BMW e46 M3 CSL: rijtest en video

Auteur: , 114 Reacties

Door velen wordt de BMW e46 M3 Coupé Sport Leichtbau gezien als de állerbeste rijdersauto. Maar doordat er slechts een beperkt aantal M3 CSL's uit de fabriek is gerold, is het inmiddels een heus verzamelstuk geworden. We gingen ermee rijden om uit te vinden of de M3 CSL écht zo magisch is.

Laten we om te beginnen een misverstandje uit de weg helpen: de BMW e46 M3 CSL was niet de eerste M3 CSL. Er was namelijk ook al een lichtgewicht e36 M3 die op sommige markten CSL genoemd werd. Er zijn er slechts een stuk of 120 van geleverd en onder liefhebbers is dat dus een zeer gewilde variant. Gelukkig voor liefhebbers van het CSL-label zijn er méér (zo’n 1400) e46 M3 CSL’s gebouwd in de tweede helft van 2003 en met die variant gaan wij vandaag op weg.

BMW M3 CSL rijtest en video
De standaard e46 M3 had 343 pk, maar de CSL heeft 17 pk meer. 360 stuks dus. Dat is geen wereld van verschil, maar het verschil werd dan ook behaald met de “L” van CSL: Leichtbau. Men begon met het verwijderen van isolatiematerialen, navigatie, airco en radio. De laatste twee konden alsnog gemonteerd worden overigens en dat werd door veel klanten ook gedaan. Naast deze modificaties werden de elektrisch bedienbare stoelen vervangen door simpeler exemplaren zonder elektronica. Ook werd er gewicht bespaard met onder meer een dunnere achterruit en een aantal carrosseriedelen die gemaakt waren van Carbon Fiber Reinforced Polymer (CFRP). Het dak is bovendien vervangen door een koolstofvezel exemplaar.

DAT WHEELS!!1!
Het onderstel is flink aangepast en ook de stuurinrichting is geoptimaliseerd ten opzichte van de reguliere M3. De remmen zijn ook een maatje volwassener, voor extra stopkracht. Ook waren er speciale 19 inch BBS wielen met semi-slicks voor de CSL, maar indien gewenst kon je ook de standaard M3-velgen en -banden krijgen die wat beter geschikt waren voor regulier gebruik. Tot slot was er een speciale “M Track mode” voor het DSC, waardoor je dichter bij de grenzen van de aanwezige grip kan komen voordat de elektronica ingrijpen.

DAT AIRBOX!!1!
Motorisch gezien was er dus de 360 pk sterke 3.2 zes in lijn. Dat blok was tevens goed voor een koppel van 370 Nm, 5 Nm meer dan de standaard e46 M3. De vermogenswinst werd behaald door een grotere luchtinlaat met carbon spruitstuk, andere nokkenassen en een aangepast uitlaattraject te monteren. Een SMG II met schakelmomenten die niet langer dan 0.08 seconden duren in de meest agressieve modus zorgde voor de overbrenging van de power naar de achterwielen. Schakelen kon met flippers achter het stuur, of met de pook. Ook was het met de CSL mogelijk om Launch Control te gebruiken. De begrenzer bij 250 kilometer per uur kon door de fabriek verwijderd worden. Het verhaal gaat dat dit alleen kon als er een geldige racelicentie getoond kon worden bij aanschaf, maar als je genoeg geld overmaakte naar München, was het waarschijnlijk helemaal geen probleem.

DAT ASS!!1!
Dankzij de aangepaste bodykit zou er volgens BMW 50% meer downforce aanwezig zijn op hogere snelheden. Meest herkenbaar is de achterklep die bij de CSL een geïntegreerde spoiler heeft voor meer downforce. In het interieur is er ook een hoop gewijzigd, voornamelijk door veel carbon te gebruiken in plaats van de standaard materialen. Meest in het oog springend zijn het met alcantara beklede stuurwiel en de sportkuipen.

DAT LOOKS!!1!
Al deze aanpassingen zorgen ervoor dat je in 4,9 seconden naar de honderd kunt sprinten. Dat de CSL een tamelijk briljante auto is, bleek overigens jaren later toen BMW kwam met de spirituele opvolger van de CSL: de BMW E92 M3 GTS. Dit oranje monster (we reden er onlangs nog mee) was slechts twee seconden sneller op de Nürburgring, 7:48 voor de GTS tegenover 7:50 voor de CSL.

DAT GEARSHIFT!!1!
De bak is instelbaar in verschillende levels van agressiviteit, maar zelfs de meest softe is niet heel relax als je rustig wil rijden. We zijn inmiddels enorm verwend door automaten met dubbele koppelingen, maar deze bak is wat minder subtiel: schakelmomenten gaan vrij ruw. Eigenlijk bevalt het het beste om de bak in z’n meest sportieve stand te zetten en dan gas te liften op moment van schakelen. Net zoals je met een handbak zou doen, zeg maar. Op zich is dat ook niet heel onlogisch, de SMG 2 bak die in deze CSL zit is in feite een gerobotiseerde handbak. Overigens betrap ik mezelf erop dat ik liever het pookje gebruik dan de flippers achter het stuur. Nu ben ik sowieso meer een liefhebber van handgeschakelde auto’s, maar grappig genoeg grijp ik ook als we wat gepassioneerder rijden niet naar de flippers, terwijl dat toch echt meer voor de hand ligt.

