De volgende BMW 6-Serie wordt Porsche 911 concurrent?

Auteur: , 45 Reacties

Het zou zomaar kunnen.

911 concurrent?

De huidige BMW 6-serie, en zeker de M6 (rijtest) zijn leuke auto’s die zeker niet verkeerd sturen. Voor een merk dat freude am fahren moet brengen zijn ze echter wat aan de zware kant. En zou je als merk dat zich op de bestuurder richt niet ook een alternatief voor de Porsche 911 aan moeten bieden?

Dit zijn allemaal vragen die BMW zichzelf blijkbaar gesteld heeft. De Daily Sun beschikt namelijk over informatie waaruit zou blijken dat BMW een 911 concurrent gaat maken, in de vorm van de volgende generatie 6-Serie. Een 9-Serie zou dan de ultieme luxe coupe kunnen worden en 6-Serie mag een tandje harder. Ook zal hij dan alleen nog als coupe gemaakt worden. Zowel Audi (R8) als Mercedes (AMG-GT) bieden volwaardige concurrenten aan en BMW blijft op dit gebied achter.

Hoe BMW dit denkt te bewerkstelligen? Door meer dan 200 kilogram van het huidige model af te snoepen bijvoorbeeld. Dit zou door het gebruik van een nieuw platform mogelijk moeten zijn. Ook staan optionele luchtvering, achterwielbesturing en een zes-in-lijn met vier turbo’s op de planning. De nieuwe BMW 6-Serie moet eind 2018/begin 2019 het licht zien. Zou BMW zo op de goede weg zitten?45 reacties

Ben benieuwd! Hoop dat het niet te sjonnie wordt voor dit segment.
@raver1991: zegt iemand met raver in zijn naam…
@cpp1: ahahahahahahah +1
Waarom geen nieuwe z8? En die laten concurreren met de 911?
@audiboy: misschien beter een z5 oid op de markt brengen. De naam z8 niet meer gebruiken, vind ik
Hmm.. Ik denk dat het voor BMW verstandig is om een heel nieuw model te introduceren zoals Jaguar, Mercedes en Audi ook hebben gedaan. Ik ben wel benieuwd waarmee BMW op de proppen gaat komen. Dat ze goede sportauto’s weten te bouwen wisten we.
@viezefreddyw: Eens. En als ze hem toch als opvolger willen presenteren, kunnen ze hem beter een Z-code geven.
9-serie als luxecoupe? Niet dus. Die gaat gewoon 8-serie heten. Oneven cijfers zijn sedans/tourings en even cijfers zijn coupe/cabrio.

On-topic: 200kg eraf. Dat mag ook wel! Wordt de 6-serie toch weer leuk…
@e1000bmw523i: haha ja man. dan weegt ie nog maar 1800kg.. ekt een ekte sportwagen jonguh
@lambo4all: M6 weegt 1825kg. Zou dus 1625kg worden.
@willeme: Een Porsche 911 Turbo met AWD en PDK weegt ~1600kg, maar een Carrera met handbak weegt slechts 1380kg. Dus zelfs als die 200kg eraf gaat, blijft het appels met peren. De (vorige generatie met V10) M6 voelt en rijdt ook totaal anders dan de 911; de huidige is dan wel iets lichter, maar het verschil van dag en nacht zal echt niet weg zijn … en ook niet na deze PR uiting van BMW …
@willeme: @dawwg: De E63 630i woog circa 1500kg. Dus als ze die 200kg gewichtsbesparing als minimum streven pakken kan het nog wat worden. Let wel: de E24 M635CSi woog ook circa 1450 kg. Ook niet bepaald “licht” voor die tijd.

Ik zie trouwens dat de E63 M6 1685 kg weegt.
Hoeveel 911 concurrenten zijn er in de afgelopen decennia al op de markt gezet. Geen enkele auto heeft het echt waar kunnen maken.
En als je nou een model met midden motor gebaseerd op de i8 (hallo M1) maakt dan ben je er toch ook?
Meer dan 200kg dr af is leuk, maar dan blijft er nog 1800kg over. Veel te zwaar. De 6 serie is gewoon te groot om een echte concurrent te zijn. Zelfs met 200kg minder gewicht. 911 zit rond de 15-1600kg, denk niet dat ze daar in de buurt komen met het 6 serie platform. Wellicht op een volledig nieuw platform maar of ze dat gaan doen…
@E34M5Touring: een 650i staat op Autoweek als 1745kg. De zescilinder modellen zullen nog wel iets lichter zijn, dus kan zeker een aardig gewicht worden dan.
Hebben ze net een soort van logica in de modelnamen… Als de 6 niet meer de 5coupe is, is dat ook weer voorbij. Kan natuurlijk zijn dat ze niet genoeg 6jes verkopen, maar het lijkt me toch logischer om die gewoon aan te houden en dan een Z6/Z8 te maken als pure sportwagen
Als BMW deze plannen heeft zal het wel één of andere Toyota FT1 clown worden met BMW techniek.
Zou gaaf zijn, maar dan wel een echt sportwagen ontwerp aub!
Ja, zoiets of zo.

