“De Formule 1 kan veel leren van NASCAR”

Auteur: , 24 Reacties

Is deze uitspraak van A) Chase Carey, B) Chasey Lain C) Sebastian Vettel of D) Günther Steiner?

Formule1

Inderdaad! Günther Steiner deed deze uitspraak tegenover Speedweek. Maar, wacht nog even met ‘BOE!’ roepen alsof je een kaartje had voor de Amerikaanse GP van 2005. De teambaas van Haas F1 is niet direct van plan om er tijdens races om de haverklap een competition yellow uit te gooien zodat het veld weer lekker dicht bij elkaar zit. Het gaat hem vooral om de manier waarop de kalender is opgebouwd.

In een seizoen dat slechts een maandje langer is dan het F1 seizoen, worden er jaarlijks 36 races verreden in de NASCAR-serie. In de Formule 1 zijn dat er dit jaar slechts twintig. Nieuwe F1-eigenaar Liberty Media heeft al te kennen gegeven dat zij meer races per jaar willen organiseren. Er wordt zelfs al gesproken over 25 races.

In principe goed nieuws voor de diehard fans. De medewerkers van de teams daarentegen zullen niet per se blij zijn met deze verandering. De beperking van het aantal races is juist bedoeld om de belasting die het hele jaar de wereld over reizen met zich meebrengt wat in te perken.

Volgens Steiner kan een en ander echter voorkomen worden door de races wat handiger achter elkaar te plannen. Voor de NASCAR-kalender wordt bijvoorbeeld een schema bedacht waarbij de afstanden van de ene race naar de volgende zo kort mogelijk zijn. In de F1 is dat niet het geval. De Oostenrijker die zelf jarenlang werkte in NASCAR geeft als voorbeeld de races in Canada en Bakoe afgelopen jaar, die in opeenvolgende weekenden plaatsvonden. Vanaf Monza waren er vervolgens vijf races binnen zeven weekenden in drie continenten.

Günther stelt dat Bernie het niet heel erg interesseerde hoe de teams en hun personeel van de ene uithoek van de wereld naar de andere kwamen. Misschien vergeet hij daarbij wel dat Bernie juist opzettelijk races in een bepaalde regio wilde spreiden over het jaar. De races in Maleisië en Singapore bijvoorbeeld zou je vlak achter elkaar kunnen houden, maar of de organisatoren van de races daar blij mee zijn is de vraag. Je krijgt al snel wat competitie qua ticketverkoop.

Een andere oplossing voor het probleem ziet Steiner in het rouleren van de crewleden. In de NASCAR-serie is dat heel gebruikelijk, maar in de F1 wordt er in de regel met vaste teams gewerkt. De coureurs hebben graag bekende gezichten om zich heen waarop ze kunnen vertrouwen. Dit bleek vorig jaar nog maar eens toen er gedoe ontstond tussen de Mercedes coureurs, nadat Toto Wolff de monteurs voor beide coureurs wat door elkaar husselde. Kortom, wellicht wordt het nog wel wat lastiger dan Günther denkt om die kalender écht flink uit te breiden.24 reacties

Ik dacht ff dat het van E) de legendarische Ricky Bobby kwam.

https://uproxx.files.wordpress.com/2015/03/rickybobby.jpeg?quality=100&w=600
Het betere bochtenwerk komt van NASCAR zeker :’ ) wat zijn dat toch saaie races
@allesmetturbo: Grappig eigenlijk. Iedereen roept maar dat Formule 1 saai begint te worden en dat de boel te veilig is. Inhalen doen we niet meer, tenzij we het veilig kunnen over een lang stuk met DRS. We zien nog amper crashes en spanning en sensatie.

