Dit weekend op wintersport? Deze files kan je verwachten

Auteur: , 40 Reacties

Dit weekend breekt voor 1,8 miljoen Nederlanders de kerstvakantie aan. Voor 900.000 van hen is dat het startschot de Outlander PHEV aan de lader te gooien, en (de eerste kilometers) heel klimaatneutraal naar de Alpen te crossen. Althans, als je uiteindelijk langs de volgende filehotspots komt.

KGB on tour

In zowel Oostenrijk, Frankrijk als Zwitserland zal het verkeer vast staan, maar vooral in Duitsland, waar de vakantie ook dit weekend begint, zo meldt de ANWB. Traditiegetrouw is de grootste drukte rond de grote steden: denk rond München, op de A8 naar Salzburg en op de A93 naar Innsbruck.

In Oostenrijk loopt het de laatste twee zaterdagen van het jaar vast op de wegen naar de wintersportgebieden in Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland. De grootste stremmingen worden verwacht op de A12 naar Innsbruck, de A14 Bregenz-Bludenz en de route over de Fernpas.

In Frankrijk ligt de pijn op de A43 Lyon – Chambéry en de N90 tussen Albertville en Moûtiers, en Zwitserlandgangers krijhgen het moeilijk op de A2 van Bazel tot de Italiaanse grens, A6/A8 Bern – Interlaken en de A13 Chur – Bellinzona.

Heb je de rit overleefd (al dan niet met suicidale landgenoten om je heen), dan is het bij aankomst nog maar de vraag of het witte poeder de pistes bedekt. In vele wintersportgebieden is het nog erg groen, dus als je sneeuw wilt, zal je hoog moeten gaan. Ondergetekende cancelt zijn eerste geplande uitstapje van het jaar in ieder geval wegens 0 cm sneeuw. Meh.

Foto: KGB on tour, met dakkoffert, autojunk.nl40 reacties

Een jaar lang je auto voltanken met korting Bepaal zelf wat je betaalt!.
ga je in de file staan naar de Alpen, waar dan amper sneeuw ligt…
@Jantje_555: Om er na de vakantie waarschijnlijk over te gaan klagen.
@robert110: na je in een file terug naar huis bent gereden
@Jantje_555: en daar ook over te klagen
@jzaero: en vervolgens op bezoek moet bij je schoonfamilie
@jordip: Die klagen dat ze de hele dag in de file hebben gestaan.
Hier ligt een meter op de pistes…Denk dat ik er maar eens naar toe rij, of zouden er files staan? Dan loop ik wel even…..
@norge: zit jij in de buurt van Luster??
@406_v6: Stukje rijden maar is te doen voor een dagje..
@norge: Morgen moet ik naar Oslo, daar nog geen sneeuw helaas :(
@lohran: Kan er zomaar liggen morgen.
@norge: Ze voorspellen het wel inderdaad, ben benieuwd! Van het weekend al door een klein laagje sneeuw in Ierland gereden, heerlijk!
Is er niks leukers te doen in de kerstvakantie?
Lijkt me sneu om langs je buurman te glijden…
Wat een heerlijke auto is die 7-serie ook.
@SCscreamGT2: Ook wel bazig om ermee op wintersport te gaan. Hoewel het ook wel schreeuwt ik heb er geen 535i xDrive Touring naast zoals veel Siebener rijders in Nederland wel zullen hebben maar desalniettemin/daarom toch bazig.
@jaapiyo: Ohja da’s waar ook, zo’n 5 xDrive touring kreeg je er natuurlijk gratis bij als je een 7-serie bestelde….
@jaapiyo: nah, meeste mensen die ik ken met 7series en s-klasse etc hebben een suvje erbij.. range rover of cayenne ofzo..
@amg65: Joah klopt trouwens. Vroegah waren dat nog E combi’s (T-model ook goed) en 5 tourings. Als ik aan wintersport denk heb ik altijd associaties met die oude bondfilms wellicht dat ik daarom een beetje nostalgisch was.
@SCscreamGT2: Kenteken van bovenstaande auto heeft de eigenaar ongeldig laten verklaren en een nieuwe aangevraagd, haha. Wilde ‘m al opzoeken!
ik heb nog een aantal tips voor mensen die richting tirol/italie gaan! ga bij dreieck duisburg hafen eraf en ga door de stad als het bij kaiserberg polonaise staat. ik doe het al 2 jaar en zonder teleurstelling kom ik gewoon op de a3 weer uit! als je toch besluit via kaiserberg de a3 op te schieten ga nooit achteraan bijsluiten rijdt door tot de laatste 100 meter en voeg dan toe, het enige gevolg heb je dat er een paar boze duitsers beginnen te toeteren. als er een grote polonaise staat bij nürnberg pak dan de a7 en de a6, daar is geen wagen te bekennen. heb al 2x zo gereden en dan lekker 200 knallen (of harder als je een snellere wagen hebt) en vasthouden daar kan het gewoon. hierdoor haal je al die verloren minuten weer op. derde tip: als er bij afslag rosenheim een grote file staat tot jenbach of zelfs innsbruck ga dan via bad tölz heb het vorig jaar gedaan. geen mens te bekennen wel boze vrouwen achterin. vorig jaar stond heel de a93 tot in jenbach stil dus ben ik maar zo gereden.
@henkhupelschoten: en ga niet op de terugweg ontbijten bij würzburg nord en spessart. een grote hollandse exclave…..
@henkhupelschoten: Volgens mij kun jij beter alléén op ski-vakantie gaan… ;)
@SCscreamGT2: ik erger me aan veel dingen ik weet het……. ;)
@henkhupelschoten: Of via de Fussenpas als deze open is, lekker door de sneeuw :)

