Vakantieverkeer zorgt voor verstopte Europese snelwegen

Auteur: , 32 Reacties

De bouwvak is weer begonnen, wat betekent dat de Opel Zafira traditiegetrouw voor de sleurhut is gekoppeld, en half Nederland vandaag de tocht naar het zuiden is begonnen. Gevolg: megafiles des doods op diverse snelwegen, waar het bovendien bijzonder heet is.

Was nu toch maar offroad gegaan met je Defender...

Het is een jaarlijks terugekerend ritueel: ondanks de voorspelde drukte moet en zal iedereen per sé op hetzelfde tijdstip aan zijn vakantiereis beginnen. Op de Franse A7, tussen Lyon en Marseille, stond vanochtend vijftig kilometer aan file, rond München slibt alles dicht, en als je door de Gotthardtunnel wilt, bereid je dan voor op een kleine 3 uur aan wachttijd, aldus de ANWB.

Dit is dus de welbekende Zwarte Zaterdag, nietwaar? Inderdaad, niet waar. ZZ is volgende week, dan wordt het pas écht druk.

Gelukkig schijnt het KPN-telefoonverkeer in Frankrijk weer te werken, dat scheelt als je ergens langs de Route du Soleil staat met een kokende motor.

Nodig toe aan een beetje verkoeling? Doe als deze Duitse jongens, en bouw een zwembad-BMW. Of je checkt even onze 5 tips voor warm weer, en die om oververhitting te voorkomen.

Voor iedereen die vandaag onderweg is: dit was in te calculeren, dus accepteer je lot als een man. Volgende keer het ritje toch maar ’s nachts maken?

Foto credit: autojunk.nl32 reacties

Ik heb te doen met al die arme kinderen, wie haalt die er allemaal uit….
Ik snap het niet hoor als je vannacht om 12.00 was gaan rijden( kennen je kids gewoon slapen) dan ben je smorgens om 8 uur bijna op bestemming en heb je alles achter je gelaten.
@mightymike: “Vanochtend stond er op de A7 tussen Lyon en Marseille al zo’n 50km file.”

Dat zijn dus precies de mensen die vannacht rond 00.00 uur zijn vertrokken. Bij je volgende top tip even nadenken…
Zaterdagavond pas vertrekken lijkt mij een meer verstandige optie, dan ontloop je de files helemaal (zondag geen vrachtwagens). Helaas zijn de meeste huisjes te huur van zaterdag tot zaterdag, maar dan moet je daar maar rekening mee houden door vrijdagavond om 8 uur al te vertrekken.
@phaeton: ja als je die route pakt, maar hoeveel gaan er naar duitsland/ oostenrijk en italie? ik zou eerder montepllier of toulouse aanhouden als je die kant op wil gaan(spanje). en 8 uurtjes rijden zit je toch vlak voor deze locaties, echter duitsland of oostenrijk ook al. snap ook nooit zo waarom iedereen via avignon wil rijden.
@mightymike: Klopt, als wij naar Spanje zouden gaan zou ik ook voor Parijs-Limoges-Toulouse kiezen.
Maar Lyon-Montpellier is via dezelfde A7, dus dat punt snap ik niet helemaal.
Naar Italië heb je gewoon te maken met de Gotthard, dat is nou een keer zo. Maar ook dat valt enigszins te plannen.
@phaeton:
Italië kan je ook bereiken via de St Berhardino en de Mont Blanc tunnel.
Persoonlijk ga ik altijd voor de Tirol optie, pak je gelijk de Stelvio even mee.
Het gezegde luidt immers…, Alle wegen leiden naar Rome.
@jrk68: Dat is de liefhebbers route ;) Het kan allemaal inderdaad, maar het snelste blijft toch een uurtje wachten voor de Gotthardtunnel. Tenminste, dat denk ik, want de enige keren dat ik naar Italië ging was via de Gotthardtunnel. Het langste wat ik heb hoeven wachten was drie kwartier, nou soit.
@phaeton:
Ik heb daar 1 keer een zogenaamde “Block abfertigung” gehad. De opgegeven vertraging was toen 4 uur, ik ben toen over de pas gegaan. Ook een aanrader en heel mooi, kost een half uurtje extra.
@phaeton: Dat die huisjes maar van zaterdag tot zaterdag zijn, beetje een dwangmatig systeem. Ik zou zeggen: kijk bij een andere maatschappij waar ze op andere dagen te huur zijn, of: huur een tent(kan tegenwoordig ook, net zo makkelijk, alleen nog beddengoed en eten meenemen, en het scheelt in je portemonnee, kun je ook nogeens andere dingen doen.), dan kun je op een gekozen dag rijden, en kun je de drukte van sleurhutten, vouwwagens en andere dingen vermijden.
@rotjeknor: Ik zeg niet dat ik een zaterdag-tot-zaterdag huisje neem, ik zeg alleen dat de optie van zaterdagavond rijden en zondag aankomen geen optie is als je wél zo’n huisje neemt ;)
@mightymike: ja, s’nachts rijden! Niks te zien, plaspauzes tussen de Oost Europese vrachtwagen chauffeurs en je na aankomst een paar dagen belabberd voelen vanwege de slaapverstoring.
@mashell:
Vroeger reed ik altijd ’s nachts maar eenmaal de 35 gepasseerd viel dat wel zwaar. Tegenwoordig neem ik gewoon 2 dagen de tijd en rij ik relaxed binnendoor, bij voorkeur door de weeks.
De vakantie begint dan voor de deur….
@mashell: Knap overdreven weer. Er zijn in Frankrijk genoeg schone tankstations/toiletten en met een beetje verstand probeer je gewoon van te voren wat uren te slapen.
Gewoon simpel, niet allemaal naar dezelfde plaatsen willen gaan.
Jullie zijn al net zo aan het kopiëren als bij de ontwerpafdeling van Audi.
@bsxc2: inderdaad! dit komt alleen maar door de nederlanders die op vakantie gaan :S
Tja, ik heb dat ook nooit begrepen.. Als je de route goed uitstippelt, dan kan er weinig fout gaan..
Dit is toch wel het komkommernieuws der komkommernieuws. Dit komkommernieuws is zo oud dat dit al pre-internet komkommernieuws was. Dit komkommernieuws is nog voordat mensen met bakkebaarden en een peuk in hun mik een verhaaltje over zwarte zaterdag achter een typmachine tikten.

