Deze raspaardjes worden binnenkort geveild

Auteur: , 24 Reacties

Nog een leuk investeringsobject nodig?

Zit je voor je gevoel net naar de skischans in Garmisch Partenkirchen te kijken, knipper je even met je ogen en is het alweer bijna kerstmis. Wéér een jaar geen klassieke Ferrari gekocht. Maar niet getreurd, ook volgend jaar zijn er weer genoeg gelegenheden om zo’n Italiaans peerd binnen te halen. Zo is daar bijvoorbeeld de grote veiling in Scottsdale, Arizona die traditioneel plaatsvindt in januari. Bij een doorgaans aangename temperatuur van een graadje of twintig vind je hier auto’s van allerlei pluimage, maar we focussen ons vandaag even op de beste paarden van stal.

Om ons in deze kille maand warm te maken voor de veiling stuurde Gooding & Co. ons namelijk vast een lijstje van enkele Ferrari’s die ze graag willen verkopen, inclusief een schatting van de prijs die ze daarvoor in gedachten hebben. Omdat het altijd goed is om een idee in je achterhoofd te hebben van wat jouw favoriete Fezza op dit moment doet, hebben we maar even een lijstje opgesteld.

1966 Ferrari 275 GTB Long Nose Alloy: 2.900.000-3.200.000 Dollar

275
Deze opvolger van de 250 is de oudste en daarmee ook nog steeds de duurste van het stel. Toch lijkt de grootste rek qua prijs eruit te zijn. Dit is één van de slechts 80 gebouwde 275 GTB’s met een aluminium koets, is gecertificeerd door Ferrari Classiche en heeft matching numbers. Het klinkt raar, maar de prijs van deze schoonheid is wat betreft niet wereldschokkend. Hoewel dat vooral veel zegt over de prijsexplosie die we de laatste jaren hebben gezien.

1969 Ferrari 365 GTC: 700.000-800.000 Dollar

365gtc
Een rode 365 GTC. Wellicht niet de allerfraaiste Ferrari uit de jaren ’60, maar nog altijd een schoonheid ten opzichte van de 365 GT 2+2. Dit exemplaar werd origineel geleverd in de hoofdstad van Italië en heeft een goed leven achter de rug zonder al teveel noeste arbeid. Wel behoorlijk prijzig.

1970 Ferrari 365 GTB Daytona: 850.000-950.000 Dollar
Daytona
Een exemplaar met de plexiglas-koplampen, dus zonder de klaplampen. Nog steeds een favoriet van velen. Voor de prijs kon je enkele jaren geleden nog een spider kopen, gewone Daytona’s deden toen zo’n drie à vier ton. Maar ook in dit geval geldt: ze zitten nu alweer even op dit niveau.

1972 Ferrari Dino GT: 275.000-350.000 Dollar

Ferrari-Dino-GT
De Ferrari die stiekem geen Ferrari mag heten. Dino’s (rijtest) in coupé-vorm zijn zeldzamer dan de open GTS variant. Toch wordt deze coupé qua waarde minder hoog ingeschat dan zijn twee zusjes hieronder.

1973 Ferrari Dino GTS: 325.000-375.000 Dollar
Rood-dino
Een open Dino in Rosso Chiaro. Zo zie je ze het vaakste. Hiermee wordt cruisen over de boulevard pas echt stijlvol. Mits je met je hollandse frame niet ver boven de voorruit uittoornt tenminste.

1973 Ferrari Dino GTS: 325.000-425.000 Dollar

Dino-donkerrood
Eigenlijk dezelfde auto als de bovenstaande dus, maar dan uitgevoerd in (het veel mooiere) Rosso Rubino. Het veilingshuis schat in dat dit zo’n 50.000 Dollar extra zou kunnen opleveren.

1980 Ferrari 512 BB: 300.000-350.000 Dollar

512bb
We schieten de jaren ’80 in met deze 512BB. De Berlinetta Boxer was de voorloper van de Testarossa (rijtest). Het kloppend hart ligt al achter je rug maar de styling doet nog denken aan oudere Ferrari’s. Dat was bij de Testa wel anders.

1982 Ferrari 512 BBi: 290.000-340.000 Dollar
512bbi
Net de BB, alleen dan zonder de charme van carburateurs. Wellicht mede daardoor net iets lager ingeschat qua prijs?

