Belastingdienst wil weten waar jij in 2012 parkeerde

Auteur: , 63 Reacties

En om dit te bewerkstelligen zijn alle gegevens van auto's die op kenteken parkeerden opgevraagd. Welja.. Privacy, wat is dat?

Deze scootmobielrijder kan binnenkort een arrestatieteam thuis verwachten

Of je het nou wilt of niet, overheden kunnen steeds meer over ons te weten komen. Door middel van biometrische paspoorten, kentekenscans langs de weg, maar bijvoorbeeld ook als je gebruik maakt van parkeren op kenteken. Mocht je dit in 2012 hebben gedaan, dan kan je op de interesse van de belastingdienst rekenen. Zij hebben alle gegevens over 2012 opgevraagd bij het verantwoordelijke Servicehuis Parkeren (SHPV), zo meldt NRC Handelsblad vandaag.

Dit gebeurt natuurlijk allemaal onder het mom ‘opsporing bijtellingsfraude‘. Leaserijders die hun auto niet privé rijden, en dus ook geen bijtelling betalen, mogen maar een zeer beperkt aantal kilometers per jaar rijden, en die zwarte doos is er nog niet.

Het vreemde is echter dat aanvankelijk gemeld werd dat de SHPV, verantwoordelijk voor het Nationaal Parkeer Register (NPR) alle gegevens na 8 weken wiste. Dit is inmiddels bijgesteld naar ‘versleuteld’, waardoor het op verzoek ook ontsleuteld kan worden. “Haha, malle burger, hadden we jullie even mooi tuk!”, ~ Big Brother.

Dus: ook al dacht u dat alleen gemeenten, private parkeerbedrijven en serviceproviders bij uw kentekengegevens kunnen, de belastingdienst kijkt ook over hun schouder mee. Nu nog even een RFID-chipje in alle kentekens en kentekenscanners boven elke snelweg (voor de dubbele controle), en de overheid weet van elke minuut op de dag waar je je ophoudt. Handig als je eens een blackout krijgt.

‘Maar dan parkeer je toch gewoon niet op kenteken?’ Haha, probeer dat maar eens in Amsterdam bijvoorbeeld, daar is dit sinds 1 juli niet meer mogelijk.

Foto: autojunk.nl63 reacties

Welkom in de Socialistische Volksrepubliek Nederland…, in de voormalige DDR hadden ze nog meer vrijheid.
@jrk68: waar staat de muur? Privacy is niet het hetzelfde als vrijheid! De “documentaires” van John de Mol onder de titel Big Brother hebben ons dat geleerd: geen privacy, toch alle vrijheid en een saaie boel. Het slechtste dat de privacy discussie kan gebeuren dat mensen die niet begrijpen waarover het gaat er zware termen als “vrijheid” bij gaan slepen en daarmee de discussie ontspoort en de serieuze proteststemmen niet meer gehoord worden.
@mashell:
Als Duitser spreek ik nog weleens met voormalige ossies.
Wie ben ik om aan hen te twijfelen als zij zeggen dat ze minder last ervoeren van de Stasi dan hier van de overheid.
Ik heb dat niet verzonnen, enkele van hen hebben hun heil inmiddels aan de andere kant van het kanaal gezocht, ze kregen het hier te benauwd….
@jrk68: ik hoop dat je daarmee niet het VK bedoeld want er staan hier meer camera’s dan waar ook tewereld
@sketcher:
Yep, toch voelen zij (het blijft subjectief) zich daar vrijer dan hier.
Misschien komt het door de manier waarop ze er mee omgaan.
Als je weet dat je in 020 verplicht je kenteken moet invoeren bij de parkeermeter en die gegevens worden vervolgens voor dit soort “opsporingsmethodieken” misbruikt dan krijg ik daar ook een unheimisch gevoel bij.
Nu rij ik geen leaseslet, dus wordt ik niet geconfronteerd met de gevolgen maar ik vraag me wel af waar ze die “gegevens” nog meer voor gaan misbruiken in de toekomst.
@jrk68: mensen die “last” hadden van de Stasi kunnen het veelal niet meer navertellen, dat is toch wel een essentieel verschil met mensen die “last” hebben van onze overheid
@escort77: Als het hier op deze manier blijft doorgaan, liggen ook dergelijke verdwijnpraktijken voor ons in het verschiet. Onze staat eigent zichzelf steeds meer macht toe en dat loopt een keer uit de hand, dat is slechts een kwestie van tijd…
@lemans96:

