Ontwerpen van vliegende auto’s schijnen de laatste tijd goed van de grond te komen. Zo hadden we in februari al de Terrafugia en de X-Hawk, maar nu is er een ontwerp van eigen bodem, de Pal-V. De letters staan voor Personal Air and Land Vehicle, en dit idee komt uit de koker van de Brabantse ondernemer John Bakker.
De Pal-V maakt gebruik van dezelfde technologie die in de Carver wordt gebruikt (Dynamic Vehicle Control, kortweg DVC), zodat het voertuig stuurt als een auto, maar helt als een motorfiets. In de lucht werkt de Pal-V als een gyrocopter, wat inhoudt dat er, net als bij een helicopter, wieken aanwezig zijn, maar deze worden door lucht aangedreven in plaats van door een motor. Door middel van een propellor wordt voorwaartse snelheid gecreëerd. Zoals het een model van deze tijd betaamt kan het voertuig ook op ethanol of bio-diesel functioneren.
Dankzij nieuwe regelgeving moet het mogelijk zijn de Pal-V met een sportvliegtuigvergunning te besturen. Deze is volgens Bakker in relatief korte tijd te behalen, wat het hele project een stuk laagdrempeliger maakt. Op het moment is het bedrijf bezig voldoende kapitaal te vergaren om de daadwerkelijke bouwfase aan te vangen. Een verwachte releasedatum is niet bekend, maar als Bakker een beetje doorpakt hebben we misschien die 4000 kilometer extra asfalt helemaal niet nodig!
Met dank aan Elja voor de tip!
Na jarenlang gepionierd te hebben met een aantal gerenommeerde partijen als het Nationaal Lucht en Ruimtevaart Laboratorium (NLR) om een rijdend en vliegend voertuig te ontwikkelen is John Bakker klaar voor de start. Hij heeft zijn eigen management team geformeerd en een aantal investeerders gevonden. Op dit moment worden verder initiatieven ontwikkeld richting extra geldschieters om de marktlancering nog te versnellen.
John Bakker heeft de afgelopen 6 jaar geïnvesteerd in de ontwikkeling van een voertuig concept dat zowel kan rijden als kan vliegen: de PAL-V (Personal Air and Land Vehicle). Dit zal een revolutie betekenen in de deur tot deur mobiliteit in de nabije toekomst. In landen met slechte infrastructuur betekent het veilig en snel vervoer maar ook in meer ontwikkelde landen zal het veel tijd gaan besparen.
De marktinteresse is zeer groot. Er zijn al +/- 2mln hits geweest op de website PAL-V.com. Dagelijksworden mails ontvangen van potentiële kopers van over de hele wereld. Interesse gaat van professionele toepassingen voor observatie, mobiliteit bij hulpverlening of wederopbouw tot privé gebruik.
PAL-V Europe zal een hybride voertuig op de markt brengen dat kan vliegen als een gyrocopter en rijden als een auto: een droom die Henry Ford al had toen hij de eerste auto’s ontwierp.
Vliegen met autogyrotechniek is relatief gemakkelijk te leren, veilig en betrouwbaar. Zelfs als de motor uitvalt, komt het voertuig veilig aan de grond.
De PAL-V is een slank en aërodynamisch voertuig geschikt voor vervoer van deur tot deur, zeer
brandstof efficiënt op de weg, reistijd efficiënt in de lucht.
Met de PAL-V zijn snelheden van 200 km/h op de weg maar ook in de lucht haalbaar.
Voorzien van een gepatenteerd kantelsysteem, stuurt het als een auto en kantelt het als een motorfiets. Het is comfortabel en flexibel. Rij van huis naar het dichtstbijzijnde vliegveld of helisite. Transformeer naar een autogyromodus en word luchtwaardig.
De hoofdrotor wordt niet aangedreven door een motor maar deze roteert door de voorwaartse snelheid, die gegenereerd wordt door de inklapbare push-propeller aan de achterkant.
