
En dat komt niet helemaal als een verrassing, het bedrijf zit al tijden in zwaar weer. Toch is het zeker het einde van een tijdperk.
Het zit Pininfarina de laatste jaren niet mee: eerst was er het tragische overlijden van Andrea Pininfarina als gevolg van een ongeluk in 2008, waarna de economische crisis toesloeg. Het bedrijf wist zich niet goed door de economisch mindere tijden heen te loodsen, met als ultieme gevolg dat gisteren bekend werd dat de laatst overgebleven productielocatie wordt gesloten.
Hoewel op de website van Pininfarina zelf nog geen persbericht staat, werd het nieuws gisteren via de Italiaanse krant La Repubblica verspreid. Dit betekent niet het definitieve einde van het roemruchte Italiaanse designhuis, de ontwerpstudio zal overblijven en doorgaan. Voor de 127 medewerkers van de fabriek betekent het echter wel dat ze een andere baan moeten gaan zoeken.
Hiermee volgt Pininfarina hetzelfde pad als Bertone, dat ook alleen nog maar een designtak heeft.
We zagen in het verleden iets soortgelijks gebeuren met het Duitse Karmann, dat uiteindelijk door VW uit de penarie werd gehaald (hoewel Karmann juist het accent op de bouw, en niet op het design had liggen). Helaas voor Pininfarina was de Fiat-groep niet bereid iets soortgelijks te doen voor het bedrijf dat ons in het verleden o.a. concept-pareltjes als de Abarth 2000 en de Mythos (hierboven afgebeeld) schonk. (via autoedizione)
Vreemd dat Fiat ze niet wil hebben, Pininfarina is toch een zeer bekende naam met eigenzinnige ontwerpen.
@Larrs: dus? Ze ontwerpen toch nog steeds auto’s. Jij komt als fabrikant naar Pininfarina en zegt: ontwerp een sportauto. Ok, zegt Pininfarina. Je krijgt het design en mag lekker zelf die auto bouwen.
Zo ging het al in 99% van de gevallen. Of dacht je soms dat alle door Pininfarina ontworpen Ferrari’s door Pininfarina werden gebouwd…
@robbie: Nee, maar de Chevrolet Tacuma toch wel, neem ik aan? 8)
@robbie: ..het getuigd toch wel weer van een weeffoutje in het Marchionne-netwerk hoor ! Tuurlijk kan Fiat nu voor ‘design’ nog terecht bij Pinin, maar het ‘redden’ van een belangrijke en invloedrijke tak binnen de algemene ontwerpwereld had méér mogelijkheden geboden voor Fiat. Denk aan de interne concurrentiestrijd die bedrijven scherp houdt (Seat, Audi, VW enz.). Kortom, de meerwinst komt vaker voort uit 2 zelfstandige denktanks, dan uit één denktank.
Heel erg jammer, maar gelukkig blijft de ontwerpafdeling (voorlopig?) nog overeind.
Spijtig!
Een gemiste kans voor de Fiat groep vind ik, alhoewel, het belangrijkste blijft overeind: de ontwerpafdeling.
Toch, hun concepten waren meestal wel boordevol mooie ideeën! Dat mooie kon je meestal ook nog letterlijk opvatten.
Kijk nu eens, mijn allereerste schaalmodel… wat ik helaas jaren geleden reeds gedumpt heb.
@Pixed: Was ook mijn eerste schaalmodel auto, toen ik klein was :O
nou en ..
tegenwoordig zitten er zelfs bij Sangg Yong betere ontwerpers en uitvoerders ..
heb nooit echt een hoge pet op gehad van dit ontwerphuis ..
@lincoln: niet goed gelezen? Ze blijven gewoon ontwerpen. Productie mogen autofabrikanten toen.
Schoenmaker blijf bij je leest noemen ze dat.
Dingen zoals hierboven zijn juist de rden dat ze moeten sluiten volgens mij… wat een gedrocht…

En ze hebben er wel meer gemaakt:
Of zoals jullie zelf ooit schreven…
http://www.autoblog.nl/archive/2007/01/19/niets-is-wat-het-lijkt
@911GT2: had dit artikel nog nooit gezien, thx!
Eerste reactie: Boeiend!
Pininfarina gaat nu doen waar ze goed in zijn: Auto’s ontwerpen.
Het simpelweg in elkaar schroeven van auto’s kunnen andere mensen veel beter. Waarom zou je als designer allemaal dure fabrieken open houden. Alleen maar omdat je hoopt dat een autofabrikant zo gek is om jou een model voor hun te laten maken. Dat kunnen ze veel beter zelf.
Ook moet je haast wel blind geweest zijn om dit niet aan te zien komen.
-Joint Venture met Volvo in Zweden (C70) is in maart 2011 al beëindigd.
– In 2009 werd de Grugliasco fabriek al verkocht aan Gian Mario Rossignolo (De Tomaso)
En sinds vorig jaar werd er ook al niks meer gebouwd in de San Giorgio Canavese (Alfa Brera & Spyder) en Bairo Canavese (Ford Focus CC) fabriek.
