De BMW 530e is de moderne Trabi met Volkswagen-blok

Auteur: , 22 Reacties

Doorgaans is het geen goed teken als de spelregels tijdens het spel veranderen. Soms gebeurt dit echter toch en dan vallen er slachtoffers. Dit is het tragische verhaal van twee van hen.

Slachtoffer 1: De Trabant met een motor van Volkswagen
We schrijven 9 november 1989. Het politieke landschap ondergaat een schok van epische proporties. Na jaren van onderdrukking door het rode gevaar bevrijden de Oost-Duitsers zich van ‘Mother Russia’ en treden toe tot het vrije Westen. Niet langer dwingt de terreur van de Stasi en Volkspolizei de Volkssolidarität af. Met hun Trabi’s van VEB Sachsenring scheuren de Ossie’s de grens over, een fenomeen dat zelfs wordt omschreven met de term ‘Trabi Trail’. Eenmaal in het beloofde land aangekomen stuiten zij op moderne heerlijkheden zoals de Golf II en de Mercedes W126. Er is geen weg terug. Datgene wat je gezien hebt, kan je niet meer wissen van je harde schijf.

Toch proberen ze het nog wel bij VEB Sachsenring. Zo’n trots product schuif je immers niet zomaar aan de kant. Tot 1991 bouwen ze Trabantjes in Zwickau met een 1.1 liter grote motor van de Volkswagen Polo onder de kap. Een heus viertakt-torretje, in plaats van de tweetakt koffiemolen die alle commie-staten in de loop der jaren pikzwart had gemaakt. Techneuten wilden wel een viertakt-motor ontwikkelen, maar dit moest goedgekeurd worden door de hoogste politieke bonzen. Die zagen daar echter geen heil in.

Helaas bleek al snel dat nu niemand meer te wachten zat op het oude symbool van het gehate regime, ook niet met een moderne motor. En dat terwijl mensen voor de val van de muur doorgaans juist ontzettend lang moesten wachten op hun vierwieler.

Slachtoffer 2: De BMW 530e

We schrijven 1 januari 2017. Opnieuw schudt een politieke wending van gigantisch formaat Europa wakker. De Nederlandse bijtellingsregels veranderen. Na jarenlang linkerbaan kleven in dikke bakken als de Volvo XC90 T8 en de Mercedes E-klasse hybrid op kosten van Jeroen Dijsselbloem, is het over met de pret voor leaserijders. De gedeeltelijke vrijstelling van de torenhoge belasting op auto’s vervalt vanaf dit moment voor dikbolides. Alleen rasechte EV’s krijgen nog een beetje voordeel van de staat.

Op het moment dat collega @mauritsH een artikel schrijft over de bijtellingsregels voor 2017, probeert half Nederland zijn leasecontract open te breken om nog een jaar extra door te kunnen kachelen met de huidige auto. Normaal gesproken spring je natuurlijk op de mogelijkheid om voor nieuw staal te gaan, maar zoveel auto rijden als nu voor zo weinig geld, dat is simpelweg niet meer mogelijk in de nabije toekomst.

Droeve tranen weenden wij dan ook, toen het persbericht voor de BMW 530e onlangs in onze brievenbus plofte. Zo jong, zoveel kwaliteiten en nu al gedoemd om hetzelfde lot tegemoet te gaan als de Trabi met Volkswagen motor. Het opgegeven verbruik is 1,9 liter per 100 kilometer en op de koffer prijkt een historisch verantwoorde ‘530e’ badge. Maar ja, het is geen EV, dus je betaalt gewoon 22% bijtelling. En dus wil je ‘m niet. De gewone 530i beschikt immers over een krachtigere benzinemotor zonder al dat zware elektrogedoe en gaat maximaal 250 kilometer per uur op de Autobahn, in plaats van slechts 235 kilometer per uur.

Oké, mits de voorlopige opgave van 44 gram CO2-uitstoot per kilometer gehaald wordt, komt de 530e wellicht nog in aanmerking voor een MRB-halftarief. Maar dat is dan ook alles. Wij durven ‘m dus wel aan: deze 530e gaan we niet of nauwelijks terugzien op ’s heeren wegen. En zo maken politieke spelletjes wéér een slachtoffer. Het zal vast niet de laatste keer zijn.22 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Je kunt het ook anders bekijken. Nu kiezen mensen gewoon weer voor de auto die ze eigenlijk willen. Als de hybride daadwerkelijk voordelen bied zal die vast wel verkocht worden. Zo niet dan is het toch per definitie een nutteloos ding.
@lekbak: ja iedereen gaat nu kiezen voor de dikste Benzen, Bentleys en supercars ;-)
@lekbak: euh ik lease al jaren waarom zou ik nu opeens knetter veel geld uitgeven voor een dikke BMW met een dikke motor. Denk je dat die goedkoper zijn geworden? Ik kies nig steeds een auto die binnen mijn lease budget past, dus dat zal naar alle waarschijnlijkheid een nog kleinere auto worden. Denk aan een clio of zo iets. En dan heb ik nog vrije merk keuze, de meeste lease rijders mogen maar uit een beperkt aantal merken en modellen kiezen. Je hebt werkelijk geen idee wat leasen betekend als he nu denkt dat iedereen opeens dikke auto’s gaat leasen.
@sdm: och och, had ik nou echt erbij moeten zetten “die ze kunnen en willen betalen”? Ik krijg geregeld dit soort reacties omdat ik soms iets er niet bij zet omdat het gewoon te fucking logisch is om te moeten verwoorden.