“verdwijn praktijken” waren orde van da dag toen je contant de parkeermeter kon vullen ..

van elke 100 euro bleven er 5 over voor stad Amsterdam ..
95 gingen er in de zakken van de ex-UWVapen die bij parkeerbeheer rondliepen ..
nou en ..
ik heb nix te verbergen ..

en wees blij dat je in een vrij land woont ..
@lincoln: Zegt iemand die onder een schuilnaam op AutoBlog…
@jelmer:

Reply Report zou idd een rare achternaam zijn ..
@lincoln:
Lol….
@lincoln:

Naaktgeboren ook…Lul, Jan Lul, ook…
@lincoln:

Dan is Lincoln reply report zo vreemd nog niet.
@lincoln: Een vrij land? Dat geloof je toch zelf niet?
@fejjie:
Sarcasm is a bitch….
@lincoln: Hahaha vrij land.. Ik verslik me bijna in me koffie..

Koffiekeuze was trouwens ook niet vrij. Baas kiest het meest economische uit.
@lincoln: niks te verbergen. Een ongelofelijke domme opmerking! Dit schreeuwden de Duitsers ook in 40-45! Julie hebben toch niks te verbergen?
@rufctr01:

mwhahahahaha ..
en toen stonden de NLers erbij en keken erna ..

net als nu dus ..
@lincoln: Nee, jij hebt niets te verbergen denk je, maar wanneer zelfs je parkeergedrag wordt geregistreerd vinden ze uiteindelijk wel iets waarmee je de wet ovetreedt. Neuk jij op straat? Heb jij geen sloten op je deur? Laat je keiharde scheten in de bioscoop? Zet jij je bankafschriften op een website?
Het gaat om de glijdende schaal. In Utrecht worden alle kentekens van inkomend en uitgaand verkeer geregistreerd zodat vrachtauto’s zonder roetfilter kunnen worden beboet. Kortom, ik ben bij voorbaat verdacht als ik de stad uitrijd.
De overheid is een grote kleuterjuf geworden die ons als stoute kinderen beschouwt.
@dafmaf:

support contant geld ..

da,s het enige wat je kan doen ..
Het is tijd om privacy opnieuw te gaan waarderen.
@jelmer: ook de rest af te waarderen?
Mooi, meer parkeerplaatsen voor mensen die hun auto gewoon kopen.
Ach ja, we lezen het, we doen een beetje verontwaardigd op internet, we schrijven iets over “Noord Korea = Nederland” en we gaan weer verder met leven…
@Rick-dos: Fantastische comment!

Op kleine schaal het doen (‘het verzet’ zijn) is ook goed. Wij hebben hier in de straat een gezamenlijke chat opgezet vanwege de parkeerproblemen in onze omgeving. Zo is het dus niet dat je elkaar moet tegenkomen als er last en het dus pas na 4 of 5 dagen een topic is. Maar de eerste gooit het erop en we kunnen gelijk ingrijpen. Scheelt heel wat aangezien de instanties er vanuit gaan dat het toch wel ff duurt eer men klaagt, Gelijk na 1 dag 10 klachten via de mail en bellers (is echt lachen hoor moet u echt doen) is echt effectiever.
En minder social media gaat helaas niet, want anders kunnen u en ik niet zo vaak beppen
@Rick-dos: Spreek voor jezelf, nep dappere dodo. Ik en velen van mijn familie en vrienden maken er een sport van om zoveel mogelijk centen uit het zicht van de roverheid te houden. En als mij dan ter ore komt dat ik in A’dam nergens kan parkeren, dan ga ik dus niet meer naar dat linkse bolwerk. Simpel.
@lemans96: O ja joh, dappere doodoo. En vertel eens; hebben jullie ook een geheime groet? En zitten jullie dan met z’n allen om het kampvuur allemaal stoere verhalen te vertellen over hoe je die dag nou weer de belasting hebt omzeild?

