Ferrari staakt verkoop 488 GTB vanwege brandgevaar

Auteur: , 29 Reacties

Na de California T lijkt ook de 488 GTB een reële kans te hebben om in de fik te vliegen.

Nadat Ferrari een paar dagen geleden aankondigde 185 California T’s terug te halen, is er nu in Amerika een “stop sale order” afgegeven voor de 488 GTB. Problemen met een lekkende benzineleiding kunnen ervoor zorgen dat de auto in brand vliegt. U raadt het al, dat is precies het probleem dat ook de California T schijnt te hebben.

Opmerkelijk is wel dat Ferrari bij de recall van de klapdak Ferrari meldde dat het om slechts 185 California T’s ging en dat de problemen veroorzaakt waren door een toeleverancier die een slechte batch onderdelen had geleverd. Nu men echter de verkoop staakt van de 488 GTB, lijkt het probleem toch iets groter dan oorspronkelijk gedacht.

In de Verenigde Staten zijn nog geen 488 GTB’s aan klanten geleverd. Een officieel statement dat daar is uitgegeven luidt als volgt:

“Ferrari S.p.A. informed Ferrari North America, Inc. (FNA) of the possible defect on the low pressure fuel line connection of the fuel pump provided by Ferrari’s supplier Dytech – Dynamic Fluid Technologies S.p.A. on 11/17/15. Ferrari S.p.A. has informed FNA that during a routine pressure check for Assembly Line Testing on 11/04/15, they found a small air leak on the above described pipe connection. On 11/05/15 Ferrari S.p.A. extended their testing to evaluate vehicles that had been produced with the same batch of low pressure fuel lines. On 11/17/15 Ferrari S.p.A. concluded the investigatory testing and determined that the fuel vapor leak was a safety defect.

With regard to the Ferrari 488 vehicles, on or about December 10, 2016 Ferrari determined that affected vehicles had left our control bound for various Ferrari dealers. We have notified our dealer network with a “Stop Sale” Notice informing them that this recall must be performed before the affected vehicles are sold to customers. It is important to note that no un-remedied Ferrari 488 vehicles have been sold to the public.”

Nu is de vraag alleen of dat statement alleen voor de Verenigde Staten geldt, of voor heel de wereld. In Europa rijden er inmiddels flink wat 488 GTB’s rond namelijk, en ook al wat 488 Spiders zelfs. Wat de gevolgen zijn voor de bezitters van deze auto’s zijn en óf deze überhaupt het probleem met de lekkende brandstofleiding hebben, is niet bekend.

Uiteraard hebben we om opheldering gevraagd bij de mensen van Ferrari Nederland. Helaas konden die hun Italiaanse collega’s nog niet bereiken, wellicht dat ze al aan de oliobolla’s zitten daar. Zodra we een reactie hebben ontvangen zullen we die onder dit bericht plaatsen. Mocht je dit lezen en denken “ik heb een 488 GTB en weet meer” dan horen we het uiteraard ook graag.

UPDATE 12:10
De verkoop in Nederland is in ieder geval niet stopgezet meldt Ferrari Nederland. De Italianen blijven vooralsnog onbereikbaar.29 reacties

