BMW gaat nog meer leuke modellen cancellen

Auteur: , 65 Reacties

Maar de 2 Serie Active Tourer blijft nog even.

BMW Z4

BMW blijft de gemoederen bezig houden. Aan de ene kant is het het favoriete merk van heel erg veel autofanaten, waaronder @jaapiyo. Ondanks dat hij al héél erg lang volwassen is, slaapt hij nog onder een BMW-dekbed en poets hij elke dag zijn collectie BMW schaalmodellen.

Maar er is slecht nieuws voor de BMW fans, want BMW gaat typische BMW’s namelijk uit het gamma halen. Automobile Magazine meldt dat juist de leuke modellen eruit gaan. Volgens het Amerikaanse medium gaan de 8 Serie Cabrio, 8 Serie Coupé en 2 Serie Cabrio eruit. Opmerkelijker is nog dat bekend is dat de kersverse BMW Z4 óók gecanceld gaat worden.

BMW 2 Serie Cabrio

Wees niet ongerust, de nieuwe 8 Serie Cabrio/Coupe en Z4 zullen de komende jaren nog gewoon in de prijslijsten (en showrooms) staan, er worden alleen geen opvolgers voor ontwikkeld. Tevens komt er geen ‘korte’ 7 Serie meer, de auto wordt dan standaard geleverd als ‘L’. Op veel markten wordt de versie met korte wielbasis niet eens geleverd, dus zo vreemd is dat niet. Als dat nog niet genoeg slecht nieuws is, de 6 Serie zal aan het einde van zijn cyclus bezoek ontvangen van Magere Hein.

BMW 8 Serie

De BMW X2 zit op dit moment op de schopstoel, maar een beslissing over de compacte crossover moet nog genomen worden. Gelukkig komen er ook nieuwe modellen bij, overigens. Denk aan de BMW X8. Een ‘sportieve crossover’ die enkele als M-model of M Performance model zal verschijnen en voorzien is van hybride aandrijving. Ook komen er meer nieuwe elektrische modellen zoals de iX3, i4, een nieuwe i8, i12 en iNext aan. Die laatste zal i6 (en i6S) gaan heten en een rechtstreekse aanval zijn op de Porsche Taycan.65 reacties

What the f*ck zijn ze daar aan het doen in München?!?! En ja… ik kan het bericht ook lezen. :) Straks wordt het zo’n SUV merk met alleen maar cross-overs en rijdende zeecontainers. Wat moet ik dan rijden?
@autojunkiexl: blijkbaar meer focus op de volume modellen en de budgetten voor ontwikkeling niet meer gebruiken voor niche modellen maar elektrificering en autonoom rijden…
@cupsport: klinkt een beetje als een toekomstgerichte focus. Best bijzonder want BMW is nogal conservatief.
@autojunkiexl: Audi RS3?
@911targa: zolang daar nog een 5 pot in zit..
@autojunkiexl: als je het de gemiddelde Nederlander vraagt: een elektrische auto…😶
@autojunkiexl: Alfa Romeo Giulia ?
@autojunkiexl: Vind je ’t vreemd? Eerst hebben ze alle mogelijke niches gevuld, zonder te weten of het echt zou scoren. Nu killen ze die lijnen die het niet goed doen. Het eerste kwartaal schreef BMW rode cijfers (https://www.tijd.be/ondernemen/auto/vette-jaren-zijn-voorbij-voor-bmw-en-co/10146865.html). Logisch dat ze willen terugplooien op wat geld opbrengt. Overigens gebeurt het niet alleen bij BMW. Alleen valt het bij andere spelers zoals Renault-Nissan minder hard op.
@bara: klopt, die laatste merken die je noemt besteed ik uberhaupt al geen aandacht aan, dus dan valt het idd ook niet op (kwam er recent pas achter dat de kadjar bestaat bijvoorbeeld)
@spykerboy: dan kijk je echt niet uit je ogen als je buiten bent .. Kadjars everywhere
@sntial: Het is anders nog best wel zoeken tussen al die Capturs.
@autojunkiexl:

Precies, een SU(F)(V)* merk.