Met zijn VSTOVL (Very Short Take Off Vertical Landing) mogelijkheid kan de PAL-V bijna overal landen.
De PAL-V maakt gebruik van de lagere luchtlagen (onder de 1500 meter), beneden de drukke commerciële routes.
De PAL-V heeft geen nieuwe infrastructuur nodig en is ideaal te koppelen aan het huidige wegennet. Het maakt gebruik van de bestaande wegen, vliegvelden, helisites en benzinepompen. Als de snelwegen niet beschikbaar zijn of verstopt zitten dan vlieg je, als het weer te slecht is en na zonsondergang rij je.
Rijden en vliegen gecombineerd in een voertuig dat niet meer kost dan een luxe middenklasse auto. De PAL-V zal ook een positieve bijdrage leveren aan het milieu; hij is zeer zuinig, 1 op 30 op de weg, en kan tevens op bio-diesel of ethanol functioneren.
Het ontwerp bestaat uit beproefde technieken en past sinds 2005 volledig binnen bestaande regelgeving in Europa en de VS.
Het management team bestaat naast John Bakker uit Robert Dingemanse die verschillende succesvolle lancering van producten en technologieën binnen Philips op zijn naam heeft staan en Jim Emanuels van Tacstone, gespecialiseerd in het opzetten van nieuwe bedrijven. Deze ervaring is precies wat in deze fase nodig is om de PAL-V tot een succes te maken. Het bedrijf is inmiddels gestart met de werving van personeel voor de verdere ontwikkeling.
HLK zegt
Hmm ik vind het maar niks..Mja wie ben ik ?
maxsrt8 zegt
grappig bakkie
Hansie! zegt
Idd wie ben jij?
maar ik ben ook niet ondersteboven van ;)
RRPhantom zegt
Foto(shops) ?????
Ziet er verder wel leuk uit maar wanner kunnen we in dit soort vehikels ons bewegen??
Bram zegt
identiteitscrisis?
Jellert zegt
Leuk maar wordt toch niet legaal hier, meer iets voor de export naar USofA of Australie. Leuk redneckjes onthoofden!
vinox zegt
-edit: dank voor je inhoudelijke bijdrage-
Florijn zegt
ja ik heb dit soort dingen nog nooit op de weg gezien hoor en toch is er altijd wel weer nieuws over dit soort vehikels. bestaan er eigenlijk al producerende bedrijven van rijdende vliegtuigen of andersom.???
MarcO zegt
Als dit nou eens op korte termijn realiteit kon worden….. Files???? die vervliegen als sneeuw voor de zon. Maar het gaat vast nog heel veel jaren duren voor iets dergelijks gemeengoed wordt. Goed dat er al wel over nagedacht wordt. Maar voor nu: iets te hoog startrek gehalte.
robert zegt
ik ga gelijk mijn sportvliegbrevet halen!! Supergaaf!!
Henk zegt
Leuk maar waarom kan zo’n website (PAL-V) niet in het nederlands?
Domien zegt
Omdat ze internationaal willen verkopen.
Wel een leuk dingetje trouwens.
Larrs zegt
Dit soort voertuigen is denk ik ideaal als vervanging voor het werkverkeer.
Dan kan de rest normaal rijden, scheelt weer files. Aan de andere kant, bestaat de kans dat er in de lucht files ontstaan.
Elja Trum zegt
Erg gaaf dingetje, maar ik moet inderdaad nog zien dat zoiets toegestaan wordt in Nederland. Dan ga ik zeker op voor mijn RPL. :)
Ze hebben het op de site over 50 a 60 vlieglocaties binnen Nederland. Als je nu echter kijkt hoe moeilijk het al is om een (klein) vliegveld ergens te krijgen..
