Bewijs: zwarte auto’s zijn voor rijke patsers [updated]

Auteur: , 40 Reacties

Aldus de Consumentenbond.

Bewijs: zwarte auto's zijn voor rijke patsers.

Vooruit, de titel is redelijk bezijden de waarheid, maar uiteindelijk loop je met een zwarte auto kans op een hogere verzekeringspremie dan wanneer je trots op wielen pak ‘m beet groen of geel was geweest. De Consumentenbond heeft namelijk onderzoek gedaan naar verzekeringspremies en kwam tot een ronduit schokkende conclusie. Bij Reaal (WA) betaal je voor een zwarte auto tot 9% meer premie dan voor een auto in een meer opvallende kleur.

Gevaar voor diefstal en dergelijke zijn in dit verband niet relevant, want het gaat om WA-polissen. Dan moeten we dus wel concluderen dat auto’s met een felle(re) lakkleur simpelweg beter opvallen en daardoor minder vaak betrokken raken bij ongelukken. Toch?

Niet helemaal. Rode auto’s zijn soms namelijk wel goedkoper dan andere auto’s en bij de geteste verzekeraars (Reaal, Route Mobiel en Zelf) zijn blauwe auto’s het goedkoopst bij allriskverzekeringen. U rijdt niet in iets splinternieuws en prefereert beperkt casco? Neem een groene! Met andere woorden: het lijkt allemaal een beetje willekeurig. Aan de andere kant: als je de logica wel had begrepen, was je nu waarschijnlijk actuaris. De vraag is of je dat moet willen.

UPDATE: Volgens verzekeraar Inshared -die even handig inspeelt op de berichtgeving- is de kleur niet van invloed op het aantal schades dat wordt veroorzaakt, tenzij… de auto roze is! Je weet wat je te doen staat dus!

Foto: dikke BMW Mercedes-Maybach door @diederik888, via Autojunk.40 reacties

Mijn zwarte 75 is goedkoper in de verzekering dan mijn witte 155. Blijkbaar zit ik bij de goede verzekeringsmaatschappij. ;)
@joel_d: een 75 is toch zeker 10 jaar ouder?
Wanne bullshit.

“Dan moeten we dus wel concluderen dat auto’s met een felle(re) lakkleur simpelweg beter opvallen en daardoor minder vaak betrokken raken bij ongelukken. Toch?”

Dit inderdaad.
@exotic: Neen!

http://www.autoblog.nl/nieuws/pas-op-voor-nederlandse-honda-en-mercedes-rijders-81540

“Van alle kleuren auto’s die het vaakst een ongeval krijgen, staan de oranje auto’s fier bovenaan met 6.14 ongevallen per 1000 auto’s. Wit (4.7) en zwart (4.0) volgen op gepaste afstand.”

Het ene bullshit ‘onderzoek’ spreekt het andere tegen…
@C6_R: Lees anders ook allebei de daarop volgende paragraaf even.
@C6_R: Zwart en wit wordt wss meer gejat, omdat wij Nederlanders bang zijn voor een beetje kleur in onze auto’s.

Kijk als je vanavond naar huis rijdt eens rond naar de auto’s om je heen. Zwart, grijs, wit, zwart, grijs, wit, ROOD, zwart, grijs, wit. etc
@C6_R: zou het komen door het type persoon die een oranje auto rijd? (Je moet een beetje gek zijn om die kleur te kiezen)
@xiran: of een beetje bang als je enkel zwarte auto’s wilt rijden
@xiran: of post nl / TNT bezorger .
“U rijdt niet in iets splinternieuws en prefereert beperkt casco? Neem een groene!”

Nu je het zegt! Toen ik voor mijn huidige auto ging kijken kwam ik uit bij een groene en een blauwe. Beide uit 2008 en beide met een vergelijkbare kilometerstand (~80k km). Ik ben uiteindelijk voor de groene gegaan omdat die wat luxer in de opties zat en er een stuk netter uit zag, maar het scheelde me inderdaad ook een paar euro met verzekeren t.o.v. de blauwe. Ik kon me zo eigenlijk niet niet voorstellen waar dat prijsverschil vandaan kwam, maar het blijkt dus de groene kleur te zijn.
Een zwarte is dus minder rendabel ..
@lincoln: Ja, maar met een witte blijf je zitte. Zo’n zwarte kun je tenminste nog voor een aardige prijs doorverkopen.
@jipino: dat is al jaren niet meer aan de orde ,
Grappig. De Consumentenbond pleit voor meer openheid in de manier waarop de verzekeringspremies worden berekend.

