BMW 7 Serie (E38) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 73 Reacties

De tijd lijkt maar weinig vat te hebben op BMW’s topmodel uit de jaren negentig. Ondanks dat vroege exemplaren de twintig jaar al gepasseerd zijn, zien ze er nog relatief fris uit.

DIKKE BMW

Kenners spotten de verschillen tussen de verschillende bouwjaren wel, want er waren twee facelifts in 1998 en in 2000. Voor de jaren negentig waren de uitrusting en opties zeer vooruitstrevend, de 7-serie had destijds al stuurbediening voor cruise control en radio, optioneel navigatie met kleurenbeeldscherm, dubbel glas en zij-airbags. Het blok uit de 740d was zijn tijd ook vooruit, het was de eerste keer dat een bi-turbo V8 diesel werd toegepast in een personenauto.

Aanbod occasions
Op Marktplaats staan bijna 300 exemplaren van de BMW 7-serie te koop en van deze generatie zijn er dat een kleine 80 exemplaren. Een handbak was leverbaar, maar vindt er maar eens één, op dit moment staan ze niet te koop. Een 7-serie op LPG is wel te vinden en ook omvat het aanbod zo’n 8% diesels. Prijzen beginnen bij 1500 euro tot ruim boven de 20 mille voor in concoursstaat verkerende V12’s.

Pluspunten

 • Imago
 • Fraai interieur
 • Uiterlijk nog steeds bij de tijd.
 • Comfort
 • Ruimte

Aandachtspunten

 • Roest komt niet vaak voor, maar controleer voor de zekerheid deze punten:
  ◦ De achterste wielkasten
  ◦ De kofferklep onder chromen strip en onder de rubbers.
  ◦ Tussen voor en achterdeuren onder bij de instaplijsten.
  ◦ Roest aan de onderzijde / randen van de deuren.
 • De automaten zijn “sealed for life”, wat zoveel betekent als “BMW vervangt de vloeistof in principe niet”, waardoor ze nog wel eens stuk willen gaan rond de 200.000 kilometer. Een specialist kan dit voor je doen, het wordt geadviseerd elke 100.000 kilometer de versnellingsbak te flushen. Let op bonken bij schakelen, ook bij veranderen van R naar D en vice versa.
 • Eenzelfde verhaal geldt ook voor het differentieel, maar verversen van de diff olie is zeker aan te raden.
 • Het onderstel is een zwak punt, een goede E38 7-serie stuurt strak. Trillingen in het stuur worden vaak veroorzaakt door de voorste draagarmen, trillingen bij acceleratie komt meestal door achterste draag- of reactiearmen of de Hardy-schijf in de cardan-as.
 • De vroege V8 motoren tot 1996 hebben problemen met de Nikasil-coating van de cilinderwanden. Dit werd met name veroorzaakt door benzine met een hoog gehalte zwavel. Inmiddels heeft brandstof veel minder zwavel in zich en zouden deze problemen zich niet meer voor moeten doen.
 • Controleer bij de V8 motoren het gehele koelsysteem: radiator, waterpomp, slangen, aansluitingen, thermostaat. Let op tekenen van lekkage! Als deze onderdelen de afgelopen 100-150 duizend kilometer niet vervangen zijn, dan kan je dat beter preventief alsnog doen.
 • De M60 V8 (gebruikt t/m 1995) verliest nog wel eens een bout van de oliepomp. Die kan je terugvinden in het carter.
 • De V12 is wellicht de meeste betrouwbare blok, maar onderhoud is prijzig omdat er bijna letterlijk dubbel zo veel onderdelen nodig zijn. Bougies die het dichtst bij het schutbord zitten worden nog wel eens overgeslagen bij vervanging, omdat je er slecht bij kan.
 • De elektronica in de E38 is niet berucht, maar het kan geen kwaad om alles te controleren op een goede werking. Wat wel een veel voorkomend defect is, is pixel-uitval in het dashboard en radio.
 • Let op een rode stip bij de dagteller, is die er dan is er met de kilometerstand gerommeld.
 • Als de xenon lampen meer roze dan blauw branden, dan zijn ze aan vervanging toe. Let tevens op vocht in de koplampunits, mistlampen, zijknipperlichten en achterlichten.

