Blufpoker? Fiat dreigt met autoproductie buiten Italië

Auteur: , 92 Reacties

Fiat heeft nog een stuk of 5, 6 fabrieken in Italië, die momenteel aardig onderbezet zijn, maar waar op termijn onder andere nieuwe Alfa's en Jeeps van de band moeten rollen. Een conflict omtrent arbeidsregels dreigt nu roet in het eten te gooien.

Fiat Grande Punto-fabricage in Mirafiori fabriek

Het Italiaanse concern ligt met een lokale vakbonden in de clinch omtrent langere shifts en kortere pauzes in de fabrieken. Ze willen de vakbond graag weren, maar een rechter heeft zich hiertegen uitgesproken. Zolang de onzekerheid voortduurt en er geen bindende overeenkomsten zijn getekend schort CEO Marchionne alle investeringen op, en dreigt zelfs zijn boeltje te pakken en met de productie naar een ander land te verkassen. Niet bepaald wat Italië nu nodig heeft.

Marchionne verwoordde het eerder deze week als volgt: “The relaunch of Alfa Romeo will continue for sure, Italy should decide if they want it to happen in this environment or not as Fiat and Chrysler have several alternatives.

Klare taal, maar is het grootspraak? Door grote politieke en sociale druk kan hij het zich niet permitteren nog een fabriek te sluiten in Italië, maar als er niet geproduceerd wordt, zal dit wel moeten gebeuren. De vraag is of de partijen het er op laten aankomen, de onrust die productie in het buitenland in Italie teweeg zou brengen is zeker iets om bij stil te staan.92 reacties

Als de kwaliteit dan ook omhoog gaat zeg ik doen!
@terazino: Echt onzin wat je hier stelt.
Fiat/Alfa/Lancia zit al sinds jaar en dag op het zelfde niveau als elk ander EU merk.
En ik durf zelfs te stellen dat ze momenteel betrouwbaarder zijn dan menig VAG auto.
@bofkont: zonder bashen, betrouwbaarder zijn dan de automobielen van VAG is niet zo heel erg moeilijk. Daarnaast zijn de JTD’s sowieso al jaren zeer sterke en betrouwbare motoren.
@ej20g: Yup heb je gelijk in, heb zelf ook een JTD gehad in een 156 zeer fijne en betrouwbare motor en ook vrij efficiënt.
@bofkont: klopt, Alfa’s van tegenwoordig zijn kwalitatief erg goed. Een kennis van me heeft al bijna 4 ton op zijn Alfa JTD staan en die auto is niet bij hem op vakantie. Er wordt gewoon stevig mee gereden.
@bofkont: 2 x Fiat en 3 x Alfa gereden, allemaal in de afgelopen 7 jaar. Zowel benzine als die bagger JTD. Daarnaast nog een uitstap gemaakt naar Renault. Heb hiermee voldoende ervaring opgedaan om zeker te weten dat een Franse of Italiaanse auto hier nooit meer op de oprit komt te staan. Altijd stuk en waardeloze dealersupport.
@terazino: Hier 6x Alfa en nooit problemen, sommige mensen krijgen alles kapot en de oorzaak ligt nooit bij hun zelf ;)
Misschien over laten nemen door Ford en op het laatste moment afhaken?


Kuch Ferrari..
Het problemen tussen de vakbonden en de autofabrikanten speelt al jaren. Zij moesten destijds verplicht naar een 36urige werkweek om zo meer banen te creëren. Die banen kwamen er overigens niet wel. Wel ging de productie capaciteit naar beneden.

Marchionne en de vakbonden zijn als water en vuur. En volgens mij dreigt hij elke 2 maand de fabrieken te sluiten te verplaatsen.
En door de invloed van de vakbonden in landen als Italië en Frankrijk gaat het laatste restje belangrijke industrie weg.
Francois Hollande vindt zijn verkiezingsbelofte dat er tijdens zijn regering (regime) geen gedwongen ontslagen zouden vallen; de famillie Peugeot is hem zeer, zeer dankbaar.
En straks als Peugeot kapot is gemaakt door deze boere-lul van een Premier, heeft Frankrijk er een half miljoen werklozen bij…………………………………

Dus ik zeg :

Marchionne, gewoon doen, stelletje communistische pasta vreters.

Een FIAT kunnen ze in Polen bouwen, een Alfa ook wel.
Auto’s zijn door de geavanceerde productie proecessen geen hi-tech meer.
Avanti, en een beetje opschieten met die nieuwe Giulia !
@desjonnies: En het volk is op haar beurt weer stom dat het trapt in dat soort ‘beloftes’.
Hoe kunt iemand iets dergelijks nu beloven?
@desjonnies: In Nederland waar de vakbonden vooral met zichzelf bezig zijn (Ja, Federatie Nederlandse Vroeggepensioneerden (dank Fokke en Sukke) jullie bedoel ik) en niet met bedrijven is de situatie nog veel slechter. Hier zou de mini-ster van economische zaken als hij geld had bedrijven zelfs subsidie geven voor het verplaatsen van werkgelegenheid naar lage lonen landen want dat is goed voor de Nederlandse “concurrentiepositie”. Sterke vakbonden = sterk land, zwakke vakbonden = zwak land. Want als er 1 ding was je niet moet doen is het bestuurders ongestoord hun gang laten gaan, zij gaan voor korte termijn gewin om hun eigen bonussen veilig te stellen, en offeren daar soms het hele bedrijf voor op (of niet meneer Rijkman Groenink?).
Tsja, als het cultuur zodanig diep is gezonken dat het staakt als Italië moet voetballen…..
Groot gelijk dus. In Polen doet 1 man het werk van 3 man in Italië.
@kaasboerin:
Een beetje sociaal bedrijf legt zijn productie even stil wanneer een nationaal team een volksport beoefend. Hoeft geen vrije avond te zijn , maar een uur of 2 extra pauze inplannen met wat big-screens zorgt voor wat binding met je personeel en goodwill. Menig werknemer is dan ook best bereid om daarna even door te werken.

