De vijf meest aangereden dieren van Nederland

Auteur: , 65 Reacties

Vroeger had je als klein dier alleen maar te vrezen van je natuurlijke vijanden, tegenwoordig is de mens in zijn voortrazende blik ook een bedreiging voor het dierenwelzijn. Welke dieren moeten het op onze wegen het meest ontgelden?

O hai, lift?

Een levend wezen tegen je auto aan krijgen, het gebeurde Pieter van Vollenhoven eerder deze wek nog. Dit is nooit leuk, hoewel er kennelijk mensen zijn die een andere mening zijn toegedaan.

Niet alleen landdieren, maar ook vliegspul wordt soms gegrepen. Zo zagen we dat een meeuw het in snelheid tegen een MotoGP-machine moet afleggen, en deze cokeduif ontsnapte maar net. Paarden kunnen trouwens soms ook vliegen en met je brommer tegen een hert botsen kunnen we niet aanbevelen.

Hoe dan ook, here goes:

Konijn – 13.000 beflapoorde slachtoffers.
Egel – 12.500 (lolquote: Het verdedigingssysteem van de egel, oprollen tot een balletje, werkt helaas niet tegen auto’s.)
– Haas – 9.800 aanrijdingen per jaar.
– Huiskat – 7.800
– Ree – 4.000

Al met al zijn dat behoorlijk wat kapotte dieren per jaar, en dat alleen al door Nederlands blik. Kan je nagaan hoe de aantallen wereldwijd liggen. Zou het karma’s manier zijn om die auto-etende rotkonijnen op hun nummer te zetten?

Ondergetekende is gelukkig redelijk onervaren in het doodrijden van dieren (op een miljoenmiljard insecten na), alleen een levensmoe konijntje wierp zich ooit voor mijn bumper. En een enorm hert, maar dat maakte zich gelukkig op tijd uit de hoeven.

Bron: Goedkoopste Autoverzekering65 reacties

Waar is de strontvlieg?
@roquez: Op een bol stront?
@bayernmunchen: xD
@roquez: Een insect is geen dier!
Ik zie langs de (snel)wegen ook behoorlijk veel buizerds liggen….helaas.
Dit is gewoon een top 5 van de meest voorkomende dieren in Nederland, waar wij dan logischerwijs het meest overheen rijden.
Ik mis de mug in dit lijstje, daar heb ik er in al die jaren 10 duizenden van aan pulp gereden.
Helaas ook 1 kat maar achter je eigen staart aan rennen is op de A16 niet aan te raden.
De stumperd liep vervolgens tegen mijn linker achterwiel.
@tupperware: mug is een insect
@rijgewoonbmw: inderdaad, en insecten zijn geen dieren?
Ik heb een haas door mn bumper en radiator gekregen met ruim 180 op de teller, auto kon niet meer verder…..
@dutchneon: haha die haas denk ik ook niet!
En een paar jaar daarvoor al een keer een eend op een proviciale weg, toen kon ik nog wat remmen en ze zat vast in m’n grill, nog levend en wel, toen ik haar eruit had was ze helaas niet meer in leven :(
En daar krijgt men dan weer geen boetes voor.
Ik rij regelmatig flink te hard maar heb nog nooit een dier doodgereden en wil dat graag zo houden. Wel een aantal keer flink in de ankers gemoeten voor vogels die op de weg zaten of vlak voor de auto voorbij vlogen. Ken ook figuren die zich wel aan de snelheid houden maar niet eens afremmen voor vogels (in de hoop ze te raken?), stel klootviolen.
@alcantara: Dat zijn mensen die hebben geen gevoelens voor een dier.
@alcantara: lekker handig om vol in de ankers te gaan voor een eend oid. Tuurlijk is t lullig maar levensgevaarlijk van die mensen die daarvoor vol remmen of aan t stuur rukken.
@alcantara:
Het licht natuurlijk totaal aan de situatie, maar als het niet anders is rijd ik er net zo hard over heen.
@m19nl:
Yep, als ik moet kiezen tussen een konijn op mijn neus of vier ringen in mijn kofferbak dan is het konijn toch echt het haasje….
@alcantara: Je kan moeilijk iedereen die een dier overrijd een boete geven aangezien het grootste deel niet express gaat.