Zoek de 7 Serie of een andere auto op Marktplaats.nl.73 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Jammer genoeg is het merendeel totaal vernaggeld en kleeft het imago van kansjongere eraan vast. Een nette, volledig originele en ingetogen 7 blijft netjes. Maar het gaat al snel de verkeerde kant op. De versie hiervóór valt bij mij wat meer in de smaak voor wat betreft klasse.
@coffeecup: de E32! Mijn broer heeft de 750i, ik zal binnenkort wat foto’s uploaden, mocht ik je daar blij mee maken :)
@victornator95: De e32 is ook mijn favoriete BMW. Ik heb er vershillende van gehad waaronder de 750i met z’n 102 liter tank. Lekkerste auto waar ik ooit in heb gereden. Kom maar op met die foto’s :-)
@victornator95: oeh. Een 750 nog wel!
@coffeecup:

Yep .. Balkenende en zij fanclub hebben er idd een smerig imago aan gegeven ..
@coffeecup: lol als er een 7 serie een “kansjongeren” imgo heeft dan is het een E32 wel. Feit blijft dat alle oude 7 series er qua imago niet op vooruit gaan. Heb zelf de opvolger van de E38, de E65 in m’n bezit en moet ook zeggen dat de meeste mensen het nu meer een “noord Afrikanen” bak beginnen te vinden.

Goed advies: koop een auto die jij zelf leuk vind, wat maakt het jouw nou uit wat voor imago er aan een auto kleeft. Als jij er maar gelukkig mee bent toch?
@mopar: Vorige week had ik op autojunk eenzelfde discussie. Mensen plaatsen je toch in hokjes en mijn jonge leeftijd gepaard met een 7/8 jaar oude BMW zou voor sommigen zomaar eens sympathie voor kansenparels uit kunnen stralen. Ik moet er ook mee naar klanten. Voor mij een reden om er geen te kopen, ondanks dat ik BMW’s best mooi vind.
Brandstoftank wil nog wel eens lekken. Ook goed om te checken bij aanschaf!
@z4coupe30si: Merk je vanzelf wel
@z4coupe30si: Met 1 op 7 zou ik dat gevoel elke dag hebben
@z4coupe30si: als je stevig doorrtijd met de 750i is de tank ook zo relatief snel leeg ? 300km heb ik wel eens gehaald ?
Blijft master deze net als alle Bimmas uit de E3* range.
E30 t/m E39 blijven koning keizer blauw bloed.
ABS computer/regeleenheid wil ook nog wel eens stukgaan. Eigenlijk alle computers in dat ding zijn een risicofactor. Dat spul is gewoon op leeftijd nu. Stoelmotoren en dat soort dingen zijn zeer prijzig en willen ook wel eens stoppen met werken. Kijk goed of alles werkt. Display’s hebben vaak pixelverlies. En staar je niet blind op de beurtindicator. Dingen zijn heel eenvoudig te resetten. Toch, blijft 1 van de allermooiste 7 series. Een 740d in donkerblauw met een licht interieur lijkt me geweldig om er naast te hebben. Die V12 is leuk maar in NL bijna niet te rijden qua kosten. En de 740i heeft me net te weinig koppel.
Aandachtslijst valt mee gezien de leeftijd. Leuke auto, uit een tijd dat bmw het beste Duitse merk was.
Wat mij betreft de mooiste 7 serie ooit, de E38 (al vind ik de nieuwste toch ook wel heerlijk).
Mooi rank, en niet zo vatsig als zn opvolger.
Vriend van me kocht een E38, als begin twintiger, een jaar of 10 a 15 geleden. Compleet leeg gelopen op dat ding.
Oh, nog een aandachtpunt; er hangt iets los bij je linkerophanging, Wouterrrrrrrrr. Maar kan ook een blaadje zijn, weet ik veel.
@camber24: de vorige eigenaar had daar een luchthoorn gemonteerd volgens de verkoper :D
@martijngizmo: maar die is eraf gedonderd bij de eerste drempel? ;-)
Transmission olie om de 100.000 km !!