Alles was al uit productie en dit soort niche modellen kunnen tegenwoordig prima door fabrikanten zelf gebouwd worden.
Bij Bertone is exact hetzelfde gebeurd. Die hebben hun productiefaciliteiten ook verkocht (aan Fiat).
Dacht op het eerste gezicht dat het een Lambo was.
Sowieso is “contract manufacturing” is keiharde dood gestorven. De enige partijen (in Europa) waarvan ik weet dat ze het nog doen zijn: Magna Steyr (Mercedes G-Klasse, Peugeot RCZ, MINI Countryman, Aston Martin Rapide) en Valmet (Fisker Karma, Th!nk City).
Vroegah werd het gedaan door partijen als: Pininfarina, Bertona, Karmann en Heuliez.
@robbie: NedCar is ook een contracter.
@pjotr: nee. Nedcar is voor 100% eigendom van Mitsubishi en daarom bouwen ze ook alleen Mitsubishi’s.
En daarvoor is de fabriek eigendom geweest van Daf, Volvo en Mercedes (samen met Mitsubishi).
Ze bouwden altijd auto’s voor het merk dat eigenaar was. Heel anders dus dan bij de voorbeelden die ik hierboven noemde.
In oost-europa nog springlevend,
Avtotor (bmw, gm), FSO (chevrolet), Azia Avto (gm), Avtovaz (gm, renault, nissan, lada), Zastava (gm), ZAZ (gm), Karsan (peugeot, citroen), Tofas (peugeot, citroen), Baltscan (scania), Bogdan (hyundai, kia, lada), Sollers (fiat, isuzu), enz., enz…
Geen idee welke modellen hier uit komen rollen, maar dit stond er op acea.be
@kungfupanda: dat zijn eigenlijk meer “gestorven” automerken die hun oude fabrieken gebruiken om geld te verdienen. En AvtoVaz hoort sowieso niet in het rijtje.
Renault/Nissan heeft daar een dikke vinger in de pap.
@robbie: Oud merk of niet , ze nemen wel produktieorders van andere merken aan dus het is nog steeds contract manufacturing.
En volgens de ACEA (europese autobond zoals je weet) is Avtovaz weldegelijk onafhankelijk. Nissan kan er dan heus een dikke vinger er in hebben maar dat heb ik ook wel eens. De ACEA lijkt me toch een redelijk tot zeer redelijk betrouwbare bron.
Maar terug naar het begin. Contract Manufacturing is nog steeds zeer levend. Echter niet in West-Europa.
Mmm, zolang die lui maar kunnen door designen is er geen vuiltje aan de lucht.
Toch vind ik het jammer dat er minder auto’s in kleine serie worden gebouwd. Ik vond het altijd zo stoer dat de 262 en 780 bijvoorbeeld helemaal in Italië in elkaar werden geschroefd. Is het bovendien niet van waarde voor een ontwerper om te weten hoe het productieproces verloopt? Zoals het voor een bakker goed is om te weten hoe ovens werken. Deze kennis zal wel gedeeltelijk los gekoppeld worden, waardoor de meerwaarde van een ontwerphuis wellicht op den duur ook kleiner zal worden. Veel vragen. We zullen het zien. Gelukkig zij er altijd nog de oldies.
@floryn: eens ! Precies de gedachte die ik koester…het zèlf bouwen houdt scherp.
127 man? waar praten we over ? De gemiddelde pizzabakker heeft al 1000 man in dienst.
@norge: zelfs in Nederland spreek je dan al van een middelgroot bedrijf hoor ! (> 50 werknemers < 500)
aah, de ferrari mythos (toch?!) een episch ontwerp!
oooh ze blijven nog wel ontwerpen
Heel jammer..
Pininfarina was enkele jaren geleden nog de ultieme bouwer van klein serie modellen… (veel ferrari’s, Alfa GTV/Spider, Brera, peugeot coupe’s, cabrio’s., volvo C/cabrio)..
Te kleine series voor de meeste fabrikanten (al was het andersom bij ferrari, waar ze net de goedkopere modellen maakten)..
Het unieke was net dat Pininfarina voor een fabrikant dus zowel het ontwerp als de kleinseriebouw kon doen.. dat is nu helaas verleden tijd.. de wereld is weer een stukje saaier geworden
@lincoln, ga naar een opticien: de mooiste auto’s ooit komen allemaal uit de ontwerpafdeling van Pinin…
Toch een mythische naam dat Pininfarina. Ik kan mij nog herinneren dat bovenstaande auto uitkwam. Een revolutie in design. Wanneer was dat? 89 of zo? Wel jammer dat er geen klein-serie van gemaakt is. Kon handig.. er waren genoeg Testarossa’s in die tijd.
Bedrijf heeft ook de 458 getekend prachtbak van jewelste