
Een leraar staat voor de klas en zegt: “Als je de naam kent die ik zo noem, mag je je hand opsteken.” De klas wacht met spanning af…. “Daf!” De hele klas steekt de hand op. “Spyker!” Weer steekt de hele klas de hand op. “Donkervoort?” En weer gaan alle handen de lucht in. “Nu een iets lastigere misschien… Carver!” Een verrassend groot deel van de klas steekt de hand op en sommige jongens beginnen zelfs al schuin in de schoolbankjes te hangen en racegeluiden te maken.
“Eysink…” Drie jongens met groene leren jacks en vet haar steken de hand op.
“Simplex…” Niemand steekt overtuigd de hand op, maar één iemand roept dat zijn opa daar een fiets van had.
“Akkermans dan misschien?” De hele klas kijkt de meester vragend aan.
“Maus Gatsonides?” Alle handen blijven laag… op één na, die van een jongen die vertelde dat hij zijn vader eens op die naam had horen schelden, maar hij had nooit begrepen waarom…
“Oké, laat maar zo. Ik zal niet verder vragen.” zei de meester een beetje teleurgesteld.
“Harm Lagaay” mompelde de meester nog, terwijl hij zich omdraaide naar het bord. Een groepje jongens sprong op en riep in koor: “Porsche!”
Achterin de klas zat een nerd met een brilletje die zachtjes, heel bedeesd wat namen op begon te dreunen: “Veth & Zoon, Anderheggen, Pennock, Citeria, Groninger Motor-rijtuigen Fabriek, Hendrik-Jan en Jacobus, Max…, Tom Tjaarda…, Rob Koch…” en de rest mompelde hij achter zijn lippen. Ondertussen zat hij achterin een wiskundeschrift allemaal schetsjes te maken van auto’s.
De meester gaf de jongen achterin de klas een knipoog en riep vervolgens tegen de klas: “Wie zijn geschiedenis niet kent, kan niet vooruit kijken!” De bel ging en iedereen stormde de klas uit.
Jullie zullen vast wel door hebben dat alle genoemde namen iets te maken hebben met de Nederlandse autoindustrie. Velen die niet zoveel van de autowereld afweten als jullie, zullen misschien denken dat de Nederlanders nu eindelijk pas iets beginnen te betekenen in de automotive industrie met het bestaan van Daf, de marketingorkaan van Spyker en de stille kracht van Joop Donkervoort. Het is in het verleden echter al veel drukker geweest met veel verschillende automerken en -merkjes dan menigeen zich realiseert.
Ook in de perifere industrie zijn er vele voorbeelden van Nederlandse successen. Denk aan schokbrekerfabrikant KONI (decennia lang de huisleverancier van Ferrari), Professor Pacejka (TU Delft) die wereldfaam verwierf met zijn “Magic Tyre Formula” waarmee nauwkeurige modellering van banden mogelijk werd, Daf met zijn beroemde continu-variabele transmissie, Fokker Control Systems (tegenwoordig Moog FCS) die ’s werelds meest realistische racesimulator bouwt, en de bijzondere Van Veen motorfiets met wankel motor.
De Nederlanders vormen een volkje dat groot geworden is door zich flexibel op te stellen en zich continu aan te passen aan wisselende omstandigheden. Als een Duitser hier Duits spreekt, praten wij bijvoorbeeld rustig in het Duits terug. Er is geen land ter wereld waar kinderen al zo vroeg zo veel verschillende talen leren op school.
De oude traditie van special coachbuilding past dan ook prima bij onze mentaliteit. Men neme iets wat goed is, een technische basis van een ander merk, passe het naar eigen behoeften of die van de klant aan, et voila! Een coachbuilder spreekt de taal van de (vaak buitenlandse) klant en geeft antwoord in de vorm van een koetswerk naar wens. Een technisch toeleverancier of ontwikkelingsbureau spreekt dezelfde numerieke taal als de buitenlandse opdrachtgever en levert een product af met bijvoorbeeld een Duitstalige handleiding. En zo zijn er in het verleden zeer veel kleine merkjes ontstaan. Kijk maar eens op Wikipedia in de lijst van Nederlandse automerken en je zal versteld staan.
Veel initiatieven zijn dood geboren bij gebrek aan creativiteit en te weinig VOC-mentaliteit, zoals Balkenende dat noemde… Toch? Maar toch best veel Hollandsche pioniers hebben al vroeg bijgedragen aan de Automobiele Historie. Wisten jullie dat Eysink de eerste Nederlandse autoproducent was en ook het eerste Nederlandse automerk dat alles volledig zelf maakte, inclusief motoren?
Jullie weten vast wel dat de Spyker 60HP uit 1903 de eerste auto ter wereld was die remmen en aandrijving op alle vier de wielen had. Bovendien was het ook nog eens de eerste auto ter wereld met een zes-cilinder motor!
Wisten jullie dat een Haags coachbuildingbedrijf, Pennock genaamd, in het verleden de meest prachtige carrosseriën heeft gemaakt op de onderstellen van onder andere het Franse Delahaye? En dat er Bugatti’s en Bentley’s rondrijden met een koetswerk van een bedrijfje uit Arnhem; Veth & Zoon? Ziehier enkele wonderschone, zeer oncalvinistische Delahaye’s met Pennock Coachwork.
En aanschouw deze stoere Bugatti T46, Chassis 46293, ‘Faux cabriolet’ van Veth en Zoon uit 1930!
En kijk nog maar een keer, want dit is echt vroeg Dutch Automotive Design om trots op te zijn!
Wie bovenstaande modellen herkent, mag zijn hand opsteken!
Wisten jullie dat er zelfs Ferrari’s rondrijden met het design van een Hollander?
Tom Tjaarda heeft onder andere de Ferrari 330 GT 2+2 vormgegeven.
Als Hollanders mogen we best trots zijn op onze historie en ik put daar dan ook graag veel inspiratie en hoop uit, vooral uit de modellen van Pennock. Doordat Nederlanders zich eenvoudig weten aan te passen in vreemde situaties, kunnen we ons prima redden in het buitenland. Mede daardoor waaieren de grote talenten van de moderne tijd (Harm Lagaay, Laurens van den Akker, Adrian van Hooydonk, Fedde Talsma, enz.) uit naar het buitenland om hun kunsten te vertonen in dienst van grote buitenlandse merken. Ook vertrekt bijna al het talent naar het buitenland wegens gebrek aan bedrijven die talent aan willen trekken en vast kunnen houden. Gelukkig lijkt daar verandering in te komen.