Van wie komt dat advies dan ??
@lincoln: dat is bij elke automaat aan te raden.
@lekbak:

En van wie heb jij dat “advies” dan ??
@lincoln: Hij heeft gelijk dat is echt raadzaam voor elke automaatbak, tegenwoordig zit het weer standaard in het onderhoud.
@bofkont:

Van wie komt dat advies dan ??
@lincoln: het advies van ZF zelf is elke 60/75k, een grote automaat fabrikant uit Duitsland.
@bofkont: wij van WC eend….ZF Nederland vertelde me dat eens in de 100K meer dan voldoende is.
@mopar: ligt Eraan welke type je hebt de ouderen zitten idd om de 100k de nieuwere 8 traps dus 60/75k, wij van wc eend ??? Absoluut niet!! Sealed for life was een idee van BMW zelf niet van ZF destijds , door geen olie te verversen zijn veel automaten te vroeg gesneuveld, Mercedes zelfde verhaal.
@mopar: het is zo dat BMW en Mercedes tegenwoordig wel weer de bakolie verversen.
@bofkont: Gossie…2 replies nog wel! :) ben er helemaal sprakeloos van bofkontje :P Klopt dat dat oude barrel van me maar eens in de 100K een spoelbeurt behoeft terwijl de nieuwe en “betere” BMW’s dat 1x in de 75K moeten hebben…
@mopar: hey hey beetje respect Mopartje voor de oudere bofkont ;)
Tja het zijn nu eenmaal de advies voorschriften van ZF zelf, heb ze destijds eens een mail gedaan.
De nieuwere 8 traps is technisch ook veel gecompliceerder weer, wel een meester stukje van techniek, zo snel en feilloos.
De F30 330D van mijn broer heeft deze bak.
@bofkont: de jeugd van tegenwoordig he :)

Ik heb liever een bak die langer mee zal gaan en niet ieder jaar (of 2) een spoeling nodig heeft. Ik denk met mij meerdere mensen trouwens. Dan maar een verzetje minder.
@mopar: Gaat mij net zo hoor, ben sowieso meer gecharmeerd van het wat oudere spul.
@bofkont:

Ik begrijp waarom goede olie heeeeeeel belangrijk is ..
Begrijp alleen niet waarom 50 jaar na de GM TH400 en de Ford C6 de bakken slechter zijn geworden ..
@lincoln: Ja dat is wel een puntje, die oudere automaatbakken van die Yanks zijn idd vrij robuust , maar technisch ook veel minder gecompliceerd, die oude bakken waren nog 2/3 traps, die van rond 2000 al 5 en nu zitten ze op 8/9. Meesterstukjes van techniek, maar vele malen slijtage /storingsgevoelig ook zo lijkt het.
@bofkont: Verversen zeker. Spoelen echter niet. Spoelapparaten zijn prijzig en niet rendabel want wie gaat er met een oud hok (lees: prachtige youngtimer) naar de dealer? Bijna niemand dus want 120 ekkermannen per uur.
@straatzakelijk: Ik ben inderdaad de enige die met een 15 jaar oude 7 serie nog voor elke beurt naar de lokale BMW dealer hier gaat. Ze verklaren mij daar zelf ook voor gek. Maar goed, mn wagen blijft zo nog wel in topconditie en zijn leeftijd zie je er om die reden dan ook helemaal niet aan af. Dat is ook wat waard vind ik.
@mopar: Dat doe je goed, daar is ook de meest specifieke kennis aanwezig van dit soort wagens, ook alle documentatie is direct voorhanden.
@bofkont: was dat maar zo. Ik had een vacuumlek en moest hun uitleggen wat een rooktest was. Hadden ze nog nooit van gehoord….en dit komend van een dealer met 3 vestigingen in midden Nederland. Beetje jammer van een officiële BMW garage. Moest uiteindelijk naar de universele garage hier in het dorp om die test uit te laten voeten en met die resultaten ben ik naar de BMW dealer geweest voor reparatie. Daarnaast weigerden ze natuurlijk ook om mijn bak te spoelen maar dat terzijde.