Als je te ver moet rijden ben je dan toch gauw geneigd midden op de snelweg de vleugels uit te slaan. ;)
Elja
Vincent#1 zegt
Geniaal ding, ik had er trouwens al een keer een stuk over gelezen, zeker meer dan een jaar geleden. Wat ik nu niet op hun site lees maar toen wel las, is dat dit ding een wankelmotor gebruikt. Een wankelmotor zou geschikt zijn omdat deze lichter is. Toen hadden ze het echter nog niet over, ethanol en bio diesel. Dus wat ze de afgelopen tijd geknutselt hebben weet ik niet.
Dat dit ding een oplossing is voor de files is natuurlijk grandioze onzin. Tenzij ik de enige met zo’n ding ben natuurlijk :)
Straks krijgen we zulke tafferelen
Nee, dit is geen foto van dubai ;)
Jaap Bruining zegt
Fantastisch voor hier in Australie! Holland lijkt me er een beetje te klein voor en ongelukken kunnen snel de orde van de dag worden als er geen nieuwe verkeers controle wordt opgericht. Honderden “heli-ports” moeten worden aangelegd om het idee bruikbaar the maken.
64-JV-DS (nee, géén autokenteken) zegt
Als vlieger heb je met nog meer regels en drukte te maken. Het is niet alleen de wieken van zo’n ding uitzetten en fly away.
Een verkorte mogelijke communicatie met Euro Control (Nieuw Millingen):
“Euro Control, this is Papa Hotel – Alpha Papa Victor requesting take off at Heloport A12 Gouda on vector zero niner zero, destination Utrecht”
“Papa Hotel – Alfa Papa Victor, this is Euro Control, negative on take off, the pattern is full. Queue at Gouda, queue delay approx 75 minutes”.
Minimum hoogte, weersomstandigheden, no-fly zones, heloports die om de haverklap QGO zijn (verbod op starten of landen) , milieubewegingen, lawaaioverlast, etc. etc.
Nee ik zie het in Nederland niet gebeuren.
Papa Hotel Alfa Papa Victor out. ;-)
Fiesta zegt
Wel lollig maar ik voorzie toch meer schade dan bij een auto-ongeluk..Drunk-flying ..op de vlucht voor de politie……Zie echt veel te veel practische bezwaren…
Tis mss leuk voor Australië met zn uitgestrekte deserts…
SugarFree zegt
@ het kenteken wat geen kenteken is
Precies, die problemen voorzie ik ook.
En daarnaast: zoals te lezen mag je er met een sportvliegtuigbrevet mee vliegen. Het simpelste brevet (voor alleen vliegen in NL) gaat toch richting de 10.000 euri kosten. En dat zullen veel mensen toch weer niet zo snel betalen.
Toch zie ik voor de toekomst dit soort mogelijkheden wel. Het moet gewoon te doen zijn. Ook goed voor de werkgelegenheid van verkeersleiders (die nu al niet te vinden zijn, haha).
Elja Trum zegt
Vanzelfsprekend zal een dergelijk concept niet direct door de massa gebruikt gaan worden. Inderdaad moet je minimaal een RPL brevet halen en is er momenteel niet de capaciteit om duizenden van dergelijke vliegtuigjes in de lucht te hebben.
In feite is het niet veel anders dan iemand die nu een Ultralight vliegt, maar met als grote voordeel dat je met de Pal-V ook nog gewoon de autoweg op kunt. Dat maakt de gebruiksmogelijkheden veel veelzijdiger en ook inzetbaar voor iemand die regelmatig vanuit bijvoorbeeld het zuiden van het land naar het noorden moet. Pas op grote afstanden is het voordeel van vliegen merkbaar.
In elk geval een gave ontwikkeling. Ook omdat je met de Pal-V als een helicopter recht kunt landen; ik zie een praktische toepassing voor hulpdiensten (land evt. in de omgeving van waar de hulp nodig is en rijdt het laatste stukje)..