DAT SOUND!!1!
In vergelijking tot de reguliere e46 M3 is de CSL een stuk puurder. Alle invloeden komen ongefilterd de cabine binnen, zeker als je wat meer gas gaat geven. Met name de motor laat van zich horen. De combinatie van het aanzuiggeluid voor je en de snerpende uitlaat achter je bezorgt keer op keer kippenvel. Gegarandeerd. Dit is het type auto waarmee je niet rustig wíl rijden. Het kan wel, maar je wil het gewoon niet. En op volle snelheid komt de auto helemaal in z’n element. Waar je op lage snelheid soms best een beetje zwaar aan het stuur moet trekken, het onderstel wat lomp kan aanvoelen en het differentieel ervoor zorgt dat je wielen soms een beetje krabbelen, heb je op snelheid geen last meer van deze ongemakken.

DAT STEERING!!1!
Een bocht insturen gaat ineens met een heerlijk gewicht in de besturing, de neus stuurt strak naar de binnenkant van de bocht en de achterwielen zorgen voor een bak grip om je een bocht uit te trappen zoals weinig auto’s dat kunnen. Zelfs de lompe SMG 2 bak komt ineens helemaal tot z’n recht en geeft je bij elk opschakelmoment een trap in je rug waar Bruce Lee z’n best voor moet doen. Wat een verschrikkelijk lekker apparaat is dit, zeg.

DAT INSTAPLIJST!!1!
De mensen die beweren dat de e46 M3 CSL de lekkerste M3 van alle M3’s ooit is, ik denk dat ik ze gelijk moet geven. Daar wil ik wel bij kanttekenen dat je van aanvallen moet houden. Zoek je een auto om ook mee naar je werk te forenzen, dan ben je misschien beter af met een ander smaakje. Bijvoorbeeld een e46 M3 met handbak. Persoonlijk zou ik echter graag met de ongemakken dealen voor die extra rush als je meer dan 80% gaat rijden. Want de grijns die de CSL je in dat bereik bezorgt is er één die je met accuzuur niet van je gezicht gebrand krijgt.

DAT CAR!!1!
De BMW M3 CSL is een snoepje. Dit zwarte exemplaar (alleen zilver en zwart konden geleverd worden) van Gina Classics heeft 37.000 kilometer gereden en is voorzien van een aantal opties, waaronder de eerder genoemde airconditioning en stereo met cd-speler. Er zijn uiteindelijk 1383 stuks geproduceerd (exclusief een aantal pre-productie exemplaren) waarvan 841 met het stuur aan de linkerzijde, wat ervoor zorgt dat de CSL een heus collectors item aan het worden is. De prijzen van M3 CSL’s stijgen daardoor enorm, in een jaar tijd zijn ze bijna verdubbeld en ze gaan nog steeds omhoog. Vervelend voor de liefhebber, fijn voor de investeerders!



114 reacties

Laat de fanboy opmerkingen maar komen over hoe geweldig hij wel niet is..
@henkhupelschoten: hij is geweldig
@ettie: je was me voor ;p
@ettie: Nou, hebben we dat ook weer gehad, dan hoeft nu niet meer iedereen zn mening meer te geven over hoe geweldig hij dan wel niet is
@henkhupelschoten: pleasure to help you, sir
@henkhupelschoten: hij is zo geweldig, echt heel geweldig. Wat een geweldige machine is dit joh. Nogmaals echt geweldig.
@jordip: Zelfs je comment is geweldig..
@henkhupelschoten: Normaal vind ik BMW kak met haar, maar deze M3 is wel degelijk geweldig. Daar kun je niet om heen!
@henkhupelschoten: ik en geen fanboy, maar wat een auto! Dat geluid! Alleen geen handbak, dat is wel jammer. Dus toch maar een 996 GT3 RS of NSX Type-R. Toen hadden we nog hardcore wagens. Goeie ouwe tijd ;-).
@gtwillem: geen handbak is inderdaad zonde.
@dutchdriftking: de CSL is een fantastisch apparaat. Absoluut. Maar de SMG bak is voor mij echt een nadeel. Ik zou zelf een M3 CS aanraden, nog bruikbaarder ook. En een stuk goedkoper. En als totaalplaatje klopt ie gewoon beter. Zeker met die gekke prijzen op dit moment.

Als ik echt geld had: een handbak monteren in een CSL. Moet te doen zijn. En dan die Bentley van het artikel hier voor om mee te cruisen. Meer heb je niet nodig ;-).
@gtwillem: ik heb zelf een E46 M3 handbak gehad, maar das niet bepaald de meest lekkere bak ooit. Een CDV delete doet al wonderen maar een échte klik-klak bak wordt het nooit.
@gtwillem: dat zou wel een geniale oplossing zijn. Er staat op dit moment ook een M3 GT te koop. Ook al zo’n geniale wagen.
@henkhupelschoten: hij is niet geweldig.
Hij is onpraktisch
De bodem van de kofferbak is een kartonnen plaat
Er is maar 1 bandensoort, en daar kun je alleen bij droog zomerweer mee rijden.
Had ik al gezegd dat hij onpraktisch is?