Ik noem nu een aantal heel simpele punten op die je wel ziet bij NASCAR en steeds minder bij de Formule 1.
@viezefreddyw: oh my bad, bedoelde niet de races zelf maar de circuits. De races zijn wel spectaculair soms maar alleen maar rondjes rijden vind ik een beetje suf
via Android app
@allesmetturbo: niet helemaal mee eens. Probeer jij maar eens met 300 km/u en plus uit die wand te blijven. Saai misschien omdat het hier niet eeg populair is, maar ik heb naar menig wedstrijd op Ziggo Sport met spanning gekeken.
@autodrop: precies dat vind ik ook
@autodrop: manmanman,

kun je ook vertellen werk merk kleding je aan had en welk merk snacks je naar binnen aan het werken was?
via Android app
@esprit84: een joggingbroek van de Zeeman, een Esprit-trui en een zak Lays. Tevreden nu ventje?
@autodrop: Op welk merk device plaatste je deze reactie?
@autodrop: of je werkt bij Ziggo, anders is het nogal nutteloos om het erbij te vertellen.
@allesmetturbo: ik kijk het wel eens, NASCAR. De combinatie van weinig geip, veel power, een veld vol nauwelijks downforce is wel spectaculair.

Er wordt veel ingehaald, vanaf een betaalbare zitplaats kun je alle actie zien, het is van te voren niet bekend wie gaat winnen en het geluid is om van te smullen. Heb ik vorige seizoenen niet meegemaakt, met de Grote Middagdut van Azerbeidjan als spektakelstuk ;).

@willeme: gelukkig kwam die net na de 24u van le mans, dan was t relatief snel over.
@allesmetturbo: lol, en echte kenner hier. Ooit gehoord van Watkins Glen of Sonoma Raceway?

https://youtu.be/5OOFcOOmPlI
Als je een stuur links EN rechts kan bewegen heb je twee hersencellen nodig ..

Shake and bake ..
@lincoln: als je instuurt moet je ook terugsturen.. naar rechts..
Als fan zeg ik meteen doen, hoe vaker er een F1 race op tv is hoe beter. Maar we moeten ook realistisch zijn, NASCAR is wel even een andere sport dan de Formule 1. NASCAR trekt alleen door de VS, dat is logistiek makkelijker te regelen dan de logistiek om zoalsin de F1 de hele wereld rond te vliegen.

Daarnaast is de techniek bij NASCAR ook een stuk simpeler, waardoor je makkelijker goed getraind personeel kan krijgen dan bij de Formule 1 waar de techniek veel complexer is. Dat maakt het ook een stuk makkelijker om te rouleren dan in de F1.

Last but not least zijn er ook nog de kosten. Meer races betekent meer kosten om het team draaiende te houden. Voor de kleinere F1 teams zal daar financiële compensatie tegenover moeten staan.
Hoe meer hoe beter. Gewoon wat beter plannen.
Als er een ding mooi is aan NASCAR is het toch camerawerk. Daar kan F1 wel wat van leren.
Voor de gene die niet weten wie Chasey Lain is, vraag maar aan pappa
Meer races is altijd goed. Maar maak het dan wel haalbaar voor de teams. En een midwinter race voor het goede doel met ongetrainde coureurs in gelijkwaardige auto’s zou ook leuk zijn.
Tussen de Nascar fans, zouden de Verstappen fans zich in ieder geval thuis voelen.

http://0.media.collegehumor.cvcdn.com/55/12/e2b969f17d9c41e310154ece13f8b10d.jpg
dyslectisch als ik blijkbaar ben had ik meteen een voorstelling van Hans Teeuwen in mijn hoofd. https://youtu.be/jvmYdqy-pL4

Bootsjongen
Is het niet een full course yellow?
Er bestaat toch al langer zoiets als een Europees Seizoen? Het is dat ze Canada daar ooit tussen hebben gepropt en dat houden uit nostalgie. Verder is het seizoen gewoon Europees en dat zit allemaal naast elkaar. Het maakt dan eigenlijk weinig uit of ze 300 km moeten verplaatsen of 1000 km: alles moet die vrachtwagens in.
Persoonlijk vind ik het wel relaxed om elke 2 of 3 weken een race te hebben en niet elk weekend. Het houdt het een beetje speciaal. F1 kijkers kijken vaak elke race.
Nascar is een beetje als Baseball of Basketball: als je een race of een wedstrijd mist, mis je eigenlijk niet zo heel veel, want meer van tzelfde komt morgen / volgende week toch weer. De echte hoogtepunten kan je prima zien in een samenvatting van 5 minuten. F1 moet niet zo worden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).