Ja het kost 2 uur productie. Maar staken kost een bedrijf veel meer.
Daarbij , wedden dat menig topman wel lekker achter de tv of in het stadion zit terwijl zijn personeel in de avondploeg aan het doortobben is?
@kungfupanda: jij vergelijkt je met een ceo, daar maak je al een fout die veel mensen maken.
Jij bent nl. geen topman.
… U is ambtenaar?
@kaasboerin:
2x fout.

Ik ben een collega van deze Italiaanse werknemers. Ik sta aan zo’n zelfde rollende productielijn. (en met trots) Daardoor weet ik ook zelf heel goed wat zulke sociale acties kunnen betekenen voor vaklieden.
Geld dat ook de Ferrari fabriek? :mrgreen:
Marchionne maakt hier ge- c.q. misbruik van de economische recessie. Wil nu voor de werknemers negatieve maatregelen doorvoeren en gokt erop dat ze voor de angst van banenverlies niet zo hard zullen protesteren. Schijnbaar pikken de werknemers dus niet alles… maar of dit verstandig is?
@hammerman:
Mijn zegen krijgen die werknemers. Durven opstaan voor een goede en rechtmatige behandeling is een goed recht voor elk mens. Mijn steun krijgen ze alvast. Hopelijk heeft het succes en stopt de graaicultuur van Marchionne en consorten. Van hun bonus kan menig werknemer jaren leven.

Hopelijk luistert “ons” eigen VNO-NCW ook goed mee.
@kungfupanda: lekker blijven doorjanken, over 5 jaar eisen ze minstens 1 50 inch breedbeeld per 20 vierkante meter.
Helaas, laat die (nog) hardwerkende polen die verwende italianen maar is zien wat werken is.
@kaasboerin:
Laat ik lomp zijn : wat verdiend u?

Wat ik wil zeggen is dat het momenteel rete moeilijk kan zijn om je kind een goed leven te geven in deze tijd. Niet voor niets dat elk gezin verplicht wordt 2 inkomens te hebben. Of denk je dat moeders het fijn vind haar kroost uit handen te geven aan opvang omdat ze zelf ook zal moeten gaan werken voor een leven?

Niks geen 50 inch. Wel minstens 50 luiers per week. Wake up!
@kungfupanda: jij hebt dat kind genomen, niet jouw ceo
2 inkomens is toch heel normaal?
Nee, kinderen nemen en vervolgens janken.. Je komt wel erg in de buurt van een ambtenaar.

Maar goed, jij wil vrij zodra je moederland moet voetballen..
Daar help je je kind en vrouw immers mee.
@kaasboerin:
Oke, dan neemt niemand geen kinderen meer. Of we slachten de meisjes af zoals in China. Hoe lang geeft u het bestaan van de wereld nog? Daarbij wilden we beginnen met 1 kind. (zoals menig ouder) Maar het krijgen van een drieling heb je niet zelf in de hand toch?
Of wel?

Het woord “moeder” stond ooit voor een heel mooi en gewaardeerd beroep. Namelijk opvoeder van het kind en daarmee de toekomstige samenleving.
Dat beroep kan ze niet uitvoeren als ze moet werken………

En ja ik wil voetbal kijken. Daarbij heb ik ook gezegd te willen overwerken daarvoor toch?
@kungfupanda: drama queen..
anders dreig je gewoon met ontslag!
@kaasboerin:
Voor zover het inhoudelijke…..
Laten we afspreken dat we elkaar weer spreken wanneer je je school afgemaakt hebt.
@kungfupanda:

Ben jij soms een activist van de sgp ? Let op je hebt nog twee dagen vrijheid, de dag daarna moet je gedwongen binnen zitten voor je zondagsrust.
@bempi:
Nee, ik ben een liefhebbende vader die zijn kinderen een goede toekomst gunt in een tijd waarin we steeds minder te besteden hebben. Ik stem pvda. U vvd?
@kungfupanda:

Ik stem sinds balkenende 3 niet meer. Maar maak je geen zorgen. Onze kinderen en kleinkinderen hebben een goede toekomst. Nederland staat nog netjes in de top tien rijkste landen ter wereld en dat blijft voorlopig nog wel zo dankzij onze verdragen. Ik ken veel ouders die beide een fulltime baan hebben en daarnaast het reilen en zeilen in huis op zich nemen.
@bempi:
“Onze” kinderen? In dat geval alvast bedankt voor uw vrijwillige donatie.

Niet stemmen en zeggen dat mijn kinderen een goede toekomst gaan krijgen strookt niet met elkaar. Zo van : “Rutte , ga uw gang maar , ik geloof uw goede bedoelingen wel”

En wat is rijk? Zomaar veel nullen voor de komma voor een overbetaalde ceo als jaarloon? Of als arbeidersgezin ook echt wat te kunnen uitgeven? Die ingehuurde polen kunnen immers met hun “nederlands” verdiende geld veelal meer kopen in polen dan ik met hetzelfde hier in nederland. Leuk die verdragen joh!

