BMW M3 E92 (2007-2013) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 108 Reacties

De enige generatie M3 die met een V8 was uitgerust, maar dat is nauwelijks een nadeel te noemen.

Allereerst verscheen de coupe met handbak, maar al snel volgde de DCT bak met dubbele koppeling en kwamen de overige carrosserie varianten. De sedan mist het carbon dak van de coupe, maar is toch nauwelijks zwaarder. Dat geldt niet voor de cabriolet, die met een stalen klapdak ruim 200 kg meer weegt. Mocht je een M3 aan de collectie in de kelder willen toevoegen, zoek dan naar een M3 GTS in het oranje. De GTS is 165 kilogram lichter en heeft een naar 4,4 liter opgeboorde V8 met 440 pk.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 zo’n 35 M3’s van deze generatie te vinden.
 • De sedan is het meest zeldzaam en vormt een vijfde van het aanbod.
 • Cabrio’s zijn er iets meer, maar ruim de helft zijn coupes.
 • Zo’n 50% heeft de DCT automaat.
 • Prijzen beginnen bij 30 mille.

Pluspunten

 • De M3 is en blijft een icoon.
 • Super-prestaties maar ook bruikbaar voor alle dag.
 • Relatief waardevast.

Aandachtspunten

 • Een M3 vreet banden en remmen en zuipt brandstof, een echte feestnummer dus.
 • Controleer of de eerste beurt bij 2000 km gedaan is. De V8 motor had een speciaal inrijprogramma met andere vloeistoffen, maar die mogen er niet langer in gezeten hebben.
 • Olieverbruik is er meestal wel. Regelmatig peilen en bijvullen dus. Dat moet via iDrive en is niet waanzinnig nauwkeurig. Toch doen!
 • Het elektronische gaspedaal kan in een noodloop programma komen. Vaak op te lossen door auto 15 minuten gesloten te laten “uitrusten”. Als het vaker voorkomt moeten throttle actuators vervangen worden.
 • Als de M3 een hard leven op het circuit heeft gehad, kan het sperdifferentieel aan zijn einde komen. Let op rare bijgeluiden van de achteras.
 • Bij de facelift in 2011 zijn sommige materialen in het interieur wat minder mooi geworden, maar dan moet je wel met een lampje zoeken.
 • DCT bak: als er problemen zijn, is dat vaak bij het wegrijden. Dat moet soepel gaan en niet alsof je neefje zonder rijbewijs de koppeling bedient. Een software update verhelpt dit meestal, maar zorg dat de auto goed is voordat je tot aanschaf overgaat.
 • Bij de pre-facelift coupe’s kunnen de bolletjes van de remlichten los komen, remlichten gaan dan op willekeurige momenten aan.
 • Gordel-aangeef-dingen zijn niet altijd attent, maar het is niet echt een reden om een M3 daarom te laten staan.
 • Stelmotoren gasklep: dit is het enige echte zwakke punt van de S65 V8. Leidt tot vermogensverlies of een kerstboom aan foutmeldingen. Het zijn er twee en ze zijn (helaas) vrij prijzig (2000 euro).
 • BMW M motoren hebben sinds de S50 uit 1993 een historie met drijfstanglagers. Tussen 80.000 en 100.000 km is het niet onverstandig ze preventief te laten vervangen. Als ze te ver slijten, dan volgen de krukaslagers en lopen de kosten snel op tot boven de 10.000 euro.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!108 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Heerlijk ding
Noice.
Jammer dat de sedan zo weinig gelevert is, vind dat nog steeds de mooiste carrosserie vorm. Die logge cabrio kan me gestolen worden(gebeurt vast ook vrij veel).
@lambo4all: Vooral de Pre-facelift, liefst in het zwart met de donkere achterlichten en antraciet M3 CSL velgen! Anders ga ik nog voor een brandweer rode coupe, met zwarte velgen en details http://www.autogespot.nl/bmw-m3-e92-coupe-1/2012/10/16
@roberto: die m3 coupe is inderdaad ook erg mooi, als ik een m3 sedan kon betalen had ik er ook een leuk kleurtje op gewrapt! Felrood, blauw, misschien zelfs wel matgeel.
Her interieur werd (een heel klein beetje) minder mooi na de facelift, dat is op z’n minst bijzonder te noemen.
@knipperlichtje: Ok ik hap…hoezo dan?
@jaapiyo: naar mijn weten krijgt een interieur juist altijd een lichte upgrade (stukje nepchroom hier, zachter plasticje daar) bij een facelift. Daarom
@knipperlichtje: Maar ik snap ‘m nog niet. Het interieur is dus niet per se mooier geworden in jouw opinie maar dat is niet hetzelfde als lelijker toch…

