Dit is het nieuwe logo van Alfa Romeo

Auteur: , 42 Reacties

Mocht de Alfa Romeo Giulia een succes worden, dan is dit de badge die we veel zullen tegenkomen in het straatbeeld.

Rechts = nieuw

De preview van de Giulia in QV-trim die Alfa Romeo gisteren gaf was tegelijkertijd de opening van een compleet nieuw museum in Arese. Het stukje heilige Alfa-grond heet ‘La Macchina del Tempo’ en huist 69 modellen van het merk. Van de eerste 24 HP, 6C 1750 Gran Sport, 8C Touring tot de Alfetta 159 F1-auto. Vanaf 30 juni mag het publiek komen kijken.

Geen goud meer

De Alfisten trokken nóg een noviteit uit hun maatpakmouw: er werd namelijk een nieuw logo gepresenteerd. Het ziet er grotendeels hetzelfde uit, maar de verschillen zijn duidelijk. Waar andere merken de kleur juist zijn gaan omarmen, nemen de Italianen in het logo afscheid van de gouden accenten. Dit is vervangen door zilverkleurig metaal. Verder is de scheidingslijn tussen de vlag en de slang verdwenen en is de achtergrond gewijzigd, waardoor er meer diepte ontstaat. Ook de letters zijn iets gekrompen.

Maar wat eet die slang precies?

Wat het in 1910 ontworpen Alfa-logo betekent? Wel, het bestaat uit twee symbolen. De witte vlag met rood kruis is ontleend aan het symbool van Milan tijdens de kruistochten. Rechts staat een slang afgebeeld, het symbool van de familie Visconti. Sommigen zeggen dat het een draak is. En er wordt een persoon verorbert, maar volgens een andere lezing komt de man juist tevoorschijn uit de bek van het monster. Voor wie helemaal into aluhoedjetheorieën is: er wordt beweerd dat de slang een Saraceen AKA Muzelman AKA Arabier opslokt. Maar dat wil Alfa liever niet horen.

Enfin, hieronder Alfa’s logo-evolutie door de jaren heen. Iemand een favoriet?
Alfa logo's42 reacties

Veel beter.
Het was niet nodig geweest naar mijn mening, ik vind t er echter wel fris en strak uit zien. Ook lijkt me dit een teken dat er serieus ambitie is bij fiat/chrysler om alfa weer een succesnummer te maken
@ettie: Naar onze mening niet, nee. Mja, die paarse broeken hè…
Ik vind het een goedkope uitstraling hebben. Ook zijn er twee kleuren verdwenen, namelijk wit en licht blauw wat serieus in productie kosten scheelt.
@T16: dat was met opzet. Het logo heeft nu nog maar 4 kleuren. Allen verbonden met Italië. Groen, wit
Heiligschennis, maar goed dat is die Kia 4-serie by Alfa Romeo eigenlijk ook dus ‘match made in heaven’ *kuch*
Gaat dit ook zo snel vervagen in de zon?
@jackl: tuurlijk, dan wordt dat zilver goud/geelkleurig.
@jackl: Dat is inderdaad het probleem wat ik ook heb bij het huidige logo. Heb hem al een keer vervangen toen ik de auto net gekocht had (2e hands).. maar nu (een jaartje of 5 later) kan ik hem weer vervangen omdat het goud zo snel vervaagt.
Het nieuwe design is wat mij betreft alleen daarom al beter!
Lijkt de BP tankstation wel, die hebben hun logo’s ook zo vaak veranderd…
Het staat netjes. Goed opgeknapt, maar toch nog een beetje klassiek.
Staat natuurlijk veel beter op de Alfa jasjes, sweaters, schoenen (denk Maserati en Ferrari) enzovoort. Goud combineert dan slecht. Verder is het misschien beter herkenbaar.
Mooi opgeknapt, iets moderner maar nog steeds net zo mooi als 100 jaar geleden. Sowieso een van de, zo niet hét, mooiste automerk logo, vind ik ;)
En de slang leidt aan obesitas… Heeft al genoeg mannetjes opgeslokt
De slang krimpt door de jaren heen. Nu maar hopen dat de kleuren niet vervagen.
En ik altijd maar denken dat die slang gewoon een hele rare tong had…
Goed dat ze van het goud af zijn. Dat deed het Land Rover logo ook goed toen ze dat eenmaal dumpte.