Ja, voor het omzeilen van belastingen moet je wel heel dapper en niet te vergeten stoer zijn. En dat zijn jij en je vriendjes. Dat weten we allemaal…
Geeft verder niet dat dat een nationale sport in elk bijna land is, maar jij en je vriendjes hebben het natuurlijk uitgevonden. Dus dan krijgen jullie the bragging rights. Proficiat.
@Rick-dos: Ach, één van de gefrustreerde gevoelige snaartjes geraakt, merk ik?

Er zijn uiteraard allerhande andere manieren om de overheid te frustreren waarvan we gebruik maken maar die etaleer ik niet op het net terwijl mijn naam en adres er aan gelieerd zijn. Dat snap jij vast wel. ;-)

Maar goed, ik raad ook jou dan maar aan rustig verder te gaan met de pootjes in de lucht te liggen, het buikje bloot, klaar om nog meer genaaid te worden. Oh, en natuurlijk niet te vergeten: zure dooddoenertjes hier op AB te blijven plempen. Held. xD
@lemans96: Je merkt niks, pik. Je doet alleen aannames. Verkeerde aannames maar desalniettemin aannames.

Maar ik begrijp dus dat jouw “opstand” niet verder reikt dan jouw vriendenclubje? Ja, met lui zoals jij en je vriendjes gaan we de oorlog winnen. Vooral zo doorgaan.
@Rick-dos: LOL, vriendenclubje reikt ver over de honderd man, die op hun beurt ook weer vele honderden man per persoon kennen. Jammer joh, gaat je niet lukken om dit zaakje te marginaliseren. Net als dat het de huidige zittende orde niet lukt de PVV te marginaliseren.

Zo, en nu weer netjes in het gareel lopen hè. ;-)
@lemans96: Ik heb het al door. Jullie zijn het type veel gelul en weinig wol. Typisch PVV. Maar blijf vooral “zo vaak je kan in Duitsland tanken” daar zullen ze in DH echt wel wakker van liggen hoor…
Ik ben hier oprecht geschokt over…
En dan op die link naar de amsterdamse website waar gewoon doodleuk staat: ‘heeft u een verkeerd.kenteken.ingevoerd? Betaal dan nog een.keer’ (!!!)

Met recht een.roverheid dus..
Dit artikeltje gaat in dit geval over kentekens.. Maar er worden meer dingen van ons in de gaten gehouden dan alleen kentekens. De eerlijke burger wordt geplukt en de criminele burger blijft het kat en muis spelletje doorspelen. Trieste west Europese cultuur..
Wordt er soms misselijk van.
Tsja, dat geld voor uitkeringen aan Bulgaren, Polen en de rest in de Afrikaanse zandbak moet toch ergens vandaan komen. Gewoon nog even verder bukken dus.
@midasracer: Die zijn blijkbaar veel slimmer. Een uitkering is bijna net zo gemakkelijk gekregen als de belastingambtenaar de bijtellingsfraude kan opsporen. En toch denken er héle volksstammen slim te zijn door op te geven dat ze minder dan 500km prive rijden.
Over de muur, over het ijzeren gordijn ….. Omdat er geld ligt bij de Hollanders, zolang die er nog zijn.
Orwelliaanse doembeelden zijn nu realiteit in de Bananenrepubliek Nederland.
Ik ben misschien wel de persoon die het allemaal niet zo erg vind. Wat maakt het uit dat ze alles van je weten, waar je heen gaat in de auto en wat je er gaat doen. Zolang ik niets te verbergen heb vind ik dat er niets aan de hand is als ze dit soort dingen van je willen weten. Maargoed, dat zal wel het type persoon zijn dat ik ben, er zijn er een hoop die van een camera al eng worden.
@fastandsmall: Er komt altijd een moment dat je iets te verbergen hebt. En dan is het te laat.
@dafmaf: Daar ben ik blijkbaar nog te jong voor. Alleen de belastingaangifte kan ik nog niets mee frauderen, misschien later.. ;)
@fastandsmall: Wat hier niet deugt is dat de Belastingdienst gebruik maakt van een systeem om parkeergeld te innen. Dat is oneigenlijk gebruik. Zoiets als een beveiligingsbeambte die inzoomt op tieten om op te fappen.
Over drie weken begint Lowlands. Op de toevoerwegen staan dan de auto’s van de Belastingdienst/Dounae weer kentekens te fotograferen om leaserijders of bestelbusjes die een privérit maken te pakken. Vind ik ook heel treurig.
Maar dit is achterbaks.
@fastandsmall: Je kunt beter iemand doodrijden dan belastingfraude plegen.
Tja, je moet er wat voor over hebben om een auto te rijden die je eigenlijk niet kan betalen…
De kentekens waarvoor is betaald, worden 24 uur na het einde van de parkeertijd gewist.

