Belgische politie mag nu kentekens checken on the go

Auteur: , 7 Reacties

In Nederland is automatische kentekenplaatherkenning met zogenaamde ANPR-camera's al jaren gemeengoed. België liep wegens privacyregels flink achter, maar ze zijn nu bezig met een inhaalslag.

ANPR-camera

Pas eind vorig jaar werd nummerplaatherkenning bij de zuiderburen ingevoerd. Alleen vast, voornamelijk om de grenscriminaliteit aan te pakken. Vandaag heeft de Kamercommissie besloten dat er nu ook mobiele camera’s ingezet mogen worden. Hiervoor moest de camerawet worden aangepast, waarin stond dat de camera’s alleen gebruikt mogen worden bij grote ‘volkstoelopen’.

De ANPR-kastjes zijn gekoppeld aan databanken, zodat er snel informatie over de auto (gestolen?), verzekering (ontbreekt?) en openstaande boetes (snelheidsduivel?) gevonden kan worden. Echter, de herziene wettekst is geen vrijbrief voor de politie om met de camera’s te pas en te onpas automobilisten te bespieden. Bij elke gelegenheid moeten zij de Privacycommissie waarschuwen en elk trimester een verslag inleveren over het gebruik van de camera’s.

Voor een aantal ministers houdt het hier nog niet op. Zij willen dat de politie ook drones en bodycams mogen gebruiken. De kans is klein dat dit binnen afzienbare tijd wordt goedgekeurd. Waarschijnlijk willen ze eerst de kat uit de boom kijken en zien hoe Nederland hiermee omgaat. Hier is het sinds vorig jaar wel toegestaan om dit soort apparaten in te zetten, ongeacht onze privacy.7 reacties

En wij vroeger , nu ook nog steeds, maar afgeven op het communisme!
Duurt niet lang meer voor we een chip in de auto en onze kop krijgen waar we mee gespoord kunnen worden door de staat.
@norge: ooit al geopereerd? Bij volledige narcose kunnen ze met je doen wat ze willen, dus die chip kan al lang in je lichaam zitten en je zult het misschien nooit weten. Big brother is watching you ;)

die camera’s die overal hangen zijn in de meeste gevallen pure schending van de privacy. Marja, de regering heeft dit beslist en dan is dat geen schending van privacy. (Tis namelijk allemaal voor je eigen veiligheid….)
Ik stel voor dat ze die cams, drones en whatever eens gebruiken om de chauffeurs op de gehele A12 (Belgische snelweg) te bespioneren. 1 enkele namiddag speuren en filmen en je hebt gegarandeerd kilo’s drugs, massa’s wapens en massa’s illegalen beet.

Maar ach, ik droom vast. Het zullen uiteraard weer de gewone burgers zijn die een extra boete via een drone geleverd krijgen wegens het rijden van 122km/u ipv 120.
@Carreza: De politie durft zich niet te bemoeien met drugs dealers etc.

Er is een kinderboerderij in mijn buurt en er staan daar vaak Lamborghini’s, Audi RS’n & ///M auto’s aan de achterkant. Vanmorgen stond er een Dodge Viper, Corvette Z06 & Cayenne Turbo S. Vraag mij nu niet af wat voor “business” hij doet want ik weet zo zeker dat het niet legaal is. (btw, die auto’s zijn meestal uit Dubai of Luxemburg)
Er moet staan:

“België liep wegens het zich houden aan haar eigen privacyregels flink voor op Nederland”
@Carreza , daar is nou net zo’n vaste ANPR geschikt voor , die registreert (gestolen) wagens waardoor navolgend onderzoek naar woninginbraken en andere misdrijven een pak makkelijker wordt gemaakt. Je laatste opmerking vind ik dan weer superonterecht , ben je geflitst geweest ? Ocharme , ik blijf bij het standpunt dat mensen die te snel rijden zeer bewust weten dat ze te snel rijden en dan deze quotes gaan gebruiken om hun domme gedrag goed te praten. Wees toch een eerlijke verliezer, wie een spelletje speelt kan eens verliezen…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).