Dit hebben we allemaal te danken aan Hitler toen hij bedacht dat arbeiders recht hadden op vakantie. Toen opende hij Prora gaf iedereen een VW kever en zwarte zaterdag was geboren…daarna hadden we een hele zwarte periode in onze geschiedenis maar daar hebben we ff niet over….
@Rick-dos: Aan vakantie toe?
En dan moet je van de achterbank ook nog het volgende aanhoren: Nederlander, geen Nederlander, Nederlander, Nederlander, geen Nederlander, Nederlander, geen Nederlander….
@ruyjo: haha nu je het zegt, zo was ik vroeger ook.
Iedereen, maar dan ook iedereen volgt slaafs de navigatie.

Wij moesten even naar Tarragona toe, wel helemaal 60 kilometer omgereden over Rouen om Parijs te mijden en Lyon al helemaal, dan kun je kiezen , of over Millau (het viaduct) of over Brive Cahors Toulouse.
Gekozen voor Millau en geen centje pijn

Maar och, je zou je goedkope Luxemburgse tankbeurt overslaan of wel 60 kilometer omrijden !
Alsof het nix kost !!!
Ga toch gewoon met het vliegtuig. En dan niet vanaf Schiphol natuurlijk, want dan sta je als nog in een urenlange rij.
Er zijn zat Duitse vliegveldjes waar je een kanon kunt afschieten, zo rustig is het er. Geen rijen, geen stres, geen overvolle parkeerplaatsen. En met het vliegtuig ben je binnen een paar uurtjes overal in Europa. Waarom dan nog met de auto naar Frankrijk/Italie/Spanje rijden??
Of je pakt gewoon het vliegtuig, kost niet eens veel meer of zelfs veel minder (als je het goed doet) richting je zonnige bestemming. Maar hee, wij zijn NL en moeten een sleurhut bij ons hebben, al dat spul van andere mensen is echt eng!
@fastandsmall: omdat met een auto veel leuker is! En gewoon op dinsdag vertrekken, helemaal geen drukte
Een paar uur bij de boot staan wachten maar verder geen file gezien, scandinavie rules!
@norge: Net terug van 3 weken Noorwegen (in de buurt van Åndelsnes). Alles met de auto in 2 dagen. Geen file. Topvakantie!
@SCscreamGT2: Mooi, ik waardeer je smaak voor vakantieland ;)
@SCscreamGT2: nou, nou, nou wat een lol in dat køt land, waar je niet ‘harder’ mag dan 90km/u.. Mooie natuur, maar daar kan je ook voor naar Duitsland en dat rijdt een stuk prettiger.. en de bekeuringen zijn aanzienlijk minder hoog.. De vrouwen zijn wel weer beter in Noorwegen.. al zijn de Duitse ook niet slecht.
Wij rijden lekker op zondag. Vroeg de weg op en rond 19:00 uur op de kamping in Denemarken heerlijk. Met 120 km/h door Duitsland knallen al is Hamburg (dacht ik) wel altijd een ramp zondag of geen zondag, vrachtwagels of geen vrachtwagels. maar ach lekker muziek je op en mij hoor je niet hoor ik vind het wel bij de vakantie horen. Hoop binnen twee jaar met eigen auto te kunnen. Zeker dat ik dan niet over de snelweg ga maar zoek ik lekker een route lang bossen en platteland, gewoon op mijn gemak twee of drie dagen. Er zijn toch genoeg plekken waar je je tentje kan parkeren.
Voor mensen die zo gaan rijden: suc6 en Fijne vakantie!
@robert110: knallen met 120 km/h in Duitsland? Aantrutten met 120 km/h zou ik zeggen.
@spidermann: hahhaha ik wilde het net zeggen, 120 is nou niet echt.snel. Misschien heeft hij de 2 en de 1 ongewisseld
Hoezo verstopte snelwegen? Gezien de drukte hebben weinig mensen moeite om ze te vinden…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).