Staat op amsterdam.nl
@azenomei: Dus uw overheid liegt u voor. What else is new?
@lemans96: dat er dus een hele goede basis ligt voor een fijne rechtzaak.
Ik heb geen medelijden met belastingontduikers, want dat is waar het hier om gaat.

Opmerkingen over de DDR, Noord-Korea etc zijn misplaatst. Dit soort dingen wordt altijd openbaar en in een publiek debat besproken. Het zou toch ook niet slim zijn om van te voren aan te kondigen hoe de belastingdienst haar controles uitvoert?
@escort77: O ja? Is het van te voren aangekondigd dat een gemeentelijk systeem om parkeergeld te innen, gebruikt zou worden door de landelijke Belastingdienst. Daar gaat het om, een systeem wordt ergens anders voor gebruikt dan waarvoor het bedoeld is. Dat is heel erg fout en heel erg DDR en Noord-Korea.
Dus jij vindt het straks ook niet erg als je zorgverzekeraar inzage heeft in je AH Bonuskaart?
@dafmaf: ik zie het liefste een zo klein mogelijke en efficiënt werkende overheid. Koppeling van allerlei IT-systemen kan daar een prima bijdrage aan leveren. Als 5 ambtenaren achter 5 loketten 5 keer dezelfde informatie moeten opvragen en controleren schiet dat toch niet op?

Vergelijking met commerciële bedrijven gaat niet op, dat is echt wat anders en ik vind dat je daar best wat strenger tegen mag zijn qua regelgeving. Al ligt daar ook een verantwoordelijkheid bij mensen die voor elke kortingsactie direct maar al hun privé informatie de wereld in slingeren zonder ook maar even na te denken waar die info voor gebruikt kan worden.
@escort77: Het is een gebed zonder end. Iemand bedenkt dat een lease-auto een vorm van inkomen is en dat je daar belasting over moeten betalen. Gebruik je hem niet privé dan krijg je geen of weinig bijtelling. Om te voorkomen dat mensen daarover liegen gaat men handhaven. En omdat de overheid jou niet vertrouwt gaat men van alles uit de kast halen om te bewijzen dat je niet deugt en grijpt men oneigenlijke middelen aan.
Utrecht controleert alle kentekens op milieu-eisen. Dáár kan de Belastingdienst pas wat mee! Maar dat heeft niets met efficiëntie te maken.
Utrecht wil auto’s met te hoge co2-uitstoot weren. Daarvoor wordt dan een heel systeem van handhaving bij bedacht met kentekenscanners en BOA’s. (Terwijl het merendeel van de luchtvervuiling in Utrecht wordt veroorzaakt door verouderde stadsbussen en verkeerslichten die na TWEE MINUTEN rood precies vier auto’s doorlaten.) Nóg meer controles en bemoeizucht. Je zou er bijna schijt aan het milieu van krijgen. En dat levert misschien een kleine overheid op, maar ook een legioen aan controleurs.
In mijn wijk in Utrecht worden de parkeertarieven verhoogd om de handhaving volledig uit de parkeergelden te kunnen betalen. Dus ik betaal niet meer voor een vergunning, maar om de controleurs te kunnen betalen. Dat is te gekkigheid? Dan laat je mensen toch alleen nog maar parkeren als ze in de wijk wonen en stuur je de rest naar een parkeergarage? Dat is pas efficiënt.
Weet je wat ook efficiënt is? Niet een gps-kastje in elke auto om de kilometervergoeding bij te houden, maar gewoon een heffing op de benzine per liter. Als je dat in heel Europa invoert ben je meteen klaar.
Ik heb geen alu-hoedje, maar die ongelofelijke bemoeizucht van de overheid begint me tegen te staan.
@escort77: Nee, dat is NIET waar het hier om gaat. Het gaat hier over het misbruiken van gegevens die in de eerste instantie NIET voor dit doeleinde zijn verzameld.
Sorry hoor, maar als je in de belastingdienst in dit land nog steeds geen zeer professionele, op massaberoving gerichte, criminele bende ziet, dan ben je precies de ja-knikkende drone die ze willen dat je bent.

