BBC verbiedt Clarkson elders een autoshow te maken

Auteur: , 71 Reacties

Het nieuwe project met oude maatjes May en Hammond wordt zeer waarschijnlijk uitgesteld vanwege een paar lettertjes in een oud contract.

BBC verbiedt Clarkson elders een autoshow te maken

Door deze clausule wordt het Jezza onmogelijk gemaakt om voor april 2017 een nieuwe autoshow te beginnen op de Britse televisie. Gevolg daarvan is dat het officieuze vervolg van Top Gear dat zou worden uitgezonden op ITV is uitgesteld. ITV zou de drie grootheden echter al een dik vet aanbod hebben gedaan, dus de mogelijkheden om onder het concurrentiebeding uit te komen worden stevig uitgeplozen.

Mocht dat mislukken, dan is het maar de vraag of Jezza & co inderdaad bereid zijn om zo lang te wachten tot ze weer aan de bak mogen. Ze zouden er ook voor kunnen kiezen om ergens op de interwebs een show te lanceren. Voor de goede orde: het trio mag gewoon een show maken en zelfs op de Britse tv, zolang het programma maar niet over auto’s gaat.

Het lijkt ons echter niet heel waarschijnlijk dat we de drie petrolheads binnenkort op tv wederom in de weer zien met het aanleggen van nieuwe tuinen of het betegelen van badkamers. Dat zou wel heel lame zijn. Vette kans dus dat er alsnog wordt uitgeweken naar Netflix of Amazon.

Netflix geruchten

Wat betreft Netflix: de geruchten doken al eerder op, maar Clarkson pookt het vuurtje nu ook lekker aan. Eerder hintte de presentator naar onderhandelingen met een Amerikaanse partij, door te stellen dat hij z’n drinkstrategie enigszins heeft getweakt. Reden: Amerikanen bellen ook gerust ’s avonds op en het onderhandelt lastig met een Scotch of wat achter de kiezen.

Het wordt dus nog effe afwachten of we het een paar seizoenen met Chris Evans en z’n nog onbekende co-hosts moeten stellen, of dat het oude TG-trio er gas op zet en binnenkort al met iets nieuws op de proppen komt.71 reacties

Zou mij verbazen als zoiets NIET in het contract zou staan. Vrij gebruikelijk lijkt me zelfs.
@stfu: ongetwijfeld, in zo goed als ieder contract staat tegenwoordig een concurrentie bedinging, deze houden zo goed als nooit stand bij de rechter en zeker niet als je er zelf uitgeknikkerd word. De vraag moet hier dan ook zijn, hoe kan je iemand aan zijn concurrentie bedinging houden als je zelf het contract ontbind, lijkt mij dus zo op het eerste oog een kul verhaal
@stfu: Over het algemeen wordt een concurrentiebeding nietig verklaard op het moment dat een contract vroegtijdig beëindigt wordt door de werkgever.
@burninrubber: Het contract werd niet voortijdig beëindigd, maar niet verlengd, dat is wel een duidelijk verschil.
@stfu: Er bestaat ook zoiets als ‘broodroof’. Je kan niet zomaar clausules in een contract opnemen die dit in het gedrang brengen.Dus als de heren echt zouden kunnen aantonen dat ze geen andere bron van inkomsten kunnen bekomen, dan lijkt een groen licht wel mogelijk. Los van het feit hoeveel Ponden de heren vandaag reeds op hun bankrekening staan hebben.
@Pixed: Ja hoor, mag best. Clarkson c.s. worden niet belemmerd in het aannemen van nieuw werk, het mag alleen niet hetzelfde zijn als wat ze al voor de BBC deden.
Dat komt dan goed uit! TG had de laatste tijd hier toch weinig meer van weg.
@toniominestrone: Ja, ik vroeg me ook al af wat het probleem nou eigenlijk is. TopGear is immers al jaren geen programma over auto’s meer.
@donvincenzo: het is een programma over dingen die je met auto’s kunt doen.
@mashell: Nee. Ze gaan naar alle uithoeken in de wereld, schelden de locals uit en laten alles ontploffen. En vervoeren zich dan per auto? Tenminste soms is er niet veel auto meer over. No problemo met dat contract denk ik ?!
@clarkson: en dan kan derest van ons weer heerlijk genieten van mensen met te kleine pikkies en te grote ego’s die dat niet kunnen hebben…
@lambo4all: Rare beschrijving, maar iedereen kan dan weer kijken ja.
Dit is vast de meest waardevolle concurrentiebeding ooit in een arbeidscontract
Google maar eens op Top Gear Garden Force