Met een, voor dit kleine kikkerlandje, rijke historie van pionieren en special coachbuilding beginnen we na jarenlange stilte langzaamaan weer zichtbaar te worden op de Automotive Wereldkaart, dankzij mensen als Maarten de Bruijn en Joop Donkervoort en mogelijk nog vele anderen in de nabije toekomst.
Maar zoals de meester voor de klas aan het begin van dit artikel al zei: “Wie zijn geschiedenis niet kent, kan niet vooruit kijken!” De lijst met Hollandse automerken op Wikipedia vertoont nog veel gaten en kan nog veel uitgebreider ingevuld worden. Een leraar bij mij op school zei vroeger altijd: “De geschiedenis leert ons dat de geschiedenis ons niets leert.” Hij lijkt verdomd heel soms nog gelijk te krijgen ook…, maar ik weiger die man gelijk te geven!
Help me daarom alsjeblieft de Wikipedia-lijst compleet te maken opdat we er allemaal van kunnen leren en post alles wat jullie weten van des Hollandsch vergaane glorie, het liefst met veel foto’s!
“De geschiedenis leert ons dat de geschiedenis ons niets leert.” Klopt wel, het is ook de ervaring die wij op doen van de geschiedenis waar wij wat van leren.
Maar verder mooi stukje tekst en helaas weet ik geen andere Nederlandse automerken voor de lijst.
Ik weet er wel 1, maar daarvan weet ik de naam niet meer van. En ook niet of hij voor andere mensen auto’s bouwt. Het gaat om een man die een eigen auto zelfstandig in elkaar gebouwd had, een aantal jaren geleden. Hij heeft in de krant gestaan met zijn bolide.
Kan je ook zo’n stukje over de Belgische geschiedenis schrijven ?
Reuze interessant.
Met plezier gelezen! En er nog wat van opgestoken ook :)
Bedankt!
Mooi verhaal hoor, en nooit geweten dat wij in de jaren 30 zulke klasse auto’s konden bouwen,, PRACHTIG
Gerrit(h)
Is deze column van autoblogger, of was het toch Michiel die zijn wiskundeschrift aan het verfraaien was?
Goed verhaal in iedergeval!
Ja, deze is van mij.
Bedankt voor je oplettendheid, Martin!
Nog een leuk weetje uit de Vaderlandse autogeschiedenis over André Citroën.
André’s grootvader heette Limoenman en kwam uit Nederland.
Hij was een eenvoudige juweliersknecht, wiens schoonvader de naam Limoenman maar niets vond. Citroen leek hem beter.
Zijn zoon, Levie Citroen, een diamanthandelaar uit Amsterdam verhuisde naar Frankrijk met zijn Poolse vrouw Macha Kleinan.
André’s schoolmeester zette uiteindelijk de trema op de e in Citroën.
Heden ten dage heb je nog steeds de juweliersketen Schaap & Citroen.
Juist, dat is familie.
Dat van ‘Citroen’ wist ik, maar de naam Limoenman is nieuw voor me, net als de relatie met Schaap & Citroen!
Nogmaals: leuk!
Als jullie nog meer van dit soort leuk weetjes hebben, dan hoor/lees ik dat graag!
Als Belgie mag.. Minerva.. Oud merk, in het segment van RR.. Gebouwd in Antwerpen.
In een van de oude werkplaatsen zit nu een Restaurant, wat ook Minerva heet.. Trouwens een heel erg goed en upperclass restaurant ;)
Ken nog Volpi, maar das uit Argentinie, bekend geworden met Fangio. Er is 1 Volpi in Nederland, een F1 auto uit de jaren 30, die zie je nog wel eens op racefestivals. Die mannen hebben ook een hele speciale bentley met een Rolls Royce griffin motor erin.. Maar nu dwaal ik waarschijnlijk teveel af ;)
@ supergrover: Ja, best wel. ;)
Ik heb bewust Belgische namen als Minerva en Vanden Plas erbuiten gelaten.
Vandaag is het All Dutch!
Erg leuke column Michiel! Die Pennocks zijn echt prachtig, nooit geweten dat dat uit Nederland kwam. Ik vind de naam van de foto van de Spyker ook wel passend: ‘Muis’. Dat was zeker een concept van een aantal jaar terug?
Mij schiet ‘Ruska’ nog te binnen, maar dat telt niet echt?
Die Muis is eigenlijk geen Spyker, maar een Silvestris.
Dit was het eerste model dat Maarten de Bruijn in de schuur achter zijn ouderlijk huis gebouwd heeft.
Dit model was het begin van het nieuwe Spyker.
Al snel kreeg dit prototype de koosnaam Muis.
Hier nog twee plaatjes van de Bugatti door Veth&Zn.
Maus Gatsonides’ Kwik heb ik wel eens van dichtbij gezien. Als ik ’t goed heb is deze auto nu van Nico Aaldering van de Gallery, tenzij ‘ie ‘m verkocht heeft natuurlijk… Volgens mij ligt er een Mercury (kwik) motor in.
@ Klassiekerrally: Hier twee foto’s van de Gatsonides Kwik die ik een aantal jaren geleden op Zandvoort tegenkwam tijdens Italia a Zandvoort.

En lees hier meer info over deze auto: http://nl.wikipedia.org/wiki/Gatso
Euh, dan weet ik nog wat nederlandse autoindustrie:
Ginaf
Terberg
Bova
Smit Joure (helaas #)
Berkhof
Zijn succesvolle bedrijven, wereldwijd bekend. En vooral Ginaf en Terberg passen inovatieve technologien toe.
erg goed om de vaderlandse autogeschiedenis te lezen, bedankt
En nog een andere Gatso.
netjes… jammer dat er geen NL producent is gebleven die op dit moment echt wereldwijd massa’s auto’s verkoopt. T zou strak zijn als er een Nederlands bedrijf als VW zou zijn of als Peugeot.
Hier nog een paar foto’s van de Gatso “Platje”.
Zie onderstaande website voor de hele geschiedenis van Gatso.
Erg interessant!!
http://www.uijtenhaak.nl/gatso/gatford.html
Michiel, die Kwik bedoelde ik… :)
What about Nekaf? De Nederlandse Kaiser Fabrieken… Bekend van de Jeeps (die dan dus eigenlijk ‘Nekaf’s’ zijn).
JA! Natuurlijk! Nekaf! Thanx.
Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nekaf
Prachtige verhalen allemaal, oud & nieuw. En een mooi initiatief om de lijst compleet te maken. Ik ben zelf wat auto-historie betreft een leek, maar ontzettend interessant om dit allemaal te lezen. Ik zal het er eens met mijn vader over hebben, die is geschiedenisdocent en hoorde vroeger aan het motorgeluid wat voor auto er aan kwam rijden (wat tegenwoordig onmogelijk is door alle giga-cooperaties en uitwisseling van techniek, laat staan de geluidsisolatie).
Leuk zo’n verhaal over de Groninger Motor-Rijtuigen fabriek, maar net zo interessant is het verhaal van Maarten de Bruijn die zijn tuin ombouwde tot garage en van daaruit een prachtig en succesvol merk is uit voortgekomen. Ik kan me voorstellen dat je hier als onafhankelijke Nederlandse autoontwerper veel inspiratie uit kunt putten.
KWIK!
@ Bram: Ja! Haal je vader er maar eens bij! Leuk!
Om nog even op de buggies terug te komen (was in de jaren zestig en zeventig ook een populaire tak van de autoindustrie): Mijn broer heeft een Bird’s Buggy. Een erg fraai gelijnde buggy vind ik zelf… Dit is ‘m:

En dit is de reactie die ik plaatste op http://www.veedub.nu/forum/viewtopic.php?tid=373&fid=14
Mijn broer heeft zo’n buggy. De onderste foto is van zijn buggy.
Hier wat info uit ‘Autotest’, 1976, uitgeverij ‘Born’:
‘Jacques Vogel uit Groningen ontwierp in twee jaar voor zichzelf de Bird’s Buggy. De aantrekkelijke vormgeving van de Bug trok belangstellenden en het gevolg was dat Sportscar deze buggy in produktie nam. Ook deze Bird’s Buggy is ontworpen op basis van Kever “80” chassis. De wagen is kant en klaar leverbaar, maar ook als bouwpakket. Het bouwpakket bevat hetzelfde assortiment onderdelen als dat van de Sportscar Buggy. De kant en klare uitvoering wordt even compleet afgeleverd als bij de Sportscar Buggy is beschreven.
De Bird’s Buggy kost kant en klaar ƒ 6.450 (excl. BTW). Het bouwpakket kost ƒ 2.095 (excl. BTW).’
HotRod in Doesburg heeft de mallen van deze buggy, hetgeen goed van pas kwam nadat een onoplettende oudere dame geen voorrang verleende aan mijn broer… :(
Een 1948 Delahaye 135 M Pennock Cabriolet.
Yeah Dutchies GO!
Een zeldzame Armstrong Siddeley Hurricane uit 1950 met coachwork van Pennock.
DELAHAYE 135 MS PENNOCK, 1948
Niet slecht voor een stelletje Hagenezen, toch?!
1936 Bentley 4 1/4litre Veth & Zoon DHC
Jaja, ook die Arnhemmers konden er wat van. ;)
Super! Ik ga er nog ff een kop thee bij pakken en kijken wat er nog gaat komen aan merken.
@ gebbetje: Ik zou zeggen, struin de Wikipedia-lijst maar eens door en voeg toe wat je kan vinden!
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_automerken
Leef je maar helemaal uit!
Nog een keer de Bentley 4 1/4litre Veth & Zn.
Helaas zijn er slechts twee Bentley’s gebouwd door de Arnhemse vader en zoon Veth.
Heel erg interessant Michiel, vooral dat verhaaltje van Schaap & Citroen en Citroen (met trema :p) erg leerzaam.
erg leuk verhaal michiel! met veel plezier gelezen! Van een hoop merken had ik echt nog nooit gehoord (en dan ben ik nog wel een geschiedenisstudent ;)) Ik ken voor de rest niet echt merken die nog niet in het rijtje staan… Wel een feitje over spyker, namelijk dat zij in 1898 de gouden koets hebben gemaakt. Maar dat is volgens mij wel een algemeen bekend feitje…
ps.
Waarom begin jij niet zelf als entrepreneur..? Ik studeer zelf Business Administration aan de Erasmus universiteit en zie wel potentie hoor ik jouw creaties!
@ Rick: ben ik allang mee begonnen. ;)
Mijn vriend en bedrijfspartner Robert Koumans is de entrepreneur, ik ben de createur.
@Michiel: Hopelijk is jou in de toekomst een beter lot beschoren als Maarten de Bruijn, die mocht via de achterdeur het bedrijf verlaten toch?
Ik mis nog de Hyena.. een variant met Zagato op een Delta integrale basis.. volgens mij in Dieren bij Arnhem in elkaar gezet…
en..
de Saker, alhoewel alleen maar voor de racerij gemaakt.. toch wel apart.. met Impreza WRC onder de kap.. http://www.sakermotorsport.nl
Mooi verhaal over de Nederlands autogeschiedenis. Jammer dat zoveel merken het niet overleefd hebben. Een halve toevoeging: Ascari. In GB gemaakt, race resort in Spanje, maar wel een Nederlandse eigenaar: Klaas Zwart.
Linkje naar de hyena…
http://www.djivy.be/2005/02/21/eerbetoon-lancia-hyena-zagato/
Misschien wel leuk om te weten dat de bedrijven Veth&Zn en Pennock nog steeds bestaan.
Beide bedrijven zijn overgestapt naar het bouwen van utiliteitsvoertuigen.
Veth nu:
http://veth.speedbit.nl/
Pennock’s designer was Arjan Akkermans en diens zoon is eigenaar van Akkermans Carrosseriebouw.
http://www.carrosserie-akkermans.nl/
Spijcker (volgens mij toen nog op die manier geschreven) is in de koetsenwereld ook bekend. Maakten kwalitatief zeer hoogwaardige koetsen, waaronder dus inderdaad ook de gouden koets.
@Hans: http://www.autoblog.nl/archive/2006/09/06/saker-een-mooi-jasje-voor-een-subaru-blok
Over utiliteitsvoertuigen gesproken:
Wat te denken van Spijkstaal en Witkar?
http://nl.wikipedia.org/wiki/Witkar
@ Barry330cd: Maarten heeft, zoals hij het zelf zegt: het bedrijf ‘om uiteenlopende redenen’ verlaten.
Meer kan ik daar niet over zeggen, omdat ik er gewoon verder niets van weet.