Laat ons even weten met welk exemplaar jij aan de haal gaat in de comments, zodat we niet met zijn allen tegen elkaar op gaan bieden.24 reacties

Voor mij dan de 275 GTB, al doet de kleur ‘m weinig recht…

De overige modellen doen me erg weinig.
@stefanvts16v: Volledig eens. Wat me vooral het meest verbaast is dat die Dino’s zo duur zijn tegenwoordig. Vroeger wou geen hond ze hebben.
@viezefreddyw: ik heb de Dino altijd al begeerd. Laatst kwam ik er eentje in het wild tegen. Bestuurder gaf het beestje enorm de sporen. Prachtig geluid. Ga dat de rest van m’n leven nooit meer vergeten.
@stefanvts16v: Smaken en kleuren…
Zilvergrijs wordt nogal vergruisd momenteel maar paradoxaal genoeg is het de lievelingskleur voor auto’s volgens grootheden als Giugiaro en wijlen Sergio Pininfarina omdat zij vinden dat het alle goede en slechte kanten van een ontwerp belicht.
Erg mooie auto’s. Jammer dat, gezien de prijzen (en daardoor ook de verzekeringspremies!), deze auto’s vooral staan te verstoffen in particuliere collecties en slechts af en toe worden “uitgelaten”.
Voor mij graag de Dino, Dino GTS, 512BBi, en de Daytona. Dank u kerstman.
Mooie watermerken zeg.

Doe maar de 365
1 Ferrari 275 GTB Long Nose Alloy
2 Ferrari 365 GTB Daytona
3 Ferrari 512 BBi

*spaarrekening checkt*
512 BBi. Heb er ooit in een mogen rijden en dat was een genot.
@baklava: met de bumpers in carrosseriekleur. Dat doet ‘m echt goed. Ergens in 87 (de F40 was net uit) een keer naar een Italia dag op Zandvoort geweest. Op de A12 werden we ingehaald door drie Duitse 512’s die vlak achter elkaar met zeker 180+ voorbij kwamen rijden en zoals die ene uit de bijbel een weg baande door de zee, zo baande zij een eigen weg op de A12. Ik vergeet dat nooit meer.
Vind ze geen van alle echt mooi, en nee ook de Daytona niet. Heb de hype daar omheen ooit nog begrepen.. Bieden jullie maar lekker.
De 512 BB graag.
Voor mij de mooiste Ferrari aller tijden!
Misschien wel de mooiste klassieke sportwagen. Daar kan geen Muira tegenop wat mij betreft!
1. 275 GTB
2. 512 BB
3. Dino GTS

De 365 GTB had er in gestaan als het niet de lelijkere versie met plexi glas lichten was geweest. De 365 GTC vind ik juist minder mooi dan de 365 GT 2+2 en doet me niet echt iets. BB altijd liever dan een BBi. Dino’s zijn gewoon wonderschoon en agile.
Echt niet te doen dit. Zo mooi!
De 512BB graag, en als iemand anders die echt wil schik ik me wel in de BBi. Of de Daytona. Beide vind ik enorm gaaf! Vind de maatvoering van de 512 erg cool. Zo gedrongen en compact, oogt gewoon lekker als je het mij vraagt.
Kudt! Ik heb net voor het einde van het jaar extra afgelost op m’n hypotheek….
@tenaci: ik ook, maar daar kon ik net een Kia Picanto van kopen..
@mynameisjeroen: hahaha ja hier ook, maar misschien hadden we bij de goedkoopste samen een startbod kunnen doen…… ….of nee, ik denk het toch niet.
@tenaci: :-)
Grappig.
Het is een VERkopersmarkt en absoluut geen kopers markt, al zijn de Amerikaanse prijzen realistischer dan die in de rest van de wereld.
Zo is onlangs op de BaT site een rode Toyota 2000 GT geveild voor ‘slechts’ $ 560000, terwijl die normaal zo rond de acht a negen ton liggen qua prijs.
Persoonlijke voorkeur voor de 512 BBi echter samen met 512 BB tegelijk de minst interessante als investeringsobject vergeleken met de overige waarvan de 275 GTB de kroon spant.
Ik vind de Dino’s eigenlijk het leukst. De rest vind ik niet veel aan. Zeker beide 365’s niet. Maar als ik het geld zou hebben, zou ik waarschijnlijk nog even verder kijken naar wat anders…
512 BBi. Eindelijk werden de Ferrari’s toen betrouwbaar dankzij de K Jetronic.
Ferrari 275GTB .. zoals de naam al aangeeft, alloy. oftewel een carosserie die volledig is opgetrokken uit aluminium. dus niet een “kleur” zilver die zogenaamd afbreuk doet aan de auto?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).