Dashcams: politie en justitie zijn er blij mee

Auteur: , 55 Reacties

Door de opnamen van weggebruikers kunnen steeds vaker verkeershufters veroordeeld worden.

Meneer rijdt verkeerd om rotonde af

De Nationale Politie en justitie zijn erg blij met de steeds populairder wordende dashcams. De beelden die deze camera’s opnemen worden steeds vaker met succes als bewijs ingezet tegen overtreders. In andere gevallen kunnen de beelden juist de onschuld van een verdachte bewijzen.

Een woordvoerder van de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie meldt aan De Telegraaf dat de beelden steeds vaker worden gebruikt in de rechtszaal. “Het is een nieuw fenomeen, waar we graag gebruik van maken.”

Dat dashcams met de dag populairder worden wisten we bij Autoblog natuurlijk al lang. Autojunk staat er vol mee en los van de onophoudelijke stroom Russisch materiaal zijn daar ook steeds vaker Nederlandse beelden te vinden. Wil jij ook zo’n apparaatje? Check dan onze webshop!

Foto: beeld uit dit filmpje



55 reacties

Heb er zelf een die zowel voor en achter me alles filmt. Vooral omdat ik in China rondrij en daar genoeg debielen rondrijden die niet kunnen rijden. Tevens zijn er genoeg die ook graag voor je auto springen om er zo een extra zakcentje aan te willen verdienen.
@pinut187: ik heb ook in China auto gereden en de verkeersregels staan niet in verhouding tot de werkelijkheid.

Met groen licht komen de auto’s nog steeds van alle kanten op een kruising
@frisian: Moest mezelf snel de Chinese regels aanleren. Door te stoppen voor een moeder met kinderwagen op een zebrapad veroorzaakte ik verwarring bij de moeder waardoor die bijna tegen een E-bike (electrische scooter) aanliep en de pipo achter me knalde bijna tegen me aan. Ritsen kennen ze ook niet en netjes je beurt afwachten ook niet dus gewoon veel proppen en snijden dan kom je er wel.
@frisian: hier in Nederland zijn er ook genoeg mensen kleurenblind. Hierbrijden ze ook regelmatig door rood
@87sandyd: Wat ik hier in Nederland zie staat niet in verhouding tot wat er in China gebeurd.
@pinut187: Ik kom veel in China maar durf daar echt niet zelf te rijden. Ik ben geen mietje ik rij bijvoorbeeld wel in Rusland en Ukraine maar ik heb in China als passagier al zo veel gekke dingen meegemaakt inclusief dodelijk ongeluk (met een motorrijder die op de snelweg tegen het verkeer in op ons botste) dat ik dat maar even laat.
@sketcher: Heb liever zelf het stuur in handen wanneer ik elke dag naar mijn werk moet ipv van een Chinees die niet kan rijden. Dat dan nog ook nog eens in het laatste model VW CC met 200pk mag gebeuren is geen ramp. Ik heb al de nodige alternatieve routes gevonden waar ik stukken rond de 180-200 kan rijden elke ochtend. Dat kan in NL niet of nauwelijks meer.
@pinut187: Ik zou er ook gaan rijden als ik er zou wonen, maar ik ben enkel op bezoek en kan niet klagen over de chauffeurs die ik krijg. De taxi chauffeurs daar in tegen…….

Heerlijk land met vrijheden die je idd in NL niet meer vind maar dat geldt ook al voor het VK, ook hier veel meer ruimte en vrijheid.
@pinut187: ps waar in China woon je?
@sketcher: Suzhou in de buurt van Shanghai.
@sketcher: kom anders een keer langs!
@pinut187: vreemd genoeg voelt het zelfs veiliger als je ook overal via de vluchtstrook of de verkeerslichten rechtsaf inhaalt.

Op een moment reed is netjes volgens de regels dat resulteerde meteen in 3 bijna ongelukken.