Ik kon later gewoon het bedrijf via de voordeur verlaten. ;)
@ klassiekerrally: het was gewoon Spijker, van de koetsenbouwende gebroeders Hendrik-Jan en Jacobus.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Spyker_%28voormalig_automerk%29
Het was heel gewoon dat autobouwers een historie hadden in de koetsenbouw, maar vaak nog meer als fietsenbouwers.
Constructief hadden de eerste auto’s meer gemeen met fietsen en motorfietsen dan met paardenkoetsen.
Rover, Opel en Peugeot zijn ook eerst groot geworden met de bouw van fietsen en zelfs Gazelle schijnt nog eens wat auto’s gebouwd te hebben.
Oh ja, dat was ’t: de ‘ij’ i.p.v. de meer internationale ‘y’! Dank!
Dus dat waren Hendrik-Jan en Jacobus. Kan je eens zien hoeveel van de door jou zo zorgvuldig aangebrachte linkjes door mij aangeklikt worden… Sorry!
Ik meen zelfs dat Opel een geschiedenis heeft op ’t gebied van naaimachines.
Waar blijft Dink nou met zijn onuitputtelijke kennisbron?
Héééééééél interessant dit allemaal zeg! En het verhaal van Citroen die kende ik al helemaal niet. Dus in het vervolg is het gewoon een Nederlands bedrijf, chauvinistisch als wij zijn! ;)
Vind het trouwens wel zonde dat we niet met onze culturele erfgoed wat respectvoller mee omgaan. En dat bedoel ik niet alleen in dit geval maar met het hele culturele erfgoed.
Maar dat is een hele andere discussie.
@ Rick dos: dat vind ik juist wel een interessante discussie die prima toe te passen is op de autoindustrie.
Noem eens wat voorbeelden?
Waar blijft Dink nou met zijn onuitputtelijke kennisbron?
Kerstborrel? Werk dat ‘nog effe’ voor de kerst af moet?
Als Dink maar niet teveel drinkt dan, anders kan t nog wel ff duren voordat ie hier is. Of zn portemonnee is iig een heel stuk lichter.
Ik heb Dink zojuist een noodsignaal ge-sms’d ;)
@Michiel
Nou, laat ik het dan specifiek over onze auto-culturele erfgoed hebben. De namen die de meeste mensen kennen DAF, Spijker, Donkervoort, Michiel van den Brink ;) etc. die kent men simpel en alleen om het feit dat die recentelijk in het nieuws waren verschenen. Ik zal je eerlijk zeggen ik had ooit van Spijker gehoord, maar heb nooit het fijne ervan geweten. Nu, omdat het weer hip is om de naam Spijker te kennen, begin je ook steeds meer van de historie te leren kennen. Vóór deze media hype, wist volgens mij 90-95% van de Nederlanders niet dat dit een automerk was, laat staan dat ze z´n historie kende. Tenzij je nick Klassiekerrally is natuurlijk. ;)
En dat is zo zonde. We prijzen alles en iedereen wat van buiten Nederland komt en we branden het af, of noteren het als een voetnoot in de historie, als het van Nederland zelf komt. Waarom is dat toch? Waar is de trots van onze natie?
Waarom vinden we BMW of Alfa Romeo of Ford geweldig? Maar als we het over DAF hebben dan liggen we met zijn allen in een deuk. Nu kan ik dat natuurlijk wel begrijpen als je alleen naar het design van zo´n auto kijkt, maar kijk dan ook even verder en dieper. En wat dhr. v. Doorn heeft gerealiseerd. Wees er verdomme trots op als Nederlander zijnde. Nee, het is geen Ferrari en nee, het is ook geen Porsche, maar het is wel de autofabrikant uit dit kouwe kikkerlandje die faam heeft gemaakt over de hele wereld.
Het zal heus wel te maken hebben met die oh zo volop geprezen mentaliteit van ons. Je weet wel over het maaiveld en dat je je kop er niet bovenuit mag steken.
Waarom hebben we geen museum met alleen maar Nederlandse auto´s?! Waarom hebben we wel musea voor Toyota, Ford, Opel etc. maar helemaal niks van onze eigen heimat?
Het wordt weer eens tijd dat we onze helden gaan eren! En dat we eindelijk eens een positief beeld van Nederland krijgen.
@ Rick dos: MOOI MOOI MOOI
Oeh Rick, ik ben het zo met je eens!
Weet je trouwens dat de continue variabele transmissie ook in een Williams F1 racewagen is getest? Door reglementen is dat een stille dood gestorven, maar het gaf de potentie van die transmissie wel aan!
http://www.ritzsite.demon.nl/DAF/DAF_cars_p17.htm
Eh, hier een linkje met meer gegevens over de F1 auto i.p.v. de F3 auto:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Williams-Renault
Hier de Van Doorne CVT in de Williams F1.
@Klassiekerrally
Ja zeker! Dat kan ik me nog goed herinneren. David Coulthard zat achter het stuur in de wintertesten van ´93 was dat volgens mij………was dat ook niet het wel bekende druppeltje voor de FIA?
Had je 2e post niet gezien. ;)
Van http://www.forix.com...
The second one was the continuously variable belt transmission (CVT) pioneered and patented by Hub and Wim van Doorne’s company Van Doorne’s Transmissie (VDT).
This innovation was borne by the other characteristic of the late fifties and early sixties: the breakthrough of mass production combined with levels of welfare that hadn’t yet scaled the heights they would reach in the seventies.
Thus, the Dutchmen’s main ambition was creating a cheap and simple motor car that would democratize car ownership.
For this, the Eindhoven residents’ Van Doorne’s Automobiel Fabriek (DAF), a manufacturer of military trucks since 1949, was to build a new generation of small-sized family cars powered by their brilliant “Variomatic” invention.
The cars made a spectacular debut at the Amsterdam auto show of 1958.
In time, it was also decided to add a competitions department to prove the technology’s mettle in a strenuous environment, but ultimately the factory’s rally and endurance activities were far more successful than its halfhearted forays into circuit racing.
Still, Variomatic single-seaters won races and the system made an unexpected comeback in 1993, when David Coulthard tested a Williams FW15C paired with a “Transmatic” CVT jointly developed by VDT (separated from truck manufacturer DAF, and currently a Bosch subsidiary) and Patrick Head.
This was done to such great effect that the FIA promptly banned the technology from 1994 on, just as it had earlier banned four-wheel drive, six-wheeled cars and turbines.