Dus nee, hij is niet geweldig! Fenomenaal is hij dan weer wel… 😉
@henkhupelschoten: Op eenzame hoogte zo geweldig!
@henkhupelschoten: mensen weten het al een tijdje dat je geen bmw fan bent, maar om dat bij elke bmw post te laten zien is wel een beetje zielig :)
@isobmw: Reacties zijn zo voorspelbaar, e45 dit e93 dat (weet ik veel waarover hun het hebben…) filmpje gepresenteerd door een fanboy en wordt ook nog eens aanbid door de fanboy opmerkingen hier onder. Nog niet eens een kwart weet wat een smg is…
@henkhupelschoten: Maar een kwart weet wat een smg is*
@henkhupelschoten: Sub Machine Gun. Krakakaka
@henkhupelschoten: Het verschil met de rest is ook dat hij echt goed is, geen enkele AMG of RS van die tijd komt in de buurt, dit meester stukje van Bmw zullen ze zelfs niet eens snel evenaren, al komt volgens de kenners de 1M wel in de buurt.

Ik vind het ook geniaal, alleen die prijzen, 130k, man man man gaat nergens meer over.
Daarbij zou absoluut mijn voorkeur een normale E46 M3 zijn full options, vlot zat.
@henkhupelschoten: ik kom erop terug wat gezegd heb. De E46 M3 CSL was niet een perfecte auto. Sommige aspecten waren briljant (gewichtsreductie, dát motorblok, uiterlijk) maar sommige aspecten waren ronduit frustrerend. Die SMG bak was bij ‘full attack’ mode voldoende, maar het was een onding. Zeker omdat de handbak van de M3 prima was. Daarbij gaven de semislick banden enorm veel grip, maar was de handling in het grensbereik nogal ‘tricky’. En de remmen waren hopeloos. Fading al na een paar rondjes op een gewoon circuit (Nordschleife is niet echt een ‘remmeneter’). Kortom, zeker niet een perfecte auto. In de UK hebben veel eigenaren de semislick banden (Michelin Pilot Sport Cup) vervangen voor normale Pilot Sports en bijna allemaal hebben ze een fatsoenlijke remmenupgrade gekregen. En er zijn er een paar die de SMG hebben vervangen voor de handbak. Dan heb je een perfecte CSL.

Maar zoals ik hieronder al heb aangegeven, de M3 CS (Competition) is verreweg de betere keuze. Helemaal als je kijkt hoeveel goedkoper je uit bent. En je hebt nog meer lol ook!
@gtwillem: Uhu…..
@henkhupelschoten: BMW en Mercedes zijn kut, Audi is de beste.
@dutchcourage86: Goed geformuleers! Top knul!
@henkhupelschoten: Trollololol
@dutchcourage86: Yup vandaar ook die slimme defensie foto ;)
Dat inductiegeluid, geweldig! Dat hoor je tegenwoordig niet meer. Pure DTM sound van de 80/90er jaren. Prachtige rijtest, van genoten.
@maxidyne: +1, ze doen vaak paar rondjes met de E30 dtm voor de race begint… Bijna identiek idd, heerlijk. Toen hoorde je ze van voren aankomen. Nu ist ouur uitlaatgeluid
Ik wil een grote loods waar ik deze en andere cashauto’s in kan zetten. Tussendoor er lekker mee rijden en weten dat je er altijd makkelijk vanaf komt. Nu maar hopen dat die bubbel rondom investeren in auto’s niet snel barst :o
Hij is prachtig mooi dat wel….. Maar of ik er € 130.000,- voor over heb…. Uuuuh nee dus
( maar dat kan ik dan makkelijk zeggen want ik heb het ook niet )
@erik64: niet eens ?
DAT introfoto though.
Zelf een e46m3 competitikn gehad, maar altijd gedroomd van een csl te rijden, laat staan bezitten! You lucky man dat je er mee mag rijden!!
Mooie reportage. De opmerking dat de prijzen in een jaar verdubbeld zijn klopt echter pertinent niet, Casper. De prijzen liggen de afgelopen jaren redelijk stabiel rond de 125.000 euro. Afhankelijk van kilometerstand wat hoger of lager. Had graag nog wat meer gehoord over de SMG-bak. Is hij in de CSL nu beter dan in de gewone M3?
@mark997gt3: iets andere software meen ik uit het hoofd
@mark997gt3:
De bak is verder verfijnd van de csl de koppeling is sterker en de computer is aangepast met snellere schakeltijden, ook het hydraulische systeem zou aangepast/verbeterd zijn. Dit heb ik mijn laten vertellen. Mijn broer heeft 2x een m3 smg gehad nooit problemen met de bak gehad en met beide goed gereden. Zijn gewoon betrouwbaar.
Wat een fantastische wagen is dit toch!! Super genoten van de review! En dat geluid… Allemachtig!
Kofferbak vloer is toch van karton of hout!
Dat geluid… Alleen daarom zou ik al een csl willen hebben. Doet me denken aan de E30 DTM’s.
Ik snap niet wat iedereen mooi aan het geluid vind. Het klinkt net als een 316 met kapotte uitlaat.
@maseratizzzzzzzz: waar kank die 316i kope?
@maseratizzzzzzzz: haha zet ze maar eens naast elkaar, die zes lijn S54 klinkt geniaal in het echt.
Wat een lekker ding!
Bizarre machine
Leuke review, mis wel echter een mooi cabine clip van dat intake geluid.. Dat rauwe.. Mocht willen dat mn e92 8cil dat produceren kon.. Mein gott /fap
@lekkaah: kan geregeld worden. Carbon aurbox en test pipe en je komt al een heel eind. Een M4 goed laten klinken is blijkbaar onmogelijk. Doet Alpina (B3/4) dan toch beter.
@gtwillem: @lekkaah:
E92 M3??? als 1 andere auto prachtig aanzuiggeluid heeft zoals de M3 E46 dat ook heeft, dan is het wel de V8 in de E92 M3!!