Maar dat tegen het verkeer inrijden op brommertjes met het hele gezin of 50 ton vrachtwagen is inderdaad absurd
@frisian: ik reed voornamelijk over de vluchtstrook tijdens de spits maar heb onlangs een nieuwe langere maar snellere route gevonden.
Vanaf 2025 verplicht op alle auto’s die niet autonoom kunnen rijden…
@danmar: maak daar maar 2018 van….
@danmar: als dat nodig is om door te kunnen blijven rijden vind ik het prima. Dan laten ze me misschien eens een poosje met rust.
Is dit geen schending van privacy? Iemand stiekem opnemen.
@w115: bent openbaar. En als je het niet publiekelijk uitzend maar voor jezelf houd of een rechtzaak dan heeft het niks met privacy te maken. En anders moet je maar op een onbewoond (dan dus bewoond) gaan wonen
@rossi46audi: Klopt, maar het is niet helemaal voor niks dat bijvoorbeeld Google kentekenplaten en gezichten verdoezelt in StreetView. Dat heeft natuurlijk ook een hoog ‘better safe than sorry’-gehalte, maar toch…

En, net als StreetView, houdt zo’n dashcam natuurlijk geen rekening met erfgrenzen enzo. Dus een privacyrisico is er wel degelijk.
@w115: de auto word gefilmd. De persoon achter het stuur mag best zn capuchon opdoen en roepen “rot op met die kk camera”…. auto’s hebben geen privacy 👍
@w115: Oprotten met die camera!! Jullie spelen met mijn privé!! :’)
@W115: Nee dit is niet verboden het valt onder vrije nieuwsgaring, voor een onderbouwd verhaal lees het volgende stuk: http://blog.iusmentis.com/2013/02/28/de-legaliteit-van-dashcams/
Ik vind het op zich erg leuk, maar ook nog wel prijzig en niet mooi weg te werken. Ik wacht nog even tot dat er een systeem komt met 4 camera`s die beelden direct uploaden zodra je thuis contact heb met de wifi. dienen die camera`s dan mooi weggewerkt te zijn ipv een lelijk ding tegen de ruit. En dat alles uiteraard voor een spotprijsje.
@dutchdriftking: snap eigenlijk niet waarom (‘premium’) merken dit nog niet als optie aanbieden.. Gewoon een cameraatje naar voren en achteren, harde schijf en mooie oplossing om de boel uit je auto te downloaden zijn genoeg.

Ik ga ook niet met zo’n losse ‘bult’ tegen m’n voorruit rondrijden, maar zit er wel aan te denken om t bij m’n volgende auto maar gewoon vanaf dag 1 netjes in te laten bouwen.
@ukbob: wou hetzelfde zegge. Autofabrikanten kunnen de camera’s zo mooi wegwerken of ze zitten er mss al (achteruitrijcamera).waarom het dan niet aanbieden als optie?
@ukbob: Heel veel merken hebben al camera`s rondom, het enige wat ze nog moeten hebben is een upload naar een online portal. Veel van die auto`s hebben zelfs al een wifi-hotspot…..
@ukbob: https://youtu.be/rRWkNeUH8Y8
Bmw heeft zoiets toch al op de nieuwe 7 serie?
@ukbob: de mijne zit precies achter mijn achteruitkijkspiegel, zie er niks van.
via iPhone app
@dutchdriftking: ik had precies hetzelfde, maar toen kwam ik op internet een mooie tegen, is maar iets van 7x4x4 cm en past mooi “achter” de binnenspiegel.
@dutchdriftking: De steun van de achteruitkijkspiegel zit bij de duurdere auto’s tegenwoordig vol met sensoren voor de automatische ruitenwissers, bordenherkenning en weet ik veel wat allemaal. Het moet toch best te doen zijn om daar nog een dashcam bij te zetten, lijkt me? Kijk naar hoe groot de gemiddelde camera van je smartphone is, of als je nog beter beeld wilt naar het formaat van een GoPro. Zoveel breder wordt die unit dan ook weet niet.
@dutchdriftking: Ik heb een Chinees ding, heeft de grootte van een luciferdoosje, filmt scherp in 1080p, gaat automatisch aan en uit bij contact op de sigarettenaansteker en overschrijft telkens het oudste bestand op de sd kaart met de nieuwste. Werkt perfect, onzichtbaar.
@trustmeiamanengineer: Maar je hebt dan alsnog wel een lelijk ding in je sigaretten aansteker zitten? Of begrijp ik dat verkeerd? Ik zie het liefst aan het plafond van de auto 4 kanten op een zeer sterke camera.
@dutchdriftking:

Een beetje handige harrie sluit dat natuurlijk zo aan op de geschakelde 12v achter het dashboard ipv met een dikke stekker
@timberleek: idd zo heb ik het gedaan en camera hangt nog boven de binnenspiegel met alle kabels weggewerkt, zie je niet van. moet alleen een nieuwe want de mijne doet het niet meer, en uiteraard dan heb ik 3 bijna ongelukken van mensen die mij geen voorrang verlenen.
@sketcher:

Dat zul je altijd zien
@timberleek: ja eigenlijk niet dus.
@dutchdriftking: een mini USB sigarettenaansteker ding, steekt niet uit. Daar gaat de USB kabel in, die ik verder weggewerkt heb via t dashboard en de A stijl naar de spiegel toe. Maar inderdaad zou je ook nog de aansluiting helemaal weg kunnen werken, dat vond ik alleen teveel werk, was in eerste instantie een experiment. Maar hangt nu al een jaar of twee probleemloos te werken. Overigens nog nooit iets echt interessants gefilmd ;)
@trustmeiamanengineer: heb je daar wat meer info over? Type, verkrijgbaarheid etc.
@berkay: Ding heet: Mobius Action Camera 1080p, op tientallen chinese sites te koop, en op eBay ed.
@trustmeiamanengineer: thanks, found it!
Ik heb een goede sinds juli en in al die tijd nog niet noemenswaardig meegemaakt.
Ik rij geen meter meer zonder. Al jaren trouwens. En ik weet zeker dat het me met 50k km’s per jaar een keer van pas gaat komen.
Ik rijd zelf ook al ruim een jaa rmet een dashcam rond, nog geen noemenswaardige dingen meegemaakt :) https://gfycat.com/FreePeskyArgali
Heb zo’n ding van 3 tientjes.Werkt prima en voldoet prima als bewijs.Mocht het nodig zijn(hoop ik tenminste).
Die dashcams hier in de webshop zijn vies overpriced net als de microsd kaarten. dx.com vind je dashcams vanaf 20 euro. Gratis verzenden. Jammer dat autoblog zo belachelijk veel voor zo’n simpel apparaat vraagt. En 32gb voor 25 euro XD daar kan k 64 gb voor krijgen.
Dashcams zijn voor 1e klas kneusjes, amateurscheidsrechters met een snor.
Kan maar geen aftermarket systeem vinden die zowel voor & achter filmt, wegwerkbaar in bumber/grill is en samenwerkt met de parkeersensoren/achteruitrijcamera…
@miezemiez: jij rijdt zo belabberd achterwaarts dat het je een goed idee lijkt elke keer dat je achterwaarts rijdt maar te filmen?
@mashell: ja. Trouwens het is de bedoeling dat die camera begint te filmen zodra de auto is gestart, dus niet alleen wanneer de wagen in zijn R staat.
Binnenkort koop ik er mij ook eentje. Ik doe tegenwoordig veel meer kilometers waardoor je automatisch te maken krijgt met mensen die niet op de openbare weg thuishoren…
Iemand een idee om de gegevens van een dashcam automatisch te sturen naar mijn pc als ik de auto op de oprit zet? ( en dus wifi verbinding heb )
Ik denk altijd dat ik achtervolgd word door de politie als ik zo’n camera zie hangen.

Enne zo’n camera gaat er bij mij niet komen. Ik ga m’n eigen doodvonnis niet tekenen.

Of ik moet hem vertraagd afspelen… hmm goeie…
@clarkson:

Hoezo, dat zijn gewoon je eigen opnames.

Je kan het gebruiken als je wilt. Maar niemand die je wat kan maken als je het gewoon laat gaan of zelfs verwijderd
Bedenk wel een dashcam kan ook tegen je worden gebruikt…

Wel vreemd dat fabrikanten het nog niet aanbieden, zij kunnen het prachtig inbouwen als ze er met het ontwerp al rekening mee houden.
Heb zelf een thinkware f750. Filmt voor en achter ook in parkeerstand en schakelt vanzelf uit bij eventueel laag voltage. De lane departure en forward collision functies gingen wel irriteren dus die heb ik uitgezet. Verder een geweldig ding.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).