Overigens vind ik zelf de manier waarop ze bijvoorbeeld iDrive geïntegreerd hebben in de middenconsole in de gelifte versie wel mooier dan de enigszins ‘los staande’ draaiknop van daarvoor. Ik weet alleen niet helemaal meer zeker of dat nou echt in de lift is gebeurd of al net daarvoor, BMW voert ook wel eens dat soort updates uit buiten facelifts om.
@jaapiyo: het artikel meldt dat de kwaliteit van sommige materialen iets minder is na de facelift. Dat was wat ik vreemd vond. De CIC iDrive controller is inderdaad veel mooier, sowieso is dat systeem veel moderner. Die kwam overigens tegelijk met de Facelift. iDrive NBT is wel buiten facelifts om in auto’s gezet, daarom zie je nu dat bepaalde non-lci F10 5 series zonder touchpad wel de nieuwste interface hebben (al heeft de nieuwe 7 serie natuurlijk nog weer een nieuwere versie)
Als je op zoek gaat naar een M3 van deze generatie, zou ik vooral voor een E90 gaan kijken. Die vind ik persoonlijk mooier maar is daarnaast ook gewoon veel praktischer zonder dat je echt iets aan prestaties verliest.
Is en blijft een dikke wagen… maar ook hier olie verbruik.. is tegenwoordig trending lijkt het..
@zjonnie: de Duitse autoindustrie heeft zijn hoogtepunt wat betrouwbaarheid betreft al een tijdje geleden gehad. Helaas.
De aanschafprijs vind ik wel meevallen, maar de onderhoudskosten lijken me nog wel prijzig. Daarom zou ik eerder voor een 335i gaan. Met een chip erin heb je dan 360 pk. Meer dan genoeg voor dagelijks gebruik. Toch vind ik dit wel een erg gave M3. Mooier dan de M4 zelfs.
@berlinetta: Het gaat met zo’n auto toch om de emotie, en niet wat genoeg is voor dagelijks gebruik? Dan is die 3 cilinder ook prima inplaats een 335i.
@mikkeloentje: Nou, een 335i biedt genoeg emotie. Met een chip erin verslaat hij de M3 op de tussensprints. Maar ik begrijp wat je bedoelt. Ik bekeek het even vanuit een rationele invalshoek. Als ik mijn hart laat spreken dan kies ik ook voor de M3. Period.
@berlinetta: Period. Ik dacht al dat het weer “de maand” was! Anders prefereer je nooit een 335i boven een M3.
@berlinetta: een M is veel meer dan vermogen. Als je alleen rechtuit hard wilt kunnen gaan is een gechipte 335 inderdaad genoeg. Maar als je het als een goed alternatief ziet snap je niet wat een M in houd.
@lekbak: ah een ervaringsdeskundigheid. . Ik ben zelf overgestapt van een handgeschakelde E46 M3 cabrio naar een M-DCT Z4 sdrive35iS. Na wat relatief goedkope aanpassingen van H&R, Eibach en een BMS JB4, kan ik je mededelen dat de Z4 zowel in de bochten als op een recht stuk niet onderdoet voor een M3 E93. Het gewicht is een stuk lager, de motor is meer bij de les. Niet alles met een échte M is dus beter dan iedere non-M. BMW heeft niet voor niets de 335iS nooit geleverd in Europa.
Onnodig moeilijk ding .. Knappe engineering hoor daar niet van .. Maar vermoeiend specifiek .. En zuipt uiteindelijk meer dan een Corvette met een TH-400 .. Heeft eigenlijk alleen maar meerwaarde in garage rekeningen ..
Made in France bij PSA ?
Het blijft een mooie auto zowel de Coupe als de Sedan. De Cabrio is wel weer echt zwaar, die gaat gewoon over de 1800kg.