David Coulthard inderdaad. Ik kan het me niet echt herinneren in de zin dat ik ’t op tv gezien heb, maar heb er wel over gelezen. En dat blijft dan hangen he…
Deze column is best goed voor de bewustwording van het feit dat Nederland op automobielgebied toch aardige wapenfeiten heeft! Een museum met Nederlandse automobielproducten lijkt me onhaalbaar, maar een website…
Ik wil er best een forse pagina of een reeks artikelen op klassiekerrally.nl aan wijden, als jullie me helpen die te vullen (Of ga ik nu m’n boekje te buiten? Is niet de bedoeling…)
Zo’n website wil ik graag eens serieus met je over nadenken, Wim.
Ik heb al wel ideeën over de indeling van de hoofdstukken, Michiel…
We mailen!
Super, Wim.
Struin allemaal ondertussen Google eens door voor mooie plaatjes!
http://images.google.nl/images?svnum=10&hl=nl&lr=&newwindow=1&q=CVT
We hebben toch een buitengewoon mooi DAF museum in eindhoven..?
Klassiekerrally: “Deze column is best goed voor de bewustwording van het feit dat Nederland op automobielgebied toch aardige wapenfeiten heeft!”
En dat was ook precies de bedoeling. ;)
Het DAF-museum is inderdaad mooi.
Misschien een leuke stek voor een Autoblogmeeting?
hey Michiel, leuk idee deze column. Mogen we tegenwoordig Burton als Nederlands merk meetellen? Het heeft wel iets weg van het oude Coachbuilding idee, maar toch ook erg anders…..
Burton hoort zeer zeker ook in dat rijtje thuis, al noemen ze zichzelf gekscherend een spoilerfabrikant. ;)
Omdat ze geen complete auto maken, maar een plastic bodypaneel.
En dat was ook precies de bedoeling. ;)
Euh… Ja, dat snap ik :)
Als we ‘Nederlandse autoindustrie’ heel breed gaan opvatten, kunnen we eigenlijk ook niet om Hietbrink heen… Wat hij doet is toch net even meer dan ‘alleen maar’ restaureren van carrosseriën.
Klopt, Hietbrink is voor mij wat Scaglietti was voor Ferrari.
nog wat info gevonden…. de eerste nederlandse “auto” kwam uit ongeveer 1600! Ja je leest het goed en ik ben niet helemaal gek geworden.
http://www.deautogids.nl
De geschiedenis van de auto in Nederland gaat terug tot 1600.
In (waarschijnlijk) dat jaar bouwde Simon Stevin een zeilauto. Hij maakte deze in opdracht van Prins Maurits. In de auto was plaats voor 28 man. De wagen reed heen en weer van Scheveningen naar Petten, een afstand van zo’n 75 KM.
Deze “auto” heeft nog enige tijd dienst gedaan maar werd uiteindelijk verkocht aan een visser.
De volgende stap is in 1839.
Eén van de eerste auto’s in Nederland was een experimenteel stoomrijtuig, waarmee de bouwer, Sibrandus Stratingh veel opzien baarde. Zijn tocht van Groningen naar De Punt (ong. 20 KM) in 1834 verliep kennelijk zonder (grote) problemen. De toenmalige koning Willem I had er zelfs van gehoord en wilde graag op de hoogte worden gehouden.
Dit was nog niet het einde van Stratingh’s experimenten; Vervolgens construeerde Stratingh een voertuig dat werd aangedreven door electromagnetisme, een uitvinding van de werktuigkundige M.H. Jacobi. Christopher Becker (Stratingh’s assistent) bouwde het wagentje met de electromotor, waarbij de voortbeweging werd veroorzaakt door de aantrekkende en afstotende kracht van hoefvormige magneten gevoed door een accu. Stratingh heeft zijn proeven met elektromagnetische voertuigen helaas niet voort kunnen zetten, want op 15 februari 1841 stierf hij.
De eerste auto met bezinemotor
De eerste Nederlandse auto met benzineauto zou op 19 mei 1896 rijden. Hoffotograaf Adolphe Zimmerman uit Den Haag is waarschijnlijk de eerste Nederlandse automobilist. Niet lang daarna volgde notaris Backx.
In 1897 begon Eysink met de productie van auto’s (aanvankelijk met inbouwmotoren van Benz, maar niet lang daarna met eigen motoren(!): Daarmee is zij de eerste Nederlandse autofabrikant.
De eerste puur-Nederlandse auto is de auto met het kenteken “1”, een auto van de heer Van Dam. Deze was gemaakt door de Groninger Motor-Rijtuigenfabriek. Het bijzondere van deze auto is dat er een foto van bewaard is gebleven.
nog wat exoten: A.S. (Nederlandsche Automobielfabriek Schmidt N.V.) was een in Amsterdam gezetelde vrachtwagenreparatiebedrijf dat vrachtauto’s en bussen bouwde. Tegenwoordig maakt het veegauto’s.
Gerardus Aarts was een importeur van Belgische automobielen uit Dongen. Of Aarts daadwerkelijk iets heeft geproduceerd is niet bekend. Er was in ieder geval één auto geregistreerd als Aarts.
Akkermans is meer een carrosserier dan een autofabrikant, maar enkele specials op basis van Volkswagen en DKW werden te Oud Gastel gemaakt. Het bedrijf bestaat nog steeds.
De Albers-Apollo is een eigengebouwde auto, met een aantal onderdelen van een Duitse Apollo. Tot 1968 stond de roadster in redelijke staat in een schuur in Huizen, maar jaren later blijkt de auto gesloopt te zijn, om een Apollo te restaureren (Hoe ironisch). Deze staat nu in Duitsland
Altena Motors is één van de oudste vaderlandse autobouwers, want het Haarlemse bedrijf produceerde al aan het begin van de vorige eeuw haar gemotoriseerde koetsen. In 1902 presenteerde Altena zijn eerste motorfiets en daarmee deed hij zelfs mee aan Parijs-Bordeaux! Hij was een van de weinige deelnemers die ook finishte. Hiermee was Altena de eerste Nederlander die in het buitenland racete. Altena, naderhand omgedoopt tot ‘Haarlemsche Automobiel- en Motorrijwielfabriek’, is helaas in de vergetelheid geraakt.
In 1901 adverteerd A. van Altena met het feit dat hij auto’s maakt. In 1902 werd op de RAI een Duc voiturette gepresenteerd, met een De Dion motor. Niet lang daarna maakte Van Altena zijn eigen motoren. De fabricage van motoren was voor Van Altena overigens belangrijker. In 1905 maakte Van Altena auto’s met 8, 12, 24 en 40 PK. Toch kwam in 1907 helaas een einde aan deze auto’s. Er zijn zo’n 50 auto’s en zo’n 1000 motorfietsen gemaakt. Het ging Van Altena vooral om het experimenteren. Van Altena is naar Amerika verhuisd, waar hij zelfs nog een vliegtuig heeft gemaakt.
