De kijkcijfers van het nieuwe TopGear zakken door de grond

Auteur: , 73 Reacties

Het nieuwe TopGear verliest nog meer powah.

Evans-McLaren

In vergelijking met aflevering één van het huidige seizoen van TopGear haakten er liefst 1,6 miljoen mensen af voor het bekijken van aflevering twee. Dat betekent dat er in het Verenigd Koninkrijk nog 2,8 miljoen mensen wél inschakelden voor de capriolen van Chris, Matt en consorten. Naar de eerste aflevering keken nog 4,4 miljoen mensen, wat ook al beneden de verwachting was.

De cijfers lijken koren op de molen van de mensen die Chris EXIT willen, omdat de voor de hand liggende conclusie is dat velen de show een kans hebben gegeven, maar datgene wat ze zagen niet tof vonden. Een kleine achteruitgang van de kijkcijfers viel wellicht te verwachten omdat mensen voor de eerste episode ook hebben gekeken vanwege de hype en de nieuwigheid, maar het percentage van mensen die ‘no more, please’ zeggen met hun afstandsbediening is wel erg groot. TopGear haalt hiermee nu zelfs minder kijkers binnen dan Clarkson deed in 2002!

Chris Evans schuift ondertussen de kritiek en het gebrek aan kijkers van zich af. Volgens hem geven de kijkcijfers anno 2016 geen realistisch beeld meer van hoeveel mensen de show echt bekijken, vanwege het feit dat mensen ook ‘on demand’ kijken op TV of via BBC’s iPlayer. Dat zou kunnen, maar geeft geen verklaring voor de vermindering van het aantal kijkers tussen de eerste twee afleveringen. Die is namelijk net zo dramatisch als de ‘entrance’ van Chris op een ziekenhuisbed in de show van afgelopen zondag.73 reacties

Harris schreef op twitter dat hij aanstaande zondag te zien is in top gear
@uncivilsum: Helaas…

”Het houdt niet op .. niet vanzelf…”

Dit programma wordt dit seizoen stelselmatig en overmatig mishandeld doordat het een overdosis politieke correctheid krijgt toegediend.
@uncivilsum: Aanstaande zondag zal al helemaal niemand meer gaan kijken vrees ik. De GP van Montreal begint zondag om 20:00 uur.
@viezefreddyw: Ik kijk liever ook naar een frisse jonge gast die RedBull drankjes promoot, dan naar een uitgerangeerde radio DJ die met 20 RedBull achter de kiezen begint te piepen.

Voor de vorm toch maar eens aflevering twee wezen kijken, van Evans Top Gear.. en Jezus, wat is het programme toch ten gronde gericht. Het camerawerk is nog altijd hoogstaand, en die “How you doin” gast heeft meer presentatie skills dan van tevoren verwacht.. maar die Evans kan er niets van, en loopt de hele tijd een script op te piepen, en hij kan niet rijden en presenteren tegelijkertijd.
@martinus: Ook al rijdt er geen frisse, jonge gast in een Red Bull auto. Ook zonder hem zou ik naar de GP van Canada kijken in plaats van naar Top Gear. De enige reden waarom ik eigenlijk nog Top Gear kijk is omdat er altijd mooie auto’s te bekijken zijn met het meest magistrale camerawerk ooit. Daar blijf ik me maar over verbazen.
@martinus: Ach, buiten Nederland zakken de kijkcijfers F1 nog harder weg dan deze van TG
@StijnB: ja daarom is het de best bekeken sport ter wereld.
@StijnB: events is iets anders.
@martinus:
Ik vond Jenson Button zelf vermakelijk om te zien.
Die zou het ook een heel stuk beter kunnen presenteren dan die Evans..
@viezefreddyw: juist! Belangrijkere zaken! 👍🏻
@viezefreddyw: gelukkig wordt TG maandag avond herhaald.
En terecht.