Met een vrij kleine problemenlijst voor een performance auto. Die lagers moet je dus gewoon preventief laten doen en het diff zal ook vrij afhanelijk zijn van je rijstijl. Dan houd je over die stelklep.
@reistje:
Ik ben het stelsematig niet eens met je
Er ligt een lurrek van een V8 in een auto met de grootte van een brood-trommeltje
En die lurrek van een V8 kan dat kleine karretje niet eens aan bij dagelijks gebruik, ik heb nog nooit zo’n M3 met 160 in de file voorbij zien kome, eerder net zo snel sukkelend als de rest. !
En dan dien je bij een f**ing V8 een Vier komma Vier liter V8 mijnheer na 80000 kilometers je drijfstanglagers te vervangen?

Ik zou me rotschamen als ingenieur !

Mijn 2 liter Impreza STi gaat nooit kapot en die is de helft qua cilinders en nog niet eens de helft qua liter inhoud en heeft nog niet de helft gekost van dit kreng !
@desjonnies: Zou ik google maar eens gebruiken op bearing problems wrx sti, komt ook voor met kmstanden onder de ton nog.
Het is veelal zwaar intensief gebruik, waardoor ze rond de ton aan vervanging toe zijn.
@bofkont:

Mijne wordt regelmatig gebuikt voor het verkennen van rally’s , lijkt me behoorlijk zwaar gebruik en sorry maar het kreng gaat nooit kapot, krijgt uiteraard als beste paard van stal het beste onderhoud en de mooiste smeermiddelen, wordt netjes warm gereden niet alleen de koelvloeistof maar krijgt dan toch serieus van Jetje !

De achilles hiel van de GC8 is vervangen door een latere zes-versnellingsbak (uit een blob-eye) en het rotding loopt zo loeihard naar snelheid toe dat desjonnies regelmatig zelf kleine poefjes moet laten !

Ik ben ervan overtuigd dat de Japanners dit soort voertuigen qua concept en techniek gewoon het beste voor elkaar hebben, de aanbeden Lancia Delta Integrales waren eigenlijk ook onbetrouwbare krengen van dingen maar dat mag je niet zeggen.
Echter een versnellingsbak van meer dan zestig mille voor een wedstrijd wagen was destijds al meer dan serieus geld !
@desjonnies: Nogmaals ook bij de wrx/sti komen deze problemen voor.
@bofkont: ik moet zeggen dat ik bijzonder weinig problemen met mijn STI hebt gehad. Eigenlijk alleen maar beurtjes. Mijn E91 heeft meer problemen vertoond de afgelopen 3 jaar…
@gtwillem: Dat geloof ik direct, maar geen enkel merk is probleem helaas.
@gtwillem: *probleemloos
@desjonnies: Lekker hoor. En natuurlijk is het niet “normaal” dat die lagers zo kort mee gaan. Maar ik bedoelde meer dat het wel te overzien is.

Verder heb ik zelf ook een GT Turbo gehad (nooit stukken mee gehad), jouw 2 deurs GC8 is natuurlijk weer een stapje daarboven. Maar de GT Turbo’s en latere WRXen waren ook niet allemaal even goed. (De STI’s waren over het algemeen sterker)
@bofkont: de lagers bij de boxermotoren van Subaru zijn maar gevoelig voor één ding: te snel trappen meteen motor die nog niet volledig op temperatuur is. Mensen gaan veelal uit van de koelvloeistoftemperatuur, en dat is een grote fout.

Overigens gaan ze natuurlijk weleens kapot, het zijn geen magische auto’s. Daarnaast zijn de drijfstanglagers het zwakste punt van de EJ-motoren, die gaan smdus logischerwijs als eerst.

Anyway, drijfstanglagers die het nog geen ton uithouden moeten gewoon niet kunnen bij een auto van meer dan 100.000 euro. Gelukkig is het preventief vervangen niet buitenproportioneel duur vergeleken met de potentionele schade.
@ej20g: Ben ik met je eens.
@desjonnies: Want jouw STI gaat wel met 160 door de file? En ik vind je broodtrommel wel erg zwaar en groot.