Daar zie je ze wel een tuin aanleggen zonder auto’s
@stanny: Ja, maar nieuwe kandidaten zoeken wordt een probleem…
Nou ik herinner me nog wel een aflevering voor het goede doel waarin ze een enorme tuin tot verwoesting hebben gekregen! Uiterst vermakelijk :)
Aiaiai, non-concurrentiebedingen zijn een bitch.

Neem maar van Valetparker aan (is er namelijk op afgestudeerd): zorg dat ze niet in je contract staan.
@valetparker: afgestudeerd op Valetparken? Klinkt vet moeilijk.
@stfu: Lijkt me sterk, ik werk zelf ook af en toe als valet parker en het enige wat je nodig hebt is een goede dosis overzicht en ervaring met (bijna) alle automerken. Ik heb overigens ook geen diploma als chauffeur :p
@valetparker: Gelukkig is het in tijdelijke contracten niet meer toegestaan.
@valetparker: Meh, heb er ook eentje in mn contract staan. Van beperkte duur (1 jaar als ik me goed herinner) en alleen dat ik niet per direct voor de directe concurrentie van mijn werkgever of de klant aan het werk mag of mijn eigen zaak in dezelfde branche mag starten. Is in de techniek wereld vrij standaard en ontkom je ook echt niet aan.
@valetparker: ik ben eens tegen een non-sollicitatiebeding aangelopen. Ook een bitch.
Tuinen aanleggen hebben ze al eens gedaan in Top Gear Ground Force…
==> https://www.youtube.com/watch?v=KLKihh-ohAM
@Dimglor: @stationcar @stanny Thanks! Tekst is aangepast.
Waarom willen ze graag op tv verschijnen .. ijdele oma’s ..
@lincoln:
ze willen graag hun passie voor autos met jou delen, je weet tog
@lincoln: omdat ze goed zijn in hun werk, het waarschijnlijk leuk vinden om te doen, mensen er plezier aan beleven en bovenal omdat er brood op de plank moet? Zijn zo maar wat suggesties…
@Henk_he: zouden ze dan niet weten dat het over is .. Dom pompeus gebral + een lachband was leuk in 1992 ..
@lincoln: vind jij
@thierryvth: nope .. Ik vond het in 1992 al triest ..
@lincoln: vond jij
Nou een tuin aanleggen hebben ze al eens gedaan, google maar eens op Top Gear Force Garden!
Dat was te verwachten, k*t BBC
@philipf: Lijkt mij niet meer dan logisch, komt in een hoop vakgebieden voor dat je niet binnen een bepaalde tijd naar de concurrent mag overstappen. BBC valt niets te verwijten.
@motoragent: Ik zit in de verf, zelfs ik heb dat…
@philipf: Onze publieke omroep kan anders aardig wat leren van de BBC. Ze maken films en tv-shows die de hele wereld over gaan en dat is niet omdat ze in het Engels zijn, maar omdat de kwaliteit gewoon zeer hoog is. De BBC verdient geld (zonder reclame-inkomsten), terwijl onze NPO alleen maar bakken met geld kost.
@Henk_he: doordat het Engels is, kunnen ze het goed verkopen, daardoor is er veel geld beschikbaar en kunnen ze hoge kwaliteit programma’s maken. Kip ei verhaal. En dan toch maar een paar afleveringen van Sherlock per jaar…
@mashell: Ik weet niet of jij wel eens buiten Nederland komt, maar in de meeste landen worden Engelstalige films en series nagesynchroniseerd. Alleen in Engelstalige landen en kleine landen (zoals Nederland) gebruikt men het orginele geluid met evt. ondertiteling. Als iets kwalitatief goed is, dan verkoopt het toch wel, kijk maar internationale successen als: De Nieuwe Wildernis, Zwartboek, Soldaat van Oranje, Antonia, etc.
Wij Nederlanders vinden onszelf vooral heel goed, maar daar denkt de buitenwereld anders over.
@Henk_he: er zijn misschien wel 1000 publieke omroepen op de wereld die van de BBC kunnen leren ..
@Henk_he:
Onzin, nederland doet het juist buitenproportioneel goed qua (pulp) tv formats; big brother, weekend miljonairs, wedden dat etc zijn allemaal wereldwijd op tv geweest al dan niet in lokale versie.
@Henk_he: ik kijk vrij veel wereldfilms .. Zit minimaal 1X in de week in een kijkhuis .. Kijk echter nooit naar NL films .. Hoe meer totaal ongetalenteerde dubbelpaspoortigheid des te meer subsidie .. De hele wereld schijt grote hopen op de NL films .. En terecht ..
Ach komt wel goed denk ik??
In Nederland komt het regelmatig voor dat dit soort concurrentiebedingclausules (dubbele woordwaarde!) door de rechter ongeldig worden verklaard. Als blijkt dat iemand door het concurrentiebeding niet meer redelijkerwijs (dus binnen redelijke afstand van zijn/haar woonplaats en in hetzelfde vakgebied) aan een baan kan komen, dan heeft de werkgever vaak vette pech. Een kennis had een concurrentiebeding in haar contract staan wat heel Nederland besloeg. Dit is door een rechter teruggebracht naar een straal van 25 km om de vestigingsplaats van haar oude werkgever, omdat ze anders nergens meer aan de bak zou komen zonder haar paspoort mee te moeten nemen. Kan me voorstellen dat een rechter in dit geval ook kan bepalen dat Clarkson met een nieuw autoprogramma op de Britse TV niet op hetzelfde moment mag uitzenden als Top Gear, om zo concurrentie (in juridische zin) te voorkomen. Dat zou veel redelijker zijn als: je mag in GB niet een autoshow op tv presenteren; het enige wat de beste man heel erg goed kan.
@Henk_he: redelijker zijn DAN! (doh!)
@Henk_he: Als zoiets in het contract staat van een productiemedewerker, klopt.
Maar voor het geval van Jezza, May en Hamster; denk niet dat die een uitkeren gaan aanvragen. Die gasten hebben zeer goed aan BBC en TG verdiend; op het moment dat juist zij iets concurrerends gaan doen bij de concurrentie; dan kom je precies in het vaarwater van waar zo’n clausule voor iets.

