Volgens kwaliteitspublicatie Der Spiegel werkt de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble aan plannen om Duitse snelwegen te privatiseren. Volgens de ‘Bundesfinanzminister’ zou dat de ideale mogelijkheid zijn voor bijvoorbeeld grote verzekeraars en banken om te investeren in de Duitse staat. Deze partijen zijn naarstig op zoek naar dit soort mogelijkheden vanwege het momenteel zeer lage rendement op staatsobligaties.
Schäuble is nu bezig met het verzamelen van partijen om gezamelijk met de staat een bedrijf te starten dat de financiering, de bouw en het beheer over de wegen moet overnemen. De staat houdt hierin met 50,1 procent wel een meerderheidsaandeel. Het idee is om private investeerders te laten deelnemen zoals dat ook al bij het post- en telecombedrijf gebeurd is.
Op dit moment is er al veel gedoe rondom het betalen van tol in Duitsland. De plannen om tol in te voeren waren eigenlijk al een tijdje rond maar de EU stak er aanvankelijk een stokje voor. Inmiddels lijkt die barrière ook geslecht. Met de invoer van ‘private’ snelwegen zou het hele vraagstuk ‘überhaupt kein Thema’ meer zijn: ‘Maut’ moet dan sowieso betaald worden.
Begin December bespreekt het Duitse kabinet de plannen van Schäuble. Voor de privatisering is een verandering in de grondwet van de Bundesrepublik nodig.
19 reacties
*dropt mic*
Nu kan dat niet vanwege regels maar als jij je eigen snelweg mag bouwen, dan hoef je vanwege reclameinkonsten geen tol te heffen ook!
Ook kan je speciale minimumsnelheidsbanen maken of digitaal de borden dan instellen. (minimaal 180 ofzo)
Niet omdat het moet……
Mag ook ietsje meer zijn.
Arm Duitsland
Letterlijk en figuurljjk.
De grap is dat je bij een privatisering waarschijnlijk dubbel genaaid zult worden, één keer door de overheid (de toe en afritten blijven van de overheid) en de tweede keer door de neo-liberalen.
Iets met bijten, een kat en een hond…
2010-11: banken worden gered door belastinggeld.
2012-14: banken maken weer miljarden winst, maar vergeten even de staat terug te betalen.
2015-16: banken maken elk jaar meer winst, maar, naar eigen zeggen, niet genoeg door de lage rente.
2017-18: banken kopen alles wat los of vast zit aan de staat. Wegen, scholen, ziekenhuizen, overheidsgebouwen, …
2019-20: zegt u het maar, ik waag me er niet meer aan…