Ja die lagers is een beetje een schande dat moet ik toegeven. Zeker aangezien dat als je het niet doet de schade enorm kan zijn. Maar als je het ze gewoon iedere 100k km laat vervangen voor… 1000 euro meer zou het niet moeten kosten, dan ben je van dat probleem af.
@reistje:

Ik heb een 1998 GC 8 oftewel een WRX STi type R, een tweedeurs.
De meest voute……

https://puntataco.files.wordpress.com/2010/07/sub-24.jpg
@desjonnies: kom op desjonnies, niet steggelen! Plaats dan ook een foto van een Type R en niet van een 22B.;)
@ej20g:
sorry was te snel – houd niet van bluffen-

is er zo eentje dus :

http://images.pistonheads.com/aimg/1150/1150915-1.jpg
@desjonnies: still beautiful!
@desjonnies: beste desjonnies. U bent gezegend met een Type-R. Je bent bekend met het feit dat bij de GC de motor een stukje sterker is? Net als bij de latere Spec C’s is het vermogen weliswaar ongeveer gelijk, maar zijn de motoren een stuk ‘sterker’ gebouwd, met betere (en duurdere materialen). Waardoor je er gemakkelijk mee Group N rally’s kan uitrijden (of er meer vermogen uit kan halen). Een Impreza STI is niet zomaar een getunede Impreza GT-Turbo. Het zijn wezenlijk andere auto’s.

Maar bovenstaande is precies waarom ik wegblijf van BMW M modellen. Betrouwbaarheid is matig en de kosten enorm. Ik sprak een monteur die zowel BMW als Honda deed, en hij zei dat M modellen veel vaker een beurt nodig hadden er er meer moest gebeuren. Terwijl de S2000 en NSX gewoon Honda’s waren. Iets andere onderdelen, maar normale beurtjes en altijd gewoon lekker lopen.
@gtwillem: Nou… Mijn overbuurman rijdt M3 als daily driver. Kocht hem met een forse km-stand (200.000 of zo?), en maakt serieus veel km’s. Nou is hij niet het prototype hooligan, maar hij wil best eens een potje sturen. Op veel bandjes na heeft hij verder niet veel te klagen over onderhoud – en hij is aangenaam verrast over de kosten en levertijden als er wel wat is. Zoals de 6 bobines die een keer vervangen zijn.
@desjonnies: Dit komt toch een beetje over als Calimero gedrag!
@desjonnies: ik heb nog nooit een m3 met kapotte lagers gezien van dit type . Dus vraag me af waar deze info vandaan komt
@reistje: moest bij het checken ook effe 2x kijken .. 1800kg zijn jaren 70 cadillac waardes ..
@lincoln: geen Lincoln waardes ??
@gtwillem: mijn coupe tikt de 2200 aan 😜 ..
@lincoln: heb je een Navigator? 2.200kg… Bijna zwaarder dan mijn zus!
@gtwillem: 77er Towncar coupe ..
@lincoln: nice!!! Fuzzy dice omaan de binnenspiegel en gaan! Wat voor blok heb je er in liggen?
@gtwillem: nix geen fuzzy crap .. Dit gaat de bruut engste auto van Europa worden .. Christine moet erbij verbleken .. Art deco meets steampunk meets pure fucking satan .. O,ja .. En er ligt een 460 in .. 7.5 litersssss ..
@gtwillem: een 7,5 literblok met 211 peekaatjes 😀 .. Althans .. Dat had die 40 jaar geleden ..
@lincoln: nu nog een interessant verhaal eraan ophangen….
Vraag ik me toch af waarom zo’n e93 met 420 pk’s 5,1 sec 0 naar 100 doet terwijl b.v. De 2014 audi S3 daar slechts 300 pk’s voor nodig heeft. Turbo misschien?
@jackass266:

Vierwielaandrijving misschien?
@jackass266: Omdat de cabrio 230 kilo zwaarder is dan de coupé.
@NeoVeloci: we hadden het over een vergelijk tussen audi s3
@jackass266: dat ook, maar ook gwn vierwiel aandrijving vs achterwiel. Gewichtsverschil en een stukje techniek. De s3 kan met launch gelijk weg.
@jackass266: Hai!

Allereerst: de 0 tot 100 sprint is nogal irrelevant en geeft alleen een indicatie hoe snel een auto eventueel naar de 100 zou kunnen acceleren. Je hebt er eigenlijk niets aan dan dat je weet wat ie ongeveer kan.

Welke factoren zijn belangrijk voor de sprint:

1. Maximumvermogen van de motor. Niet alleen het piek vermogen, maar het vermogen wat je benut als je volgas gaat. Daarom is ‘maximum vermogen’ eigenlijk ook een bijna waardeloos gegeven.