kleinigheidje: Zou oud is het logo nou ook weer niet. 1910 ipv 190
@sketcher: Nee, maar de wapens en vlag waar het op gebaseerd is zijn veel ouder. Heraldisch klopt er nu niets meer van; hadden beter iets heel nieuws kunnen bedenken.
Mooi fris weer zo, lijkt me een mooi manier om te starten met een serie nieuwe modellen.
Milano, wat juist zo belangrijk is voor het logo is in 1972 verdwenen omdat toen de Sud werd gelanceerd die in het Zuiden bij Napels werd gebouwd.
@desjonnies: Ja, ik kan dat ook niet begrijpen. Rare jongens die Italianen. Willen ze terug naar het oude Alfa Romeo maken ze een nieuw logo waar belangrijke elementen vergeten worden. Net als de 5 sterretjes / rondjes boven het kroontje worden er ineens 3 en een streepje minder bij het kroontje. Dit zonder verdere uitleg ?
volgens mij klopt het staatje met de logo’s niet…
uit mijn hoofd… het goudgerande logo wat hier 72-99 als tijdshorizon heeft.. is pas begin jaren 80 geintroduceerd (1982?)… in de periode 72- 82 werd het logo ’46-’72 gebruikt, echter zonder de lauwerkransstreepjes en zonder het onderschrift “Milano”, omdat er immers sinds de Alfasud ook Alfa’s uit Napels kwamen.

72-99…moet dus ook 1982-2015 zijn…
Tsja. Je moet toch met de tijd meegaan.
Ik zie hier een BMW logo in.. met een mix van Hyundai.. en een vleugje Toyota…. :’)
@lekkaah: Ik zie er een cirkel in MET kleuren… en vormen.
Het kroontje is bijna verdwenen.

Ziet er eigenlijk perfect uit. Nog steeds duidelijk Alfa, maar eens iets anders…
Moest ineens aan Scania denken. Heeft ook een dier met een kroontje. Verder ziet het er wel strak uit!
Dat goud was toch al een beetje fout en iedereen moderniseert z’n logo’s, dus good call. Ziet er rustiger en strakker uit, dus top.
@stfu: de gouden randjes passen inderdaad niet meer bij crisis merk Alfa.
@mashell: meisje wat draag jij alfa toch een slecht hart toe. Beetje vag minded zeker lol. Succes met je verdere haat bijdragen aan het alfa adres
Een reptiel van Koninklijk bloed (gekroond) die een mens op eet, geflankeerd door een Knights Templar kruis. Ook vernieuwd blijft het een merkwaardig logo.
Dat een na laatste logo vanaf 1945 Is wel erg mooi. Zolang ze de logo’s nog kunnen vernieuwen vind ik het prima.
Ik weet dat ze graag benadrukken dat Alfa Romeo een traditierijk merk is en dat het beeldmerk referenties bevat aan de kruistochten, maar is “in 190 ontworpen” niet een klein beetje overdreven?
@benzinehoofd: Inmiddels gefixt. 👍
Veel beter… andere was veels te klassiek voor nu. Top!
Achterlijk om dat prachtige logo zo te verkrachten. Ik zag trouwens op de achterkant van die Guillia dat daar mega strakke letters werden gebruikt, terwijl er geen rechte vorm aan de auto te bekennen is.
Mijn logo vervaagd niet.Zet hem af en toe ook eens in de wax,Plaats je Alfa in de garage ipv ervoor en je hebt nergens last van
Als ik hun was zou ik mij druk maken over nuttigere dingen.
Er is een krulletje minder in de slang…
@ce: Efficientieverhogende maatregelen… ;-)
Ik zeg maak de randen weer goud, zag er veel beter uit

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).