En verdragen zijn leuk. Koop ik geen brood voor, want mijn beloofde extra 2.5% inflatie-compensatie krijg ik niet en mijn eigen verdiende vrije uren moet ik verkopen.
@kungfupanda:

Ik, ik, ik,…
Als je iets wil moet je het verdienen, en als je daarin niet slaagt moet je de schuld niet op een ander gaan steken zoals de Polen die wel willen werken.
Heb je niet genoeg koopkracht, dan ben jij diegene die iets verkeerd doet. Je moet zien dat je voldoende kan opbrengen voor een ander om meer te verdienen. Dat betekend dus meer of slimmer werken.

Wil jij een toekomst voor je kinderen, dan zorg je maar beter dat werken beloont word, ipv te zorgen dat ze (en daarmee bedoel ik de generatie) nog meer beloont worden voor niets te doen. Blijf dus vooral op je pvda stemmen als je NL kapot wil krijgen.
@Hupke:
Niet iedereen heeft een “standaard” goede jeugd gehad. Gebroken gezinnen door gescheiden ouders , oorlogsgezinnen of zelfs helemaal geen gezinnen door gestorven ouders.

De kinderen daarvan tref ik iedere dag als collega’s. Hoe moeten zij nog harder werken dan dat ze nu al doen? Het geld voor een goede studie was er niet en anders was er niet eens een gezonde leefomgeving om te kunnen studeren.

Steek vooral de kop in het zand jongens. De realiteit is anders. Zo te horen krijgt deze grote groep jeugd van jullie geen bijval.

En dat men “maar harder moet werken” voor meer koopkracht slaat helemaal nergens op. Alsof heel Zuid-Europa een siësta houd? Ik hoop dat ze massaal gaan staken. Dat voelen wij zeer zeker in West en Centraal-Europa.

Leuk dat ik,ik,ik…… Maar het slaat kant nog wel zolang de ogen niet open gaan.
En dan te bedenken dat jullie generatie dadelijk nog werk moet gaan zoeken als jullie van school komen.
Succes!!
@kungfupanda:

Een van m’n collega’s bij m’n studentenjob is een weeskind, heeft ook nog zwaar aan de drugs gezeten,… en heeft uiteindelijk was op z’n 30e beslist dat hij wat met z’n leven wilde doen, en is nu ingenieur en dat als Duitser, waar men een stuk minder ‘sociaal’ is dan hier.
Als je wil kan je alles.

Dat sociaal vangnet waar jij op doelt is een hangmat, je maakt het zo comfortabel (en ik bedoel niet dat het comfortabel is, dat zeker niet) voor zei die in de miserie zitten dat ze de optie hebben van erin te blijven ipv. een incentive om eruit te raken.
@Hupke:
Het is altijd iets in de trant van een oom van de neef wiens broer getrouwd was met z’n eigen dochter. Die verhalen ken ik en uitzonderingen zijn er altijd. Dat het 1% lukt wil niet zeggen dat elke wees in Nederland dezelfde kans heeft dit te bereiken en dat de hangmat er dus goed bijhangt. Dat zijn leuke broodje aap verhalen.

Als je wil kun je alles. Ja, dat heb ik die van K3 ook horen zingen…..

Weeskinderen van Nederland, veeg je tranen en ga aan het werk. Als jullie maar willen blijkt het motto te zijn. Oh wacht , werkgevers willen jullie niet hebben omdat ze al Polen hebben?

Damn……
@kungfupanda:

Nee, sorry je hebt gelijk. Laten we ze doodknuffelen omdat ze zo zielig zijn.
Ieder weeskind moet minstens 3 spelconsoles hebben bij wet. Warme liefhebbende pleeggezinnen zonder 3 spelconsoles kunnen naar hun sociaal projectje fluiten.

Nudat we toch bezig zijn, ik kan het idee niet verdragen dat er ouderen zijn die niet de kans gehad hebben van te sparen en daardoor in de koude staan op hun oude dag. Ik eis dat die vanaf nu allemaal recht hebben op een rusthuis met minstens 1 begeleider per 5 bewoners. Rusthuis moet natuurlijk voorzien zijn van alle comforten, liefst van het soort die ze zich thuis nooit hebben kunnen veroorloven.

Verder ziekenhuizen. Het is krankzinnig om te denken dat er ziekenhuizen zich zouden moeten specialiseren. Ik eis dat we in een modern land zoals NL alle ziekenhuizen uitgerust worden met state of the art infrastructuur, het zou schandalig zijn dat mensen op den buiten zich helemaal naar de andere kant van het land moeten verplaatsen om levensredende gespecialiseerde behandelingen te krijgen.

Verder eis ik dat onze wegen perfect onderhouden moeten worden, hoedat het nu is is ronduit schandalig.

Ik vind ook dat alle werklozen recht hebben op een menswaardig bestaan, hun kinderen mogen geen sociaal stigma dragen omdat hun ouders de pech hebben van geen werk te hebben. De werkloosheidsuitkeringen moeten hoog genoeg zijn zodat de werklozen voldoende koopkracht hebben om de levenstandaard van de werkenden te halen…

En dit zou allemaal mogelijk zijn in een luilekkerland waar er geen sprake is van schaarste.

Maar spijtig genoeg is alles wat je uitdeeld genomen van iemand die er wel voor werkt. En als je in de situatie komt dat er veel meer mensen afhankelijk zijn dan dat er iets opleveren.
De verwachting van levenstandaard liggen veel te hoog in NL, werklozen verdienen meer voor op hun krent te zitten dan dat gastarbeiders verdienen voor 80u per week te zwoegen. Vind jij dat niet schandalig dan?
@Hupke:
Kijk, dat is nog eens reactie met inhoud. (@lincoln)

Nah, die eerste alinea kan ik niks mee. Zit frustratie in die niet de werkelijkheid weerspiegeld. Een slimme ouder koopt een PC voor het kroost zodat er ook studie op uitgevoerd kan worden. Zonder PC schijnt dat niet meer te kunnen verneem ik altijd , dus dat wordt een verplichte koop voor een goede toekomst. Kan die naast de studie nog Mijnenveger spelen. Vermaakte ik me ook mee.