2. Grip: hoe veel vermogen kan de auto omzetten in voorwaartse beweging? Wat voor ondetgrond sta je op?

3. Versnellingsbak en verhoudingen: hoe vaak moet er geschakeld worden? Hoe snel gaat dat? Hoever valt de motor terug in zijn toeren bij opschakelen. Bij sommige auto’s moet je nét voor de 100 opschakelen naar zijn 3, dat is van invloed op de tijd.

4. Koppel: hoe veel initiele trekkracht is er om de boel in beweging te zetten?

5. Gewicht: hoeveel kilogram moet er in beweging gebracht worden?

6. De bestuurder: hoe goed kan deze inspelen op deze factoren? Ik ben een waardeloze coureur, dus heb ik 4wd en een turbo, maskeert wat foutjes ;-)

Een Lancer Evolution is een goede sprinter, want hij heeft heel erg veel grip, zat vermogen, veel koppel en korte bakverhoudingen. Zelfde geld voor zo’n S3 en een Golf R.

Een M3 mag dan op de sprint iets meer moeite hebben om zijn vermogen en gewicht de baas te kunnen, maar tot 120 of tot 140 is de M3 echt wel sneller. En als je met 140 in je S3 zit en je komt een M3 tegen, reken maar dat je het aflegd. Sterker nog, ik denk dat op hoge snelheid dat je het met een nieuwe M3 de oude maar lastig achter je kan blijven houden.

@gtwillem: je mag er vanuit gaan dat een s3 het tegen zo’n m3 aflegd. Er is tenslotte een verschil van 120pk’s
@jackass266: maar niet de hele tijd. Alleen het piekvermogen scheelt 120pk. Dus zegt verder helemaal niet zo veel. De S3 heeft een veel vlakkere vermogens en koppelkromme.
@jackass266: Misschien vanwege het feit dat de BMW uit 2007 en de Audi uit 2014 komt, wat betekend dat de Audi 7 jaar aan extra innovaties en technologische doorbraken heeft?
Hele leuke skelter!
Beste waslijst voor zo’n ‘Premium Product’. Het is nog altijd een hele goede rijdersauto, alhoewel het wel een auto is waar je het uit moet ‘wringen’. Ondanks dat carbon dak is ie gewoon erg zwaar en heeft ie relatief weinig koppel (en het koppel dat ie heeft, is op een hoog toerental beschikbaar.). Voor de purist een hemelse ervaring, maar je moet serieus moeite doen om een 335i/d voor te blijven.

Uiterlijk iets minder (vind de bumpers nogal lelijk). Daarbij is het niet een model dat mooi oud word, in tegenstelling tot de non-M E92, die is erg fraai.

Dus persoonlijk zou ik een mooie complete 335i Coupe prefereren boven zo’n M3. De racy techniek is leuk, maar in een te zware auto heeft het niet zo veel zin. Daarbij zijn de concurrenten niet te versmaden. De Audi RS4 B7 is een van de best rijdende Audi’s ooit, de C63 AMG is een geweldig leuke auto die elke dag lekker inzetbaar is en altijd snelheid heeft want megalekkerveel koppel uit die moddervette V8.

Maar het mooiste zou zijn om de discretie van de RS4 te kunnen combineren met de handling van een M3 en het comfort plus de power van een C63. En betrouwbaar en betaalbaar graag. Dames en heren, ik presenteer de Lexus IS-F! Zou mijn keuze zijn, denk.
@gtwillem: Alleen heeft de RS4 B7 weer moeite met het halen van zijn opgegeven vermogen.
Veel exemplaren halen bij lange na niet de fabriekswaardes.
@bofkont: klopt, sommigen schijnen de 400 met moeite te halen.

Mijn pa heeft ooit de B5 RS4 gehad, en wilde hem laten chippen (echt populair toen). Bleek standaard al 430pk in te zitten. Met een paar tweaks naar 500pk gebracht en motorisch nooit last mee gehad (wel de voorophanging vervangen en andere wielen). Maar motorisch was het niet direct een stap vooruit.