De Amal-special is het geesteskind van Freek Dudok van Heel. Hij maakte een sportauto met een tweecylinder motorfietsmotor. Toen hij 2 van deze motoren aan elkaar probeerde te koppelen gaf dit nogal wat problemen. Een latere versie met een 890cc DKW motor werkte beter en de eerste wedstrijd waaraan de auto deelnam won hij.
De naam Amal-special is ontstaan door een overijverige ambtenaar die nergens een merk kon vinden en ten slotte op de carburateur (!) het merk Amal vond en er Amal-special van maakte. De bouwer vond het best en reed onder die naam races.
In Amsterdam bouwde Ferdinant Anderheggen een auto. Na een jaar bleek deze zo goed te voldoen, dat hij een tweede bouwde. Het werd een van het vis-à-vis type (zitplaatsen tegenover elkaar), met een zelf bedachte 2 versnellingsbak en een Abeille motor, die voldoende vermogen leverde voor een top van 40 KM/u.
Anderheggen kreeg patenten op zijn systemen en begon te onderhandelen met een Franse autofabrikant voor de fabricage van zijn auto’s. Het liep op niets uit. In 1901 werd een overeenkomt met de Limburgse machinefabriek Konings gesloten, voor de licentiebouw van zijn auto’s.
In 1902 trad hij in dienst bij Konings en maakte nog een auto voor de Amsterdammer Reijgers. Zie verder Konings
In 1903 kwam hij in het nieuws doordat hij op de RAI een hulpmiddel toonde om banden van velgen te lichten. In die tijd waren bandenproblemen aan de orde van de dag voor automobilisten en reparaties konden lange tijd innemen.
Voordat ik hier de langste post ooit van maak…..
http://www.deautogids.nl/auto/zoeken.asp?zoekvorm=land&land=NL
Hier is de foto van kenteken 1
Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Groninger_Motor-rijtuigen_Fabriek
Tjonge w0o0dy! Wat kan jij snel typen! ;)
Ik had niet zoveel zin in copy-paste, vandaar alle hyperlinks in mijn column. ;)
de hele lijst van http://www.autogids.nl
A.S. 1928 – 1969
Aarts 1899 – 1900
Akkermans 1952 – 1960
Albers-Apollo 1928 – 1928
Altena 1901 – 1907
Amal-special 1958 – 1960
Anderheggen 1899 – 1902
Ankel 1902 – 1902
Antilope 1952 – 1952
Apollo ? – 2005
Arnhemsche Machinefabriek 1897 – 1900
Arno 1972 – 1975
Ataf-Porata 1957 – 1960
ATF 1974 – 1984
Autolette 1905 – 1907
Auto-Palace 1908 – 1908
AVH 1950 – 1954
Baas 1908 – 1910
Bakker 1946 – 1956
Bambino 1957 – 1957
Barkey 1946 – 1947
Barron 1984 – 1984
Beers 1933 – 1950
Belcar 1956 – 1956
Berkhof 1970 – –
Bermuda Buggy 1969 – 1979
BGF 1972 – 1972
Bij ’t Vuur 1901 – 1905
Bird’s Buggy 1975 – ?
Bova 1931 – –
Brons 1899 – 1899
Burgers 1900 – 19??
Burton 1995 – –
Carventa 1986 – –
Carver 2003 – –
Citeria 1957 – 1958
Cock 1950 – 1974
Cygnus 2001 – –
DAF 1939 – –
Dakar 19?? – –
Deauville 200? – –
Den Oudsten 1926 – 2001
Donkervoort 1968 – –
Empire 2001 – 2002
Eysink 1897 – 1919
FTF 1966 – 1995
Gatso 1948 – 1950
Gelria 1899 – 1906
Ginaf 1961 – –
Groninger Motor-rijtuigen Fabriek 1898 – 1900
Gruno 1899 – 1899
Hainje 1907 – 1989
HAM 1902 – 1907
Hansan 1958 – 1958
Hanssen 1948 – 1948
Havas 1956 – 1974
Hocké-Steyr 1962 – ?
Hogra 1954 – 1959
Hovertrack 2005 – –
Jadelli 2005 – 2005
JRM 1962 – 1962
Kromhout 1935 – 1958
Kusters 1921 – –
Lomax 1989 – –
Luchjenbroers 1990 – 1992
Max 1990 – 1992
NedCar 1996 – 1996
Neerlandia 1899 – 1901
Nemo * – *
Netam 1940 – 1941
Netras 2004 – –
Omnia 1906 – 1912
RAM 1968 – 1982
Remetz 1996 – –
Rizovari 1977 – 1978
Ruiter 1992 – 1992
Simplex 1900 – 1921
Spierings 1988 – –
Spijker 1898 – 1925
Spijkstaal 1968 – –
Spyker 1999 – –
Spyker 1898 – 1925
Ten Cate 1935 – 1947
Terberg 1966 – –
Van Gink 1898 – 1899
Vandenbrink 2006 – –
Verheul 1958 – 1962
Voglietta 2005 – –
merken als Gelria, Altena, Berkhof, Den Oudsten en Kromhout klinken mij wel bekend in de oren, maar plaatjes? Helaas.
Busfabrikanten. Je kan die merken nu veel zien op de snelwegen richting de wintersport.
OK, leren jullie ondertussen de hele lijst van Autogids.nl uit jullie hoofd?
Over twee weken komt er een overhoring. ;)
Correctie op: Vandenbrink 2006 – –
Dit moet zijn Vandenbrink Design 2006 – –.
Ik voer namelijk geen automerk, maar een designhuis/special coachbuilding bedrijf.
“Vandenbrink” is als automerknaam eigendom van Carver, welke echter wel een volwaardige autofabrikant is.
Vandenbrink Design hoort qua soortnaam thuis in het rijtje Pennock, Zagato, Pininfarina, Bertone, enz.
@Michiel:Lol Oh ja, goedemorgen! lol ik ben er weer!
Dit is echt een fantastische column, en voor het eerst heb ik alle reacties doorgelezen, heel interessant, heel leerzaam. Leuk dat in die lijst met Nederlandse autofabrikanten wel 6 fabrikanten staan die op een Citroën 2cv-chassis en techniek werken. (persoonlijke interesse :P ) Veel verstand heb ik eigenlijk verder niet van oude Nederlandse automerken. Ik was een van de massa in de klas. ;) Vanaf Eysink wist ik het ook niet meer. Daarom is dit juist zo leuk. En wat maakte Delahaye toch mooie auto’s…
Dank je, Citrofiel.