Top Gear was altijd leuk, omdat het het enige BBC programma was dat een beetje politiek incorrect was, een beetje stout. Nu zitten er saaie, politiek correcte spreekpoppen, waarvan er een ook nog een onuitstaanbaar stemgeluid heeft.
@martinus: Helemaal mee eens
@denniss00: inderdaad…. Topgear WAS ooit heel leuk. Dat is inmiddels ook weer een aantal seizoenen geleden. De nieuwe heb ik nog niet gezien, maar kan mij nauwelijks voorstellen dat die slechter zijn dan de laatste jaren van de oude TG.
Naar een paar afleveringen gaat het zo slecht dat ze weer moeten vertrekken en gaan ze weer andere mensen zoeken
Naar mijn mening was de tweede aflevering juist tig keer beter dan de eerste. ;o
@jandemercedesman: dan hadden ze die eerste moeten overslaan.
Ik heb de eerste ook gekeken waardoor ik eigenlijk niet zo’n trek meer had in de tweede.
Kan dus ook niet oordelen of de tweede beter is, zal me er eens aan wagen.
@foramen: Alleen de tweede gekeken. Ik vond het best meevallen allemaal.
@jandemercedesman: Yep. 2e was inderdaad beter.
Leukere items en minder geschreeuw van Evans.
Ik heb me wel geamuseerd met die tweede aflevering, zeker beter dan de eerste. Ikzelf heb me niet meer zo druk gemaakt om die rooie schreeuwer, hij heeft gewoon zijn pilletje niet gehad. Als je dan de boel opsomt heb je best een redelijke show al tipt het natuurlijk bij lange na niet aan de ‘3-heiligen’ zoals in the good old days.
Ik wilde ze een kans geven. Een programma moet immers groeien. Maar afgelopen zondag heb ik me toch wel vergaapt aan een flinke teleurstelling.. Chris Evans vind ik erg enthousiast. Om die man persoonlijk af te fikken gaat me te ver.

Bouwen op een reeds uitgemolken concept was gewoon oliedom. Totaal gebrek aan vernieuwing. Absoluut dieptepunt was de ‘test’ van de 3 SUV’s. Ik overweeg een F-pace in de lease. Maar dit heeft me geheel niets wijzer gebracht. Top Gear was al jaren een autoSHOW, maar door dan voor rommel uit de oude doos te gaan gaat juist je showelement weg, en kijk je naar een uitgerangeerd circus. Voegt nu werkelijk niets meer toe. Toch blijf ik hopen op verbetering..
Mensen, mensen, het betreft maar het voorprogramma. Main act The Grand Tour begint bijna, rustig, rustig.
prima aflevering. gaat ook weer iets meer over auto’s. was de flauwe items van de andere 3 wel zat. vond de laatste 2 seizoenen het kijken niet meer waard. moet alleen nog wennen aan het stemmetje van die rooie…
Nogmaals, het ligt niet aan de presentatoren, maar aan het programma zelf, de formule is uitgewerkt, het is op, over en uit met Top Gear in deze format.

De laatste twee seizoenen toen ons illustere trio het programma presenteerde was dat al het geval, dit werd alleen door hen perfect gecamoufleerd omdat ze de routine hadden.
De camerabeelden die meer dan uitstekend zijn, hebben veel bijgedragen aan de camouflage, net als nu het geval is.

Maar de formule is niet, iedere keer weer een ‘challenge’, iedere keer weer dezelfde oude wijn in nieuwe zakken !

’t is over, schluss, finito voor Top Gear, daar kan welke presentator dan ook iets aan veranderen.
Van welingelichte kringen ( AB) heb ik begrepen dat ZELFS de Mini is veranderd.!!!!!!

http://www.simoncars.co.uk/mini/slides/Morris%20Mini%20Cooper%201962%20front.jpg
@desjonnies: eens! Ze hadden de presentator-wissel moeten aangrijpen om het programma op te frissen …gemiste kans!
@desjonnies: Top Gear was al geforceerd met die gescripte “challenges”. Nu proberen ze de presentatoren ook nog geforceerd een rol aan te meten. Overigens trek ik LeBlanc prima als geinponem. Chris Evans vind ik een boel geblaat. Wellicht dat het bij de jeugd wel aanslaat.

Liever had ik weer wat meer diepgang gezien met echte rijders. Beetje meer richting Fifth Gear. Brute supercars, afgewisseld met leuke rijtesten van gewone auto’s of bijzondere oldtimers. Iemand als Jay Leno had ook echt wat kunnen toevoegen en voor een eigen stijl kunnen zorgen.
Ik heb de aflevering gister in de herhaling gezien op BBC 2, omdat ik zondag van het lekkere weer aan het genieten was, maar moet zeggen dat ik de negativiteit niet begrijp.