Alinea 2 t/m 6 is copy-paste uit de CDA-folder. Niks mis mee hoor. Ik hoor liever iemand met een droombeeld of doel dan iemand die zich van stemrecht onthoud. ;-)
Je zult wel het beroep van verzorger in een rusthuis wat moeten promoten want daar stuiten we straks dankzij vergrijzing op tekorten. Slecht sprekende Polen in combinatie met slecht horende ouderen lijkt me een slechte combinatie.
Maar als je nu die weeskinderen daar plaatst………

Van onze wegen moet de overheid eigenlijk eens minimaal 10 jaar afblijven. Nu vernieuwen ze het elk 3 jaar en is elk bospad verlicht. Verspilling. Daarbij de jeugd aanleren dat ze hun Golfjes niet verlagen en fatsoenlijk door de bebouwde kom rijden en die gaten in de weg doen niemand kwaad. Vroeger met houten wielen was het erger maar kwamen ze toch ook in Rome.

Een Wajonger van mid-20 verdiend iets van 700 tot 800 euro een jaar of 4 geleden. Dat is toch wel een klap minder dan de Pool aan de band. Daar kan ik niks van zeggen eigenlijk.

Maar verder , prima , heb je al een naam voor je partij? :-)
@kungfupanda:

Nee, een slogan al wel.

Wat vind je van
“Je kan alles doen, met een ander z’n poen”
Of moet het nog platter? Of eerder wat subtieler? Ik heb geen idee hoe de gemiddelde socialist denkt.
Ik bedoel, zijn ze er bewust mee bezig dat alles op de kap van een ander gebeurd?
Of is dat eerder bijzaak?
Ik bedoel, gaat het ze om het ‘neem van zij die meer als mij hebben’ gedeelte of eerder om het ‘krijg tot we zoveel als zij hebben’ gedeelte bij dat soort stemmers?
@Hupke:
Klinkklare onzin wat je nu allemaal zegt. De tijd van Robin Hood is voorbij.

Maar op welke wijze “verdiend” een ceo het om jaarlijks 8 ton op te strijken? Terwijl het personeel aan de Fiat-band het met 30.000 moet doen? De verhouding tussen inzet in de samenleving en het gene wat opgestreken word is toch helemaal kwijt?

En op geen enkel moment heb ik gezegd dat ik 8 ton zou willen verdienen. Echt niet want ik zou me kapot schamen en me niet op straat durven te vertonen. Enige wat ik nog steeds vraag is die 2.5%. Is dat nou zou wereldschokkend waardoor je denkt dat ik hetzelfde als de ceo zou willen verdienen? Geen idee uit welke comment van mij je dat verzint.

Wat is er mis mee als een ceo 150.000 zou verdienen?
Kan hij daar niet van rondkomen en springt daarom voor de trein? Wat hier al is voorgekomen? Of is hij daarom juist diegene die de 3 apple producten in huis denkt nodig te hebben voor een goed leven?

Maar stel eens hey , even zomaar een zijspoor , als ik hier in nederland door het rood rij , dan krijg ik een boete die me flink raakt waardoor ik me voortaan wel 2 keer zal bedenken voor ik bij oranje gas geef. Maar die ceo met z’n 8 ton , krijgt dezelfde voor hem lullige 300 euro aan de broek. Denk je dat die daar om maalt? Ik vind het meer dan normaal dat deze vormen van “belasting” afhankelijk van inkomen dienen te zijn. Dan ben ik maar een socialist in jouw ogen.

Je laatste 2 stellingen verwerp ik beiden. Want ik heb geen enkel moment gezegd dan ik evenveel als de zogenaamde upperclass wil verdienen. Dat leg je in mijn mond. Wederom : 2.5%
@kungfupanda:

(disclaimer: ik ben geen fan van de huidige wijze van corporate governace, CEO’s krijgen te vaak verkeerde incentives)

Ik begrijp jouw gedachtengang echt niet, ik begrijp wel wat je zegt maar het idee dat erachter schuilt is zo verwrongen.

Waarom stel jij van die arbitraire getallen op zoals van 150K moet iemand toch kunnen leven?

Daar heb jij toch helemaal geen zaken mee.

Het punt is de eigenaars van een bedrijf vinden dat wat de CEO voor hen doet 800K per jaar waard is en geven hem dat.
Je betaald je werknemers (en dus ook de CEO) wat je hen waard vind voor je bedrijf.

Waarom zou iemand zeggen, van 150K kan jij goed leven, dat is je loon.
Je stelt vast, hmmm jij brengt me bedrag A op dus ik ga je bedrag B betalen (waarbij B<<A). En dan is het aan die 2e of die daarvoor z'n diensten wil verkopen of niet.
@Hupke:
Same here, ik begrijp namelijk jou ook niet helemaal meer. Eerst stel je dat het een gevolg is van “marktwerking” dat het voor jou straks mogelijk is om te verdienen wat je denkt dat je “verdiend” om vervolgens te melden dat democratie je hier in de weg zit en voor communisme zou willen kiezen. Dat terwijl er juist in communisme regelmatig prijsafspraken voor beroepen zijn opgesteld?

