Britse minister: ongehinderde auto-export heeft prioriteit

Auteur: , 64 Reacties

De Briste minister van economische zaken probeert te redden wat er te redden valt na Brexit.

Jaguar's modellengamma

Nu de rook rondom Brexit een beetje begint op te trekken, wordt het de eilandbewoners pijnlijk duidelijk hoe desastreus de gevolgen voor de lokale economie kunnen zijn. Een van de industrieën die keihard getroffen lijkt te worden, is de autoindustrie. Er staan de nodige autofabrieken in Groot Britannië, niet alleen van Britse merken als Jaguar, Land Rover, Rolls-Royce en MINI, maar bijvoorbeeld ook Honda produceert het gros van haar Europese modellen in het Verenigd Koninkrijk.

Toyota en Jaguar-Land Rover lieten voor het referendum al weten dat een eventueel Brexit een gigantische kostenpost zou worden en toen bejaard Engeland massaal voor het verlaten van de EU stemden waren de gevolgen nauwelijks te overzien. Miljoenen auto’s minder en dien ten gevolge ook een krimpende werkgelegenheid bij fabrikanten en hun toeleveranciers.

Die doemscenario’s belandden ook op het bureau van de Britse minister van economische zaken Sajid Javid. Hij ambieert de nieuwe minister van financiën te worden en laat alvast weten wat in dat geval bovenaan zijn prioriteitenlijstje zal komen te staan: ongehinderde export van in het Verenigd Koningkrijk geproduceerde auto’s. En met ongehinderd bedoelt hij vooral onbelast, hij wil middels een handelsverdrag met de EU voorkomen dat in het VK geproduceerde auto’s duurder worden door extra importbelastingen. Daarvoor zal hij vermoedelijk flink moeten lobbyen, aangezien de Franse, Duitse (minus BMW en in mindere mate VAG en Daimler-Benz) en Italiaanse automerken vast iets minder moeite hebben met een zwakkere concurrentiepositie van de Britse autoindustrie. (via ANE)64 reacties

Ik denk dat er heel wat brexit stemmers hun keutel nu wel in zouden trekken als ze het referendum nu over zouden doen.