Nee natuurlijk koop/lease jij geen bmw 530 als jij in de markt bent voor een clio. Maar de nieuwe bijtellingsregels geven je nu wel de kans om voor een leukere auto te kiezen die voorheen uit de markt geprijsd was door de lage bijtelling op sommige andere (saaie) auto’s. Zo ook iemand die wel een 5 serie kan betalen. Oh en die het wil natuurlijk, dat moet ik er ook nog ff bij zetten…
@lekbak: hahaha ja nee ik wil geen 5 serie rijden hahaha. De groep waar jij over spreekt zijn de happy few, dat ia misschien een paar procent van de volledige lease markt. En zelfs dan hebben veel bedrijven regels opgesteld voor upper management, daar heb jij het dan over denk ik. Die regels bepalen alsnog dat de auto aan bepaalde milieu regels moeten voldoen. Dus ook die groep mag niet kiezen wat ze willen en/of kunnen betalen. Alleen omdat je iets kan betalen en wilt betekend niet sat het ook gebeurd. Maar dat wist jij natuurlijk allemaal al. ;)
@sdm:
Leasen is asociaal rijden in wagens die de baas betaald, waar je zelf 0,0 verantwoording over hebt en die er zoveel mogelijk uiterijke S/M/AMG op geplakt moeten hebben. Dan ga je van de senior naar de medior consultants en kom je terecht bij Toyota Aurissen, Renault Meganes etc. De junior mannetjes die net komen kijken rijden allemaal rond zonder bluemotion typeaanduiding met alle toeters en bellen en planken van gaatje naar gaatje in de file. Zodra daar ook maar 1 cent eigen vermogen in gestoken zou moeten worden stond er opeens een karige early 2000’s blik op de stoep.
Zeer gechargeerd gezegd maar daar zit het verschil hem grotendeels. Natuurlijk is niemand hier zo qua rijgedrag maar op de openbare weg van maandag tm vrijdag zie ik toch echt wat anders.
@meritocraat: betaalt…
En in de praktijk zal die 4 pitter turbo geholpen door elektro power juist aanvoelen als zo’n vertrouwde 6 in lijn. Jammer.
@dutchdriftking: 4 pitter turbo + elektromotor voelen als een 6 in lijn?

Dat is net als dat arnold + stallone = kate upton

Helaas, dat naaimachintje, de bmw 6 in lijn, gaan wij nooit meer zien in de showroom
Klopt! Ik rijd nu een jaar een 330e, maar zou zonder het bijtellingsvoordeel zeker voor een 330i gaan. Toch rustiger (geen startende en stoppende motor) en meer voorspelbare vermogensafgifte
Ik vraag het mij af. Als je ziet dat de 330e goedkoper is dan de 330i dan zie ik mensen nog wel eens voor de 330e gaan. Als dit ook zo zal zijn bij de 5 serie dan zie ik het daar ook gebeuren.

Vooral als de running costs voordeliger zijn dan de 530i. Kan mij zo voorstellen dat een werkgever dan liever wil dat je voor de 530e gaat.
Het zal eens tijd worden dat deze veranderingen doorgevoerd worden.
Elke dag mega files en 80+ % daarvan zijn lease bakken die parasiteren op de kromme regels van onze overheid.
De bijtelling is op basis van het EV deel in de auto maar niemand die de stekker afdeling gebruikt en lekker over Neerlands wegen kachel met net zoveel uitstoot als één ieder ander.
Daarbij vrolijk gebruik makend van de brandstof pas van de werkgever.
De wet zou zo moeten zijn dat je geen recht op een brandstof pas van de werkgever hebt op het moment dat je een hybrid hebt.
Gewoon recht hebben op een laadpas voor stroom en als je verder moet rijden dan EV matig mogelijk is, lekker van je eigen geld tanken, je hebt al mega voordeel door de achterlijke bijtelling regels.
Als je met je EV deel niet uitkomt voor de rij afstanden die je aflegt, dan is het duidelijk dat je al bijvoorbaat de verkeerde auto hebt, en lekker parasiteert op de lage bijtelling regels.
@HZW: je epistel klinkt alsof de schuld deels ook bij de gebruiker ligt. Is m.i. puur een beleidskwestie. Zolang de gebruikers zich aan de gestelde regels houden kun je hen weinig verwijten.
@HZW: zozo, zit t je dwars pik?
Ik knal nog ff 4 jaar door met mijn 14% diesel. De bijtellingregels veranderen tegenwoordig elk jaar wel weer
@shibby: ja maar gelukkig hebben ze nu in Den Haag door dat elektromeuk stimuleren HEEL VEEL geld kost en HEEL WEINIG oplevert. Dus ook voor jouw diesel en sowieso voor bijtelling gaat het nooit zo’n feest worden als de afgelopen jaren. Maar goed ook.
@audir8v10: helaas wel, maar dit systeem was ook verre van rendabel.
Mooi zo! Laten we nu vooral hopen dat men echte EV’s gaat kopen ipv een plugin puur voor de bijtelling.

Ik rijd nu al 3 jaar 100% elektrisch met 50.000km per jaar. Ideaal!
Het wordt tijd dat er ev’s te koop zijn in iedere prijsklasse.
Er bestaan ook markten buiten Nederland waarbij hybrides nog steeds aangemoedigd worden, dus de 530e zal het prima doen.
@donvinnie: Duitsland heeft per 2016 een beleid om hybride voertuigen te stimuleren. Dus dan komt wel goed met die wagen.
De MRB zit 1 op 1 in de leaseprijs verwerkt dus ook met een half tarief kan dit aantrekkelijk zijn.
Ik denk echter dat vrijwel iedereen die in dit segment leased diesel rijdt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).