Ik doe het ook alleen omdat een E65 gewoon onmogelijk is om zelf aan te werken vanwege al die computers en fragiele glasvezel kabels. Het feit dat er bijna 100 pagina’s aan officiële service historie en rekeningen voor elke schroef die de beste man gekocht had bij zaten toen ik de wagen kocht maakte dat natuurlijk nog leuker. Die traditie blijf ik graag behouden.

Durf te wedden dat ik om die reden een van de best onderhouden E65’s van Nederland heb.
@mopar: Zo hey dat is idd vrij bijzonder zo’n onderhoudshistorie!! doe je wederom goed.
Dealer bedrijven spoelen volgens mij ook niet, enkel en alleen verversen doen ze.

Ja technisch is zo’n E65 nogal gecompliceerd kwa elektronica, blijft dat allemaal wat werken over de jaren??
@straatzakelijk: Ben ik met je eens, maar voor een spoelbeurt hoef je niet noodzakelijk naar de dealer, er zijn al veel garage bedrijven die een flush machine hebben, ik zie absoluut de meerwaarde ervan, afgelopen jaar mijn CLK 430 gedaan bak was nooit ververst 132000km, schakelde opzich prima, maar wat een verschil nog na het spoelen!! vele malen soepeler, ook een fractie vlotter kwa schakelen, kosten 300 euro, een ruilbak of revisie is duurder. En als je jaren in dezelfde wagen blijft rijden is het absoluut te overwegen.
Een ander verhaal is idd een oude afgetrapte 7 serie van 1500 euro met 3/4 ton plus.
@lincoln: van de specialist.. oh wacht..
@peug206:

Goh .. u had geen 5 minuten later moeten komen ..
@lincoln: dat geldt voor al die sealed for life bakken. Onder druk van verhuurders en leasemaatschappij doen vele fabrikanten dit. Gaat goed voor de eerste 100.000km.

Mijn aisin bak is bij 180.000 gespoeld en de olie was gitzwart en de bak schakelde soms wat lomp. Na de spoeling weer prima en 50.000 km verder.
@eelco74:

Had ik ook in de C70 T5 ..
Na 2,5 ton gedaan ..

Ik merkte ECHT geen verschil ..
@lincoln: dan ben je wellicht te laat geweest. Een bak die al kapot is spoelen heeft geen zin. En anders ben je gewoon op tijd geweest en kun je nog eens 250.000km aan je t5 toevoegen.
@lincoln: of hij was al eens ververst!!
@eelco74: Heeft ook met de economische levensduur te maken, 200k gaat een bak meestal wel mee zonder te spoelen/verversen, zitten de meeste al buiten de garantie en is de wagen volgens de fabrikant al afgeschreven.
Mijn vader had ooit een 730d met bijna alle opties (waaronder dubbel glas, in- en uit bollende achterstoelen, televisie, etc.) Wat een wagen! We zijn ermee op vakantie gegaan naar Italië en dat was echt genieten. Met goedkeuring van de baas was besloten dat het goedkoper was dat hij deze e38 overnam van de baas van Blokker, dan dat ze een nieuw leasecontract moesten regelen. Wat een top wagens, jammer dat je de laatste tijd veel “foute figuren” er in ziet rijden die ze gruwelijk verpesten.
Mooiste 7 serie ooit. Wat een plaatje!
Abs blok ook gevoelig punt.
En aan de foto te zien, willen er weleens stekkers losgaan!
@suheyl: btw, mooiste 7 tot nu toe
Als liefhebber van sedans blijft dit natuurlijk een gave auto. De V8 dieselll is wel een hele mooie motor, al zou ik persoonlijk gewoon voor een mooie 6 in lijn gaan. Verder is de ABS wel een bekend puntje zoals hierboven al gezegd, zowel de controller als de wielsensoren.

