Bertone Birusa: Vergeten Concept Car (2003)

Auteur: , 23 Reacties

Tien jaar. Zo oud is deze conceptcar, maar je zou het niet direct zeggen. Tijdens de autoshow van Geneve (2003) lanceerde Bertone deze verbouwde BMW Z8. Een vooruitgang? Of juist een stap terug?

De lijnen van de Z8 zijn niet echt terug te halen uit dit desing van Bertone, maar is dat een probleem? Niet echt. In tegenstelling tot de retro-look van de Z8 beschikt de Birusa juist over moderne lijnen.

Daarnaast bezit deze auto ook nog over enkele (voor die tijd) bijzondere functies, zoals speciaal glas dat UV stralen filtert en spraakbesturing. Dat deze auto (helaas?) nooit in productie is gegaan wist je natuurlijk al. Dit jaar zal Bertone in Genève de Aston Martin Jet 2+2, hopelijk loopt het daar beter mee af.23 reacties

Ik heb eerder begin jaren negentig gevoel bij deze auto.. zo sober en kil..
Maar goed ook dat ie vergeten is…
Precies eentje van HotWheels, maar echt lelijk is ie toch niet.
Het lijkt meer een conceptontwerp voor Alfa. De achterkant doet me denken aan de GTV…
@BrutaalAapje: Was ook mijn eerste indruk back in the day. Typische GTV achterkant en stance, zijraaminsnijding ook.
Maar eigenlijk lijkt hij meer op een update van een Maserati Khamsin.
@heidekonijntje: Ik zie niet precies wat je bedoelt met de Maserati Khamsin. Ik moest die auto eerlijk gezegd eerst opzoeken. En wat een beauty. Ik ben nog altijd zeer gecharmeerd van supercars uit de jaren 70 en begin 80…

Nu heeft, volgens mij, Bertone er een handje van om zomaar een modelletje te creëren om vervolgens hier mee te gaan leuren bij autofabrikanten of ze interesse hebben. Dit lijkt mij zo’n model…
@BrutaalAapje: In mijn ogen doet die strakke, lange schouderlijn, de rechte cliuster achterlichten over de hele breedte, de lange motorkap, maar vooral de daklijn die na de a-stijl redelijk strak naar achteren valt aan de Khamsin denken. Vandaag toevallig nog eentje gezien. Stukken mooier ih metaal dan op foto vind ik.

Bertone doet dat nogal ja, maar de anderen ook natuurlijk. Meestal lijken het wel afgewezen projecten die ze dan maar publiek maken.
Terecht een vergeten concept car.
Filosofie van “we tekenen enkele lijnen en we zien wel waar we uitkomen”.

Ik mis emotie… en nee, die Seat van hierboven helpt niet.
10 jaar na dato nog steeds een frisse verschijning. Het bewijs dat je zonder gekunstelde drukke lijnen best een auto kan maken die er niet saai uit ziet.
@jrk68:

Spijtig van de neus, het had een prachtig ding kunnen zijn.
De daklijn en achterkant passen mooi samen. Het lijkt me wel niet zo praktisch met die kleine ruitjes en de vlakke hoek van de voorruit.
@jrk68: VAG bewijst dit al jaren!
@audifreak:
Dat is een tikkie onhandig m tegen mij de fanboy uit te gaan hangen.
Vag is juist saai en inspiratie loos. Halen ze een genie in huis in de vorm van da Silva en wat doen ze…, ze pakken hem zijn potloden af en geven hem een copieerapparaat….
@jrk68: Tuurlijk.. Da Silva is de godfather van minimalistisch en tijdloos design. Dit is een belangrijkse reden dat VAG-producten zo goed lopen, ook na jaren kunnen ze qua design nog prima mee. De keerzijde van deze populariteit is natuurlijk dat sommige mensen het mooie ontwerp, wanneer ze het op straat heel vaak zien kunnen gaan ervaren als saai. Blijkbaar geldt dit ook voor jou, dat is jammer, maar van mij hoef je echt geen VAG-product te kopen hoor. Mis je wel een hele fijne auto.
Ik zou deze die leeftijd zeker niet geven, ziet er uit als van gisteren.

Mooi vind ik hem niet maar ik kan wel begrijpen waarom anderen het best wel een mooi ding kunnen vinden.
Concept worden toch altijd ‘vergeten’?
@alcantara: voortaan maar effe een kruisje op je hand zetten
Kan iemand mij uitleggen hoe designstudios als Bertone kunnen blijven bestaan? Ze maken allemaal concepts voor autofabrikanten die ze toch niet willen hebben, neem als voorbeeld de B99. Volgens mij vallen er ook niet veel meer modellen te designen voor autofabrikanten.
@lscorkscrew: De concepten zijn alleen maar reclame, het designen van hele of gedeeltes van auto’s in opdrag zorgt voor het dagelijkse brood op de plank.
Die herinner ik me nog. Best wel geslaagd voor de tijd. Wist wel niet dat hij op een Z8 gebaseerd was.
De lijn van de auto is wel erg mooi! Maar voor de rest is ‘ie me iets te ‘plastic’.
Wie verbouwt er nou een Z8?? Dat is een van de mooiste BMW’s van de laatste jaren!!!
@camber24:
Bertone…, staat gewoon in de tekst hoor….
Is dit niet een reactie op de slr geweest? (sl wordt slr, z8 wordt deze)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).