@Kvgorp: Ik hoop van ganser harte dat de Britse economie in een heftige recessie terecht komt. Het zou de rest van de EU goed uitkomen als ze gestraft worden omdat anders onze economie en ideologie ernstig bedreigd zouden zijn.
@TimoBac: zoo wat de fuck is er met jou dan?
@TimoBac: je gung mensen die weinig met deze grote beslissingen te maken het allerslechtste. held ben je.
@dannyhoek: Luister vriend, als de Britten niet op een bepaalde manier worden ‘gestraft’ zal er een meltdown in de EU volgen. Moet je je eens voorstellen dat je over jezelf gaat denken als slechts Nederlander ipv Europeaan! En als de EU haar kracht verliest ben je onnoemelijk diep in de problemen als Nederlander, los van het feit dat je je collectieve bargaining power kwijt bent.
Voor de duidelijkheid, ik vind het erg dat die 48% die tegen Brexit hebben gestemd ook de recessie gaan voelen maar als er geen consequenties zijn is de EU niets waard, en dat weiger ik te geloven. Vroeger geloofde ook ik in de wijsheid van de masse, maar de opkomst van populistische politici en voorbeelden als de Brexit hebben dat geloof keihard om zeep geholpen.
@TimoBac: zijn er mensen die zichzelf Europeaan voelen ipv Nederlander dan?
@dieselaer: jij niet blijkbaar, maar een overgroot deel van Nederland gelukkig wel. Het is niet alleen rozengeur en maneschijn met de EU, maar de voordelen zijn vele malen groter dan de nadelen.
@timobac: Wat voel jij dan voor gemeenschappelijks met bijvoorbeeld een Griek of een Let dat je niet gemeenschappelijk voelt met, zeg, een Canadees?
Nou dat proefballonnetje gaan we nu zien ontwikkelen in het VK. Maar als ze toegang bedingen tot de vrije markt zijn er nauwelijks nadelen. Ze kunnen zelf weer volledig beslissen.
@dannyhoek: Hebben ze niet zelf exit gestemd dan?
@Kvgorp: Er is zelfs al een term voor bedacht: Bregret
@kvgorp: Ik denk dat er heel wat voorbarige conclusies worden getrokken over de brexit.
Alle beslissingen die worden gemaakt, zijn altijd ten nadelen van de consument. Dus niets nieuws.
Ik kan me de zorgen voorstellen. De Britse autoindustrie was pre de EU niet bepaald goed bezig. British Leyland :-D
@aadzor:
Mijn profielfoto voelt zich aangesproken!
Al is Leyland, gek genoeg, voor een deel juist aan de open markt kapot gegaan. Het aanpassen aan een echte markteconomie was olie op het vuur voor de toen oppermachtige vakbonden, die overal aan het staken sloegen, en Leyland verspilde bakken met geld aan het bedenken van concurrentie voor moderne Europese bakjes zoals de Alfasud. Resultaat: de Austin Allegro.
@mgmgb:
sorry, maar Leyland was vanaf dag 1 gedoemd om te mislukken.
Een aantal aartsrivalen bij elkaar gedwongen laten fuseren, terwijl de eerdere fusie tussen Austin en Morris in de BMC groep niets had weggenomen van de wrok en haat die tussen Oxford en Longbridge heerste.
@desjonnies:
Tell me about it… We mogen blij zijn dat er nog 3 ex-Leyland merken in leven zijn. 4 als je het Chinese MG mee wilt tellen. En allicht 5 als je de motorfietsfabrikant Triumph erbij pakt.
Jaguar land Rover komt net een beetje uit het gat en worden er nu door ander toedoen weer keihard in teruggegooid
Ach, dit probleem ga je natuurlijk in talloze sectoren krijgen. Wacht dacht je van de airbusfabrieken in Engeland. Het ironische is misschien nog wel dat de ”arbeidersklasse” die massaal voor Brexit heeft gestemd juist de grootste klappen gaan krijgen als dit soort fabrieken gaan sluiten.
Zullen ze al genoeg spijt hebben?
Zou zo mooi zijn als de EU de deur dicht doet voor GB. Laat ze er dan maar ook mooi in stikken.
@henkhupelschoten: Vredelievend ben jij zeg!
@henkhupelschoten: weer zo iemand die het leven niet begrijpt
@henkhupelschoten: Stoer hoor. Dat lijken ze idd ook te doen om een voorbeeld te stellen. Maar je mag van een democratische (kuch, kuch) organisatie als de EU verwachten dat ze de democratische beslissing gewoon accepteren en het netjes afhandelen.

We hebben het wel over heel veel mensen die je het me zo een instelling heel moeilijk maakt. Zoals ik, mijn baan staat plots op de tocht en net als 48% had ik Remain gestemd (als ik had mogen stemmen) Ik en de andere hebben er ook niet om gevraagd.
@henkhupelschoten:
U bent toevallig Juncker?

Die vroeg namelijk aan Farage (een democratisch gekozen vertegenwoordiger van het Britse volk, een land dat officieel nog steeds lid is van de EU. Hoe democratisch is en door welk volk is Juncker ook alweer gekozen? Juistem.) wat hij nog in vredesnaam kwam doen, nadat hij een speech had gedaan. Waarom hij niet opflikkerde? De waanzin en schaamte voorbij!

Daar lijkt jouw uitspraak wel een beetje op….
@Rob: idd
Nu lachen we dr nog om… Maar dat zijn mannetjes (juncker) waar ik geen fijn gevoel bij krijg..
@Rob: Ik heb de speech (ook??) gezien, en je trekt het volkomen uit verband. Het Was een grap en zelfs Farage lachte erom…
@Svenska_Aeroplan_AB:
Ik zie de humor er niet zo meer van in. Maar goed, ik ben misschien een beetje vermoeid geraakt door die muppetshow in Brussel… Ik ben blij dat jij in ieder geval nog wel de grapjes van deze “democratie” gekozen leider inziet.