Maar ik heb juist gehoord dat het in Duitsland normaal is om op het laatst in te voegen, ze hadden er zelfs een reclame over.
@lohran: nooit maar dan ook nooit via de fernpass. is misschien 100 km korter maar alle tijd die je daar verliest maak je via de a3, a8 en a93 weer goed. verschrikkelijke plek om te rijden. zit er weer zo’n halve tamme voor je te rijden die niet weet waar die naar toe moet en iedereen voor die haakse bocht met 5 km/uur erin…….. 2x gedaan Nooit meer.
@henkhupelschoten: Oh ja zo heet ‘ie, kwam er niet op! Tja ik vind zo een weg juist 1000x beter dan die saaie snelwegen, mooie afwisseling. Ik heb ‘m alleen in de zomer gereden overigens. Pak die weg altijd als ik voor werk die kant op moet, nooit problemen gehad. Dat is meestal wel buiten de schoolvakanties dan. En die slome duikelaars kan ik zelfs met m’n Sprintertje inhalen. Het is niet zo een heel lang stuk wat constant bochten is.
@henkhupelschoten:
De Fernpass heb ik vaak gereden, net als bijna alle Alpenpassen maar kennelijk plan ik het qua tijd goed. Ik herken me dus niet in jouw beschrijving.
Sowieso rij ik liever passen dan autobahn, mijn vakantie begint immers thuis en niet op mijn bestemming….
@jrk68: bij mij ook maar ik kan niet tegen stilstaan en treuzelaars voor me……
Ik ga iig nooit meer met de kerst! Dat risico om weer over de rotsen en grasvlaktes te moeten boarden neem ik niet meer.
Volgend weekend naar Val Thorens. Ligt poeder genoeg.
In val thorens ligt géén poeder.. Er heeft zelden zo weinig gelegen rond deze tijd,
Ik ben net terug, en mijn snowboard is op de piste zwaar gehavend.

Alle sneeuw bij het dorp is kanonsneeuw, en hogerop de pisten bij elkaar geveegde sneeuw, met de nodige stenen er in.

Oppassen dus, zeker als ze het dorp weer afladen vanf dit weekend.
@wimbers: Dus de webcams in Val Thorens laten sprookjesbeelden zien?
@berlinetta: het is wel wit, maar tegelijk een flinterdun laagje. Met duizenden wintersporters volgende week heb je minimaal een meter vers nodig om het mooi te houden.

Ik hoop voor iedereen dat er een goede dump komt, maar zo goed als vorig jaar en het jaar ervoor lijkt het niet te worden..
@wimbers: Hmm de recensies en foto’s die ik op sneeuwhoogte.nl zie, zijn prima. De app geeft aan dat op de berg 90 cm ligt. Dan ben ik eens benieuwd volgende week.
@wimbers: Ik vertrek volgende week donderdag in de nacht, hopelijk komt er beterschap
Als er niet genoeg poeder ligt kan gewaardeerd autoblog bijdrager @drugsrunner je voor de juiste prijs vast wel uit de brand helpen.
Zaterdag vertrekken naar Gerlos, ligt gelukkig redelijk hoog dus hoop op het beste!
Heerlijk, wintersport! Perfecte auto: de A8 L 3.0 TDI quattro. Zeer ruim, goede stereo, veel grip in de winter, snel genoeg om met 200+ de Autobahn af te jagen, maar wel zuinig genoeg om niet elke 200km te hoeven tanken, fijne stoelen, in hoogte verstelbaar onderstel voor de hevige sneeuw, automaat, ruime kofferbak met skizak en een navigatiesysteem dat ook daadwerkelijk werkt (ook in het buitenland). Ok, ik ben in de positie om er een te mogen lenen, alhoewel ik nooit mijn eerste wintersport zal vergeten. In een Impreza Plus GT Turbo op winterbanden er na toe rijden. Nauwelijks comfort, hoog verbruik, klotestereo, geen navi, krap met 5 personen en rumoerig. Maar eenmaal in Gerlos op gladde sneeuw/ijs was het genieten geblazen!
@gtwillem: Het is een ritje van 8 uur. Is in elke auto wel te doen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).