http://www.bimmerpost.com/storyimages/4caa1c84-2ec7-de1e.jpg
@HZW: Dat ziet er prima uit, maar ik hoop dat de samenwerking iets minder innig wordt en BMW een volledig eigen koets verzint op basis van dat gezamenlijk ontworpen platform.
@HZW: Als ze dat gaan maken, ga ik me schamen voor m’n eigen merk. Alsof ze met een moker op de kap hebben geslagen
Een 6 serie 911 concurrent. Not seeing that happen if not impossible.
Noem het dan de Z8 idd ofzo. Dan komt t nog in de buurt misschien.


Bmw doet al tijden niet meer serieus mee voor mijn gevoel tussen al dat geweld van MB. AUDI. Porsche etc
@prop: dat is omdat geweld geen oplossing is…

Wegligging is dat naar mijn mening wel 😜
600pk heb je geen hol aan als je er niks mee kan doen omdat het onderstel er geen raad mee weet. Doe me dan maar een perfect onderstel en 300pk. Daar ben je veel sneller mee als het op sturen aankomt.
Ik meen mij te herinneren dat er een paar paarse broeken bij BMW rondliepen met het idee om de naamgeving van BMW’s te wijzigen. De even nummers zouden ze gebruiken voor sedans, hatchbaks en dergelijke. Eigenlijk voor de ‘gewone’ wagens. De wat spannender gelijnde coupés zouden en coupé-achtigen zouden een even nummer krijgen. Men was zelfs bereid een legendarische naam als M3 te splitsen in M3 en M4 om dat te bewerkstelligen.

Ik had dan ook de hoop dat de opvolger van de huidige 6-serie een 8-serie badge zou krijgen. Het past binnen de nieuwe nomenclatuur om de coupé op basis van de 7-serie te hernoemen naar 8-serie en is bovendien nog eens historisch verantwoord. Daarnaast creëer je ruimte voor een op de 5-serie gebaseerde coupé-achtige waarmee BMW de concurrentie met de A7, CLS en E-coupé aan kan gaan. Met 6-serie badge op de kont natuurlijk, want de 5-serie coupé moet een cijfertje hoger krijgen. BMW is helemaal van het vullen van bestaande en verzinnen van nieuwe niches, dus zo’n gekke gedachte was het niet.

Maar toen kwamen er blijkbaar weer een paar andere paarse broeken aan de macht bij BMW, die het een goed plan vonden om de dodelijk saaie voorwielaangedreven MPV op basis van het platform van de volgende BMW 1-serie ineens 2-serie te gaan noemen. Leuk, maar wat is er gebeurd met het plan om de spannende coupé-achtigen even nummers te geven en de minder spannende wagens de oneven nummers te geven? Ik weet niet hoe het met de rest van de lezers hier zit, maar mij ontgaat die logica volledig.