Voorbeeldje van deze beroving: Een nieuwe Chevy Camaro SS. In België: € 39.950,-
In belasting-SS Nederland: € 109.000,- …

Nee joh, d’r is niks mis met onze belastingdienst. Pit lekker verder.
@lemans96: klopt helemaal wat je zegt. De mensen die zeggen: ik heb toch niks te verbergen zijn oliedom.
Die laten zich max de wet voorschrijven en vinden alles prima.
@rufctr01:

hoe zien jouw verzetsdaden er dan uit ??
@lincoln: Zo min mogelijk belasting betalen, over de grens tanken zo vaak ik kan, anderen op de hoogte brengen hoe de overheid pootjes te lichten, etc., etc..
Jij gaat liever met de pootjes in de lucht liggen?
@lemans96: ik zie het liefste dat de belastingdienst zo effectief en efficiënt mogelijk werkt.

Dat sommige auto’s te duur zijn in NL: helemaal mee eens, maar dat zijn nu eenmaal politieke keuzes. We kunnen alle milieuheffingen morgen van de auto’s afhalen, maar dan moeten de gemiste inkomsten toch ergens anders vandaan komen (duurdere sigaretten, benzine, boodschappen) of moet de overheid minder uitgeven (minder zorg, onderwijs, subsidies en toeslagen) Wat mij betreft kan dat allebei, maar als het puntje bij het paaltje komt lukt het toch vaak niet er een politieke meerderheid voor te vinden.
@escort77: Wederom blijkt hier hoe goed jij geïndoctrineerd bent. Je gelooft precies wat ze willen dat je gelooft. Braaf zo.

In werkelijkheid is het zo dat dit land gebukt gaat onder een vééél te grote overheid die zichzelf steeds voller vreet en dus steeds meer geld van haar burgers nodig heeft. Alle politieke partijen hebben dit mogelijk gemaakt, op één na. Die ene partij wil serieus grote stukken van die overheid wegsnijden en word daarom door alle andere partijen in het verdomhoekje gezet, belachelijk gemaakt en monddood gemaakt. De media helpt hen hier gretig in mee omdat deze nu eenmaal betaald worden door de overheid. Wiens brood men eet…
@lemans96: Dat is natuurlijk geen politiek van de Belastingdienst, dat bepaalt de overheid, die hoge tarieven. Maar goed, Nederland is inmiddels door alle bezuinigen en extra lasten het sukkeltje op het gebied van de economische groei geworden.
PRECIES GOED,als je niks faut doed ,maakt het niks uit hehehe
Simpele verdeel & heers tactiek, jongens en meisjes. Zet de bijtellingsfraudeurs, de alu hoedjes en zorgelozen tegen elkaar op, wacht op het relletje en niemand let op het berichtje morgen dat er weer een extra miljard naar een of ander land of bank of vliegtuigfabrikant gaat.
En de belazeringsdienst pakt er en passant nog wat fraudeurs mee
Pffft hebben ze hier toestemming voor gekregen van de rechter? Mensen zijn gewoon voorgelogen! We gaan naar een maatschappij waar iedereen’s wc boodschap gecontroleerd wordt (gebeurd al voor drugsonderzoek), waar is het fout gegaan? Kunnen wij als Autobloggers niet wat geld bij elkaar verzamelen om een huurlingleger te kopen om Friesland onafhankelijk te maken? Voor oom agent: dit is een grap, je hoeft me dus niet te komen halen…
@Sciurida:

de belastingsdienst heeft schijt aan de rechter en de NL wet ..

als dat een particuliere toko had geweest had die vandaag zijn deuren kunnen sluiten ..
De te grote Nederlandse overheid wil alles van je weten.
ik gaf in Utrecht altijd het kenteken van m’n buurman op, of ie prive rijdt of niet weet ik eigenlijk niet. Nooit een bon gehad, en hij zit met de gebakken peren als de fiscus langskomt. Lachen joh!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).