Ik ben wel een beetje zat dat allerlei zonnekoningen (serieus, lees het boekje wat ik noem in mijn reactie van 18:32) beslissingen over mij en u nemen. Types als van Baalen en Verhofstad (ik krijg nog steeds de rillingen als ik terugdenk aan hun Maidan speech). Of Henk Kamp (niet meer dan kanonnenvoer voor de doorgewinterde lobbyisten). Of hypocrietje Neelie Kroes (die wegloopt voor kritische vragen journalisten “Zullen we stoppen, ja”)

Volk dat elk stukje gevoel met de realiteit verloren is. Die zitten enkel nog in hun ivoren torentje te koekeloeren. De gordijnen zullen niet eens meer open gaan… Ze zien dan ook niet in dat de Brexit niet een protest is tegen de EU, maar tegen de EU in haar huidige vorm.

Voor de rest:
http://www.rtlz.nl/opinie/column/roderick-veelo/fuck-de-vooruitgang
@Rob:
Waar ik Henk Kamp zei bedoelde ik Wim van de Camp…
Juistem…
Helaas voor de Britse autoindustrie heeft Angela Merkel al glashelder laten weten dat een ‘wel de lusten niet de lasten’-scenario totaal uitgesloten is. (Dat VW wel een steuntje in de rug kon gebruiken zal toeval zijn.)
EU moet het nu gewoon keihard gaan terugspelen. Moet engeland er maar niet uit stappen
@bluedust: Engeland is er nog niet uitgestapt. Het Engelse volk heeft aan de regering het advies gegeven er uit te stappen.
@mashell: En aangezien we veel advies geven, maar er niet wordt geluisterd. Gebeurd het toch niet. Dit is een mooi moment om even goed geld te verdienen en daarna weer ”terug” de EU in te gaan.
@G-Ammo: Hahaha, ‘even goed geld verdienen’… Lukt ze goed hè??
@Svenska_Aeroplan_AB: Inderdaad… al jaren zelfs.
@mashell:
Precies, een bindend advies.
Meestal wordt het door de politiek aan de kant geschoven en wordt er niets meer mee gedaan.
@mashell: het Britse volk eigenlijk…
“minus BMW en in mindere mate VAG en Daimler-Benz”

Dan blijven er niet meer veel Duitse fabrikanten over.
Och och och, het sterft hier van de kleine Hitlertjes en populisten omdat een land een democratisch tot stand gekomen besluit gaat naleven.

We zullen ze leren als EU !!

Met dank aan :

– De Nederlandse Ferryhavens, HvH, IJmuiden, Europoort en Vlissingen en Vlaardingen

– De Nederlandse groente en fruit exporteurs in het Westland !

– De Nederlandse transportbedrijven die gespecialiseerd zijn in ferry verkeer nar Engeland

– De Nederlandse bloemen exporteurs.

Kortom, deze Brexit kent tot nog toe alleen maar verliezers !

En juist de stoere taal en grote bekken en arrogantie die OBZE zgn “leiders” als een Juncker nu ten toon spreiden staat alleen maar garant voor een crisis !

We hebben juist nu een status quo nodig en een periode van rust, en mensen die zo intelligent zijn dat ze de hele situatie kunnen overzien.
Want, zoals @Kvgorp hier terecht opmerkt, de kater van de Brexit zal langer en hardnekkiger zijn dan de aanvankelijke euforie ! En gaan we hier met zijn allen niet heel erg voorzichtig mee om, is er een gerede kans dat we weer terug in een crisis glijden en de Britten straks straatarm zijn omdat de EU zo nodig ff stoer moest doen !

Volgens mij hebben de Brexit voorstanders ( de Farages en Borissen) eigenlijk nooit durven dromen dat die Brexit zou komen, er is namelijk totaal geen enkel plan of idee hoe men dit zal moeten aanpakken

Overigens geldt dit ook voor onze regenten !

En wat doen we als straks een banaan in Engeland vijf pond kost?
Laten we ze dan ook stikken?
@desjonnies: Ben het voor een keer met je eens. Kleine nuance wat mij betreft. Er zullen een paar mensen wat winnen bij een Brexit. Met name juristen gaan gouden tijden tegemoet.

