
Stereotypes werden bevestigd.
Een Belgische man is recentelijk flink verrast door de politie. Toen hij zijn Volkswagen Golf wilde verkopen aan een stel uit Bosnië, kwam ineens de politie aan de deur met het verhaal dat zijn auto een wielklem moest krijgen. Volgens de autoriteiten stond zijn wagen nog altijd geregistreerd voor sporenonderzoek. Dit terwijl de auto, die tien jaar eerder was gestolen, alweer een decennium geleden was teruggevonden.
In een gesprek met Het Laatste Nieuws doet Patrick van Geysel, zoals de man heet, zijn verhaal over het voorval. Van Geysel vertelt dat zijn auto in februari van 2009 werd gestolen bij zijn huis in Edegem. Direct werd de politie ingeschakeld om het voertuig terug te vinden. Hoewel dit veelal op niets uitloopt, had Patrick geluk. Niet lang nadat zijn Volkswagen hem was ontnomen, kreeg hij verschillende berichten vanuit Polen dat zijn auto was opgespoord. Vervolgens ging hij met zijn broer en zus op weg naar het land om zijn auto terug te halen. Afgezien van een flinke laag wit poeder, dat door de Poolse politie voor sporenonderzoek op de auto was gestrooid, was er niets met de auto aan de hand. Er was geen schade en, belangrijker, hij reed nog.
In de jaren daarna ging van Geysel netjes met zijn auto om en beging hij ermee geen zware overtredingen. De auto werd ieder jaar gekeurd en ook kreeg hij hier en daar een verkeersboete, maar niets wees erop dat er iets mis was. Totdat hij zijn auto pas geleden wilde verkopen.
Toen hij zijn auto aan een koppel uit Bosnië wilde verkopen, kreeg hij uit het niets te horen dat zijn auto nog altijd aan een sporenonderzoek onderworpen moest worden. Van Geysel reageerde hierop niet tevreden:
“Opeens kreeg ik telefoon vanuit Brussel dat mijn wagen in beslag genomen ging worden omdat hij geseind stond als gestolen. Woensdag kwam de lokale politiezone MINOS langs om mijn wagen in beslag te nemen. Na veel discussie hebben ze mijn wagen niet meegenomen maar wel aan een wielklem gelegd. Tien jaar na de feiten? Wat een kafka!”
De reactie van de politie schijnt verder weinig licht op de oorzaak van het voorval. Mogelijk heeft de Poolse politie de auto nooit uit het systeem gehaald, maar hierover kan nog niets met zekerheid worden gezegd. Wel weet de politie te vertellen dat de wagen op zijn radar was gekomen door de recente verkoop. Bij keuringen worden dergelijke zaken naar verluidt niet gecontroleerd, bij verkoop is dit schijnbaar wel het geval.
Dit komt op zijn zachtst gezegd niet zozeer goed uit voor de nieuwe eigenaren van de Volkswagen. Het Bosnische koppel was namelijk van plan om met de auto naar het moederland te reizen, om daar familie te bezoeken voor de feestdagen. Dit zal niet niet doorgaan. Althans, niet met deze Volkswagen.
Met dank aan Camiel voor de tip!
Beeld: BMW M6, via @hulaucarphotography
Nu kan de Belgische politie een golf aan kritiek verwachten…
@Dizono: Ha! Ik zie wat je deed daar!
@Dizono: padom tsssh!
@horza: het is **ba dum tss**
@Dizono: lol
De politie doet gewoon wat verwacht wordt en men noemt dat blunderen? Rare wereld
@mistermini:
Helaas 10 jaar te laat
@Hubert: Dan moeten ze in Polen de registratie uit het systeem halen. Anders kunnen we ook stoppen met het zoeken van zware criminelen die al 10 jaar geseind staan
@mistermini: Wie zegt dat dat daadwerkelijk aan de hand is? Dat is slechts speculeren, omdat het als mogelijkheid zo in de tekst stond, ga jij ervan uit dat dat inderdaad het geval is.
@mistermini: is het probleem niet veel meer dat je blijkbaar 10 jaar lang met een als gestolen geregistreerd staande wagen door België kunt rijden zonder dat de politie dat door heeft?
@mashell: Dankzij de open grenzen zijn dit soort praktijken niet moeilijk. Onverzekerd rondrijden is in Nederland klaarblijkelijk ook niet moeilijk
@mistermini: wat hebben de open grenzen er nou mee van doen? In Nederland hebben we zoveel camera’s boven de weg en in politieauto’s dat zoiets niet zou moeten kunnen.
@mashell: Vroeger werd er systematischer gecontroleerd op al het inbound en outbound verkeer, ook wat de inhoud was van de voertuigen. Hedendaags is er alleen controle op basis van nummerplaat, althans dat zou moeten want ik kan uit ervaring spreken dat het mogelijk is om rond te rijden in Nederland zonder geldige nummerplaten (Week lang, elke dag voorbij de camera’s aan de grenzen). Het kan dus ook in België!
Daarnaast is er een tweetal weken geleden een gestolen Duitse RS6 teruggevonden dankzij de slimme camera’s, maar daar wordt geen tijd aan geschonken.
Het is heel makkelijk om iets of iemand in negatief daglicht te plaatsen door selectief nieuws te naar buiten te brengen. Dit is iets wat de Telegraaf doet en het is geen compliment om met die krant vergeleken te worden.
Ach, België.
@tge1: helemaal gelijk! In Nederland is zoiets niet mogelijk. Daar zijn de flikken te stom door effe aan te tonen dat een Mercedes B niet waterdicht is als je de achterraam openzet
Wat vreselijk irritant trouwens van Autoblog dat de tekst verspringt door reclame, reclame begrijp ik.. het is immers een gratis website. Maar moet je er nou echt voor zorgen dat mensen opnieuw moeten beginnen met lezen omdat een reclame filmpje steeds de tekst naar onder en naar boven verplaatst?