Bovendien ligt het er nog al aan waar je woont, in de warmere maanden kan ik gerust hier in het dorp op 5km 5x moeten stoppen omdat er een haas oversteekt, en ik stop hoor. Maar ik heb er vast ook al een paar geraakt.
@alcantara:

Je mag volgens de verkeerswet niet eens afremmen voor een dier dat kleiner is dan een (grote) hond. Daarmee breng je het overige verkeer immers in gevaar.

Nu wat jij niet doen of laten kan zolang je alleen op de weg bent belangt mij niet aan, maar ik zou het verdomd vervelend vinden om achterop je te botsen (met de motor zelfs met gevaar voor m’n leven) als je zo’n onverwacht en brusk manoeuvre uitvoert.
Een ree? Dat ik ze in het wild ziet is al zeldzaam, laat staan in me bumper..
@roberto: Kom eens langs hier in de omgeving Zandvoort/Bloemendaal/Overveen. Ik zie bijna dagelijks (niet overdreven) wel een groepje op of naast de weg lopen op het moment. Vooral nu aan het eind van de winter gaan ze op zoek naar eten buiten hun normale leefgebied. Ze staan hier af en toe zelfs in het centrum bloembakken kaal te vreten!
@metalmike: sorry, maar daar woon ik niet in de buurt. Kom in de buurt van Hardinxveld, Gorinchem etc. Enige ree die we hier zien zijn van lichtslangen rond het eind van het jaar ;-)
@metalmike: Ik zit wel vaak rond 5:30u ’s ochtends op de weg, dat moet ik er wel bijzeggen
Ik reed laatst over een zebra.
@SCscreamGT2: Ik reed vandaag nog over een pad.
@SCscreamGT2: Hahahaha NOT! -.-
Een haas/konijn (wat is het verschil?), egel en een vogel heb ik ook al eens te pakken gehad jammer genoeg.
@berlinetta: Een haas is groter,en heeft grotere oren.
@berlinetta: Hazen verstoppen eieren tijdens Pasen. Konijnen zijn pas bekend sinds hun grote doorbraak bij de Warner Brother studio’s onder de serie Bugs Bunny ;)
Haha ja huiskatten houden ook wel van een hapje bumper
@stayinyourlane: nou haha ik lach me dood.
Hij week uit in z’n Volvo om bewust een haas dood te rijden en dat lukte hem.
Hij realiseerde zich alleen niet dat desjonnies achter hem zat met toevallig 2 maten in de auto.
Hij heeft voor zijn leven moeten rijden.
Die Volvo was sneller dan desjonnies autootje toen; maar hij kon zich toch moeilijk van me los rijden.
’t heeft bij elkaar zo’n drie kwartier geduurd.
En ja, ik heb ook weleens een haas doodgereden, maar ik kon toen helemaal niets doen, niet remmen noch uitwijken.
Die kwam recht op me af gerend zo uit het veld en ik had er de gang in.
@desjonnies: Mag ik je aanraken? Omggg, wát een verhaal joh…!!
@desjonnies: Als je zijn kenteken even geeft dan zorg ik ervoor dat die lul nog voor zonsopkomst onder water verdwijnt.
Ree (pun intended) hier laatst bijna over een vos, dat zal in NL niet zo snel gebeuren maar hier (VK) stikt het ervan.

Ik heb ook een familie vosjes die regelmatig in mijn tuin spelen, heel schattig tot je ze s’nachts hoort janken, verschrikkelijk geluid, dan wil je er wel een paar keer overheen rijden.

Verder al eens stukjes konijn uit mijn mistlamp moeten peuteren, gelukkig nooit groter wild aangereden.
@sketcher: Hier in flevoland lopen ze ’s nachts gewoon over de weg binnen de bebouwde kom.
@azenomei: En wat doe jij s’ nachts op straat?Op rooftocht,zoals de vos?
@bayernmunchen: De wat nu?
@sketcher:

Liever een vos dan een steenmarter, dat zijn pas ontiechelijke rotbeesten.
Vossen zie je hier overigens nog wel eens, maar dan wel meestal dood langst de kant van de weg.
Dat zijn meer dan 10 reeen per dag. Ik heb zelfs nog nooit zo’n beest gezien vanuit de auto!