Uiteindelijk zullen de economische schokgolven gaan liggen. Er worden andere markten aangeboord en andere producten gemaakt. Maar dat duurt wel een tijdje.

Wellicht het enige pluspunt van een Brexit is dat Nigel Farage over een paar jaar zonder baan zit.
@desjonnies: komt allemaal goed joh, ik lees alleen maar ongefundeerd onderbuikgejank

De aandelen staan alweer HOGER dan voor de brexit (!)

Maar ouwe mannetjes die hun brood verdienen door de boel te manipuleren, mannen zoals Soros bijvoorbeeld, blijven maar brand schreeuwen

3x raden wie er heel veel heeft verdiend met de brexit ondertussen..
Die banaan gaat geen 5 pond kosten, want die komt uit midden-amerika. ;)
Daarnaast vraag ik me af of UK ook daadwerkelijk importheffingen gaat installeren als de EU importheffingen gaat, uhm, heffen.
Maar je hebt verder wel gelijk: er zullen meer mensen last van hebben dan dat er mensen zijn die er voordelen van gaan voelen.
Historisch-politiek is dit iig een geweldige happening.
En, misschien misschien misschien gaat er ook wel een belletje rinkelen bij wat partijen in andere lidstaten van de EU: willen we stemmen trekken, moeten we richting ‘Wel EU, maar minder EU’. Maar t zal wel niet.
Joepie .. We gaan Engeland boycotten ..
Omdat ze niet meer bij ons clubje willen horen ..

Ziek volk ..
@lincoln:
Zij stappen er uit. En dan zal je nieuwe handelsverdragen moeten sluiten. Eigen schuld, dikke bult. Obama, niet echt president van een EU lidstaat, heeft ook al aangekondigd dat alle met de EU gesloten verdragen met de UK nu opnieuw moeten. En dat kan jaren duren. Hoe jammer ik het ook zou vinden als de laatste paar Britse merken daar klappen door krijgen, ze hebben er wel zelf om gevraagd.
@mgmgb: Maar worden Britse merken hierdoor ook duurder?
@mgmgb:

Mooi ..
Voor 1806 hadden NL en GB een prima smokkelhandeltje met elkaar ..
Tot dat Napoleon er belasting op ging heffen ..

Frankrijk moest (toen ook al) centjes van andermans handel ..
Ach weet je, ergens is het goed dat dit is gebeurd. De EU in haar huidige vorm functioneert niet en er is onvrede onder de Europese bevolking. Hervormingen zijn daarom nodig. De uitslag van dit referendum heeft het vuurtje tenminste eens aangewakkerd.
Jammer dat het op deze manier moet en dat niemand hier beter van wordt, maar het is niet anders.
Zonde. die fpace op de artikelfoto ziet trouwens erg dik uit vindt ik :)
kijk al die mensen eens wijs praten over een Brexit terwijl jullie net zo dom zijn als ik.

Maar goed, een reageer knop he….
@dannyhoek: het is dat een paar van ons bewust zijn van het ”we worden dom gehouden” – perspectief.
Wat wel apart is, is dat als het andersom was geweest dan hadden we weer geroepen dat we “de stem van 48% van de bevolking niet mogen negeren”. Om zo de schreeuwende minderheid maar te plezieren. Ik hoor nu niemand iets zeggen over die 48% behalve dan dat ze het maar moeten slikken en er in stikken.

Hetzelfde met het Oekraïne referendum. Maar 32% van de mensen hebben gestemd, de drempel is maar net gehaald, en er wordt net gedaan of heel Nederland heeft gestemd.
@Rick-dos:

Waarom zit oost Afrika eigenlijk nog niet bij de EU ??
@lincoln: Ik weet niet. Maak een petitie voor een referendum om ze er bij te krijgen zou ik zeggen. Doe je tenminste wat nuttigs…
@Rick-dos:

Niet nodig ..
De “hoog opgeleide” oost Afrikaners zijn voor toetreding ..
Dat is dus 99% van de populatie aldaar ..
@lincoln: Mooi. Kan je je lekker met de welkomstcomité bezig gaan houden. Das niet niet zo’n complexe materie voor jou.
@Rick-dos:

Die 48% is overigens wel actief bezig met handtekeningen om te proberen om opnieuw een referendum te houden, ze houden protest demonstraties en zijn erg actief om te proberen nog iets te redden.

