Als je momenteel naar de benzinepomp net over de grens bij jou in de buurt gaat, betaal je voor een litertje Liquefied Petroleum Gas gemiddeld nog maar iets meer dan 70 cent, zo meldt UnitedConsumers. Een ideaal moment om een gat in je bumper te boren je reservewiel te vervangen met een donutvormige gastank?
Volgens de consumentenorganisatie wordt de lage prijs onder andere veroorzaakt door een overaanbod van gas. Maar ook de vraag naar gas is de afgelopen tijd afgenomen met zo’n 20% in Nederland. De betere spaarders zijn de afgelopen jaren mogelijk overgestapt naar bijtellingsvriendelijke elektrogebakjes.
Het goede nieuws voor wie niet zijn kleppen wil verbranden is dat ook benzine en diesel nog steeds goedkoper worden. Die prijsdalingen zijn echter wel beperkter dan bij lpg. Dat komt mede doordat wanneer je een liter benzine of diesel gaat tanken méér dan de helft van de prijs direct in de portemonee van Jeroen Dijsselbloem verdwijnt in de vorm van belastingen en accijnzen.
Bij LPG geldt dat slechts voor een derde van de prijs, maar daar staat tegenover dat Jeroen meer MRB van je verlangt als je motor op gas kookt. En je hebt natuurlijk ook te maken met het feit dat niemand je oude auto op gas wil hebben als je die tracht te verkopen. Gas blijft daardoor alleen echt voordelig als je flink veel kilometers maakt en je van plan bent je auto op te rijden, als je per se extra veel pk’s uit je turbomotor wilt peuren, of als je een MRB-vriendelijke oldtimer of grijs kentekenauto hebt.
De gemiddelde landelijke adviesprijs voor Euro95 is momenteel 1,567 Euro per liter. Voor dezelfde hoeveelheid diesel betaal je 1,213 Euro. Deze prijzen worden vastgesteld op basis van de adviesprijzen van het kartel van de vijf grootste oliemaatschappijen die actief zijn op de vaderlandse markt, namelijk Shell, BP, Total, Texaco en Esso.
62 reacties
Dan heb je geen inbouwkosten. Ik rij 1:8,5 benzine maar heb toch n tankpas vd baas, dus ga zeker nog aan t gas :)
Ze hebben al 10 jaar geen echt serieus bijtellingsvoordeel gehad. Terwijl spaar-dieseltjes dat wel hebben gehad. De mrb of gas auto’s is verhoogd..
Dus zo goedkoop of voordelig tegenover een spaardieseltje is het allemaal niet met 15 tot 35 duizend km per jaar. Daarbij.. ingebouwde gastankjes zijn vaak klein, het vebruik is nog hoger dan benzine.. dus bij de meeste modellen is je ‘range’ voor je moet tanken.. 2 a 3x zo klein als diesel.
Maargoed, misschien brengen de nieuwe bijtellingsregels voor nieuwe auto’s wel weer nieuwe kansen voor gas, belastingvoordeel op spaar-dieseltjes gaat eraf.
Voor de rest helemaal met je eens.
LPG is zo slecht nog niet en heb het jarenlang met plezier gereden.
MRB is iets hoger, maar na ongeveer 1 volle tank benzine heb je dat al terug.
Intussen wel ongeveer 7000 euro bespaard in 10 jaar. Inclusief de wegenbelasting en aanschaf installatie, rekening gehouden met het hogere verbruik op lpg.
Er is 1 maar: Als je op LPG rijdt pak je vaker de auto, en je rijdt wat meer door, want je bespaart weinig met ‘het nieuwe rijden’ . En vrienden zeggen altijd, we gaan met jouw auto, want jij rijdt op LPG.
Geweldig systeem, heb zo’n installatie gehad in een Alfa 155 widebody van 1997, 1.8 twinspark 16v sport.
Geweldige wagen, liep echt kogelhard voor een 1.8.
Uiteraard rijd ik geen gratis auto maar het is wel prettig dat de maandelijkse vaste lasten opgeheven worden door de zakelijke kilometers. De overige kosten zijn daardoor erg laag en dus erg leuk. Allemaal dankzij lpg
In Duitsland zijn er tuners die het max uit LPG halen, dan heb je 10-20% meer vermogen dan op benzine. Vergelijk het een beetje met op E85 rijden.
Even tussendoor: ik had het er gister over met een goede vriend van me; we begrijpen allebei niet dat veel zelfbenoemde puristen gas alleen voor kookstelletjes geschikt vinden
Ook daar begint het IMO het pleit te verliezen jegens zware olie waar vooral zeeschepen op varen en is men naarstig op zoek naar alternatieven, waarvan gas in gekoelde vloeibare vorm (-160 graden) er eentje kan zijn.