Dus.. waar hebben jullie het over?!
@jrmpower24: goed lezen, ik geef namelijk aan dat het goed te doen moet zijn. Een E92 M3 klinkt van zichzelf al goed. De GTS en CRT met hun (volgens mij Akropovic) speciale uitlaten klinken zo mogelijk nog beter. Dus met een Carbon airbox en testpipe kom je al een heel eind.

De huidige M4 vind ik minder mooi klinken. Wel luid, maar niet echt mooi. In tegenstelling tot de Alpina B4, die klinkt erg goed.
@gtwillem: jullie hadden het voornamelijk over het motor (aanzuiggeluid) en dat was ook waar ik het alleen over had. Dat is namelijk standaard bijna op het zelfde niveau als een M3 CSL. Natuurlijk kan het uitlaatgeluid met een andere uitlaat nog mooier maar een andere airbox heeft ie dus echt niet nodig.

En over de M4 en M3.. tja, dat kan.
Ik vind het zelf erg lekker. Helemaal met M-Performance en Akrapovic uitlaat. Maar natuurlijk is het niet zoals een atmosferisch blok. logisch.
@jrmpower24: de GTS en CRT komen in de buurt, maar de CSL is luider en scherper. De E92 klinkt prima, begrijp me niet verkeerd! Maar zo goed als een CSL is het nog niet. Maar dat is dus met een paar ingrepen te verhelpen ;-).

Deze klinkt lekker:

http://youtu.be/4TSqH-V2P1U
Wat een auto! Het enige minpuntje vind ik de versnellingsbak. Met handbak zou die in mijn ogen perfect zijn!
@clioracing: de smg van de e46 m3 is niet een heel groot succes (ook qua betrouwbaarheid)
gelukkig hebben ze dat met de dct in de e9x m3 goed gemaakt
@lekkaah: met de opvolger heb ik nooit gereden, met de CSL helaas ook niet, maar wel met de gewone E46 M3 met SMG bak (ex auto van Wesley Sneijder). Die versnellingsbak vond ik echt ruk! Wellicht dat die bij de CSL wel verbeterd is.
@clioracing: nee. Zelfde bak. Als je vol gas gaat is het redelijk, maar de transmissie is gewoon een zwakke schakel.
@lekkaah: de betrouwbaarheid van de SMG II schijnt volgens de meeste eigenaren beter te zijn dan de meeste mensen denken. Het schijnt zwaar overdreven te zijn. Maar mocht je de SMG zat zijn dan is die redelijk makkelijk om te bouwen naar een 100% handgeschakeld exemplaar. De versnellingsbakken zijn identiek, alleen het schakelmechanisme met bijbehorende onderdelen moet overgezet worden.
@ej20g: klopt ,aar toch… Vrijwel alles aan dat ding komt ernstig in de buurt van perfectie… En dan wordt zon onderdeel al gauw als de rotte appel gezien
Zonde. Maar nogmaals, de DCT van de opvolger…. Über
@lekkaah: maar ook bij de E9X M3 was er een handbak leverbaar. De DCT is goed ala je een automaat wilt, maar voor Het Pure Rijden moet er gewoon een handbak in. Een automaat in een M3 hoort gewoon niet. Hoe goed die DCT ook mag zijn.
@gtwillem: helemaal waar
Heb altijd voor een handbak gekozen maar niet bij deze, heeft zn voor en nadelen allebei
Voor mij persoonlijk een meer dan waardige vervanger voor de handbak, vanuit oogpunt dat ik de m3 gewoon liever met automaat wilde
Handbak is en blijft natuurlijk altijd het puurst ,zal eerlijk toeegeven de meerwaarde van dat ding is ook dat ik er ook gewoon mee naar de bouwmarkt mee kan of bv naar lemans om wat te noemen dan is een auto,aat toch wat aantrekkelijker. schakel overigens wel vrijwel altijd handmatig, leuk
@lekkaah: ik kan wel puristisch gaan zitten praten, maar er is gewoon veel vraag naar een goede automaat. Uiteindelijk moet BMW toch auto’s verkopen.

En om heel eerlijk te zijn, als ik in de markt zou zijn voor een E92 M3 en het zou een DCT zijn, maar verder helemaal in de goede uitvoering, dan zou ik hem niet daarvoor laten staan, zoals ik dat wel bij een SMG zou doen.
@ej20g: Aan dit soort auto’s ga je dus NIET een bak ombouwen van DCT naar handbak.
Of je moet race aspiraties hebben en de restwaarde je niet boeien maar dan koop je sowieso niet dit model.
@turbobrick: klopt. Laatst was ik aan het rond snuffelen op een Amerikaans BMW forum en daar vroeg iemand zich af waarom niemand een CSL van een handbak had voorzien. Hij kreeg hetzelfde antwoord als wat jij net gaf en dat is op zich begrijpelijk.