Zelf kom ik uit de aandelenhandel wereld en daar zijn non-competes aardig normaal. Zodat je niet zo maar met je strategie naar de concurrent kan lopen. Wel lekker als je weg gaat bij je bedrijf en een lekkere oprotpremie mee krijgt.
Toen ik geen vast contract kreeg bij de mediamarkt ben ik per direct naar de BCC om de hoek gegaan en heb niks meer gehoord van het concurrentie beding (mediamarkt weet van de wisseling naar de BCC). Als de werkgever je ontslaat sta je een stuk sterker dan dat je zelf vertrekt
@sjeppie156: Clarkson is alleen niet ontslagen, zijn contract is niet verlengd. Zal het dan moeilijker zijn voor hem?
@YouRockMyWorld: Een rechter moet daar over oordelen. Je zou kunnen stellen dat wanneer je zelf ontslag neemt, een rechter minder medelijden met je heeft dan wanneer je ontslagen wordt, of je contract niet wordt verlengd. Uiteraard spelen de omstandigheden ook een rol en die zijn niet in het voordeel van Clarkson. Anderzijds, het ‘slachtoffer’ heeft voor zover ik weet geen aangifte gedaan tegen JC, dus de BBC zal moeten aantonen waarom zij vinden dat het concurrentiebeding van kracht moet blijven (ze hebben tenslote zelf besloten om hem niet in dienst te houden, dus waarom mag iemand anders hem dan niet in dienst nemen?)
@Henk_he: het inkomen van Clarkson is wel dusdanig dat hierin geen reden ligt hem niet aan het concurrentiebeding te houden. Hij zal geen moeite krijgen de huur te betalen. Ik denk dus dat een rechter strikt naar de letter van het contract zal oordelen.
@mashell: ik denk dat ze best een seizoen over autobanden in elkaar kunnen draaien… Doei BBC met je autoprogramma.
@YouRockMyWorld: Niet verlengen is ook een vorm van onstlaan
@sjeppie156: Mag ik denken dat jet contract van JC iets uitgebreider was?
@dutchdriftking: nou……. Natuurlijk is dat zo ik was/ben maar een parttime studentje :P
@sjeppie156: lol ga je ons nietszeggende loonslaven vergelijken met deze grootverdieners 😂
De hele Vietnam aflevering bevat geen enkele auto.. Die in Birma alleen vrachtwagens.. Dat soort afleveringen mogen ze van mij ook best een jaartje maken!
Dus nu is het opeens weer ITV waar ze ‘bijna’ meer rond waren? In de paar vorige berichten waren ze ook ‘bijna’ rond, maar dan met Netflix. Geeft wel aan wat de waarde van die berichten was.
Oh,cock… Internets here we come…
Was Top Gear een autoprogramma dan?
Ondanks de flarden van hilariteit, was het op momenten ook echt afschuwelijk goedkoop.
Maar goed, je moet iets om wereldwijd succes te hebben *kuch VS kuch kuch*
@vondudenstein: autoprogramma voor liefhebbers, pure auto passie, dat je het niks vind en de heilige koe met Bob de Jong mist kan ook niet helpen
Lekker online gaan, die hele tv business is toch achterhaald.
@trustmeiamanengineer:

Laten we dat inderdaad voorop stellen!
lijkt mij stug dat je iemand daar aan kan houden als je hem de laan uit flikkert, als contract ontbonden word zijn ook de clausules ontbonden lijkt mij
@thierryvth: Contract is niet ontbonden, het was afgelopen en werd niet verlengd. En omdat clausules over concurrentie nou juist betrekking hebben op de tijd na afloop van het contract, blijven ze gewoon geldig tot ook hun looptijd voorbij is – want een concurrentiebeding is altijd maar tijdelijk, net lang genoeg om de meest recente bedrijfsgeheimen te laten verouderen..
Still… Could be worse?
Ooh Clarkson ga toch met Netflix in zee, daar ligt de toekomst.
Schijt aan hebben en gewoon doorzetten, boete betaald de nieuwe werkgever wel.
Dit nieuwe programma is t’s belangrijk voor de mensheid 😋
Zie je kunnen jullie nog herinneren dat ik dit voorspeld had.

Die (s)linkse BBC zijn gewoon echt erg

Klote linkse publieke omroepen
BBC pakt hem daar echt niet mee
Haha die BBC! Er zijn genoeg wegen naar Rome. Via de US en anders lekker in autoland Duitsland….met ondertiteling. Zoeken ze daar maar een oud vliegveld op om volgas te gaan.
Niet verlengen van contract werkt ook niet in voordeel van BBC. In NL zal rechter al snel oordelen dat dit als eenzijdige ontbinding valt uit te leggen en dat het houden aan een (non-) concurrentie beding dan lang niet altijd even redelijk is. Immers, als men als werknemer zèlf pro-actief ontslag neemt dan is de werking van een dergelijk beding het sterkst. De positie van de werkgever wordt daarmee het meest bedreigd. (non-) Concurrentiebeding stelt in NL inmiddels weinig meer voor, vaak is er ook een (beperkte) geldboete aan verbonden om enigszins afschrikkend te werken. Moraal: zorg altijd voor een rechtsbijstandverzekering en vecht de handel aan, kost de werkgever al gauw geld en tijd en hebben ze vaak geen zin in. Tot zover de jurist (letterlijk) in Tinus.
Dan nu de praktische oplossing: ITV richt even een productie BV`tje op naar buitenlands recht (in A’dam of zo) en gaat lekker produceren. Laat je door je BV lekker alle footage als rechten/licentie door alle zenders ter wereld uitzenden (verdien je bakken met geld mee à la BBC) en tegen de tijd dat beding is uitgewerkt neem je het format zelf weer over. Hier hoeft niemand wakker van te liggen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).