1 op de 3 Nederlanders sluit te hoge autoverzekering af

Auteur: , 48 Reacties

Gewoon dommigheid, of worden we met z'n allen flink genaaid?

goed verzekerd?

Het bureau Gfk deed hier onderzoek naar en dit was de conclusie. Eén op de drie Nederlanders betaalt een te hoge premie voor zijn/haar autoverzekering. Dat autoverzekeraars geen non-profit organisaties zijn wisten we wel, maar één op de drie? Dat lijkt nogal veel.

Als we eens kijken naar de verschillende prijsklassen wordt het al wat duidelijker. Bij auto’s tot €15.000 gaat het om ‘slechts’ 27% van de gevallen waarbij te veel betaald wordt, terwijl bij auto’s vanaf €25.000 het percentage al oploopt naar 38%. Dit worden de oververzekerden genoemd.

Ook gaat het in het algemeen vaak om auto’s die al een aantal jaar oud zijn. Je sluit dus een verzekering af, die voor een nieuwe auto in z’n prijsklasse fair lijkt. Dat is hij vaak ook, tot je bolide een aantal jaar ouder is. De prijs van de premie die je betaalt zou hier met de waarde van de auto (die over de jaren sterk afneemt) mee moeten dalen. Dat doet hij ook, maar in veel gevallen lang niet sterk genoeg. Zeker bij auto’s waarbij de aanschafwaarde niet mals is gaat dit tellen. Voor een verzekeraar pure winst.

Om even terug te komen bij de openingsvraag. Deels is het natuurlijk gewoon onverschilligheid, om niet elk jaar even te checken of je ergens ‘goedkoper’ uit kan zijn. Maar toch, het spelletje dat verzekeraars spelen lijkt niet altijd even koosjer. Wat jij? Betaal jij te veel? Sluit dan NU een autoverzekering af via… Nee, grapje.

Foto via Autojunk.nl48 reacties

Ik heb er echt de kracht niet voor om dat allemaal uit te gaan zitten zoeken hoor.
@riddertevoet: Ik betaal ook veel te veel maar overstappen heeft geen zin…
Ik betaal 45 euro in de maand voor WA+ met 11 schadevrije jaren. En dat voor een auto van 12 jaar oud, die tweedehands nog 7000 waard is.
En waarom, omdat het een Range Rover is, die begin deze eeuw 100.000 euro heeft gekost. eeeeuh jah maar WA dus ze hoeven me toch niks daarvan te vergoeden… En ja hij is zwaar, maar ik heb toch verdomme niet voor niks 11 schadevrije jaren. Brokken maken doe ik niet
Met 3 volle dagen prijsvergelijkingen doen bespaart de consument al snel 2 tientjes per jaar.
@harrie: moet je wel steeds je cookies verwijderen anders ben je na 3 dagen alleen maar duurder uit.

Een goede tussenpersoon die bij meerdere verzekeraars aangesloten is wil ook helpen. En als je tussenpersonen op elkaar uitspeelt kun je fikse korting krijgen op dezelfde verzekering. Al is het maar de vraag of ze meewerken.

Als het goed is betaal je trouwens niet meer een hogere premie als je een toevoeging achter je huisnummer hebt staan.
Independer.
@1lunatic: Inmiddels is Achmea eigenaar van Independer… Weinig independent meer aan!
@1lunatic: via independer ben ik 20 euro meer kwijt per maand
Dat snap ik wel dat je dat doet in nederland
Zoo moeilijk is het vergelijken niet hoor.
Even independer checken en je kan zo vergeljken op prijs, maar ook op voorwaarden etc…
Toevallig net gedaan, scheelt me 12,- in de maand voor een uurtje werk!
@reactief: Chill! Kan je een extra pakje kauwgom kopen als je weer boodschappen gaat doen.
@mikkeloentje: In dat geval kunnen we CAO-onderhandelingen ook wel stoppen. Daar draait het vaak om een half of heel procent loonsverhoging. Netto zullen veel mensen er minder mee opschieten dan 12 euro netto per maand.
@mikkeloentje: Dan heb jij wel een heel ruim kauwgombudget moet ik zeggen.
@mikkeloentje: voor sommige mensen is het wel fijn om 12 euro per maand extra te hebben. Ik gooi in ieder geval niet elke maand 12 euro in de prullenbak…
Tip voor oudere auto’s met hoge nieuwprijs: verzekeren op basis van taxatiewaarde.
Betaal 98 euro per jaar met mn honda uit 92′
Is dan wel alleen WA.
Is denk niet te veel.
@markoh: Dat is wel heeel goedkoop!
@dutchdriftking: Dat is het ook inderdaad. Maar een WA voor ongeveer €10 per maand moet te vinden zijn. Zeker als het zo’n oude auto is.
@clarkson: Raar eigenlijk dat WA voor een oude auto goedkoper is, je zou denken dat nieuwe auto’s minder brokken bij anderen maken: kortere remweg, betere wegligging, (veelal) beter onderhouden en mensen zijn er zuiniger op.
@metalmike: Dat klinkt vrij logisch inderdaad. Maar ik denk dat dit een gevalletje discriminatie is. Een Ferrari eigenaar betaald 50 euro voor een WA en een Honda uit 92 maar 10 euro.