De Audi’s doen het op de rollenbanken sowieso minder, door een te kort aan koeling. Dus tijdens het rijden, heb je meer dan voldoende koeling, en haalt de RS4 prima zijn 400 plus peekaa’s. Maar op een rollenbank kan die zichzelf niet voldoende koelen. Geldt ook voor de S6 en S8 met de V10 versie van die V8.
@gtwillem: B5 RS4 met zijn twin turbo is idd makkelijk te kietelen.
Maar de B5 RS4 heeft ook specifieke problemen, nokkenassen/turbo.
Heb zelf een S3 quattro gehad met JD chip en veel op het audi forum gezworven in 2009/2010, veel problemen gelezen over de RS4 B5 toch wel.

RS4 B7, komt met een goede koeling ook niet aan zijn fabriekswaardes heb ik vaker gelezen.
Maar blijft een geweldige wagen vind ik persoonlijk.
@gtwillem: je kan veel zeggen van een rs4 b7, maar echt snel is ie niet. In dagelijks verkeer gaat hij grootse moeite krijgen met een 335d. Zelfde probleem als de m3 v8 kwa koppel alleen misschien zelfs een tandje erger. Plus is hij ook het tegenovergestelde van een sleeper. Ik heb rappers gezien met een minder opvallende gril.
@gtwillem: ik zou dan eerder voor de vorige rs4 b6 gaan zoals je al zei.
@lambo4all: het is maar net wat je ding is. Als je alleen heel hard vooruit wilt, neem een RS4 B5. Die maakt het de huidige M3 nog lastig.

De RS4 B7 is wel een fantastisch goed rijdende auto. Qua besturing en schakelen staat ie opzeldzame hoogte. De remmen zijn erg goed en qua comfort/sportiviteit balans ook. Echt een hele fijne auto. Liefst in donkerblauw of donkergroen.
@gtwillem: De RS4 B7 van JD, dat is de perfecte RS4. : http://www.jdengineering.nl/wp-content/uploads/2013/02/audirs4_jd_jan09.pdf
@dutchdriftking: dat tijdschrift heb ik hier nog ergens liggen. Inderdaad een hele mooie uitvoering. Velgen alleen een maatje te groot, voor de rest is ie helemaal af.
@lambo4all: Behalve dat er geen RS4 B6 is.
Ik heb er eentje en ik doe ‘m nooooit meer weg! (Maar zeg nooit nooit.)

Pluspunten:
– cruiser, drifter en circuitracer in één
– de laatste atmosferische M-motor
– prachtig geluid: onderin diepe grom, bovenin mechanische blèr
– DCT geeft beleving bij zelf schakelen en schakelt als zelf als een automaat
– 4 echte zitplaatsen (ja ook de coupé ja)

Minpunten:
– benzineverbruik op circuit is 1 op 2
Leuke wagen maar voor mij blijft de ultieme M3 de E46.
Heerlijk gillende S54 zes in lijn, dinsdag avond vlak achter zwolle kwam mij eentje met een rotgang voorbij, wat een sound had dat ding :)
@bofkont: ik zag er eentje stilstaan toen ik aan het fietsen was, een grijze CSL. Meneer had hem net opgehaald en was hem even aan het bewonderen. Eventjes gestopt en mee wezen kijken. Hij had gekocht omdat hij het zo’n mooie auto vond. Toen ik hem vertelde dat het ook een goede investering was en ze op den duur in waarde zullen toenemen (is nu al het geval) begon hij nog meer te glunderen. Petrolheads zijn zeldzaam in Nederland, maar het is altijd leuk om er een tegen te komen!
@gtwillem: CSL is idd een zeer goede investering, echt een heerlijke pure rijders auto.
Een CSL is natuurlijk gestript voor beste prestaties.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar een normale E46 M3 fully loaded opties.
Tegenwoordig rond de 15 tot 20K moet je een nette kunnen vinden, al is het verdomd uitkijken met schade’s en km teller fraude.
CSL gaat al snel richting 70K en er over.
Paar kleine aanvullingen van de nerd in mij:

1. De meest zeldzame M3 is niet de E92 GTS, maar de E90 M3 CRT. Net als de GTS met 4.4 liter V8 en DCT bak. Iets van 67 van gebouwd.
2. Dit is niet de eerste en enige M3 met V8. In 2003 zijn er eem handvol E46 M3’s GTR gebouwd. Met een tot 350pk teruggetuned raceblok, gekoppeld aan DE SMG-II bak en kneiterhard onderstel.
De eerste fabrieks BMW 3-serie met een V8 was overigens de BMW Alpina B8 (E46), met een 333pk sterke 4.6 V8.
3. De E90 M3 sedan heeft niet het (compleet overbodige) carbon dak zoals vermeld. Daarnaast stond de M3 sedan ook op veel minder ‘aggresieve’ banden (de coupe had Michelin Pilot Sport Cup 2 eronder liggen). De sedan meer banden voor de straat. Voordeel: nog beter dwars te krijgen. En comfortabeler ook.
4. Naarmate de M3 ouder werd, werd de automaat populairder. Een jonge M3 met handbak vinden is dus wat lastig.
@gtwillem: zoals verwacht 😉 leuke aanvulling wel
@gtwillem: De Alpina B8 met V8 was er ook al met de E36-body. ;) Eerst als 4.0, later als 4.6.
@e1000bmw523i: dat bedoelde ik ook… E36 :-) er is geen B8 geweest van de E46…

Van de E46 heeft alleen Hartge ‘officieel’ een V8 conversie gedaan de M3 H50 (allerlei projecten daargelaten).
@gtwillem: Ome Willem weet het altijd!
@dutchdriftking: valt wel mee. Vergeet er helemaal bij te vertellen dat je de M3 kon bestellen met Competition Package, waarbij je die 19″ BBS velgen krijgt en een straffer en lager onderstel. Alhoewel de beste optie altijd de 18″ velgen zijn met het standaard onderstel.
@gtwillem: Aha een kenner. Als (Nederlandse) CRT eigenaar viel de opmerking van Wouter mij idd een beetje tegen ;-)

Aanvulling qua zwakke punten M3 E90, voor zover mij bekend (E90 M3 handgeschakeld, gereden van 39.000 km t/m. 96.000 km):
– Kachelmotor ging bij mij vervelend piepend geluid produceren bij het nemen van scherpe bochten. Dit schijnt bij alle e9X versies regelmatig voor te komen omdat de kachelmotor onder een bepaalde hoek is gemonteerd.
– Centrale portiervergrendeling ging stuk. Ook dit komt vrij vaak voor heb ik begrepen.

Tip voor toekomstige M3 E9x eigenaren: als je de genoemde € 2.000 reparaties niet zonder zorgen kunt betalen, dan zou ik eerlijk gezegd elke versie van de M3 laten staan. Verzekering, banden, onderhoud en met name brandstof zijn namelijk – ook bij normaal gebruik – normaliter (nog) hoger dan dat bedrag. Tenzij je heel er weinig km in rijdt, maar dat is moeilijk; voor een M3 geldt namelijk niet ‘geniet met mate’; zo’n auto is elke rit een feest.

Daarmee bedoel ik niet dat elke rit een race hoeft te worden. Integendeel, ik gebruikte de auto als daily driver. Persoonlijk geniet / genoot ik bijvoorbeeld al van de koude start van de V8 die dan ‘twijfelt’ tussen de 800 en 1300 toeren. Een geweldig rauw geluid. Een koude 335i klinkt hiermee vergeleken domweg saai en inspiratieloos, terwijl dat al een geweldige auto is met een hele fijne, krachtige en (jazeker) goed klinkende motor.

De CRT is dan wel weer van een totaal andere orde. Dan is zelfs een ‘gewone’ M3 een heel braaf apparaat. Ja, hij is ‘maar’ 45kg lichter dan de standaard M3. Aangezien ik een full-options M3 had, wellicht >70 kg lichter, maar dan nog, de meerprijs van de CRT is fors. De beleving in deze auto is echter in alle opzichten veel directer / rauwer / sportiever. De CRT voelt simpelweg een maat kleiner aan dan hij werkelijk is. Alsof je een M3 E46 rijdt met een (beest van een) V8.
NB: ik heb twee jaar dagelijks een E46 M3 gereden & kan dit nmm dus redelijk goed vergelijken.

@Jochempie: zonder I-drive volgens mij in het infoschermpje tussen de tellers (weet ik niet zeker, had / heb zelf I-drive).
Valt allemaal wel mee, de laatste is wel heel belangrijk inderdaad.
En deze gaat er iig komen binnen een jaar.
Ik zou nooit de coupe nemen maar de sedan. De kont van zo’n E90 M3 sedan is gewoon porno. Veel dikker dan bij de coupe. Is met de M3 en M4 nu ook. Die heb ik ook liever als sedan. Praktischer en mooier. En vaak nog goeienkoopert ook.
Vergeten we nog een heel belangrijk punt: de remmen. Ondermaats voor een auto met dit prestatiepotentieel en gewicht. Na twee rondjes ring zijn ze al gaar (terwijl de Nordschleife niet eens baan is die zwaar voor de remmen is.) De meeste enthousiastelingen hebben er al andere remmen opgezet.