Was mijns inziens een prima vermakelijke aflevering met een heel mooi Zuid Afrika als achtergrond.
Ik vond de tweede aflevering aanzienlijk beter dan de eerste. De eerste zat van boven tot onder vol met tenenkrommende dingen, maar heb me bij deze tweede aflevering prima vermaakt. Ze maakten er veel meer hun eigen ding van. Ik vond Chris Evans zelfs zowaar sympathiek toen af en toe z’n echte persoonlijkheid er doorheen kwam en hij niet vreselijk z’n best deed om leuk te zijn. Zoals dat hij enthousiast bij Jenson Button in de auto zat, of op sommige momenten in de F-Pace. Hij moet even z’n draai vinden en wat minder z’n best doen. Op sommige momenten weet hij de show prima te dragen, op andere momenten wil hij te graag.
Daarnaast hebben ze het star in a reasonably priced car segment omgetoverd tot iets waar ik niet perse langs wil zappen.

All in all zit ik weer gewoon voor de tv bij de volgende aflevering, en dat is meer dan ik kon zeggen voor de laatste afleveringen van het oude Top Gear.
@lemster: Interessant:

Hoe vind je dat de Star in Car beter is geworden? Vroeger hadden ze voornamelijk 1 gast te gast die een beetje reclame maakte maar waar ook over Auto’s en annecdotes werd gepraat. Het liet de mens (of het gebrek aan mens) achter de ‘star’? Ik kijk vrij veel Engelse TV (heb ook de zenders van de andere 2 omroepen), dus voor mij zijn deBbritse sterren vaak niet nieuw. Is dat het punt voor jou?
Want nu zitten er grotere namen, maar is er geen ruimte om het gesprek in te gaan. Nu is het meer reclame voor de gast en daarna tijd verliezen door het klappen voor 2 foto’s van google.
Ik vond het eergisteravond een stuk beter te doen dan vorige week, maar dat kwam omdat ik naar House of Cards keek in plaats van naar Top Gear.
Ik kan die chris evans echt niet uitstaan, vind het zeer onprettig om naar te kijken en luisteren. Maar ik ga de 3e wel kijken om te kijken hoe chris harris het doet, denk dat de show dan een stuk beter wordt. Zo niet, dan ga ik niet meer kijken daarna
Ik heb de afgelopen aflevering gekeken. Ja het is anders als het vorige trio. Maar ze beginnen net. Geef ze de tijd om aan elkaar te wennen en ik geloof dat het dan echt leuk begint te worden. Wel moet Chris gaan wennen aan goed stuur gedrag zoals Jenson Button deed in de 675lt. Als Chris achter het stuur zit geloof ik de driftende beelden niet want dat kan hij vast niet.
@jeppie: Hij heeft trouwens wel een arsenaal aan ferrari’s in zijn garage staan, dus hij had kunnen oefenen voordat hij naar zijn werk ging
Ik heb me prima vermaakt de tweede aflevering
Kijkcijfers geven een prima beeld voor vergelijking met vorige week of vorig seizoen. Terugkijken via internet bestond ook al wel in 2015 Chris…
Ik vond het anders een aardig leuke aflevering. Heb me ook minder geërgerd aan die ginger. Dus ik blijf lekker doorkijken.
Opgenomen en gisteren bekeken. Alleen het mcLaren topic was te pruimen en alleen omdat Button erg grappig was. De rest heb ik in fast forward bekeken. Wat een drama. Nu nog even Extra Gear op internet bekijken. Dankzij Chris Harris en Rory Reid wel de moeite waard.
Vond de 2e aflevering zeer vermakelijk. Heb erg moeten lachen om Eddie en die mevrouw in de mercedes suv. De amerikaan vind ik wel grappig en blijkbaar ben ik de enige die zich niet stoort aan Evans. Mensen, het is maar een tv show. Als ze straks Harris er nog ingooien is het top!
Hoelang houdt bbc dit vol. Hoeveel hadden ze ook al weer geïnvesteerd in dit programma
Ik moet zeggen dat ik de 675LT review een goede verbetering vond t.o.v. de Viper vs Corvette test van vorige week (Dat Evans op een bed de studio in kwam negeer ik maar even). Jenson Button bracht echter weer even het Top Gear gevoel terug in de twee minuten dat hij erin meedeed. Super was dat. Werd ook pijnlijk duiddlijk dat ze Jenson voor Top Gear hadden moeten strikken.