Zodat de ouwe trouwe ferry boot naar Engeland geen zwarte pluimen meer geeft en De Haach, Kehkduîn, de Zeeuwse Mosselen en de pittoreske Franse kust (die zo onder Calais begint daarboven vindi k er nog steeds geen ene reet aan) allen gezonde lucht hebben!
Diesel & stookolie zijn passé.
Gas, Benzine en elektrisch zijn schonere alternatieven.
Extra onderhoud is er tot nu toe niet geweest behalve een zekering die vervangen moest worden en de lpg-computer even tijdelijk buiten werking stelde. Ook is de afstelling tijdens regulier onderhoud een keer bijgesteld wegens het oplichten van een motorstoringslampje, wat verder geen andere merkbare gevolgen had.
Mijn pa wilt een full option Fiat 500x 2.4 of Tuscon Limited uit de VS halen en hier een LPG installatie erin bouwen. Blijft de garantie hier dan gelden en kunnen de motoren het aan? Je ziet namelijk weinig nieuwe Fiats en Hyundai’s met LPG.
Garantie op de motor zul je ongetwijfeld doei tegen mogen zeggen als de fabrikant of importeur de auto niet met lpg-inbouw levert.
Maar aan de LPG hoeft het niet te liggen. Er zijn (waren? heb me er lang niet in verdiept) LPG-inbouwers die de motorgarantie overnemen.
Juridisch ga je een verkoopovereenkomst met de verkoper aan – niet met de fabrikant.
Bovendien zijn auto’s voor verschillende markten niet altijd identiek. Dat kan gaan om regelgeving, en dan gaat de RDW het je wel vertellen. Maar het kan ook gaan om dingen als afstelling / aanpassing voor verschillende brandstofkwaliteiten. Zo hebben Amerikaanse auto’s meestal net een ander vermogen dan de Europese versies. Ga je er dan andere brandstof ingooien, dan moet je er niet van opkijken als je problemen krijgt. Daarom zou ik er als bedrijf niet happig op zijn om garantie over te nemen van een Amerikaanse uitvoering van een auto die ook in Europa leverbaar is.
Maar kom op – ik heb het nog nooit gedaan, en misschien valt het mee. Maar eerst doorvragen lijkt me niet overbodig.
verbruik op benzine 1 op 9 op LPG 1 op 8
range op benzine 550 km op LPG 400 km
inbouw (met 3 jaar garantie) was 1800 incl. Ik rijd 40.000 per jaar. Reken maar uit hoe snel ik die inbouw er uit heb en hoeveel ik daarna bespaar.
Ik snap echt niet dat niet meer mensen op LPG rijden…
Prijstechnisch was het wel erg leuk, afgezien van het kleppen stellen (elke 30k km, dus elk jaar, ipv elke 100k km).
Hoewel mijn auto 36 jaar is, en dus op LPG niet, en op benzine wel in aanmerking komt voor oldtimer wegenbelasting, is het meer dan 1.000 per jaar voordeliger.
Toch heb ik ook wel wat te mopperen. LPG heeft zoveel terrein verloren dat veel bedrijven zijn gestopt, zowel met inbouwen als LPG verkopen. Gevolg is dat ik voor een simpel stukje onderhoud (vervangen van overdrukventiel) eindeloos ben doorverwezen voor het in 10 minuten verholpen was.
Ik baal van CNG: daarvoor moet een compleet nieuwe infrastructuur worden opgebouwd, en die gaat ten koste van die voor LPG.
Ik baal ook van de recente subsidies op (plug-in) hybrides, die veel veelrijders van LPG hebben afgesnoept.
En ik baal natuurlijk van de oneerlijke regel dat LPG auto’s pas vanaf 40 jaar vrijstelling krijgen. Temeer daar juist elke oude auto die je van benzine op LPG overzet veel minder vieze uitlaatgassen uitstoot.
Sterker: bij mijn APK bleek de uitstoot van mijn auto op LPG aan Euro IV te voldoen.
Ook mijn E70 (N52) heb ik omgebouwd naar LPG en zet er jaarlijks 70k kilometers bij (nu 210k). Beide installaties zijn van Prins.
Ik geloof er dan ook heilig in dat gas in de juiste auto met een goed systeem net zo betrouwbaar kan zijn als benzine.
Na een jaar een E46 M3 als weekendwagen gereden te hebben is dit zeker aan te raden. Wat ik aan die wagen heb “verspild” zal ik nooit halen met die oldtimer.
Het immens grote verschil in rijplezier e.d. ga ik uiteraard niet tegenspreken. Maar eens je de eindrekening voor een jaar M3 rijden gemaakt hebt, met nog wat problemen (subframe, lagerschalen, …) is dit opeens niet meer zo plezierig :p
LPG maakt het rijden met een (zware) benzinemotor gewoon weer haalbaar imo.