Dikke crisis in Rusland, maar de luxeverkopen stijgen fors

Auteur: , 20 Reacties

Russen met geld lijken met de kelderende roebel hun kans te grijpen door voor een prikkie dikke Porsches en andere luxewielen op te kopen.

Luxedealer Moskou

Rusland stevent af op een flinke crisis, en dat is te merken aan de devaluatie van de roebel. Niet lang geleden kreeg je 40-45 RUB voor je euro, gistermiddag schoot dit naar bijna 100 roebel. Importgoederen worden peperduur (voor zover je ze kunt krijgen, met de huidige embargo’s), en als je schulden hebt in dollars of euro’s ben je als Rus momenteel ook aardig in de aap gelogeerd.

Toch zijn er altijd mensen die een voordeel weten te behalen uit een ongunstige situatie. Echt rijke mensen hebben sowieso al een aanzienlijke voorraad stabiele valuta, maar wie zijn roebels niet kwijt kan kijkt bij luxedealers. Auto’s die nieuw in de showroom staan kost(t)en omgerekend naar westerse valuta nog maar een fractie van hun werkelijke waarde, en dus schijnen 1%-Russen en masse Porsches bij dealers vandaan te trekken. Porscheverkopen stegen in november met 55%, en die van Lexus met 63%. Echter gaat de vlieger niet voor alle merken op, BMW en Audi verliezen flink, zo meldt Bloomberg.

Wie nu het truukje wil toepassen is te laat lijkt ons, als luxedealer zou ik even geen roebels meer accepteren of mijn prijs flink aanpassen. De gewone man heeft er verder geen klap aan, die moet nu vooral zien te overleven en producten van eigen bodem comsumeren.

De totale autoverkopen zijn dan ook met dubbele cijfers gedaald, en de ooit zo boomende markt heeft een flinke schep zand in de raderen gekregen. Bedrijven die lokaal produceren (Nissan-Renault en GM bijvoorbeeld) zitten nog wel goed, maar veel merken die naar Rusland exporteren herevalueren hun positie. Seat bijvoorbeeld, heeft al bekend gemaakt te vertrekken van de Russische markt, en ook in de techsector wordt men nerveus: Apple heeft alle onlineverkopen in Rusland geschrapt.

Foto: Konig motor showroom Moskou, via autojunk.nl20 reacties

Ondernemers hebben nooit autopech toch. of wel!?.
… Zucht. Als zelf AB dit nu al oppakt.
Zat gister nog met een Russische vriend van me, spullen te selecteren die hij mooi in Rusland kon bestellen om vervolgens naar ons te shippen.
Apple dus al gestopt.
En nu weet echt iedereen t.
Daar gaat t plan.
@gregorius: ja want jullie zijn de enige die op dat geniale idee zijn gekomen…
@rolov: nee, natuurlijk niet.
Maar zolang er voorraad is….
@gregorius: In de fysieke winkels is nog gewoon voorraad.. Hoewel ze er wel bijna allemaal om vechten..
Zo dat zal ze leren in dat, schijt aan de wereld dictator land!
Ben benieuwd wanneer het volk zich tegen die schijnheilige corrupte hufter Poetin keert i.p.v. Amerika en Europa de schuld van die aanstormende crisis te geven…

Gaan nu zeker extra veel autodiefstallen plaats vinden om die naar Rusland te transporteren
@venividivici: jij leest zeker de Telegraaf? Russen zwarte cowboyhoeden en de Amerikanen de witte.
@rolov: Ja, best een goede sensationele krant hoor! :-P
@venividivici: Ik denk dat uiteindelijk dat alle grote landen voor eigen parochie preken. Het beeld dat van Rusland wordt gegeven is niet altijd geheel kloppend, maar de westerse wereld wil graag bevestigd zien wat ze denken te weten, dus schrijft de media daarover omdat het verkoopt.

Ik wil niet zeggen dat Putin en zijn kornuiten lieverdjes zijn, maar volgens mij hebben de VS, Europa, het Midden Oosten en China ook behoorlijk impopulaire en hoogst discutabele beslissingen genomen de afgelopen jaren ;-)
@venividivici: denk je dat europa en amerika ook maar iets minder corrupt zijn??
@g40freak:
Ik wel, al is het maar omdat totalitaire regimes als het Russische gebaseerd zijn op het verdeel en heers principe van een kleine groep.
Waarmee ik niet wil zeggen dat het in alle democratiën hossana is.
Ik durf wel te stellen dat de zelfverrijking van onze overheid minder ver gaat dan die in bv. Rusland of Zimbabwe..
Maar ja, ik ben dan ook geen linkse populist..
@g40freak: wij hebben de corruptie geïnstitutionaliseerd…dus dan mag het! ;-)
@g40freak: O nee dat niet, maar hier in het westen wordt je niet door een soort KGB club hard van je bed gelift en naar Siberië getransporteerd zodra je dissident bent en demonstreerd tegen het leidende regime…
@venividivici: iets met een kerel die een waxinelichthoudertje gooide en dik 1,5 jaar in voorarrest.
@g40freak:
Ja hoor, een gestoorde man vast zetten is hetzelfde als dames van een punkbandje bij hun kinderen weghalen en in een werkkamp pleuren..
Als je het daar zo mooi vindt, dan koop je toch een enkeltje Loegansk of zo..
Ik krijg sterk het vermoeden dat jouw wiegje in het pittoreske communistische Delfzijl stond..
Ik zit nog tot eind Januari in Moskou, en ik geniet met volle teugen van deze roebel, gratis geld!!1!!
@thijsied: Kun je die mooie Russische vrouwen (om)kopen… wordt dubbel genieten dan :-)
@VeniVidiVici:
(op)kopen bedoel je..
Nu zijn ze relatief goedkoop..
@venividivici: Ze waren inderdaad al flink goedkoop, nu 3 voor de prijs van 1 :)
@thijsied: Nachtelijk R(u)S4 Quatrootje…
Een A7 met een korting van $40.000, LOL

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).