Voor de rest vond ik het vreselijk saai. Het was net of ik naar een spelshow voor celebs zat te kijken tijdens die SUV test. De opdracht met de cocktails sloeg al helemaal nergens op. Ook het Star in a Rallycross car segment was zeer rommelig met 4 gasten.

Desondanks wil ik het programma voorlopig nog wel een kans geven. Ik heb het liefst 2 vette autoprogramma’s i.p.v. 1. Maar nu de kijkcijfers zo dramatisch zijn gezakt vraag ik me af of ze het seizoen nog wel af mogen maken van de BBC.
Chris er uit lijkt me een heel goed idee. Neppe Clarkson. Ik heb wel een heel klein beetje kunnen lachen om de ‘bombshell’ grap.
De interviews waren altijd al het minste gedeelte maar zijn nu ronduit bagger
Chrexit…
Of je kijkt gewoon Extra Gear i.p.v. Flop Gear.
@AutomotiveDesigner: inderdaad. Ik heb gister voor het eerst extra-gear gezien en dat vond ik leuker. Veel minder geforceerd en zelfs ook een beetje over auto’s.
Clarkson & co waren niet moeders mooiste, maar my God, waarom doen Engelsen altijd de allerlelijkste mensen op hun televisie? Subvraagje: waarom hebben zoveel Engelsen een fietsenrek als gebit? Het is toch een ontzettend rijk land?
Wat een rotkop heeft die gast
@gkspot: jij behoord tot de knapsten ter wereld?
@soulmaster: Mooie naam!
Ik zeg Salomondrin als vervanger. Maar dat zou te amerikaans worden….

Rowan etkinson dan maar?
Even kort een torrentversie gekeken. Evans vind ik 3x niks, irritant en past niet in dit format. Rest van de crew is top! Extra Gear van vorige week was prima, Rory en Chris Harris doen dat gewoon goed. Had langer mogen duren!
In het begin van de tweede aflevering zei Joey dat we evans pas na 8.5 min gingen zien (achter het McLaren gedeelte) gelukkig was ik dan al lang weg.
Goed verhaal met die kijkcijfers. Het oude systeem is een kastje op een aantal tv’s en aan de hand daarvan proberen te voorspellen hoeveel mensen er daadwerkelijk hebben gekeken. Met interactieve tv en online players weet je juist EXACT hoeveel mensen er hebben gekeken adhv het aantal logins/views.
vind top gear 2.0 niet slecht zit al weer klaar voor de volgende aflevering.ben geen fan van Chris Evans,probeert teveel op Jeremy Clarkson te lijken.en misschien is dat wel de schuld van de schrijvers van top gear.denk dat als ze Matt LeBlanc de hoofd presentator maken dat het een stuk beter word.maar het word nooit meer het zelfde programma
Chris Evans eruit graag en snel een beetje, corky eerste klas.
Eigenlijk is het jammer dat Chris Evans zo’n schreeuwlelijk moet zijn. In Extra Gear rijdt hij een McLaren F1 en dat is gewoon mooie televisie. Geen gescheeuw, maar pure bewondering voor de F1, ondanks dat hij van de verzekering niet harder dan 70mph mocht rijden. Hij is zelfs zo onder de indruk van de auto, dat hij overmand wordt door emoties. Later vertelt hij dat dat komt doordat zijn moeder hem vroeger zijn eerste auto kocht (met geld dat ze niet had) en dat de blijdschap en emotie die hij toen voelde nu weer voelde opkomen in de F1.