* doorhalen wat van toepassing is graag ….
RIP
De 6 serie? Dat is op dit moment een 5GT in een nieuw jasje. Fijn dat magere hein die komt halen lijkt mij.
@rutgerg: stiekem vind ik die 6 GT in het echt best lekker smoelen…
@ukbob: De wagen die iedereen wil maar niemand koopt. Dat moet toch de perfecte reiswagen zijn?
@karhengst: tja, tis dat ik een M6 GC niet kan betalen, anders stond ie al voor mn deur! 1 van de (maximaal) 5 sedans/stations die ik ooit wel is zou willen, (ik rijdt doorgaans alleen sport autos of SUV’s)
BMW, bedankt voor al de goede jaren…
Zo die 8 heeft het lang mogen volhouden. Wel 1 generatie en niet eens een LCI!
@gulli: Die Lci komt er nog wel aan hoor.

Voor het ontwikkelen van een model is nu eenmaal tijd nodig. Dus van de modellen die nét uitzijn, moet nú eigenlijk al beslist worden of ze een opvolger gaan ontwikkelen.
@willeme: stop making sense!
@willeme: Ben ik even blij dat ik niet in die positie zit. Zelfs met de ongetwijfeld zeer diepgaande onderzoeken en complexe rekenmodellen lijkt het mij verdomd lastig om van bijvoorbeeld de 8-serie te moeten bepalen of er een opvolger komt of niet. Idealiter heb maak je zo’n beslissing toch liever als je de verkoopcijfers van een jaar of twee kunt meewegen in je besluitvorming.
@edge: In Europa wel ja, in Amerika kunnen ze het vrij eenvoudig meten door de aanvragen die worden gedaan om de voorraden te vullen. Die aanvragen worden al gedaan voor een model op de markt komt. Met die aanvragen in het achterhoofd kunnen ze een calculatie maken.

Waarschijnlijk dat de genoemde modellen niet eens in de buurt kwamen. Wat je wel bijna altijd ziet, is dat een model in de eerste twee jaar verreweg het meest populair is. Dan moeten de auto’s verkocht worden. Als het nu al niet zo veel is, verwachten ze er verder ook niet veel van en halen ze het model uit productie aan het einde van de cyclus, zonder een opvolger klaar te hebben staan.
@willeme: maar de 8 serie is een image builder, denk dat er toch wel wat meer overwegingen zijn behalve enkel het aantal verkopen.
Met de transitie naar elektrisch autonoom is het eigenlijk ook de vraag of zo’n dinosaurus nu nog wel je imago versterkt. Misschien is dat wel de reden?
@gulli: Zo’n model gaat natuurlijk een jaar of 7 mee bij BMW. De vraag is dan of er over 7 jaar nog plaats is voor dit soort fun auto’s met 6 en 8 cilinders of dat het allemaal elektrisch en autonoom moet worden.
@rutgerg: ik denk dat zo’n slagschip als een 8-serie prima geëlektrificeerd kan worden
BMW begint een beetje BM-NEE te worden voor me… jammer.
Oja, je weet nog niet eens of de 8-serie en Z4 succesvol te zijn, maar voor de zekerheid cancel je het volgende model vast. Logisch….. De Z4 is altijd een auto op het randje geweest, maar van de 8-serie komt denk ik gewoon een opvolger. Met name de Gran coupé zal (met name buiten Europa) prima verkopen.
@dutchdriftking: Waar dan buiten Europa? De chinezen willen alleen verlengde limousines (zie 7L) en de Amerikanen vooral de M3/M5 en de SUV’s
@madmarky: Juist de Amerikanen kunnen grote mooie sedans (dat is de 8-serie gran coupé) prima waarderen.
@dutchdriftking: er staat in de tekst dan ook niet dat de Gran Coupe er uit gaat.
@hehe: Klopt, maar de Gran coupé komt dan natuurlijk ook niet he…..
@dutchdriftking: weet niet of dat zo logisch is, de GC is nu een afgeleide van de coupé, maar hoeft dat natuurlijk niet te zijn. De CLS en A7 zijn toch ook niet zo ontstaan?
@hehe: CLS en A7 staan toch ook op basis van de E resp. A6? Dus als die eerste zouden verdwijnen…
@dutchdriftking: maar als ze de z4 cancelen wat gebeurt er met de supra? Of gaan ze zoveel bodies vooruit maken?
@rolov: Zal pas na deze generatie zijn.
@rolov: de volgende generatie zal dan weer 20 jaar op zich laten wachten.
De klanten zijn de oorzaak. Die vragen om SUV’s met een hoge zit, 3 en 4 cilinder turbo motoren en voorwielaandrijving.
@tazmania: De klanten vragen niet om 3- of 4-cilindermotoren. De fabrikanten lopen gewoon achter op hun beloftes. Ze slagen er niet in om de uitstoot op een andere manier naar beneden te krijgen.
@bara: Dus vragen de klanten er wel om, die vragen zuinige en goedkope auto’s, al dat niet onder druk van overheden.
@gebruikersnaam3: het zal allemaal wel. Ik heb in ieder geval weer een smeuïge 3 liter 6 cilinder gekocht met slechts 65K op de teller. Deze week ophalen. En m’n andere auto is een V6 met 2 turbo’s. De overheid en iedereen kan me de tering krijgen. Met hun gemierenneuk. Laat ze eerst maar eens wat aan die grote gore schepen en vliegtuigen doen kwa uitstoot. Ga nog liever met de fiets dan ik zo’n achterlijk 316i-tje (met 3 cilinders te weinig) rond moet pruttelen.
Die X2 zal wel een lang leven krijgen, net als de 2-Serie (coupe/cabrio). Zodra de het economisch weer wat minder gaat worden zulke auto’s weer minder aantrekkelijk en dat zou wel zo ongeveer gelijk kunnen vallen met het einde van z’n leven.