Zelf denk ik dat je lak moet hebben aan de mening van anderen en lekker de SMG om moet bouwen naar een handbak. Ik heb uiteraard niet met de M3 CSL gereden maar mijn gevoel zegt me dat de CSL met handbak nóg beter zou zijn, collectors item of niet. Met bijna 1400 exemplaren is het ding nou ook weer niet zó zeldzaam dat het zonde is.
@ej20g: Het staat iedere eigenaar vrij om zoiets te doen maar vrijwel alle eigenaren houden ook van ‘het origineel laten’ van dit soort speciale modellen en doen dat dus gewoon niet.
Daarbij is de bak voor 99% van de mensen goed genoeg, de meesten zijn zelf de zwakke schakel en niet die bak.
Dit is met name een collectors auto en zal het vrijwel alle eigenaren jeuken.
@turbobrick: helemaal waar. Dat was op dat forum ook heel erg te merken. Dat neemt echter niet weg dat ik het ontzettend gaaf zou vinden als iemand eindelijk die stap zou zetten.
@turbobrick: nee. De SMG is niet voor 99% van de mensen goed genoeg. Het is gewoon een onding. Daarbij is een gewone M3 handbak makkelijk in te bouwen. als ik 130k op een E46 ga stukslaan wil ik er een handbak in hebben. Voor 5 mille moet dat wel lukken. En dan bewaar ik de SMG voor als ik hem weer door wil verkopen. De 911 GT3 RS had een handbak, de NSX Type-R had een handbak, net als de Impreza WRX STI Spec-C Type-RA. De CSL had er ook een moeten hebben, net zoals de 360CS. Briljante auto gecastreerd met zo’n zwakke bak.
@gtwillem: Ja maar dan is het geen echte CSL meer … Je gaat niet 130K uitgeven om zelf te gaan lopen piemelen.
Als het je puur om een rijders auto gaat moet je die CSL helemaal niet kopen !

Voor die 130K koop je een nette E46 M3 en je houd zoveel geld over. Met de helft van wat je over houd bouw je een M3 die BETER is dan de CSL.
Als we dan toch op de puntjes op de i gaan zetten dan kom je ook niet weg met die standaard remmen voor, kan veel beter !
@turbobrick: geen echte CSL… Mwah. Als je de onderdelen netjes bewaart om het door te verkopen zie ik het punt niet echt. De CSL was een topauto, maar niet zonder fouten. Zoals ok hier al eerder heb aangegeven. De banden zijn te extreem, de remmen zijn matig en de transmissie is mager. Kun je allemaal makkelijk vervangen en dan heb je een top CSL.
@gtwillem: En zoals ik al zei kan je ook een E46 M3 kopen voor 40 mille, je gooit er 40 mille tegen aan en je hebt een CSL killer en alle puntjes op de i en je houd 50 mille in je zak voor een leuke cabrio ofzo.
@turbobrick: met de CSL houd je 130k in je zak. Wellicht groeit het nog je zakken uit.
@turbobrick: het is niet helemaal waar dat mensen die veel geld (niet perse 130.000 euro) uitgeven niet zelf gaan sleutelen. Kwam net zelfs nog een do-it-yourself tegen hoe je het luchtfilter van een CSL zelf kunt vervangen. Dat zijn dan vooral mensen met een écht liefhebbershart. Of ik nou 1000 of 100.000 euro te besteden heb, niemand anders doet onderhoud aan mijn auto dan ik zelf. Misschien is dat voor sommige van die mensen ook wel zo.
@ej20g: Ja een luchtfiltertje maar dat is iets HEEL anders als een complete bak transformeren.

Hoeveel mensen (percentage) denk jij die in staat zijn om een bak zelf te vervangen in een gewone auto ? Dat percentage is erg laag garandeer ik je.
Dat even reflecteren op de groep mensen (erg klein) die ff 130K stuk gooien op speelgoed en wat houd je over ?
Ok, dan reflecteren op die groep die hun (vaak) investering wensen aan te passen en je snapt het wel, het is minimaal.

Let op hier, je praat over een transformatie, niet over een bak wisselen. Dit soort aanpassingen zijn altijd meer werk dan je denkt en zonder echte ervaring en de juiste tools kom je niet heel ver.
Laat je het doen dan kost het wederom een berg geld.

Vergis je niet, als je zoiets GOED wilt doen moet je meer veranderen dan je denkt. Van Stuurwiel tot kabelbomen, PCM mapping, pedalen, koppeling geneuzel, modules, wellicht middenconsole, bak subframe, steunen, etc etc etc.
@turbobrick: de bak blijft hetzelfde, alleen de bediening is anders (SMG is gewoon een gerobotiseerde handbak). Een beetje monteur kan dat wel verwisselen.
@gtwillem: Oh ja ?
Heb jij een complete walkthrough gezien dan ? Is er ergens een complete foto verzamneling van hoe dat gegaan is ?
Die gemotoriseerde bak zal een schakel computer hebben en die communiceert dus ook met de PCM/ECM. Je hele mapping gaat ook uit van die bak dus ook dat zal veranderd moeten worden. Het zo maar loskoppelen van connectors waar niks voor terug komt werkt meestal niet goed in auto’s van na de jaren 80.

En zijn er veel meer kleine zaken waar je makkelijk aan voorbij gaat.

Nogmaals, ik geloof niet dat de bak zo, Hup 1 op1, verwisseld wordt. Ik denk dat je in dit geval (gerobotiseerde bak en dus best wel wat extra electronica) veel extra werk hebt afgezien van de normale mechanische arbeid.
@turbobrick: oud collega (monteur) had een E46 M3 Cabrio SMG, maar was niet te spreken over de transmissie. Heeft hem zelf omgezet. Volgens hem prima te doen.
@gtwillem: Ja ok, maar heb je ook uitgebreide voorbeelden van een CSL ?
Ik weet zeker dat bijv. alleen al de ECU/PCM niet hetzelfde is, dit is al iets wat je moet tackelen.
De M3 is door velen aangepakt en ook de mappings aanpassen is iets wat gebeurd is door de tunings gemeenschap, hoe zit dat met die van de CSL ?
Als men uberhaupt toegang heeft tot de mappings zullen deze custom geschreven moeten worden en voor zo’n motor zal dat enorm zorgvuldig gedaan moeten worden. Dit kost GOUD geld.
Als de beveiliging afwijkt (en ja dit is meestal het geval) dan wordt het verhaal echt anders.