Zodoende kijk ik er ook niet van op dat men de 6-serie badge op een 911-concurrent wil plakken. Waarom makkelijk doen en een sportwagennaam als M1 of Z8 afstoffen of een nieuw cijfer aan de Z-reeks toevoegen als je ook gewoon het cijfer van een auto die totaal niks 911-achtigs heeft kunt pakken? Net zoals bij de 2-serie AT/GT vind ik het een vreemde en onlogische zet, maar het zal wel passen binnen wat die wispelturige paarse broeken voor ogen hebben.
@Edge: De 6 is al een coupe op basis van de 5, er is geen coupe op basis van de 7.
@ar156sw: Verrek, je hebt helemaal gelijk. Ik las ergens dat de huidige generatie op basis van de 7 is, maar na wat beter research kwam ik erachter dat je volkomen gelijk hebt.
Toch haalt dat mijn punt niet helemaal onderuit. Als je kijkt naar het prijsniveau van de 6-serie zou je hem eerder moeten vergelijken met de S-klasse coupé dan met de E-classe coupé en CLS. Daar heeft BMW nog geen concurrent voor en daar zou (wanneer men een beetje logica had toegepast) de 6-serie badge uitermate geschikt voor zijn.
@Edge: 6-serie gran coupe is de concurrent van de CLS
@mb10: De 6 Gran Coupe begint bij iets meer dan 96k, terwijl de A7 bij 56k begint en de CLS bij 65k. Er zal zeker wat overlap in zitten, maar ik vind niet dat je de 6 Gran Coupe een directe concurrent kan noemen gezien het verschil van ruim 30k met de Mercedes en 40k met de Audi.
@Edge: Omdat BMW simpelweg geen “zwakke” motoren erin gooit. De 640i met 320pk. Audi begint bij 190pk, en is evenduur als de BMW met de 3.0 TFSI met 333 en 15.000 aan opties… Auw.. Dat is inderdaad wel alsnog een gigantisch verschil.
@edge: cls standaard motorisering met een vanaf prijs van 65k is een 220d en bij audi is de vanaf prijs 56k met een 1.8tfsi erin. Bij bmw krijg je een 640i met een 3l 6 cilinder.

911 blijft m’n favo. Hoe dan ook !
Mooi. Krijgen we een 6 serie twee- en vierwielaangedreven, een GT3, een Turbo en Turbo S, een cabrio, een targa, een GT2, een GT3 RS, and so on.

Is leuk, maar het zal allemaal wel net niet zijn zoals we wel vaker zien van BMW. Zoals de wanhopige push om de M3/4 als concurrent van de 911 te positioneren en de GTS van de GT3. Hoewel het geweldige auto’s zijn is het natuurlijk een beetje net niet een 911 concurrent.

En het is redelijk frustrerend want je weet gewoon dat ze de know-how en de middelen hebben om een echte 911 concurrent te maken.
@Rick-dos:
Jij als BMW-man; wat is de Z4 dan? Dat is toch een roadster die in de 911-vijver zit te vissen? Of rijdt dat ding als een woonboot ofzo?

Overigens wel een knap ding om te zien, zelfs met het dakje dicht. En als enige BMW heeft ie een interieur die door mijn antidepressiva-filter heen komt. Doe maar een oranje!
http://www.conceptcarz.com/images/BMW/BMW-Z4-Roadster-2013-Roadster-Image-01-800.jpg
@Rob: De huidige Z4 is redelijk comfortabel afgesteld. Eerder een concurrent voor de SLC dan voor een 911.
@Rob: Prachtige auto. Op de 6 Gran Coupe na de mooiste BMW op dit moment, maar het is naar mijn mening geen concurrent van de 911 maar eerder voor de boxster/Cayman/718.

Maar ook hier weer is het qua rijbeleving net geen Porsche. BMW is meer voor roadster gevoel gegaan dan voor de sportauto gevoel zoals de Porsche. De Boxster ligt serieus snaarstrak op de weg. Aan de andere kant vind ik het interieur van de BMW een veel luxere interieur hebben dan de Porsche.

De 6 serie kan een goeie concurrent zijn voor de 911 maar dan moet BMW wel echt durven te gaan voor een sportauto ipv een GT. Laat de luxe GT voor Mercedes want die kunnen dat veel beter.
Zou leuk zijn als ze een keer een goede sportwagen gingen maken
Ik snap het echt niet: ik heb een M6 GC en heb nooit de behoefte gevoeld deze af te zetten tegen een 911. Als ik ‘m al met een Porsche wil vergelijken, dan met de Panamera. Ik denk zelfs dat dat een betere allrounder is, maar wel voor 50K meer (bij vergelijkbare specs).
Oké, als ze de opvolger van de 6GC 8 of 9 willen noemen: be my guest. Maar draai een succesvol model niet de nek om. En, als je perse 911 wilt rijden, koop dan gewoon een 911, en probeer niet een BMW te vinden die probeert een 911 te zijn; en BMW moet niet willen proberen een BMW te bouwen die eigenlijk een nep 911 is. BMW moet gewoon BMW’s bouwen. Doorgaans gaat dat ze prima af.
Hmm klinkt leuk, totdat ik bij stukje kwam over 4 turbo’s 😫 met een biturbo klinkt die al slecht, laat staan met 4
Pfff 4 turbo’s……doe mij maar een V8…. Ga die turbo’s maar vervangen over een paar jaar. Kun je een lening afsluiten
Zou mooi zijn maar niet met de 6, eerder een nieuw model/nummer combo.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).