Elja
Citrofiel zegt
Aha, ze moeten dus snelheid maken op de grond door de propellor naar voren, en dan wordt er door lucht het naar-boven-gaan-propellording aangedreven? Dus dat ding kan niet eens stilstaan in de lucht! Geen files dus, wel crashes. :P Maar waarom zouden er überhaupt files in de lucht ontstaan? Gewoon op verschillende hoogtes vliegen voor verschillende richtingen, dat hoeft niet in een rijtje. Maar ik bekijk het veel te simpel, dit wordt niets voorlopig.
Citrofiel zegt
Oke, let niet op wat ik net schreef, ik snap namelijk helemaal niets van dat gyrocopter idee. Wikipedia: “In een autogyro wordt de rotor uitsluitend in beweging gebracht door de langsstromende lucht.” Dus je moet snelheid hebben om op te stijgen? En hoe werkt dat überhaupt? Iemand die me dat (simpel) kan uitleggen?
Elja Trum zegt
Zoals ik het heb begrepen van de site:
De bovenste propellor werkt als een soort vleugel. Je moet dus inderdaad snelheid hebben om op te stijgen. Wel heb je slechts een erg korte baan nodig om op te stijgen.
Zodra je snelheid gaat maken gaat de propellor boven je hoofd draaien. Wanneer de snelheid groot genoeg is draagt de propellor het voertuig zoals bij een vliegtuig de snelheid ook zorgt voor voldoende lift.
De minimale snelheid waarmee je kunt vliegen is 30 km/u, de maximale bijna 200 km/u.
Wanneer je langzamer als 30 kilometer / uur vliegt ga je dalen. Niet als een baksteen, maar rustig. Daardoor kun je met dit voertuig ook landen zoals een helicopter; recht omlaag.
Elja
slk55 amg zegt
hij wordt dus iets duurder dan een middeklasse auto….
…..reken maar dat ik er een aanschaf als het eenmaal zover is! wat lijkt me dat gaaf!
Citrofiel zegt
@ Elja; Bedankt, ik snap het nu. (en dat is een flinke prestatie :P )
Jaap Bruining zegt
Dertig jaar geleden toen ik nog een computer “mainframe engineer” was, hier in Australie, was er al enige discussie over vliegende autos. Ik dacht toen al dat het een goed idee was, maar dat het controleren van een grote vloot van zulke voertuigen veel gevaren met zich mee bracht. Toendertijd was zo’n controle niet mogelijk met de toenbestaande ontwikkeling van computers. Nu dat veel autos GPS hebben wordt het duidelijk dat dit een ideale manier is om vliegende autos vijlig te laten rondvliegen. Mijn Magellan GPS 310, een oude en kleine “kandheld” can al aan een automatische piloot verbonden worden om richting, hoogte en snelheid the conrtoleren. De allerlaaste modellen kunnen je nu van laats tot plaats sturen. De manier waarop het moet werken met de VH (vliegende Hollander) is dat het gebied lager dan 500 m wordt omgezet in “Jacobus Cirkels”, de eerste en laagste 120 m hoog ,de tweede 360 m. Bij het opstijgen vliegt met altijd naar het noorden zo gauw men hoger is dan 20 m. Als men naar het westen wilt vliegen dan stijgt men 30 m boven de zweef zone, naar het zuiden +60 m, oostelijk is de hoogte +90 m, en dan weer noordelijk maar nu op +120m hoogte. Het resultaat is dat alle VHs allemaal in de zelfde richting vliegen op een bepaalde hoogte. Voor de eerste Jacobus Cirkel is de vastgestelde snellheid 60kmph. Als men sneller wilt vliegen dan maakte men een volle cirkel tot 120 m, op welke hoogte de snelheid mag vermeerderd worden tot de vaste snelheid van 120 kmph en hoogte van 140 m berijkt wordt. In de eerste JC stijgt men dus 3 meters voor elke graad linksom.