Nee, sorry totdat ik het tegendeel gezien heb (duidelijke walkthrough) ben ik niet overtuigd dat dit eenvoudig en voor ‘een paar mille’ gedaan kan worden.
@turbobrick: je moet daar wel handig mee zijn, ja. De eindreductie bij een CSL is iets anders dan bij een gewone M3, maar dat is aan te passen.

Ik ga niet het hele internet afstruinen voor een Walk-tbrough, maar mijn ex collega was er zo’n 2,5 mille aan kwijt, waarbij ik natuurlijk moet aantekenen dat hij zelf goed kan sleutelen en zeer handig met ECU’s is. Dus 5 mille voor een CSL moet wel lukken. Gezien de waanzinnige prijzen van CSL’s weet ik niet zeker of ik het zou doen, of ik moet echt vies veel geld hebben ;-).
@gtwillem:

Sorry Willem, ik geloof er niet in.
Ik heb teveel ervaring met wagens en ombouwprojecten om te weten dat je dit niet klaart met 2.5 mille, een goede 6 bak kost dat al !
Wat denk je dat een koppeling kost ? Of ga je dit doen met een 2e hands koppeling op een CSL ?

Op jouw impreza kan je de 6 bak net kopen voor 2.5 mille en dan is er niks nieuw (koppeling, trek/duwlager)

Handig met ECU’s bestaat niet meer, je bent een specialist (en je kunt dus zelf toegang verschaffen tot het programma en de kenvelden herprogrameren) of niet.
Het is niet zo dat je als handige monteur in dit soort auto’s met draadjes, weerstandjes en soldeerwerk de boel aanpast en de computer voor de gek houd. Echt niet !
Dit is niet iets van de universele Diagnose computer aan de OBD-2 poort hangen, dat werkt niet voor het herprogrameren van specifieke brandstof/ontsteking functies.
Licenties voor dit soort speciale software koop je doorgaans een leuke 2e hands auto voor, ergo echt iets voor specialisten.

De eindreductie aanpassen is ook geen simpele klus. Ooit weleens een achterdifferentieel van een andere verhouding voorzien ? Ik wel, en dat op een simpele RWD (niks speciaals dus) en dat is niet iets dat je zo ff doet.
Gooi dan daar de Duitse degenlijkheid op (weinig marge), extreem dure tandwielen (waar vind je dat nou 2e hands ???) en waarschijnlijk zal je Lsd/sper ook nog moeten aanpassen.
Wederom echt precisie werk dat je als monteur niet zo maar doet, tenzij je werkt bij een M Technic zelf of 1 van de weinige dealers met speciaal opgeleide monteurs.

Zowel je bak als diff moet je de olie vervangen, enig idee wat dat kost ?? Let wel, je bouwt een CSL om en alles gebruik je van de hoogste kwaliteit en dus geen Brega olie.

Nee Willem, echt dit gaat je niet lukken voor 2.5 mille en ook niet voor 5, en dan ervan uitgaande dat je het zelf zou doen. Als je het laat doen allemaal komen er nog wat briefjes bij.
@turbobrick: het is hem gelukt voor dat geld en het resultaat was prima. Nogmaals, bak is krek eender, alleen de bediening is anders. Het feit dat hij alles zelf kon doen scheelt enorm in de kosten, die worden natuurlijk anders keurig gefactureerd.

Naast monteur bij ons was hij ook monteur bij een semiprof raceteam (ook BMW M3, VLN klasse volgens mij). Dus hij was bekend met de auto.

Ik zeg niet dat iedereen het zomaar even kan doen, maar een onmogelijke exercitie is het zeker niet. Misschien dat de kosten wat hoger uitvallen gezien de uren aan arbeid, maar het is zeker wel te doen.
@gtwillem: Jouw collega had een M3 en geen M3 CSL … Is nogal een verschil op essentiele punten als je kijkt naar de computer (die sowieso anders is), de eindreductie zoals je zei en zeer waarschijnlijk op andere kleine punten ook waar je vaak pas achter komt als je bezig bent.

Dat is hetzelfde als een motor wisselen van een Wrx naar een Sti, dat gaat niet zomaar.
De Sti is een WRX met wat meer pep en extra aanpassingen maar stiekum toch heel wat kleine verschillen die het lastiger maken dan de meesten denken en dus niet Plug and Play.
@turbobrick: het is net wat je doet. Vervang je de complete bak, of alleen de bediening ervan. Als het dat laatste is, hoef je de eindoverbrenging niet aan te passen. Die blijft gelijk. Er zullen ongetwijfeld wat verschillen zijn, maar qua motor en bak is de CSL behoorlijk gelijk aan een standaard M3.

Qua motoren uit wisselen in Subaru’s: ook goed te doen. De aandrijflijnen van de Impreza, Legacy en Forester zijn behoorlijk identiek. De motor en bak overzetten is redelijk goed te doen. Maar het heeft niet zo veel zin, want qua kosten kun je beter een STI kopen. Heb je meteen de zesbak, Brembo remmen, zwaardere koppeling, Recaro interieur en nog wat snuisterijen. En je kan makkelijk 280-300pk uit een WRX halen, dus een engine swap is niet direct nodig.

