De Hongqi L9 is retrotastisch

Auteur: , 22 Reacties

De Hongqi L9 (spreek uit als "hong-tsjie", niet als "hong-kie") lijkt wel heel erg op de auto's waar vroeger de Sovietleiders in werden rondgereden. Moeten we gaan oppassen voor een heropleving van het communisme?

Honqi (“rode vlag”) bouwt als onderdeel van Chinsese autofabrikant FAW sinds de jaren ’50 auto’s voor de staatsleiders. Het design van de L9 bestaat al jaren, maar het model zoals op de Shanghai Motor Show is gebaseerd op de gepantserde auto van ex-secretaris-generaal Hu Jintao. Deze was gebouwd voor het 60 jaar communisme feestje en reed de hoge pief naar de Volksbevrijdingslegerparade. De versie voor het gewone volk heeft geen kogelwerende ramen en deuren, maar zal desondanks nog flink wat tonnen wegen.

Heeft het wel wat, zo’n retro limousine. Weer een lekkere blokkendoos op wielen, met guitige koplampen (met wimpers?) en een hoop chroom. Toch doet het niet zo snel denken aan de bak van een oliesjeik. Ik kan er niet echt een vinger op leggen, maar de algehele feel van de auto schreeuwt Chinees. Het design is het toch allemaal net niet, en doet erg z’n best om de Engelsen na te doen. Dit is niet per se verkeerd, want beter goed gejat dan slecht bedacht. De L9 is daar een voorbeeld van.

De ruim 6,395 meter lange wagen, en daarmee langer dan een Rolls-Royce Phantom, heeft een 6,0-liter V12 met zo’n 550 Nm koppel en ergens tussen de 400 en 500 pk. Hij zal daarmee waarschijnlijk niet al te snel van zijn plek komen, ook al heeft-ie de nodige pondjes verloren in vergelijking met zijn voorganger. FAW heeft nog geen officiële informatie over de auto gegeven, maar we verwachten dat de prijs tussen de 800.000 en 1,5 miljoen US dollar zal liggen. Voor zover het gewone klootjesvolk de auto kan kopen, en hij niet gereserveerd is voor VIPs die de vlaggetjes op de neus willen laten wapperen. Oranje vlaggetjes, misschien? (Foto’s: Ifeng)22 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Heb stiekem best een zwak voor deze auto.
@robbie: iid, vind het ook wel wat hebben zo’n bak. Vraag mij alleen af of hij uberhaupt hier ooit te zien zal zijn ivm de goedkeuring.
@robbie: Ik vind em ook echt Golden! Als ik een dictator was, zou ik er meteen een bestellen
Lijkt wel een Trabant op anabolen vanaf de voorkant.
Geinige wagen
Wanneer staat ie op Dealextreme?
Lijkt me toch grappig om hiermee een lange neus naar al dat premium plastic te trekken.
Ik hou wel van retro, dit is een leuke auto maar is t net niet.. ik zou er voor zijn als jaguar bijvoorbeeld doorgaat met retro auto’s onder een sub label. Net als de ds lijn.
Dit model is gebaseerd op de Simca Vedette.
@JanC:

…die gebaseerd is op de Ford Vedette.
@carmasterr: Eerder was het zo dat Simca de fabriek van Ford overnam en dus diens wagens produceerde. De makers van de Hongqi echter schrijven zelf dat de wagen gebaseerd was op de Simca Vedette.
@JanC:

Aha, the more you know,
Mijn dochter van 3 vond de koplampen erg leuk, kijk papa die elfenoogjes
@cocksdriveaudi: Je moet je kinderen niet zo laat op laten joh, daar gaan ze rare dingen van zien…
@norge: Ach ze kwam even haar bedje uit, ze had naar gedroomd, snikkend en met overslaande stem zei ze papa je hebt toch niet echt een Audi gekocht he!
@cocksdriveaudi: wat had ik jou vroeger graag als vader willen hebben, als 3 jarige om half 11 nog cars spotten op Autoblog
Tja, stiekem is het wel gewoon het soort vierkante styling dat hoort bij übergrote sedans, en wat je tegenwoordig alleen nog bij Rolls vindt, en bij Hongqi (honkie ponkie shanghai?) dus!
Er horen wel dubbele koplampen op en dan is ie af. Zet maar op de boot naar NL :-) :-)
Ik vind het op zich wel wat hebben.
Alleen de plastic-fantastic budget wielen storen mij.
De hele auto blinkt van het chroom, dus spaakwielen zijn wel op z’n plaats denk ik zo.
Dit is nu het grappige spul uit China, wat ik ansich wel kan waarderen, niet dat ik het zou kopen, geen haar op mijn hoofd, maar het is wel leuk om te zien.
Het maakt mijn dag nu al goed, met een brede glimlach beginnen, is nooit echt vervelend.
Zuiver gekopièerd van Pininfarina´s ´Atlantic´ desgin stijl uit eind vijftiger en begin zestiger jaren.
– Morris Oxford
– Austin Cambridge
– Lancia Flamminia
– Fiat 1800 / 2300
– Peugeot 404

Was toen de lijn, het model.
@desjonnies: Zeker was dat toen de lijn. Als je goed kijk heeft onze eigen DAF 600 er ook wat van, de Trabant P601 en vele anderen. Volgens FAW, de maker van de Hongqi, was de lijn van de wagen gebaseerd op die van de Simca Vedette.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).