Nou hoeft Evans van mij niet elke week een emotioneel verhaal te vertellen en te gaan janken, maar hij liet hier wel mooi zien dat wanneer hij niet als een ADHD’er staat te schreeuwen en springen, hij best oké is.
Ze moeten zich nu wel achter de oren krabben over wat moet gaan veranderen. De aflevering zelf vond ik hartstikke goed, maar deze kijkcijfers zijn wel erg laag. Zelfs het oude Top Gear had hogere cijfers voor S1E02. Wat ik niet snap is waar al die mensen dan heen zappen, is er op dat tijdstip toevallig ook iets dat geen talentenrommel is?
@knipperlichtje: er zit een knop op je teevee…
@knipperlichtje:
Ja, Antiques Roadshow op de andere BBC. Die kijk ik volgende week wel weer op zondagavond. Doe ik Top Gear in de herhaling maandag. Anders mis ik mijn favoriete programma. Top Gear kan wel een dagje wachten. Ik kijk liever naar Fiona Bruce op de zondag dan naar mr. Evans.
Niks van gezien. Als ik goede reviews wil kijken doe ik dat wel op Harris’ eigen YouTube kanaal: Chris Harris on cars. Top rij impressies en automotive journalistiek!
ze hebben het zelf kapot gemaakt, ik zal ff alle redenen opnoemen die ik ken. (aanvullen graag!)

1. chris evans
2. 6 presentators
3. het noemen van seizoen 23, terwijl het toch echt seizoen 1 is van deze serie.
4. de naam “top gear” houden.
5. de ergste: (misschien behalve 1) alle grapjes precies nadoen!
6. hetzelfde circuit houden, waarom??? ze hebben het rallycross circuit, waarom niet op silverstone verdergaan?
@gwnbmw: Daar zie ik het probleem niet zo van, er zijn zo veel programma’s (ook bij de BBC) waar op z’n tijd een nieuw setje presentatoren wordt neergezet die hetzelfde programma met in principe hetzelfde format doorzetten.

Blijkbaar bezit de BBC de rechten van dit format, en ze hebben de inschatting gemaakt dat het met deze invulling levensvatbaar is. Dat hoeft niet meteen in de eerste aflevering, zelfs niet in de eerste serie. En misschien volgen er nog wat personele wijzigingen, net als in de beginjaren van TG 2.0.
Kijk eens naar de eerste aflevering van het toen nieuwe TopGear in 2002: ook geen zak aan en paar keer veranderd van presentatoren….geef ze een kans. Ik vind het ook best vermakelijk. En er zijn wel degelijk dingen veranderd (stars interview setup, track voor starts, stemming eerste auto, extra gear)
Ok ok Evans eruit en Leblanc samen met Harris mogen t overnemen…
nare man met zn blote konten gezicht
Sowieso blijft hij deze serie nog aan, omdat alle filmpjes al zijn opgenomen. Dus tot die tijd zal hij blijven volhouden dat hij aanblijft.
Alhoewel ik erg twijfelde heb ik toch beide shows weer naar binnen geslurpt.
Ik moet heel eerlijk zeggen dat het dit keer veel minder ‘wanhopig’ over kwam dan de aftrap.
Met name de hele plaatje rondom de mclaren gaf toch hoop dat het misschien nog wel eens wat kan worden als Evans iets minder hyper hyper is..
Net iets minder ‘gemaakt’ en net ietsje meer emotioneel , dat werkte voor de oude crew ook.
Wel jammer dat Sabine en Harris ontbraken maar goed..

Volgende week dus toch weer een tesla…
Ga toch maar weer kijken denk ik.. ;)
Zojuist de 2e episode van Extra Gear bekeken (even googlen naar een online view linkje, zijn er zat). Opnieuw met kop en schouders boven Top Gear. Dat ze Rory Reid zo laten bungelen is een grof schandaal. De man is een enorm talent. Zo veel beter dan Chris Evans. Helaas geen Chris Harris erbij dit keer, want die moest racen (in een P 4/5 van Glickenhaus, wat een straf).
Eindelijk gekeken, en eigenlijk best positief, leuke aflevering!
Mwah – een *jankende* Chris Evans die 70 rijdt in een McLaren.. (mocht je dat niet geloven, check Extra Gear – wat een verschrikking)

Extra Gear is fris, grappig, geeft serieuze reviews ipv te veel scripted actie-footage, en heeft boven alles (bijna) geen Chris Evans. Rory en Chris Harris zijn een dynamisch duo, ik vond Eddie Jordan te gek, Sabine ook, kortom, genoeg potentie, nu alleen af durven stappen van de popcorn-blockbuster-actiefilm fantasieen van de producenten, en gewoon weer een automotive programma maken.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).