Btw: leuke discussie! Je komt met goede argumenten in plaats van gewoon wat fanboy geschreeuw wat hier de overhand voert. Mag ik wel!
@gtwillem: Toch zit er redelijk wat verschil tussen de STi modellen en gewone WRX modellen.
Vooral de hatchback blijft duur dus als je een mooie WRX hebt kan het upgraden wel de moeite waard zijn. Zeker met de stormvloed aan slopers uit de UK zijn Sti upgrades best te doen qua prijs.

Ik heb zelf overigens een complete Japanse STI aandrijflijn onder de GTT zitten, dus 6bak met DCCD en korte 5 en 6, R180 achter diff, Brembo voor en achter, Subframe compleet achter.

Liefst zou ik een Hatchback willen in wit of Blauw maar ze blijven prijzig.
@turbobrick: ik heb de STI gekozen omdat ie alles heeft wat je eigenlijk gewoon wilt hebben. En ik vind hem mooi van lelijkheid. Ik kwam deze tegen bij een Subaru dealer in Duitsland. Auto had flink wat schade, waardoor de prijs meeviel (STI’s zijn in DLD sowieso goedkoper dan hier). Op de trailer gezet en hier alles opgeknapt. Een jong gebruikte STI Hatch is in NL veel te duur, dus hopelijk kan ik hem goed verkopen (wat helaas moet gaan gebeuren, gezien we van drie naar twee auto’s gaan. En vrouwlief heeft niets met de Impreza…
@gtwillem: Ik vind het model gewoon mooi, superdik en toch hier en daar ingetogen.
Interieur is ook dik in orde en voor de rest is het gewoon Subaru lego dus je kan zaken alsnog wisselen.
Ja, hier was hij ook onbetaalbaar (nieuw) door de Co2 tax en dat werkt door in de 2e hands markt, niet een eenvoudige auto om te verkopen.
De eerdere STi modellen zoals de Bugeye die zijn veel betaalbaarder en wisselen dus ook veel sneller van eigenaar.

Jammer dat hij weg moet, het zou mij vreselijk veel pijn doen. Ik heb gewoon simpelweg het geld niet meer voor 2005-up modellen, dus moet het doen met een oude GTT met moderne hardware. Put troost uit het feit dat hij lekker licht is en de beleving een keer zo groot is.
@turbobrick: klopt. Qua beleving is een GT Turbo minimaal zo leuk als mijn Impreza. Maar het gekke is, ik heb de Impreza gekocht om een andere reden. Ik heb een hekel aan bijtelling. Ik vind het een belachelijk idee. Een auto die ik voor 90 procent zakelijk rijd, moet ik dus gaan voor 25 procent gaan bijtellen om PvdA, GL en die SP stumpers.

Dat is krom. Maar ok, ik rijd alleen maar zakelijk met de 325, dus moest ik iets hebben waarmee ik privé voldoende lol kon beleven. En het moest niet te duur zijn. Maar wel apart. En een Impreza is een prima auto. Ruim enige om alle koffers kwijt te kunnen, er kan vijf man in, verbruik valt mee. Onderhoud ook. En de afschrijving is peanuts. En qua opties die ik had (S3 Sportback, 130i/135i, Leon Cupra, 3 MPS) is het verreweg de leukste én beste optie.
De honda civic type-R gaat net zo snel over de nurburgring als deze m3 csl en dat met 50 pk minder… Knap van Honda!
Leuke test! Ik heb vorig jaar een zwart exemplaar met supersprint uitlaat gereden. Hoewel de SMG niet aan mij besteed is, is het een geweldige gebalanceerde auto met, naar mijn mening, misschien wel het mooiste zescilinder geluid ooit. Zo moet DTM ongeveer gevoeld hebben voor ze overstapten op die silhouet racers.
Samen met de E30 de lekkerste M3! Wat een prachtwagen; ge-wel-dig!
130k yeah right voor een e46 zou zeggen succes ermee. Moet er bijna om lachen.
@schellekens006: Mee eens …. Zeker gezien het feit dat er het afgelopen decennium ZOVEEL leuke sportwagens bij gekomen zijn.
Als je dan 130K te besteden hebt dan zijn er HEEEL wat leukere auto’s te vinden.