Een democratie is toch ook marktwerking? In plaats van geld dat ik uitgeef aan een product waarvan ik denk dat dat het waard is , geef ik mijn stem uit aan een product waarvan ik denk dat dat het waard is. Democratie = marktwerking. En als die democratie steeds meer de socialere kant dreigt op te gaan , dan is dat het gevolg van “marktwerking” toch?

Als je dan zegt dat er iets mis is met een “democratisch proces” (jij) , dan is dat toch hetzelfde als zeggen dat er iets mis is met de “marktwerking”? (ik)

Voor mij is een ei ook onmisbaar. In mijn geval betekend dat ei : “een goed leven voor mijn kinderen met het geld wat ik in 50 uur per week verdien”. Als nu blijkt dat meerderen datzelfde ei verkopen aan de pvda of sp , waardoor de upperclass meer belast gaat worden , dan zeg ik :

Niet janken , dat is het gevolg van marktwerking!
@kungfupanda:

Als ik goed kan lezen heb ik het communisme maar 1 keer vermeld en dan in de zin dat ik ervoor ga vluchten? Ben je recent op je lege hoofd gevallen? Lees je zaken die er niet staan? Je moet daarmee oppassen, mensen die dingen lezen of horen die er niet zijn die sluiten ze op.
Als de logische conclussie die jij trekt uit de zin “Anders vlucht ik binnen een paar jaar voor het communisme” is dat ik er nogal fan van ben, dan stel ik voor dat jij je laat interneren voordat je iemand of jezelf serieus pijn doet. Stel dat iemand aan het verdrinken is en help roept en jij gaat op z’n hoofd staan bvb.


Democratie is geen marktwerking. Niet echt sprake van een onzichtbare hand als je zichtbare keuzes maakt, of vergis ik me? En wat in NL voor een democratie moet doorgaan is een representatieve democratie, je kan toch niet spreken van de stem van het volk als het volk enkel voor vertegenwoordigers kiest die dan onderling wat gaan zitten te ruzziezoeken over wie z’n zakken het meest mag vullen de komende 4 jaar. Daarbij vind ik een democratie niet leuk als die niet aan banden gelegd is. Niemand, ook niet democratisch, heeft mij te zeggen wat ik niet doen en laten kan met mezelf en m’n eigendom.


Haha, de upperclas belasten, er is geen enkel systeem waarin dat gebeurt. De enigen die belast worden zijn de middenklasse. Vanaf dat iemand de middelen heeft betaald die amper nog belastingen. Het verschil is enkel als je dat moeilijker maakt dat er minder welstellende middenklasse (zij die zich de belastingsontwijking kunnen veroorloven worden upperclass en de rest word net zo leeggezogen als de rest van de burgers) overblijft en dat je gehele middenklasse verdwijnt. Maw. de rijken worden een stuk rijker en al de rest word de miserie in geduwt omdat er een paar jalourse mensen (zoals jij) boos zijn op de mensen die harder/beter/slimmer werken dan een ander.
@kungfupanda:

stop janken .. start werken ..
@lincoln:
Als vanouds lekker inhoudelijk?
@kungfupanda:

ga maar lekker inhoudelijk voetbal kijken dan ..
@lincoln:
Namens alle minderbedeelden , dank.
@lincoln: het is ironisch dat pvda’ers altijd hetzelfde soort volk is; mensen met zelfmedelijden die alleen maar kijken naar anderen die meer hebben.
Een ‘normaal’ mens trekt daar zijn/haar les uit en probeert nog wat te leren van die mensen.
Tegemwoordig gaan we janken hoe moeilijk en oneerlijk het is. Als je minder dan 2 auto’s voor de deur hebt en minder dan 3 apple producten in huis ben je al ‘arm’.o
In principe zouden we allemaal hetzelfde netto bedrag op onze spaarrek. over moeten houden.
Zo help je je land dus naar de klote.
Kijk maar eens hoeveel afgestuurde nlers emigreren per jaar uit dit communisme.

En oh ja, degene die meer hebben zijn per definitie zakkenvullende graaiers.
@kaasboerin:

Geen enkel apple product in huis, straat arm ben ik dus, heb ik nu recht op gratis geld?
Eventueel wil ik wel leren niets doen en tv-kijken als het echt moet.
@kaasboerin:
Die emigreren omdat er geen werk voor hun is……
Massaal kiest de jeugd beroepen waarin ze geen vuilen handen hoeven te krijgen met het gevolg dat de “schone” beroepen overvol zijn gelopen. Geen wonder dat de VNO-NCW schreeuwt om het krijgen van LTS’ers voor 2020.

http://www.vno-ncw.nl/column/Pages/Dekker_mag_vmbo_niet_links_laten_liggen_145.aspx?source=%2fPages%2fDefault.aspx#.UeFyHqPCTIV

En zoals ze zegt : “waardering en stimulans”.
Moet ik die 2.5% nog eens aanhalen?
@Hupke: Dus alle minima zijn werkloos of hebben dat in ieder geval als ideaal? Iedereen met een gezond verstand zal begrijpen dat dit onzin is. Een grote groep werkt bijvoorbeeld 50-uur per week voor een hongerloontje achter de kassa, zijn automonteur of schilder. Er zijn gewoon mensen die niet over de intellectuele capaciteiten beschikken om CEO te worden of hebben de kans niet gehad om te studeren. Toch zijn het naar mijn mening zeer respectabele beroepen die in de samenleving onmisbaar zijn. Niet meer dan menselijk om deze groep in slechte tijden te ontzien door de belastingen bij de middle of upper class te verhogen. Maar door mensen met ‘ikke’ mentaliteit kan dat helaas maar al te vaak als oneerlijk worden ervaren. Deze maatregelen treffen in dit geval ook mijn portemonnee, maar accepteer dit zonder te aarzelen. Het zijn altijd dezelfde mensen die klagen als er iets ingeleverd moet worden.