In the meantime proberen Schotland en Gibraltar of een status aparte te krijgen om toch in de EU te kunnen blijven en heeft Paisly Jr, de zoon van de Noord Ierse voorvechter om Noord Ierland Brits te houden Rev. Ian Paisley inmiddels zijn stemmers aangeraden om een Iers paspoort aan te vragen. En dat is letterlijk vloeken in de kerk voor iemand van fanatiek protestantse huize die altijd heeft gevochten voor een Brits lees protestants Ulster !
@desjonnies: Klopt, maar Cameron heeft al aangegeven niks te gaan doen met die 3 miljoen handtekeningen. Het werd zo even ter zijdelings gezegd in het lagerhuis.

Van die protesten zie je trouwens maar bar weinig in de media.
@Rick-dos: Terecht, hadden ze maar moeten gaan stemmen toen dat kon. Wedstrijd overspelen omdat de uitslag tegenvalt?
@oxymoron: Of het terecht of onterecht is, is het punt niet. Het punt is dat er nu geen politici zijn die over elkaar heen buitelen om te stellen dat 48% niet genegeerd mogen worden. Kun je je voorstellen als het andersom geweest zou zijn? Dan hadden Farage en Boris het hardst staan te schreeuwen dat die 48% niet genegeerd mogen worden.

Dat gezegd hebbende is er zeker wel een argument te maken als je hoort dat mensen spijt hebben van hun stem en dachten dat ze of een proteststem hebben uitgebracht of dat ze niet eens wisten waar ze voor stemden. Dus niet overdoen om dat de uitslag niet bevalt, maar omdat oelewappers niet doorhebben hoe een referendum werkt en waar ze voor of tegen hebben gestemd.
@Rick-dos: Goed punt.
@Rick-dos:
Ja, een democratie is niet perfect. Maar heb je een alternatief?
@Rob: Ik stel volgens mij de democratie niet ter discussie. Op z’n hoogst stel ik een middel als een referendum ter discussie. Wat ik vooral stel is dat het apart is dat politici over elkaar heen buitelen als het schreeuwende deel van het electoraat een bepaalde kant heeft gekozen door te stellen dat “we dat niet mogen negeren” en de media daar maar al te graag op inspringt, maar nu hoor ik diezelfde politici dat niet zeggen.

Misschien is dat ook wel een teken van waar onze democratie op dit moment staat. Als je maar schreeuwt wordt er geluisterd uit angst.
@Rick-dos:
De schreeuwers worden omarmt als het uitkomt.
De schreeuwers worden genegeerd als het uitkomt.

Meer is der niet van.
Achjee, de Europese Unie. Het had zo mooi kunnen zijn. Maar illustrerend is het van de ratten besnuffelde opperhoofd wat er momenteel zit. Ene Juncker. U weet wel, deze man:
http://politiek.tpo.nl/2016/06/28/beeld-j-c-juncker-legt-eu-gebarentaal/

Verder raad ik iedereen aan om het boekje “Het rijk der kleine koningen” van Derk Jan Eppink te lezen. Dan krijg je een beetje beeld waarom de Europese Unie, in haar huidige vorm, gewoon niet werkt. (de titel is al een goede hint!)

Daarom is het goed dat de Britten de boel opschudden. Gaat niet makkelijk voor ze worden, echt niet. Maar ik vraag met oprecht af wat die dronkaarden vanuit hun ivoren torentjes nog meer aan de lidstaten willen opdringen…… Ik weet niet wie er dan in de toekomst slechter af is. Wij, of zij: de Britten…..
Dizonno, lees je in. De Europese autoindustrie zit niet te springen om importheffingen, daarvoor is de Engelse markt (die dan ongetwijfeld ook heffingen instelt) zowel als afzetgebied als als leverancier van onderdelen veel te belangrijk. In Brussel wordt dan ook al druk gelobbiet (of hoe je dat officieel schrijft) om die heffingen van tafel te krijgen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).