Of er moet een verzekeringsexpert hier aanwezig zijn die hier een betere verklaring voor heeft?
@clarkson: vermogen en gewicht zijn de grootste dragers.. vooral veel vermogen icm laag gewicht.. het idee van veel gewicht daarin tegen is weer dat het verschil van een panda tov een range rover die achterin een polo rijden ongeveer een achterbank is..
@markoh: bijna 1.2k per jaar dus… Is je auto wel meer dan dit bedrag waard?
(vorig jaar vroeg ik een offerte aan en dat was dus net wat minder dan de waarde van mijn 20 jaar oude auto.)
@sulobb: Lees nog eens goed: 98 euro per jaar, niet per maand.
@metalmike: owww… Haha. Da’s niks dan :o
@sulobb: per jaar niet per maand.
Ik ben net van het “probleem” beginnend bestuurder af. Ik heb nu 6 jaar m`n rijbewijs, en ook 6 jaar schadevrij. We zakken elk jaar een stukje maar heel goedkoop is het nog altijd niet. Maar ik was allang blij dat ik überhaupt m`n VR6 op m`n eigen naam kon krijgen.
@dutchdriftking: officieel schijnt het fraude te zijn om je auto op naam van ouders oid te zetten.

Maar met een beetje praten kan je vaak wel wat leuks voor elkaar krijgen is mijn ervaring. Vooral bij univé is best een hoop mogelijk, maar dan moet je gewoon ff naar het plaatselijke kantoor gaan. Ik kon op mijn 21e een 500sec verzekerd krijgen, zowel als eerste auto en als klassieker.
@dutchdriftking: ik reed een corrado vr6 toen ik 18 was.
630 euro per jaar, was met collectiviteits korting via mn werk.
Helemaal geen probleem met mn leeftijd.
Op basis van de gegevens van het persbericht van gfk kun je er weinig zinnigs zeggen over deze uitkomst. Blijkbaar zijn veel mensen “oververzekerd” en betalen daarom dus “teveel”. Beide zijn nogal loze kreten.

Daarnaast, gaat het hier voornamelijk om rekensommen over afschrijvingen van nieuwe autos na 1 jaar. Want natuurlijk wil je dat als je een nieuwe auto in de prak rijd je 2/3e van de nieuwwaarde maar terug krijgt.

Mensen vergeten vaak dat verzekeren niet puur geld verdienen en oplichten is. Vaak keren ze WEL gewoon uit en ja voor extra risico of extra dekking kan het niet anders dat je “teveel” betaald.
Niet verder kijken dan de neus lang is.
Valt me nog mee dat jullie geen goedkope autoverzekering aansmeren in de vorm van een verborgen advertentie in het artikel ;)
@BmwMPower: ‘Centraal Beheer Achmea voor al uw autoverzekeringen! Goedkoopste op independer en als beste uit de test!’
@cliosport2000: Niet altijd de goedkoopste hoor, ik ben bij Allianz voor minder geld en tegen betere polisvoorwaarden verzekerd dan bij Centraal Beheer Achmea. Het hangt natuurlijk ook veel van je auto af, want met mijn vorige auto zat ik bij Centraal Beheer Achmea wel goed.
@Edge: Nee true, maar in veel gevallen zit centraal beheer wel hij de goedkoopste :), + ik ben erg tevreden over centraal beheer, goede klantenservice en schade afhandeling naar mijn idee
@cliosport2000: de hilariteit wil dat Achmea volgens mij verkapte eigenaar is van Independer….
@crosscabouter: Jij hebt het door ;) maar dat neemt niet weg dat ze in veel gevallen wel het goedkoopst of een van de goedkoopste zijn
@cliosport2000: Dat is ook niet zo gek, gezien het feit dat Independer eigendom van Centraal Beheer is.
Binnen een uur ben je al een hoop wijzer. Maar scheelt vaak maar weinig, tot 10 euro per maand bij een beetje middenklasser. Als je dat dan weer met al je verzekeringen hebt kun je weer een keer lekker uit eten, met de nadruk op lekker. Eet smakelijk allemaal
Betaald de Nederlander teveel of hebben ze (al dan niet bewust) niet voor de goedkoopste gekozen? Dat is namelijk best nog wel een verschil.
Is het in NL ook zo dat je je auto-verzekering niet elk jaar (of op elk moment) op kan zeggen (tenzij je m verkoopt)?
@gregorius: Nee. In principe kun je je autoverzekering alleen opzeggen als je je auto verkocht hebt, hij total loss verklaard is, hij gestolen is, de verzekeraar de premie en/of voorwaarden aanpast of als je contract afloopt.
@Edge: correctie, een polis is dagelijks opzegbaar zodra het contract 12 maanden loopt, met een opzegtermijn van 30 dagen.

Ik ben tussenpersoon, ik zie dit soort onderzoeken dagelijks en vraag mij iedere keer weer af waar die conclusies op worden gebaseerd. De waarheid is vaak iets genuanceerder en ieder individu stelt weer andere eisen. Kortom, ieder voor zich moet zijn eigen conclusie trekken.
Ik vind het hier in België al vrij duur (zeker als jonge twintiger), maar als ik zie wat jullie in totaal per jaar betalen…ik geloof er dus 0% in dat verzekeringen non-profit organisaties zijn.
Wat al scheelt is om bij de verzekraar direct af te sluiten, niet via een tussenpersoon (die moet ook betaald worden ) en zorg ervoor dat je goed elk jaar je polis controleert. Verzekeraars zijn niet verplicht het apart te melden als er ineens wel een ER van toepassing is of andere zaken.
Ik houd mij er niet meer mee bezig.. Die paar tientjes per maand extra, ik betaal het gewoon And that’s it
Via AON zit ik bij ASR (TopGear-pakket). €38,21 voor een fünfer.
@e1000bmw523i: ja een 5 serie uit 1897 zeker. Leeftijd, motorisering, schadevrije jaren, woonplaats en bouwjaar van de wagen tellen allemaal mee he.
@mopar: 1897? Het is een BMW, geen Mercedes. ;)
Ik heb een jaartje bij Rialto gezeten, 1920 euro per jaar voor een WA-verzekering zonder ruitdekking. Tegenwoordig zit op 600 euro voor een Allriskverzekering, da’s beter te doen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).