Het blijft mij trouwens een raadsel waarom dat BMW ooit met het sealed for life is begonnen. De diff en zeker bak olie hebben in theorie weinig te lijden, maar als ze niet sealed for life waren zou preventief verversen niet zo’n probleem zijn.
@reistje: is niet sealed for life. Kun je gewoon verversen.
@e38ossie: Dat staat er ook niet, het advies is toch klip en klaar duidelijk, flushen!!
@bofkont: bofkont zegt sealed for life.
@e38ossie: Sealed for life was destijds een fout, je kunt gerust bij de olie komen/verversen, heerlijke powerflush er tegen aan gooien.
Harry, hol schon mal den Wagen!“
Heb een 740i met een handbak gehad. Wist ook niet dat het bestond, daarna ook nooit meer een andere handbak gezien.
Een 740d in het donkergroen met beige interieur mag hier wel in de garage staan. Lekker zoeven door Europa naar mooie bestemmingen.
Hangt wel wat los LV, stekkertje of zo
Heerlijk! Sinds de eerste Transporter film van Statham toch wel een zwak voor deze generatie 7er.

Een maat heeft een 730d met 184PK van deze generatie en wat een heerlijke cruiser is het toch.. niet de snelste maar gewoon heerlijk op de autosnelweg om mee te rijden, heeft inmiddels 284xxx km op de teller maar de automaat schakelt (1x geflushed) nog altijd zeer goed.
Kettinggeleiders/spanners zijn ook een puntje van aandacht. Heerlijke auto’s jammer dat het een vierzitter is…
Mooie wagen, alleen veel te veel aandachtspunten, geen beste betrouwbare occasion als ik het zo lees.
@sracert: Ik vind het allemaal wel meevallen. Welke 20 jaar oude auto heeft minder serieuze aandachtspunten volgens jou?

Mag toch hopen dat je de verlichting effe checkt als je een auto koopt. Om nou te zeggen dat dat dan een zwak punt van dit model is gaat ook wat ver.
Blijft toch zo’n heerlijke youngtimer!
Zit bij mij op plek 3 in mijn ‘lijst’.

Op 1: een lekkere 90s Amerikaan
2: Lexus LS
3: E38 7er
4: Audi A8 D2
5: Jaguar XJ.
Ik rij nu al bijna 6 jaar tot volle tevredenheid in m’n ’99 735i. Volledig originele toestand met nu bijna 320.000 km op teller.
20k max??? vergeet dat maar, de zeldzame en in topstaat Alpina’s en 750i individuals kunnen makkelijk x2 x3 zijn kwa prijs.
Heeerlijke car
Nooit geweten dat is Twin turbo V8 blokken waren. Maakt ’t nog mooier! Echt een top bak. Ik vind de vraagprijs nog wel meevallen en de km stand is echt uniek laag.
Als 56ste reactie helemaal onderaan, wie leest dat nog …
Ook de dikke 7 serie van eind jaren 80 waren super comfort asfalt cruisers en super betrouwbaar. Maar ja …. als er iets kapot gaat bij BMW en je bent zelf geen sleutelaar, dan kan je stevig de knip trekken! Zou persoonlijk zelf meer voor de 5 serie Touring gaan, wij Nederlanders zijn Gamma volk en met een kofferbak met ski luik … is not done.
@lucw: Ik lees ze allemaal ;)
Tja met een nieuwprijs van 100 plus nieuw in guldens lijkt me dat niet meer normaal dat het onderhoud en als er wat stuk gaat duurder is. Met een beetje pech zit je zo op 2k onderhoud p/jaar met dit soort wagens, daar moet je niet van schrikken, hoort erbij.
Ik blijf fan van de E38 (facelift model) en zou er best 1 willen hebben/rijden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).