Graag gedaan weer. Ben blij dat je het leuk vond. ;)
w0o0dy schrijft:
de hele f*cking lange lijst van http://www.autogids.nl
Oh no! Dat is toch wel wat overbodig na de link die je geplaatst hebt?
Bij de weg: kreeg een sms terug van Dink. Hij had een tafelvoetbaltoernooi ;)
Tafelvoetbal… Tsja, daar kan ik niet aan tippen natuurlijk :P ;)
Is ook bijna onmogelijk om daar me te concurreren :D
En -pssst- hij heeft verloren. Maar dat heb je niet van mij ;)
Ik ben de volgende nog niet tegengekomen. Een automerk is het overigens niet, maar wel een NL brommermerk:
Jamati (hoop dat ik het goed schrijf)
Merk is hier in de buurt ontstaan. Meeste coaches ken ik trouwens wel, maar ik de mis de gatsonides met de 3 koplampen eigenlijk wel….
Goedenavond heren, de poll had ik wel goed!
DeTomaso Pantera door: . . . . ?
VanVeen Kreidler, Bakker Honda . . . ik nam ze vanmiddag nog door met de fietsenhandel op de hoek ;)
Dat van die website is een heel goed idee. Ik zou zeggen: subsidie!
Heel fijne column weer Michiel. Een feest der herkenning, en nu als boekmark een plaatsje in de Dink-bieb . . .
ff voor the record: die Williams met CVT was tijdens tests 1 tot 1,5 s sneller dan de std. versie !!! FIA verbod heeft het project de das omgedaan.
Citaat: “Vandenbrink Design hoort qua soortnaam thuis in het rijtje Pennock, Zagato, Pininfarina, Bertone, enz.”
Dat vind ik een heel gewaagd statement. Je eerste rijdende prototype moet nog gebouwd worden. Laat staan dat er al een volledig goedgekeurde en geod verkopende auto is…..
Laat eerst maar eens zoiets zien, dan is ook een dergelijke uitspraak evt. gerechtvaardigd.
@ Turbopaultje: Michiel schrijft ook ‘als soortnaam’, dus hij doet geen uitspraak over de kwaliteit van het werk, zoals jij veronderstelt.
Dink schreef:
Goedenavond heren, de poll had ik wel goed!
:D
DeTomaso Pantera door: . . . . ?
Tom Tjaarda. En dat was een Amerikaan als ik me niet vergis?
Maar klinkt wel Nederlands :)
VanVeen Kreidler, Bakker Honda . . . ik nam ze vanmiddag nog door met de fietsenhandel op de hoek ;)
Ja, da’s heel gaaf spul. Maar de kop is ‘De Nederlandse autoindustrie’…
Dat van die website is een heel goed idee. Ik zou zeggen: subsidie!
Dink, jij bent echt een gouden kerel!
Heel fijne column weer Michiel. Een feest der herkenning, en nu als boekmark een plaatsje in de Dink-bieb . . .
Ook in de mijne, als een soort fijn memoblok voor die nog te bouwen website :)
Hino, later opggeslokt door Toyota, heeft nog vrachtwagens gebouwd in Vlissingen maar op vrij kleine schaal.
Hier de historie van Tom Tjaarda.
http://www.tom-tjaarda.net/
Tom zelf was een echte Amerikaan, maar zijn vader heette ‘gewoon’ Jan. ;)
Yep… Maar de Pantera komt daardoor helaas nog niet in aanmerking voor ‘de website’ van producten van de Nederlandse automobielindustrie…
Aaahhh pleeeaaaase! Dan noemen we Citroën ook Hollands, goed?
Nee, geintje.
Tjaarda heeft overigens wel eens een conceptdesign en een schaalmodel gemaakt voor een Nederlands merk. ;)
Ik moet streng zijn Michiel ;)
Nederlandse conceptcar?
Eh… Hij werkte voor Ghia he? Dacht eerst aan de Siluro, maar die is geloof ik van Giugiaro… Ehm… damn… ik weet ’t niet :(
Help me eens…
@turbopaultje: volgens mij is de serieproductie van de VandenBrink GTO al voor 60% verkocht, dus wel een goedlopend product ;-)
En volgens mij bedoelt Michiel “een merk in de categorie designhuizen….” en niet “in de categorie autofabrikanten”. Dat is geen arrogantie maar een poging om uit te leggen dat zijn “merk” geen automerk zal zijn/worden.
Ok, het kan zijn dat ik de tekst verkeerd geintepreteerd heb. Maar je moet niet de huid verkopen, voordat je de beer geschoten hebt… of wel ?
Als blogkritiker moet ik dat gewoon weer ff zeggen .
Volgens mij hoort een korte uitleg over het merk “Max” hier wel thuis. Dit merk maakte begin jaren ’90 auto’s op basis van de Citroën AX.
http://www.ototaal.nl/mediawiki/index.php/Max
Ik dacht dat onze Harm de ontwerper van de 928 was . . .
http://en.wikipedia.org/wiki/Harm_Lagaay
Verdienen deze jongens ook niet een plaatsje op de lijst. Het is weliswaar geen merk, maar zoals ze het neer zetten, is het wel iets dat de hele wereld over gaat.
http://www.huetbrothers.com/main.html
Tja, even nog terug naar Pennock, er zijn nog een paar Pennocks meer, die ik ken :
Wijnakker in Zeeland heeft nog een mooie ongerestaureerde Delahaye 135 M Pennock cabriolet, die incidenteel voor trouwpartijen wordt ingezet, en waar Prins Bernard nog in rondgereden is.
In het Belgische EigenBilzen restaureert een Nederlander eenzelfde Delahaye 135 M Pennock cabriolet en l.b.n.l. restaureren we op dit ogenblik een 1949 Delahaye 148L cabriolet met een Pennock carrosserie, dus er zijn er nog meer overgebleven : Pennock was vermaard om de degelijkheid van zijn koetsen”: “Rattle free ” vonden de Amerikanen!
Interessant Pete.
Weet je misschien nog meer te vertellen?
Foto’s misschien zelfs?