Zo zie je maar dat de M3 niet zo goed is als ie hoort te zijn. Zal ook wel met budget te maken hebben.
@wouter: Ik mis je petje
Ik zou er met een grote boog omheen lopen.
Het beste is er al af, het is een electronica doos gemaakt om 5 jaar mee te gaan in garages van voetballers die de helft van de tijd in een vliegtuig of een taxi zitten. Niet iets waar je 2e hands mee wilt komen te zitten.

Qua looks, is het een verwatering van de E39 M5, zou ik liever voor het origineel gaan.
YOLO-advies van e1000: koop een E46 318i o.i.d. en een S62B50 (E39 M5-blok), incl. versnellingsbak. Lepel dat blok in de E46, doe een upgrade van diff en remsysteem, et voila: je eigen 3-serie met V8…die een stuk lichter is dan deze E9x M3…
@e1000bmw523i: Of koop als je er een kan vinden een Hartge H50. Op basis van de E46 met voorgenoemd blok. Op basis van de E90 met de V10…
@e1000bmw523i:
E46 H50
https://www.youtube.com/watch?v=eoBaGXoPmyE

E90 H50
https://www.youtube.com/watch?v=bxA6eEkbC4A

E46-feestje
https://www.youtube.com/watch?v=cPiiFwOaKbw
@e1000bmw523i: Bij klassiekers op de koffie kwam af en toe een Z3 Hartge met V8. Zot apparaat ook. Was de ex showcar van Hartge zelf geloof ik.
@E34M5Touring: Deze toevallig? Durf het noch te bevestigen noch te ontkennen. Zot is het idd…maar wel leuk… :-D
@e1000bmw523i: Die inderdaad. Sterker nog, een van de foto’s is bij klassiekers op de koffie.
@e1000bmw523i: die staat al heel erg lang te koop, zeg! Zeker een paar jaar al. Een soort kruising tussen een Z3 en een TVR. Op anabolen. Nice!
@E34M5Touring: tegelijk met die H50 hadden ze ook de H1 V8, met de 4.9 V8 uit de E39 M5. Lichtgekieteld naar 450pk. In een standaard 5-deurs 1-serie… Gotta love ze Germans!!!
@gtwillem: Imo qua gewichtsverdeling ook een betere keuze. De S62B50 is korter dan een zes-in-lijn, en het gewichtsverschil is ook niet zo heel groot.
@gtwillem: Wel“Zickig, wie so eine Frau im siebten Monat. Die sind auch immer so zickig.”
https://youtu.be/fzjUD2afnoE
@e1000bmw523i: Moet je wel een beetje handig zijn, maar dan heb je wel wat!
@dutchdriftking: …of een volle portemonnee hebben…
@e1000bmw523i: Hele volle, onderhoud aan zo`n ding zal ook een vak appart zijn.
Blijft toch een heel mooi tijdloos gelijnd ding!
Blijft toch een hele erge sjonnie tijdloos gelijnd ding!
@schellekens006: een normale M3 e92 sjonnie noemen..
dat is pas sjonnie.
Blijft een mooie auto. Aanvulling op de aandachtspunten is dat de eerste lichting witte m3’s die uit duitsland komen moet mijden. Zijn vaak autos geweest die gebruikt werden door bmw voor rijtraining. Is niet zachtjes mee omgesprongen. Duitsers mijden die autos iig.
Gewoon een nieuwe M3 kopen…je gaat toch niet in een afgetrapte bak rondsturen ? Neem dan de cabioversie met handbak…weinig problemen mee, veel rjdersplezier.
Ik mis wat info, @wouter …De E90/E92/E93 M3 werd namelijk ook zónder I-drive geleverd, zelfs zónder geïntegreerd scherm (precies wat ik zou kiezen, overigens). Hoe moet je de olie peilen in díe versie?
Wat lekker! Die velgen staan er ook vet bij

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).