Volvo + Uber: onze autonome auto’s gaan brokken maken

Auteur: , 10 Reacties

Deze maand nog kan je je leven in handen geven van een levenloze Uber-piloot.

Volvo-autonoom

Daarvoor moet je dan wel even op vakantie naar Pittsburgh, want daar gaat de test het eerste los. Ook zit er aanvankelijk nog een mens van vlees en bloed achter het stuur om in te grijpen als er onverhoopt wat fout gaat. Desalniettemin kan het niet lang duren voordat de zelfrijdende Uber’s ook naar Nederland komen. Dankzij Melanie Schultz van Haegen en de ‘Declaration of Amsterdam‘ is Nederland per slot van rekening weer eens ouderwets een gidsland op dit vlak. Gelukkig, we kunnen het nog.

Uber gaf al zo’n anderhalf jaar geleden aan dat ze autonome auto’s wilden gaan inzetten voor hun dienst. Aanvankelijk leek de keuze te vallen op niet minder dan 100.000 Mercedes S-Klasse’s, maar inmiddels is duidelijk geworden dat Uber gaat rollen met Volvo.

dash

Volvo en Uber hebben 300 miljoen dollar uitgetrokken voor het project. Het taxibedrijf geeft echter wel aan dat het nog open staat voor samenwerking met andere fabrikanten en heeft onlangs ook voor 680 miljoen dollar start-up ‘Otto’ overgenomen dat zelf werkte aan technologie voor autonome vrachtwagens.

De grote angst van Uber is dat Google met haar eigen zelfrijdende auto’s een mobiliteitsmonopolie bemachtigd waardoor Uber totaal geen bestaansrecht meer zou hebben. Daarom werkt het bedrijf er hard aan om zelf met een alternatief te komen. Opvallend is dat de taxi-jongens zelf toegeven dat het waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd is voordat er een ongeluk met een autonome Uber zal plaatsvinden. Een sterk staaltje eerlijkheid dat zeldzaam is in de Amerikaanse claimcultuur.

In het kader van de test worden klanten overigens aangespoord om de man achter het ‘stuur’ keihard dood te negeren. Deze silent treatment heeft de bedoeling om de autonome ervaring zo echt mogelijk te maken. Is zo’n stil tripje naar het vliegveld ook wat voor jou, of vind je het wel handig om met een echte chauffeur zodat je wat neuspoeder kan kopen?10 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
Mij niet gezien
@crnl: Jij bent testchauffeur?
Ach ja, een Nederlandse taxi chauffeur vind ik vaak ook bagger. Eentje op vakantie kan soms best heel geinig zijn.
@dutchdriftking: Huur in sommige landen voor een paar tientjes per dag een taxichauffeur en je hebt er meteen de hele dag een privé-gids bij die je naast de gebaande paden brengt om het land écht te bekijken. En je komt waarschijnlijk bij heel zijn familie over de vloer om hun waar of eten te kopen, maar soît :)
Voor die test chauffeur lijkt het me dodelijk saai, Geen aanspraak en je mag alleen op t verkeer letten.
@redbee5: afhankelijk van de stemming waarin ik ben luister ik muziek en probeer mijn passagiers zoveel mogelijk te negeren. Zodat ik mij kan concentreren op de weg, want: alleen vrouwen kunnen multitasken!
100.000 S-klasses? Dat zou een (lease-)order zijn van tien miljard dollar ofzo.
Vraag me sowieso af hoeveel kwantumkorting je kunt krijgen bij dat soort aantallen :)
@granlusso: blijkbaar niet genoeg, want Volvo.
Zolang ze mij niet aanrijden zal het mij worst wezen. Ik ga toch niet met een taxi.
Hmprf. Die linten knippende handpop van de auto-industrie in een zin noemen met Nederland als gidsland. Ik durf er veel geld op in te zetten dat de bijdrage van Malle Melanie zich heeft beperkt tot de handtekening onder de verklaring van Amsterdam. En het feit dat ze haar ambtenaren hun gang heeft laten gaan. Want het is nog niet zo’n slecht idee. Hoe dan ook, dank je wel autoblog, een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).