Opvallend detail, volgens Gina Classics heeft deze WEL gewoon airco als optie (code 534).
Als dat klopt dan ben je de helft van je gewichtsvoordeel alweer kwijt en niet echt hardcore dus.
E46 M3 heb je al voor 20k, hoezo zou deze gestripte versie 6x zoveel moeten kosten?
Gina heeft er zelfs 2 staan, zou dan toch die van € 5000.- meer pakken. Zit nog net onder de 30.000 km en een luxere uitvoering. Wat wel jammer is van beide auto`s is dat ze in 12 jaar maar 3 of 4 onderhoudsbeurten hebben gehad. Onderhoud doet een auto altijd goed. Vooral als hij stil staat.
@autoblogfan: Hoezo ? Als ze in collecties hebben gestaan en na een lange tijd de weg op gaan dan gewoon onderhoud krijgen is er niets aan de hand.
Het is onzinnig om een reguliere interval aan te houden als de auto lange tijd toch niet bereden wordt, en daar lijkt het hier wel op gezien de km stand en dit soort meer collectie auto’s zijn.
Gaaf! Zat gisteren nog te zoeken op AB of hier ooit een rijtest van is geweest! :D
Alleen voor de looks zou je het toch al doen?!
@dutchdriftking: Neen … Mooie BMW maar niet meer dan dat. E90 M3 ziet er veel mooier uit in mijn ogen en zo zijn er nog legio andere wagens op te noemen.
Dit is absoluut geen nekkendraaier op straat, was mijn inziens ook de bedoeling.
@turbobrick: dat het geen nekkendraaier is, is voor sommige mensen juist belangrijk.
De e90 vind ik al weer veel te opvallend en patserig
Ik vind dit de e46 een van de mooiste bmw’s ooit.
Ik vind hem prachtig in proportie en de coupe blijft gewoon een hele basic gelijnde coupe, heel nuchter en down to earth (voor zover je dat over een design kan zeggen)
Het enige wat ik zelf zou willen veranderen aan deze m3 is die smg bak er onderuit en gewoon een nette 6 bak erachter. (smg bak is nml ook zwaaaaaar)
Maar ja, als ik het geld zou hebben om voor een m3 csl te gaan kijken, zal ik ook genoeg geld hebben om zelf iets in elkaar te sleutelen.
Dit blok past ook makkelijk in een e30 :)
lekker sleepertje van maken
@g40freak: Vwb de E90: Vind het woord Patser en M3 een beetje een rare combi …
Beetje het zelfde als een fotomodel willen maar ze mag geen lekker wijf zijn.
Een M3 is per definitie niet gewoontjes en vaak een dik (patser ?) model. getuige van alle opsmuk waar half BMW rijdend NL mee rond rijd en als je een zoekactie doet naar een M3 moet je je een wegbanen door de M3 lookalikes.

Als je je als Nederlander niet om het bekrompen oud hollandse ‘vind men me vast een patser’ imago heen kan zetten en dus druk maakt om wat anderen van je denken moet je een Golf diesel gaan rijden.
@turbobrick: zo zou je het ook kunnen bekijken ja.
vwb de e90 ik zei dat ik hem opvallend en patserig vond, meer niet. ( er is nml een verschil tussen “patser”en “patserig”)
Ik vind de e46 een veel minder opvallend model en dat is mijn persoonlijke smaak.
het zal me aan mijn reet roesten wat een ander van me denkt.
het gaat om wat iemand mooi vind, wat zijn smaak is, hoe hij vind dat een auto er uit zou moeten zijn.
@turbobrick: de E90 is een mooie auto, maar in mijn optiek is de CSL echt veel mooier. De E36 is in mijn ogen nog mooier.
@dutchdriftking: vind je de e36 mooier dan de e46?
Dat hoor ik niet zo vaak.
@g40freak: dat basic hoekige, echt heel mooi!
@dutchdriftking: oke, nou ja dat is het mooie van smaak.
Ik vind zelf de e36 er tussen in vallen.
Hij heeft nog wel iets van de e30, maar moderner en “gladder”
maar nog net iets te ouderwets om (in mijn ogen ) een tijdloos design als de e46 te zijn.
Maar ja, das ook smaak.
blijft een leuk punt :)
Als er 1 auto is waar de velgen PERFECT bij het geheel passen dan is het deze wel! En Fuchs velgen onder een Porsche, oke.
@GP19: Nou, zo zijn er wel hele bosjes auto’s op te noemen hoor die af fabriek geweldige velgen hadden die er perfect bij paste.
Lang leve de tijd van hardcore CO2 auto’s. Snif.
Ik snap die belachelijke prijzen die Gina doorgaans vraagt wel.Er zit een behoorlijk reclamebudget tussen.
@sydney: Aan de andere kant, je kunt die auto’s ook niet vergelijken met de 13k kostende exemplaren op Marktplaats… Leitner, Hoefnagels, Premium Classics, ze zitten allemaal in dezelfde vijver. Die van uitzonderlijk mooi geconserveerde exemplaren..
@mcshine: Absoluut waar.Maar ik mis behoorlijk wat journalistieke objectiviteit in dit soort stukjes.En waarom? Omdat deze er in deze niet is.(ja maar blog en zo.Nee zo werkt het niet)Je noemt gerenommeerde bedrijven op(Ook Marco Hof zit in die vijver) waarom zien we daar nooit iets van?

Simpel.

Dealtje.


And you don’t bite the hand that’s feeds you.

Prima, Autoblog moet geld verdienen.Net als iedereen en dat gun ik iedereen ook.Maar probeer objectiviteit niet uit het oog te verliezen.De Nationale Autoshow op BNR is zo een slecht voorbeeld.Afgelopen seizoen heeft zich daar het ‘ja en amen en vooral meelachen’ festival afgespeeld.
Tenenkrommend slechte radio op nota bene een nieuwszender.
@sydney: Bijna nooit.
Tsja, wat moet ik hier nu van vinden…
Technische perfectie, maar volgens sommigen ook weer niet..

Aan de reacties kunnen we in ieder geval één ding vaststellen: het is een uiterst serieuze auto. Zo serieus dat het voor mij niet meer hoeft eigenlijk….
KWIJL…. Dit is toch echt wel voor mij de gaafste m3 die er is
Hij is geweldig
Toch denk ik dat je echt wat kunt zeggen over wat beter rijdt ,als dat je zelf dit soort autoos mag rijden
Henk is een zuurpruim, M3 CSL is een goddelijk apparaat, iedereen die hier op haat mag stant pede een nekschot krijgen
Alleen het uiterlijk is dit al pure perfectie. In combinatie met het gewicht, balans, geluid, en ga maar door een fenomenale wagen. In mijn ogen 1 van de beste BMWs ooit. Alleen het is echt echt jammer dat het geen handbak is.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).