Het ironische is dat we zonder uitzondering allemaal links zijn. Als we het door welke reden dan ook slecht hebben.
@Ilquadrifoglio:


Iets dat onmisbaar is … Nu ik weet niet of marktwerking je iets zegt?
Stel je hebt een ei nodig, dat ei is compleet onmisbaar voor je.
Nu heeft er slechts 1 ander iemand een ei… of er hebben 1000en mensen een ei … (kan je het verhaaltje zelf afmaken)

Daarbij zeggen dat een automonteur of schilder onmisbaar zijn? Da’s onzin.

Da’s hetzelfde als zeggen dat knechten en meiden onmisbaar zijn. Hoeveel mensen ken jij nog die tientallen mensen huispersoneel hebben? Ik niemand. Als zo’n personeel te duur word dan haal je zelf wel je eten en drinken.
Hier en daar zijn er nog wat mensen die een huishoudster, nany, tuinman,… nodig hebben omdat dat voor hun nog efficient is.

Als een schilder te duur word, dan las je een vrije dag in en dan schilder je zelf, met een automonteur is dat hetzelfde verhaal.

Ik wil niet neerkijken op beroepen die weinig verdienen, zeer zeker niet. Maar wat ze doen heeft weinig nut voor en ander ofwel zouden ze er meer voor betaald worden.

Daarbij moet je geen intellectuele capaciteiten (zoals jij zegt) bezitten om veel te verdienen, je moet iets doen dat iets voor iemand anders opbrengt.
Deze uitspraak toont in mijn ogen aan dat Marchionne geen bal om Alfa geeft.

Verkopen die hap aan VAG! Grote kans dat deze werknemers ook beter behandeld worden aldaar.
over productiviteit van de Fiat-fabrieken: check deze link:
http://www.fiat.nl/nieuws/lean-production-award#

dit zegt genoeg denk ik? Over de kwaliteit van VAG: zelf alleen maar negatieve ervaringen gehad. Momenteel Alfa Mito en Spider, geen centje pijn!!
Ik hoop dat die van Fiat gedaan kunnen krijgen wat geen ander lukt in West-Europa, ik vrees ervoor want in Italië zijn ze ook nogal links en werklui. Maar als er 1 plaats is waar het zou kunnen lukken is het wel Italië.
Als Marchionne ze zover krijgt dat ze terug willen gaan werken is er misschien nog hoop voor Europa.
Anders vlucht ik binnen een paar jaar voor het communisme… of indien het niet zover komt, hoop ik net bij het deel van de middenklasse te horen dat upperclass zal worden, en niet bij het deel van de middenklasse dat leeggezogen word door de staat totdat ze working poor zijn.
@Hupke:
“Hoop voor Europa”
Je bedoeld Polen naar Nederland halen omdat wij geen vuil arbeidswerk willen verrichten? Laat die Polen maar de anus van onze dementerende ouders poetsen in het bejaardentehuis……

“Niet bij het deel van de middenklasse dat leeggezogen word door de staat totdat ze working poor zijn”
Jij bent diegene die dan iets verkeerd doet zeg je. Moet je maar harder werken!…..
@kungfupanda:

Dat zeg ik niet, de staat (en stemmers zoals jij) is duidelijk de schuldige. Mensen die werken leegplukken totdat ze erbij neervallen. 70% en meer belasten…
Omdat 51% van de democratische stemmers vind dat ze recht hebben op de verdiensten van 49%.

Tenzij je genoeg verdient om geen belastingen te betalen. En laat dat nu net de grens zijn waarop met stijgende belastingen en verdwijnende loopholes bepaald word welke families welstellend zullen blijven en de welke zullen verarmen.
Zoals ze nu bezig zijn zal de middenklasse wegbelast worden. En als je niet de mogelijkheid hebt om de belastingen te ontwijken …
@Hupke:
………………… bevind je je in mijn situatie wil je zeggen?

Dank u.
@kungfupanda:

Als dat jouw situatie is, wel ja dan. Maar nog meer belasten en nog meer uitdelen is daar geen oplossing voor integendeel.
@Hupke:
De voorgestelde Balkenende-norm vond ik niet eens zo verkeerd.

En dan de Poolse upperclass verleiden naar hier te komen. Als Poolse arbeiders en truckers hetzelfde kunnen doen als wij dan zal een Poolse arts het ook wel goed doen voor de helft dan een Nederlandse arts toch? ;-)
@Hupke:
Maar ga vooral niet stemmen. Dat zal ze leren daar in Den Haag. (kuch)
@kungfupanda:


Stem vooral op status quo partijen, is er 1 deftige partij in NL? Die tegen belastingen is en voor persoonlijke vrijheid?
Ik dacht het niet.
@Hupke:
Ik geef je helemaal gelijk dat de keus wat matig is. Maar ik behoud graag de “keus” waar we ooit voor gevochten hebben. En de hoop……..