En anders plak je twee BMW logos op de C-stijl van je nieuwe 1-Serie.
-edit: nutteloze bijdrage-
Verwacht maar dat de 8 serie wordt vervangen door een productiemodel van de M vision. Niet gelijk moord en brand schreeuwen, luitjes…
Overigens twijfelt BMW al langer over de Z4. Roadsters verkopen gewoon niet goed. Als Toyota niet had meegedaan in de ontwikkeling was de Z4 al gecanceld.
Shit, moet ik langzaam aan opzoek naar een ander merk om te gaan rijden….. vooral als ze zo de kant van electrificatie opgaan zal ik snel elders heen gaan. SUV’s etc prima, maar hybrid of EV no way voor mij
@spykerboy: Maar haast elk merk zet in op hybrides en elektrificatie. Wat ga je dan in hemelsnaam over een jaar of 20 tot 30 rijden? Gezien de ontwikkelingen die we nu maken, zullen we dan hooguit wat kleine sportwagenfabrikanten zijn die benzinewagens maken.
@edge: dan word het dus die sportwagen fabrikanten… je gaat mij niet in een elektrisch hok krijgen, ik wil echter herrie om mij heen (geen speakers), klappen van een bak hebben die schakelt etc, of ik blijf gewoon de autos rijden die er nu zijn met de grote motoren, ik hoef toch niet nieuw te rijden, als het maar herrie maakt en stinkt, dat vind ik veel belangrijker
@spykerboy: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f9/Dampflokomotive_897513.jpg/300px-Dampflokomotive_897513.jpg
@BaRa: probleem met die dingen is dat ze over het algemeen vertrekken vanaf een punt waar je niet bent op een tijdstip die jouw niet uitkomt en je vervolgens afzet op een plek waar je niet moet zijn.

Dit is imho een betere optie
https://autowise.com/wp-content/uploads/2017/02/diesel-e1551768991500-768×513.jpg
De volgende Z4 schijnt een fwd SUV te worden.
Het meest verrassend vind ik toch wel de X2. Ik vind het geen mooie auto, maar ik had verwacht dat die wagen een stuk beter zou aanslaan. Ik zie de Mercedes GLA behoorlijk veel rijden, en zie ook steeds meer Audi’s Q2 rijden, maar de X2 zie je amper. Als dat overal zo is, snap ik de twijfel over een opvolger wel.

Aan de andere kant: De BMW X2 is natuurlijk wel een relatief goedkope auto om te ontwikkelen voor BMW. Concerngenoot Mini heeft met de Countryman een platform klaar staan waar je alleen nog maar een BMW koets overheen hoeft te plakken. Of zou de Countryman ook niet zo goed lopen en is BMW bang dat de X2 die verkopen kannibaliseert?
@edge: X2 is duurder dan een GLA. Bij Mercedes kom ik als ik een GLA configureer, altijd uit rond de 33.000€. Automaat en wat opties. Hier in België begint de X2 pas bij dat bedrag en dan heb je nog geen automaat etc.