Blijf me verbazen over het feit dat zulke kostbare wagens nog dit soort ‘fouten’ bevatten.
@borrelnoot: ik blijf mij verbazen dat een complex product als een auto niet met meer fouten de fabriek uitrolt.
@pjotr: precies
@pjotr: Ik niet. De techniek die erin zit bestaat al lang. Elke auto die vandaag nieuw is en een conventionele aandrijflijn heeft (dus geen elektro- of waterstofmotoren) is een evolutie en geen nieuwe uitvinding. Al helemaal zoiets banaal als de benzineleiding.
@gillesvda: gewichtsbesparing leidt tot herontwerp van allerlei onderdelen. En daar kunnen dus fouten in ontwerp of constructiefouten in sluipen.
@gillesvda: hoeveel onderdelen zitten er in een auto? 10.000? 50.000? Hoeveel computers? Hoeveel regels code in de software? Hoeveel effect heeft het ene onderdeel op het andere onderdeel? Ga je dat allemaal controleren? Ga je op elk onderdeel kwaliteitscontrole uitvoeren? Waar ligt de verantwoordelijkheid bij zo’n onderdeel? Bij de fabrikant of leverancier? En als het dan allemaal klopt, wordt het dan allemaal op de juiste manier in elkaar geschroefd (verkeerde instructies of laksheid)? Zoveel variabelen dat de kans dat het ergens in de keten fout gaat groot is.
@pjotr: Precies, zeker als je bedenkt dat pas sinds een jaar of 15 auto’s worden gemaakt. O nee wacht…
@pjotr: idd!
En Borrelnoot, lees anders f t bericht zelf eerst ff! Kort samengevat komt t erop neer dat Ferrari een foutje heeft ontdekt in een onderdeel van een leverancier en nu alle auto’s die met hetzelfde onderdeel zijn verscheept eerst f wil aanpassen, niet gek toch..
@borrelnoot: Ik vroeg me exact hetzelfde af…
@borrelnoot: Logisch dit is een duur product in kleine oplage, door ontwikkeling en testen zal veel minder zijn dan bijv een vw golf.
@swid: maar wel een keer of 7 zo duur als een Golf. Dan mag dit toch eigenlijk niet gebeuren vind ik.
December 10 2016 heeft Ferrari dit ontdekt…. Lekker persbericht. Of maken ze sinds kort ook DeLorean’s
@E34M5Touring: 😂😂
Dus als ik het goed lees, heeft Ferrari North America het bericht al op 17 november uit Italië gekregen, en zijn ze pas op 10 december gaan kijken waar de getroffen auto’s zijn? Lekker vlot, het lijken wel ambtenaren…

Ook wel lekkere reclame voor die toeleverancier trouwens, als je zo met naam en toenaam te kakken gezet wordt voor een batch slangetjes. Stiekem ben ik dan wel benieuwd of het probleem ligt bij de specs die Ferrari voor de betreffende leiding heeft gegeven, of dat de toeleverancier een partij heeft geleverd die niet aan de gestelde specs voldeed (al dan niet vanwege prijsdruk…)
Ach ja, shit happens. Dan maar weer met zo`n fijne 458 speciale op pad!
Turbo’s he, die zorgen alleen maar voor problemen… 😉😜
lopend vuurtje dit
@carsofnl: eerder een rijdend vuurtje
Ze hebben het ‘staakt het vuren’ afgekondigd bij ferrari
Ach ja, een hot merk van emotie en passie moet wel de reputatie in vuur en vlam behouden natuurlijk… Focoso cavallo!
Verassend.
Als dit voor alle producten van Ferrari zo is dan zal ik mijn USB stickie toch ook maar even nakijken…
@wimco: goede! Volgens mij doet mijn handdoek het ook al niet meer ;-).
Inderdaad erg verrassend, je kan voor het belachelijke kleine bedrag wat je betaald voor een California of een 488 GTB geen kwaliteit verwachten.
Er zit wel een verschil tussen het probleem van de California T en de 488, waaruit je kint herleiden dat er geen groot verbogen probleem is. Bij de California gaat het om een ondeugdelijke verbinding tussen slang en brandstofpomp, bij de 488 gaat het om de slang zelf. De California heeft dus wel een goede slang, maar die zit niet goed vast. De 488 heeft geen goede slang, maar hij zit wél goed vast.
Mijn zoontje had met kerst een Ferrari RC auto gekregen wat denk je brand dat ding helemaal af gisteravond, echt!
Het valt toch allemaal wel mee? Een nieuw slangetje en klaar.

Misschien moeten ze een sprinklerinstallatie plaatsen in de motorruimtes?
Update: Ferrari staakt verkoop van alle!!!! modellen ivm brandgevaar. Ook bij Lamborghini denken ze er over om de verkoop van al hun modellen te staken.
Ze testen alles maar dat dan weer niet

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).