Dink schreef: Ik dacht dat onze Harm de ontwerper van de 928 was . . .Dat was Anatole Lapine. Nooit van gehoord? Ik tot voor kort ook niet ;)
Even preciezer (handig hoor, wikipedia): The body, styled by Wolfgang Möbius under guidance of Anatole Lapine, was mainly galvanised steel, but the doors, front fenders and hood were aluminium.
Het meest succesvolle (qua verkoopaantallen dan) Nederlandse ‘design’ is natuurlijk het beroemde schetsje dat volkswagen-importeur Ben Pon in 1947 maakte voor wat de VW-bus zou worden..
In die vorm geproduceerd van ongeveer 1949 tot 1979 in Duitsland, en tot ver na die tijdin zuid-amerika..
@ruud: yep. je hebt volledig gelijk.
prachtig dit!!!!
heb alles met veel plezier gelezen.
Minerva is opgericht door een nederlander die naar antwerpen verhuisde.
Zoals je kunt zien op http://www.deautogids.nl is de lijst veel groter te maken. Het initiatief dat hier genoemd wordt heeft helaas weinig opgeleverd; de laatste bijdrage van mij vergeleken met nu geeft enkel linkupdates naar wikipedia zelf op (Zoals DAF).
Het volgende lijstje is verre van compleet, maar wordt wel steeds aangevuld: http://www.deautogids.nl/auto/zoeken.asp?zoekvorm=land&land=NL.
Over de Belgische automerken: Het boek Histoire de l’automobile Belge geeft een mooi overzicht. Minerva werd bijvoorbeeld opgericht door een Nederlander en Toyota’s Prius hybride gebeuren werd feitelijk uitgevonden door de Nederlander Pieper die in Lui een tramlijn aanlegde en auto’s bouwde.
Lui=Luik ;)
Vraagje: Hoe wordt die auto straks nou verkocht dan? Vandenbrink GTO of Vandenbrink Design GTO? (op je site staat immers Vandenbrink GTO’s)
Enkele voorbeelden van het fraaie spul dat DAF gebouwd heeft:
http://www.klassiek-techniek.nl/gfx/106/daf/index.html
Erik de Zwart, new kid on the block!
http://www.autovisie.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/archief/2007/01/erik_de_zwart_bouwt_auto/index.xml
-edit: sorry late reactie, hier meer: http://www.autoblog.nl/archive/2007/01/31/meer-beeldscherm-vervuiling-prautotype-met-erik-de-zwart –
Ik kom hier zo maar binnenvallen, niet speciaal geinteresseerd in auto’s, maar vond het wel interessant om te lezen. Ben op zoek naar de makers van een wit bakelieten klokje (relatiegeschenk?) met inscriptie: Molenaars Nederlandse Automobielfabrieken – die hadden jullie nog niet, volgens mij. Misschien weet iemand uit welke plaats of zo. Groetjes.
gave column, idd interessant, en belangrijk om deze feiten hoog te houden.
Maar volgens mij is dat allemaal al gezegd;)
@Cato, heb je een foto van dat klokje?
Ik heb het. Molenaar, gevestigd aan de Nijverheidsweg 61 in Amersfoort, was een assemblagefabriek voor Morris en MG. Men bouwde tussen 1950 en 1961.
Jan, Heel erg bedankt voor je info. Steengoed dat je het gevonden hebt.
Hartelijke groeten, Cato
Leuk artikel:
http://sync.nl/de-nederlandse-school-in-auto-ontwerp/
Link: http://www.autoblog.nl/archive/2007/06/18/de-belgische-autoindustrie
Heb sindsdien nog wat merken kunnen toevoegen.
Heerlijk kunnen lezen dit artikel, ook all reacties..top! :)
Nooit geweten dat wij nederlanders zoveel in de autoindustrie hebben gedaan.
En er zou inderdaad een all dutch automuseum moeten komen, maar denk dat t gros van de auto’s of veels te duur of helaas al vernietigd is. :(
*hiermee doelend op de oude autos uit de vroege 90er jaren ;)*
@robbert: Er is nog van een Eysink bekent dat ie bestaat, die evenals de grootste collectie vooroorlogse Spykers bij het Nationaal Automobielmuseum staat. Als je doelt op de MAX; Ik meen dat er nog steeds mensen zelfs mee rijden.
daar is het nederlandstrots
Nog een toevoeging:
1950, Bugatti T49 met een body van Van Rijswijk te Den Haag.
Van Rijswijk heeft volgens mij ook gewerkt voor Altena/H.A.M.
@Jan C.: Hoi Jan C.
Ik zag een zin staan die jij hebt geschreven ‘Van Rijswijk heeft volgens mij ook gewerkt voor Altena/H.A.M.’ zou je mij eens willen mailen?
mijn mail adres is -edit: je e-mailadres op internet zetten is niet slim. Mailen kan via de redactie: [email protected]–
bij voorbaat dank.
mvg, R. van Altena
seem to remember that in the 50’s there was a white-ish ‘hardtop’ Gatso with a centrally mounted headlamp in addition to the normal headlamps. It was parked in the Beethoven Straat in Amsterdam where Maus used to live.
The Irish police force have just purchased his invention for zapping speeding motorists…thats irony for you!
Regards,
Anton Mazer
Castlecomer
Ireland
Anton, I believe there is a Gatso on the M50, the N3 and M1 at the very least.
Michiel, je oproep heeft bijzonder weinig zoden aan de dijk gezet. Ik hoop dat met mijn uitbreiding aan de lijst sindsdien (en waar ik nog continu aan werk) je wens toch een beetje uitkomt. Ook de CONAM werkt er aan. Ben jij daar lid van? http://www.conam.info.
Nederland is overigens wellicht sterker in vrachtwagens (en geweest). Ook daarvan is een lijst, maar die is zo mogelijk nog incompleter. Daaraan wordt ook gewerkt, zie http://www.buzzybeeforum.nl/viewtopic.php?f=151&t=12662
Hi Jan,
I’ll try and avoid the M50, N3 and M1…drove a friend’s DB5 from Belfast to Lisburn when the M1 was quite new…150mph on the clock, red warning light…handbrake left on! Learned my lesson!
Have a prosperous 2009 and safe motoring.
Anton
Anton, That has to have been quite some time ago, early eighties?
Funny you should say safe motoring, as some days later I got a ticket for doing 120 on the M1, just after the airport (my luck)… and then the Garda-man told me the bad news… 80 euro (I could hardly keep myself from laughing)
en ik maar denken dat de eerste auto van ford was
@w: ehh nee…
het is misschien laat, maar wat dacht je van hynsdyk?