In Australie had ik bijna een Kangaroo op mijn motorkap en t was een pittig beest. Toch best eng als je met 100 op een bochtige provinciale weg rijd en opeens 1,5m aan cuteness naast je ziet hoppen, in de richting van de weg. Vol in de ankers, beest net niet geraakt. Gelukkige is dat ik de huur-verzekering zonder wild aanrijden had, was eventjes 150 dollar duurder voor een week. Overigens had de Holdon (Chevro) Cruze t wel verdiend, dat onding kwam sommige heuvel met moeite met 100 km/h boven.
En in Florida stond ik opeens stil achter 2 auto’s op een punt in de middle of nowhere…. 2 minuten later zie ik dat we aan het stoppen waren voor een schilpad van pak m beet 50 cm hoog…. een wonder dat dat ding het tot iig die dag heeft uitgehouden met zulk oversteekgedrag.
Ik mis de duif al een paar keer geraakt leek me ook veel voorkomend
Moet weer lachen om je schrijfstijl smoke. Ondanks de dode animals.
Hazen en konijnen heb ik geen idee ik denk een paar als dorpsbewoner….

Ook een keer een eend tegen mijn motorhelm. (De eend had niks), en op de motor ook een keer bijna een ree… Ik had mij al de hele rit ingehouden geef ik 1x gas rent er een ree de weg op. En een keer een zwaan (toen ik zelf niet reed), jeetje dat was me een klap.
Ik voelde me de hele dag rot toen ik, na nog nooit 1 dier te hebben geraakt, gelijk twee dieren op 1 dag aanreed. Een klein vogeltje die vlak voor me op de weg ging zitten. Met 80kmu is dat niet handig. Paar uur later een marter. Stak de weg over in de bergen, rende terug maar daar had ik dus al naar uitgeweken. Sindsdien meerdere net-aan-nietjes, godzijdank. Met toppunt een duif die over de auto vloog en gelijk de landing inzette en 2 paar zwanen die de weg al spookvliegend als opstijgbaan gebruikten. Zit je hart ook wel even in je keel.
vorig jaar 2 kraaien geraakt, 1 op 1 van mijn niertjes en 1 onder mijn bumper door tegen de carter en cat aan en dat rook niet zo lekker
@smartye36: en vandaag kan ik een konijn erbij schrijven in mijn voorbumper…
Er worden 13000 konijnen per jaar aangereden… Ooit al eens een konijn zien wippen? Konijnen genoeg dus…
@VeniVidiVici:
Wat dat aangaat kun je dit beter niet vermelden; weleens gezien hoe wij als mensheid erop los wippen…
Ooit een bijna een familie eendjes onder de banden van m’n trekker gehad, namen de gehele weg in beslag en waren ook niet actief bezig de weg te verlaten. Ik wou eigenlijk door maar kon het gewoon niet voor elkaar krijgen het gas in te trappen. Uiteindelijk toch gedaan, in z’n vrij. De eendjes wisten niet hoe snel ze weg moesten wezen. Ja dat was toch wel vreemd met je 12 ton achter een paar kleine eendjes aanrijden en op een of andere manier maar weinig kunnen doen.
Kinderspel zeg he, hier hebben we Elanden…
@norge:

Daar word je auto toch speciaal voor getest? :p
@Hupke: Normále auto’s ja. #Hyundai i30
@norge: Mwah,wij hebben de edelhert.
@bayernmunchen: dat is de premium variant van hert.
Ongeluk met een Eend, en wat denk je? Ja hoor.. de Eend moest de brug op:)
Met 100 tegen een ree aan. Had hem vol te pakken. E klasse van mijn pa totaalos verklaart. Wilde zwijnen worden ook dagelijks aangereden. Maar van de partij van die dieren en van meer van die verstandloze mensen mogen mensen met verstand e niks aan doen
@gerjan: cool vond je het erg?
Ik vraag me af of in België everzwijnen niet zouden voorstaan op reeën.
Reeën zijn domme rotbeesten, maar reflectoren langst de weg hangen helpt er echt wel tegen. Everzwijnen zijn veel minder vlug te verschrikken.
Kangaroo Hit in Bathurst: http://youtu.be/D9-r7DXiyQQ
This one is lucky: http://youtu.be/lupfuSaj790
Balen voor de motor rijder
Ik rij zovaak een konijn of haas plat ik rem er niet voor

gr marjolein

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).