Op 140 m begint de tweede “Jacobus Cirkel waar de zelfde regel geld. Dus naar het westen op 230 m, naar het zuiden 320 m, naar het oosten 410 m, en noorderlijk op 500 m, de maximum hoogte voor lichte vliegtuigen. Dit wordt automatisch gecontroleerd door de GPS die ervoor zorgt dat men altijd op de juiste hoogte vliegt voor de richting waarin men reist. In de tweede JC stijgt men dus een meter voor elke graad anti-clockwise.
Met moderne laptops kan een GPS heel gemakkelijke de juiste koers berekenen, en een 3 dimensies korte afstand radar voorkomt ongelukken als men door de verschillende lagen stijgt of zakt. The onderste 20 meters zijn nattuurlijk voor landen en opstijgen in alle richtingen op minimum snelheid, afhangend van de wind.
De GPS hoogte volgd het contour van het land beneden de VH maar op een geleidelijke manier. Ik heb lang niet alle mogelijkheden beschreven, dat laat ik aan de computer programmers over. Maar het equipment bestaat nu al en kan de VH voor groot gebruik mogelijk maken. Sorry voor mijn gebroken Hollands, maar I ben al 50 jaar in Australie en modern Nederlands ken ik niet zo goed meer.
Jaap Bruining
audi racer zegt
jongens wat is dit we hebben dit helemaal niet nodig man wat mot je met een ”vliegend auto” egt raar laat de ideen maar zitten ik wil dus egt niet dat de wereld sow gaat uitzien zoals op het plaatje (er zijn tog wel meer mensen met mij eens ofniet?)
Jela zegt
Kzou zoiets nooit kopen (stond dit al niet een hele tijd op gizmag of was dat een andere?)
Jela zegt
& het wordt pas echt interessant als er een paar straalmotoren in komen :)
nuyts zegt
hierover zou ik graag meer weten,
nvt zegt
audi race ik ben het bijna helemaal met je eens.
Ik denk dat het niet een goed idee is maar dat het niet meer is tegen te houden.
Want een ongeluk in de lucht is meestal veel groter en geeft meestal ook nog een ongeluk op ode grond. En met zo’n auto kan je ook nog eens overal komen. iedereen kan nu gemakkelijk bij jouw op het terrein komen zonder dat je het door hebt. Maar het is ook wel weer zo het verkeer verbeterd en het is gewoon een leuk apparaat. hoe gaat dit worden op gelost???????
Eric Visser zegt
ik vind het helemaal te gek! ik ga mijn brevet halen en wacht op levering van deze dingen. komt mijn droom toch nog een beetje uit. zie mijn website….
het is heel eenvoudig om computergestuurd verschillende vlieghoogtes aan te houden en ongelukken hoeven dan ook nauwelijks voor te komen. Een ideale oplossing voor de (nabije) toekomst want perfectie is het nog lang niet.
alex hoogma zegt
Eindelijk mensen met visie en durf,en met de huidige techniek beslist
haalbaar.En kleine vliegveldjes genoeg in europa,waar men wel welkom is!
Bart zegt
Jaap, je nederlands is buiten gewoon goed hoor :P
en ik denk juist dat er veel minder ongelukken zullen voorkomen.
Met de technologie van tegewoordig, word alleen maar beter en beter.
Als ik het geld er voor heb ga ik er zeker 1 kopen.
Groeten Bart
vliegfiets zegt
Idee is mooi en leeft al een aantal jaren en komen al die klojo,s die nu bumperkleven snijden enz.in de lucht wauw…..
kunnen we ze nu meteen traceren want nu maar hopen dat er een transponder(hoogte/snelheid/locatie) in moet want de verkeersleiding kan het nu al niet meer aan want Microlights zijn verplicht er één te gebruikenmaar omdat het radarscherm dicht sneeuwt zijn er peperkingen met het gebruik ,kortom Nederland is echt even te klein om groot te denken.
Nog maar te zwijgen van geluidsoverlast die groene geitenwollen sokken jongens en deskundigheid v/d vlieger dus de sky has a limit……..