@henkhekje: Al vaker aangekaart en oplossing van Autoblog is een abbo nemen. Alhoewel ik betalen voor content niet erg vind, heeft het abbo van Autoblog nog wat teveel beperkingen. Daarnaast is de reclame soms zo irritant, dat ik telkens selectiever wordt met wat ik nog open en lees. Het schiet mijn inziens zijn doel dus voorbij. In de app heb je er trouwens wel veel minder last van, maar die heeft weer andere eigenaardigheden.
@quincy: Een andere oplossing is een AdBlocker gaan gebruiken, wel zo veilig als je surft op het internet anno 2018….
@dawwg: Alhoewel ik het uit security oogpunt kan begrijpen, gaat het tegen mijn principes (veelvuldig) gebruik te maken van een site en daar niet voor te betalen (via advertenties of een abbo). Autoblog steekt de effort erin de content te creëren, dan steek ik de “effort” in het verdienmodel.
Ik vind advertenties ook helemaal niet erg, behalve als ze zo ‘in your face’ of user experience verpestend zijn zoals hier soms op Autoblog. Denk hierbij aan de reclames die voor de afbeeldingen in de gallery verschijnen of de full page advertorials op de achtergrond (waardoor de site gaat haperen met het scrollen) of de advertenties zoals @henkhekje die beschrijft.
Lang verhaal kort: als het me echt teveel soort, moet ik Autoblog maar niet gebruiken
@quincy: Ik ben het helemaal met je eens. Reclame zijn niet erg en ik gun AB ook haar inkomsten op die manier. Daarom gebruik ik ook geen adblocker oid. Maar de laatste tijd begint de manier van adverteren wel steeds irritanter te worden.
@henkhekje: Ik begrijp ook niet waarom reclame zo irritant moet zijn. Dat wil je toch ook niet als adverterend bedrijf? Bij mij werkt het in ieder geval averechts.
@henkhekje: ik ga geen specifieke producten noemen, maar er zijn (ook voor je telefoon) manieren om reclame te blokkeren. Uiteraard is het beste gewoon een abbo nemen.
En waarom blundert de Belgische politie? Ze voeren toch gewoon uit wat de Poolse autoriteiten vragen? Als er iemand blundert is het in Polen, want zij vragen een auto in beslag te nemen die ze al lang terug hebben gevonden.
Een vriend van me werkt bij de politie hier, als we vroegen waarom antwoordde hij: Ik ben niet slim genoeg om iets anders te doen…btw, zo heb ik eens de jonge gastjes van de Brusselse politie zien streetracen in hun anonieme politiegolf, dit in het drukke centrum, enkele jaren geleden was dat, bij deze ben ik beschaamd om Belg te zijn!
@volvo_440_turbo: Goh.. misschien zegt hij dat omdat jullie neerbuigend vragen wat hij doet? En zo is hij van jullie af…
@reactief: We waren inderdaad met hem wat aan het lachen, maar toendertijd moest je amper kunnen lezen en schrijven om bij de politie aan de slag te kunnen, nu is het niveau iets hoger, ik denk dat je nog moet kunnen tellen tot 10 ook… meer als 10 boefjes tegelijk kom je toch niet alle dagen tegen…
@volvo_440_turbo: Geen idee hoe het geregeld is in België, maar in Nederland moet je toch echt wel het niveau ‘achterlijk’ ontstegen hebben om bij de politie te komen.
Helaas maken ze altijd te veel fouten waardoor mensen de dupe zijn…
Pornokleur op die bmw. Kwijl…
@fouadski: Je reageert niet meer op mijn posts? Ik mis je lekkere jongen! Je zal bij mij geen blauwtje lopen ;) rrrrr
@Volvo_440_turbo: mafketel??
Dat moet een Golf 2 zijn!
Werkelijk elke Golf 2 ooit gemaakt rijdt namelijk in Bosnië. Ik denk dat zeker 25% van het wagenpark de Golf 2 is, 50% vergelijkbaar oud Duits spul en het overige divers.
Kun je schade claimen bij degene die een wielklem plaatst en de velg beschadigd? Weet iemand dat?
@dijan: ben bang dat je bij de overheid in deze situatie niets kunt claimen.
@dijan: geen risico daarvoor in dit geval… en even reservewiel steken en je kunt weer rijden…
https://images0.persgroep.net/rcs/IKZMN6gxXOZUEhW0v7xhQB8vnpw/diocontent/138350828/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
Ik heb ook eens iets meegemaakt door een blunder van de Belgische politie. Ik had ooit een rijverbod gekregen dat al lang uitgezeten, uitgezweet en voorbij was. Op een dag werd ik tegen gehouden door de verkeerspolitie die mijn rijbewijs door het systeem haalde met als resultaat dat ik blijkbaar geseind stond om nog een rijverbod te krijgen met het daarbij horende intrekking van het rijbewijs… Ik sprak natuurlijk de waarheid toen ik zei dat dat rijverbod reeds voorbij was. Ik moest mee naar het bureau omdat de agenten dit nader wilden onderzoeken. Na twee uur wachten en een telefoontje naar de lokale politie bleek dat de lokale oom agent een fout had gemaakt en dit verkeerd had aangeduid in het systeem… Volgens de controlerende agenten had ik geluk dat het een weekdag was want had het weekend moeten zijn dan was mijn rijbewijs effectief ingetrokken en had ik moeten wachten tot de maandag…
In die in ben ik niet verbaasd over dergelijk bericht betreffende administratief geklungel bij de Belgische politiediensten
@hacker: in NL zijn het idd echt allemaal helden