Misschien is het dan ook handig als de Consumentenbond volledige openheid geeft in de manier waarop dit onderzoek is uitgevoerd. Anders zijn deze conclusies niet zo heel veel waard.
Ik even blij dat ik een blauwe auto heb. Maar wel gekke praktijken dit.
Volgens mij ligt het er gewoon aan dat duurdere auto’s vaker zwart zijn dan auto’s uit andere segmenten. Voor een kleine auto word sneller voor een vrolijke kleur gekozen dan voor een grote.
Ik heb ook nog nooit bij een verzekering hoeven melden welke kleur mijn auto is en als ze dat van het kenteken halen is het ook niet betrouwbaar. “Grijs” kan alles zijn van bijna wit tot bijna zwart en één van mijn auto’s staat als zwart op het kenteken maar als hij pas gewassen in de zon staat is hij toch echt blauw.
Kijk, m`n groene VR6 is dus een juiste keuze geweest.
Halen deze verzekeraars de kleur van de auto van het kenteken bewijs, of als input in een questionaire?
Zouden de verzekeraars ook al een automatische LinkedIn & Facebook check hebben? Kan je ook nog de rotte appels eruit vissen door te kijken op hoeveel % van de foto’s de aanvragende partij een petje op heeft.
Waarom is dit zo raar? Verzekeraars en leasemaatschappijen doen aan profilering, voorbeeld: neem je 17″ of 18″ velgen dan gaan de kosten flink omhoog, dat zit voor een deel in duurdere banden maar vooral dat je in een categorie bestuurders valt die “anders” rijden en daardoor de onderhoudskosten verhogen (bijv. sneller door bochten)
@okmer: Maar hoe bepaalt je verzekeringsmaatschappij nou welk formaat velgen er op je auto zitten? Als je bijvoorbeeld in de configurator van wagens als de Opel Corsa en VW Polo kijkt, zie je dat de velgmaten variëren van 15 inch tot 17 inch. En aftermarket zou je misschien zelfs 18 inch eronder kunnen leggen. Zover ik weet staat er op het kentekenbewijs niet welk formaat velgen jouw auto heeft, dus welke nemen ze dan om je premie te bepalen?
@Edge: het voorbeeld van velgmaat heeft betrekking op lease, zij zien uiteraard wel wat voor velg erop zit, verzekeraars niet.

Qua verzekeraar: ook die zullen statistieken loslaten en op basis hiervan profileren, iemand die niets om auto’s geeft zal het minder uitmaken wat de kleur is en heeft mogelijk een ander schadepatroon dan iemand die kiest voor (voorbeeld) race blue…
@okmer: iemand die niks om auto’s geeft heeft een grotere kans om schade te rijden. Desinteresse is net zo kwalijk als onzekerheid in het verkeer.
@okmer: De eerste verzekeraar die mijn onderhoudskosten vergoedt moet ik nog tegenkomen.

En dat van die velgen vraag ik me af, ik ken zat mensen die grotere velgen monteren omdat ze het mooi vinden, niet omdat ze dan sneller kunnen rijden. Wel is het zo dat snellere auto’s vaak (standaard) een grotere velgmaat hebben. Snellere uitvoeringen van een model zijn meestal duurder in de verzekering, maar dat heeft niet sec met de velgmaat te maken: als die uitvoering met 13″ velgjes en ballonbanden wordt uitgevoerd gaat de premie heus niet omlaag.

En het laatste argument: ja, verzekeraars profileren graag. Maar wat is het causale verband tussen lakkleur en de kans op (veroorzaken van) schade? Als daar, statistisch gezien, al een verband bestaat, dan durf ik de gok aan dat dat puur toeval is, en door de jaren heen dus ook verschuift. Vette kans dat zwart bij Reaal over een paar jaar de goedkoopste is…
@potver7: Denk dat dit zeker verschuift, vroegah wilde niemand een witte auto “met een witte blijf je zitte”, was goedkoper dan metallic lak. Daarmee zat je mogelijk met een witte auto in een ander profiel (bijv. minder km dus minder schadekans) dan iemand met een andere kleur…
Dan ben ik een patser.. Heb er 3 voor de deur😖
Groene auto kopen, zwarte wrap eromheen… Klaar.
Dus onze zwarte Opel Zafira is voor rijke patsers??
@noahq: haha ja!
@noahq: ja het is een dikke gangster auto😜
Alleen mijn allerlaatste auto zal een zwarte auto zijn. Heb inmiddels rood 3x, rood metaal, zeeblauw metaal en groen metaal achter de rug. Na 4x rood denk ik dat ik weer voor briljant blauw metaal (merc) of montecarlo blauw (alfa) ga.
@eelco74: precies mijn standpunt “een zwarte auto kan ik nog rijden als ik dood ben dus dat hoef ik bij leven niet te doen”. Heb nu, na 2 blauwe wagens, dus mijn 3e rode wagen. Tussendoor kort 2x een zwart wagens van collega’s gehad maar dat is niks voor mij, ik wordt er meteen depressief van.
Groen en geel onderzoeken tov zwart en blauw. Terwijl ze eigenlijk rood wilden onderzoeken. Schiet mij maar lek…
Bij zwart tot aan de elleboog en bij fellere kleuren t/m de pols erin dus.
Denk dat die joker uitvoeringen van VW het goedkoopst zijn.
In dat geval bestel ik direct een oranje of groene maclaren p1!!
Uni zwart, Schwarz II, signaal Zwart…Altijd het mooiste kleur gevonden alleen niet op een Mercedes E klasse want dan is het net de begrafenis stoet die voorbij komt rijden.
@schellekens006:

Niet alleen bij Mercedes, ook ’n saaie Audi, of ’n BMW is dan gelijk ’n lijkenbak & al helemaal als ’t ’n station is :-) Heb nooit gesnapt waarom iemand überhaupt ’n zwarte auto zou willen hebben; enorm besmettelijk (je blijft poetsen) & je ziet dan veel minder ’t design vd. auto. Oh wacht dat laatste is natuurlijk ideaal voor Audi-bezitters ;-)
Ja en met een witte blijf je zitte. Oud nieuws…
Mijn auto is zwart met rode strepen (I kid you not), vraag me af wat de verzekeraar daarbij zou denken…
Snap dan al helemaal niet waarom de meeste leasebakken zwart zijn! Ben blij dat ik ’n mooie gele MX-5 & ’n zilvergrijze 6 heb :-)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).