Geruchten gaan dat er een model onder de X1 komt, de Urban X. Die gaat mss de X2 vervangen?
@Edge: De Q2 is ook op de Polo gebaseerd, niet op de A3. Voorsprong door marketing enzo.

Maar tov de GLA heb je helemaal gelijk. Zelfs in de thuisstad zie ik de X2 echt zelden, alsof het model pas net uitgeleverd wordt.
@karhengst: in Duitsland zie je de X2 juist relatief veel. Vaak ook met bedrijfsbestickering. De GLA zie je ook veel maar meer als seniorenwagen.
De iNext is toch geen concurrent van de Taycan? Is SUV vs 4-deur coupé.
@hzr: Is beide duur, “exclusief”, luxueus, dikke badge, en “kijk mij nu ik ben groen want ja elektrisch is de toekomst hé”.

Zoveel verschil zie ik niet hoor…
Gelukkig hebben jullie er allemaal meer verstand van dan een hele rits managers die zicht hebben op interne verkoopcijfers en marges etc.

Dat roadsters en cabrio’s weinig verkopen is algemeen geweten. Zeker in landen met een drukkend warm klimaat en veel luchtvervuiling staat men er niet voor te springen. (China)
@luxaeterna: Akkoord, maar moeten we daar dan gelukkig mee zijn? Als China volledig het productbeleid van onze meer-dan-honderdjarige merken gaat bepalen…

https://s1.cdn.autoevolution.com/images/news/new-brilliance-van-fails-at-being-a-bmw-x6-lol-59621_1.jpg

https://s1.cdn.autoevolution.com/images/news/gallery/new-brilliance-van-fails-at-being-a-bmw-x6-lol_2.jpg

Natuurlijk kijkt men naar de grootste markten om de strategie te bepalen. Maar let op, dat kan ook terugslaan. Waarom is BMW e.a. zo populair in China? Omwille van het idee van exclusiviteit, heritage, premiumness, sportiviteit, enz… Hoelang gaat dat nog duren als ze alleen China-fit sedans en SUV’s maken? Chinese merken zetten daar ook op in, en worden alsmaar beter. Wat is op den duur nog het verschil tussen een Chinese BMW SUV, en een Geely Emgrand SUV, als BMW geen Z4 of M8 meer maakt?
Kom op zeg !!!
Iedereen weet dat de 8 serie nooit een groot succes is geweest en zal worden ..
Jaren 90 toen de eerste 8 serie op de markt kwam , hadden we te maken met olie crisis .. Bmw deedt alles om de 8 serie te verkopen tot zelfs 12 naar 8 cilinder van 5.0 liter naar 4.0 liter .. de bmw 6 serie heeft de 8 serie opgevangen .. en dat zal weer gebeuren .. 8 serie en 6 serie zijn gekoppelde versie van BMW .. plan A tot B of andersom .
Wat is dat toch met het cancellen van al die cabrio’s? Nu zelfs bij de premium merken! Waarom wil niemand cabrio’s meer? Vroeger… toen zelfs de volume merken één of meer cabrio’s in het gamma hadden: Peugeot met een 206CC en 307CC. Opel een Tigra en Astra CC. Renault een Wind en Megane CC. Volvo de C70. Saab de legendarische 9-3 cabrio. Citroen een C3 f*cking Pluriel. Allemaal weg :-(
@vpowert: Misschien is het de klimaatverandering, 40 graden bij een normale zomerdag is te warm voor een cabrio. Of angst om dameskapper genoemd te worden door boze blanke witte mannen? Of durven we niet meer op te vallen? Of is praktisch nu veel belangrijker dan leuk? Het zijn niet alleen de cabrio’s maar ook de coupe’s en driedeurs modellen die verdwijnen. Is het leuk, dan weg er mee lijkt het motto wel.
@vpowert: Men rijdt voor hetzelfde geld liever een kale instapper met premium badge dan een leuke Fransoos.

Daarnaast is nieuw vaak lease, waar dergelijke merken het wellicht al minder doen en zulke modellen al helemaal geen goed tarief meekrijgen.
Ik zag vandaag een perfect onderhouden E39 530i en ik kan alleen maar met weemoed terugkijken op hoe mooi het toen was. Dan besef je dat de E39 bijna 25 jaar oud is.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).