiener welk weer het buiten is: tiner pakt de smartphone, kijkt op het internet en zegt het je (min of meer) precies.
Van de tiener is een beetje idioot, uit het raam kijken en voelen werkt ook, maar voor een auto kan het weer van internet halen veel eenvoudiger zijn dan meten met al die sensoren.
@mashell:
Je kan onmogelijk in elke Jaguar of Land Rover een tiener inbouwen hé!
@mashell: het zal vast ook gepaard gaan met een bepaalde bron en informatie van het internet. Als alles live gemeten moet worden en dat de enige input is zal de auto soms misschien te laat anticiperen. Sensoren kosten meestal geen drol, ze creëeren echter wel weer een “extra ultimate luxe climate weather anticipation control launcher system ultra extra” optie die sommige gekken zullen aanvinken voor 15% van de kale prijs.
Variant op de active cruisecontrole?
Handig voor piet paulusma.
Sinds wanneer geeft gps ook het weer door?
@vanquish: misschien als je het koppelt aan buienradar.nl anders heb je idd niet veel aan de weersvoorspellingen van de GPS :p
@jorden: tenzij je je op locaties met eeuwige sneeuw en permafrost begeeft :P misschien ook automatische winterbanden met adaptieve profieldiepte voor Nederland en Engeland?
Beter op het rijden concentreren? Lekker nuttig als straks alles autonoom is
@gulli: ja als alles autonoom is moet je toch wat te doen hebben, terug naar de ARKO en een slingerding om de auto te starten? Anders wordt het ook zo saai
Een beetje auto heeft toch al een regensensor voor de ruitenwissers? Koppel dit verder aan het systeem en de tractiecontrole kan ook zo aangepast worden.
Je kan ook de optie “voorruit” aankruisen ..

Zit gratis bij het sportpakketjuuuuuuh ..
Zou liever een Jaaagg hebben die kan voorspellen of mijn vrouw in een goede of slechte bui is voordat ik naar huis rijdt…

Dan kan ik zelf wel de beslissing nemen om nog even over te werken met de uiterst charmante freulle die op 26e werkt…
@moveyourmind: And that’s OK because you drive a Jàààg.
‘k Vraag me af wat al die sensoren gaan doen als je eens deftig op terrein gaat… :D

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).