Regeringloos zoals Belgie is ook weer zo’n uiterste.
@kungfupanda:

Nooit regeringsloos geweest, de federale is er een tijd niet geweest (en toch was die er toen) maar dan zijn er nog 5 die volledig in werking zijn.
@Hupke:
Als dat is wat het was in 2010 , vooruit dan. Een “regering”.
@Hupke:
Wanneer kom je eindelijk tot het inzicht, dat je neo-liberale gedachtengang een éénrichting verkeer is in een doodlopende straat? Na al het gebral hierboven zou het tijd worden. Maar ja, de wijsheid zal wel weer met de jaren komen. Helaas.
@9000cse:
Ach, wij hebben nu de regering die niemand wilden hebben.
Rechts Nederland stemde uit angst voor links massaal VVD en links Nederland deed uit angst voor de VVD het zelfde. Dus wat kregen we….
@jrk68:
Wat we kregen, was de resultante van een democratisch proces en dat valt deze keer niet mee zullen we maar zeggen. Wat Hupke echter voorstaat is o.a. te vinden in het program van de libertarische partij en daar bedank ik graag voor.
@9000cse:

Dan is er duidelijk iets mis met dat democratisch proces…
@Hupke:
Mij is allang duidelijk dat jij de democratie graag zou willen inruilen voor de macht van de sterksten. En die houd ik het liefst buiten de deur.
@9000cse:

En in een democratie zijn de sterksten niet aan zet?
De spelregels bepalen wie de sterksten zijn.
Da’s gewoon een gegeven, als blijkt dat je bevolking zo verdeeld is dat er 2 kampen zijn…. dan is er duidelijk iets mis mee.

Een representatieve democratie zorgt altijd voor een status quo ante regering.
@Hupke:
Wat doe je nog in Nederland zou ik dan vragen? Wel hier studeren op deels mijn centen om vervolgens te verkassen naar een ander werelddeel?

Geef dan mijn deel van je verworven studiefinancieringen aan mij terug. Al is het 50 cent , het is gewoon crimineel om daar dan misbreuk van gemaakt te hebben.
@kungfupanda:

Haha, jij bent zo grappig, al vind ik het wel spijtig dat mensen zoals jij stemrecht hebben.

Dus iemand die studeerd die daar naderhand niet voor gaat terugbetalen die maakt misbruik van het systeem? Waarom schaffen we dan niet ineens studiefinanciering af voor alle richtingen die geen maatschappelijk nut hebben?

Daarbij moet je je geen zorgen maken.
Ten eerste woon in niet in NL. Ik krijg en aanvaard helemaal geen studiefinaniciering, en met het belachelijke bedrag dat mijn ouders in het verleden al aan belastingen betaald hebben en aangezien zij betalen voor mijn studies zou ik alles behalve een parasiet zijn als ik het wel zou krijgen.

Zij die iets onnutig studeren op andermans kosten om dan naderhand een compleet andere richting uit te gaan met hun job of werkloos te zijn, dat zijn pas parasieten.
@Hupke:
Waar studeer je voor Hupke? Dat van die parasiet ga ik namelijk alvast onthouden.

Maar inderdaad , het is toch normaal dat je iets terug wil krijgen waar je je centen voor moet uitgeven? Of is dat dan echt zo belachelijk? Nou heb ik maar een laag schooltje genoten maar als ik van jouw centen leer verwacht je toch ook iets terug?

Maar vooruit dan maar , schrap onbruikbare ceo’s dan ook maar. En laten we overstappen op staatsbedrijven. Kunstmatige ceo-posities blijken onder je geliefde communisme ook goed te werken. (Gazprom)

En waarom is het spijtig dat ik stemrecht heb? Misschien spoor ik niet in andermans ogen en behoor ik in een opvang , maar mijn stem is nog altijd meer waard dan die van iemand die het niet gebruikt.
@kungfupanda:

Ingenieur.

Het is normaal dat je iets wil terug zien van een investering maar ik vind het helemaal niet normaal dat je zou gaan betalen voor de scholing van een ander. Dat is een investering die iedereen maar voor zich moet maken.

Wel vreemd, je wil wel iets terug zien van je investering in studenten, maar je investering in armoede, miserie en ongeluk (maw. je sociale zekerheid) die moet niet renderen? Laat die mensen maar eeuwig op hun krent zitten. Zelf op de bijstand mss?

Waarom zou jij (of iemand anders) dan de eigenaars van een bedrijf kunnen gaan beslissen of hun CEO onbruikbaar is? Daar heeft toch niemand iets aan te zeggen. Heb jij z’n loon te betalen? Nee,? dan moet je je er ook niet mee bemoeien.

Zijn julie linkiewinkies anders al goed mee bezig, hoe moeilijk is het om te begrijpen dat de staat met z’n vuile poten van de bedrijfswereld moet afblijven (en andersom), geen subsidies, geen belastingen, en gewoon laten doen. Is dat trouwens jouw idee van een ideaal bedrijf Gazprom? Laat me raden bij starwars ben je fan van de Emperor?

Waarom ik spijt heb dat je stemrecht hebt? Omdat jij het idee hebt dat wat ze daar in Den Haag en Brussel doen goed is en omdat jij het idee hebt dat jij met je stem te kiezen hebt over wat ik mag doen, laten en bezitten.
@9000cse:

Wanneer leer jij eens correcte termen te gebruiken ipv van alles wat je tegensteekt voor neoliberaal uit te schelden?
Wanneer kom jij tot de conclussie dat je sociale welvaart staat niets meer is dan het blijven graven van een put en het verbranden van de ladder om eruit te raken?
Ik wil er gerust over blijven zeveren en zagen en je moet me helemaal niet geloven, maar het zou toch wel eens tijd worden dat je stopt met me te pluimen zoals een kale kip.
Dat inhaligheid alleen maar groter word met de jaren is jouw generatie het beste voorbeeld van.
@Hupke:
Het staat onomstotelijk vast, dat neo-liberalisme een correcte term is voor de stroming, die jij zo omhelst. Daar hoef je echt niet omheen te draaien. Kijk maar naar de erfenis van Ronald Reagan, Margareth Thatcher en George W. Bush.
@9000cse:

Noch Reagan, noch Tatcher, noch Bush waren liberaal of hadden er ook maar iets mee te maken. Stop met onzin te verkopen.
beste @Hupke ..

mensen die beredeneren als loonslaven zijn ook loonslaven ..
en slaven kruipen altijd in de slachtoffer rol ..
komt omdat ze ook echt slachtoffer zijn .. (o.k. .. dan wel slachtoffer van zichzelf) ..

voetbal en stemrecht is serieus belangrijk voor die mensen ..
en woorden die met “isme” eindigen ook ..

kan je ze voortaan gewoon in hun waarde laten .. bvd ..
@lincoln:

Lamborghinis niet vergeten, van die hoekige in gifgroen of fel paars.
Liefst met iemand erin die een stuk slechter kan rijden dan zijzelf (uiteraard). Daar worden ze stiekem helemaal blij van, de lotterij doet er goede zaken door.
@lincoln:
Gefeliciteerd! Je hebt een echte vriend gevonden.
@Hupke:
Jij laat een paard nog lachen! Wie “verkoopt” hier nou onzin? Hopelijk ontaardt je verafgoding van de “vrije markt” niet in schizofrenie. Maanden geleden ben je al te pas en te onpas begonnen met het spuien van je neoliberale gedachtengoed en daardoor daag je me uit. Het resultaat van je reacties is echter eerder bedroevend te noemen. Het ontaardt steeds in kwalificaties als dom, communistisch en zelfs ondemocratisch. Laat echter één ding duidelijk zijn: Je beledigingen glijden van me af als snot van een kleutersmoeltje. Per slot van rekening ben je een student in een technische richting en ik weet uit ervaring, dat die de ballen verstand hebben van economie.
@9000cse:

“snotterig kleutersmoeltje” .. goeie beschrijving van jezelf ..

die zie je altijd de Action Mediamarkt Ikea en Primark uitlopen met asociaal veel wegwerptroep .. tassen vol .. want “goedkoop” ..

en niet te vergeten .. steggelen en omrijden voor een paar centjes van de brandstofprijs omdat ze voor de lol en de gein in een veelte zware auto rijden met hun AOWtje ..

nee hoor .. aan economisch inzicht ontbreekt het je niet ..
@lincoln:
1) snotterig kleutermoeltje heeft betrekking op de manier, waarop ik reageer op beledigingen. Begrijpend lezen is niet je sterkste kant
2) die winkels heb ik nog nooit van binnen gezien, maar het feit, dat je mij daarbij indeelt heeft alles te maken met een naargeestige hokjesmentaliteit en een verkeerd inschattingsvermogen
3) dat ik m’n AOW aanvul is op vrijwillige basis en hoe ik omga met het kopen van brandstof, die je alleen maar opstookt, gaat je geen fuck aan
4) alhoewel je nog nooit in staat bent geweest om ergens inhoudelijk op te reageren, leer ik je steeds beter kennen en geef je steeds meer prijs van je mentaliteit. Ik meen jou beter te kunnen inschatten dan jij mij.
@9000cse:

goedzo .. ouwe econoom ..
@9000cse:

Dus mensen uit technische richtingen kennen niets van economie omdat een redelijk groot deel van ons Keynes verwerpt? Maar iedereen die economie studeerd en de ballen begrijpt van basis wiskunde en systeemtheorie (iets waarop de hele leer van hun helden gebasseerd is) en die enkel leert om wat formules te herhalen die het beste passen bij het verhaal van de politicus die hun loon betaald, die kennen wel iets van economie?

Lees eens een boek of 100 en denk eens na en kom dan terug praten.
@Hupke:
100 boeken lezen? Je zou eens moeten weten! Alleen al Milton Friedman, Ludwig Mises en Friedrich Hayek leverden lees- en leerstof op voor enige maanden.
Je hoeft een afgestudeerd algemeen, financiëel en bedrijfseconoom met veertig jaar praktische ervaring op managementniveau bij één van de allergrootste multinationals echt niet veel meer bij te brengen. Wat een studentikoze arrogantie!
@9000cse:

gewoon een bonentellertje pennelikkertje en jaknikkertje dus ..
kortom een loonslaafje ..

elke dorpsboer heeft meer economisch inzicht ..
@9000cse:

Enkel Studies in the Quantity Theory of Money en enkele essay’s (de rest is de moeite toch niet waard), check, check en ge vergeet Rothbard, de Soto,…

Keynes uiteraard en natuurlijk alle klassieken beginnende bij Smith.

Als jij erin slaagt om alles van von Mises te verwerken in maanden tijd dan ben je overigens best wel een krak. Human Action alleen duurt al langer.
Het zal al wel eerder geschreven zijn. Maar volgens mij ziet marchionne Chrysler liever als mondiaal merk en interesseert fiat en Italië hem eigenlijk geen reet. Hij heeft als Canadees ook niks met Italië volgens mij.
Als ik me niet vergis, staat er al minimaal 1 fiatfabriek in Turkije.

Waar onder andere de Fiat Linea wordt gebouwd. Een leuke en goede wagen.
Italianen lui om te werken? Geschiedeniskundig zijn Italianen overal gaan werken en opbouwen. Nederlanders vooral volkeren leegzuigen en uitbuiten!
Geloofd men nu nog steeds dat Audi Alfa Romeo gaat overnemen:)
Fiasco eh

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).