Duitse drie spelen ‘good cop’ én ‘bad cop’ jegens Trump

Auteur: , 27 Reacties

Good cop: "Donald, breh, je kent ons toch. Wij investeren graag in Amerika." Bad cop: "Hé 'Duck', als je gekke dingen doet kan je fluiten naar onze miljarden."

Foley

Na de schaamteloze aanval die Donald Trump laatst deed op Duitsland, lijken de Duitse autofabrikanten er moeite mee te hebben zich een houding aan te meten. Aan de ene kant willen ze graag kracht uitstralen en doen alsof de uitspraken van Donald hen niks doen. Aan de andere kant is de Amerikaanse markt voor de Duitsers erg belangrijk.

Zodoende verkeren de fabrikanten in een Pechtoldesque spagaat. Net als Alexander willen ze liefst niet hun zitje aan de tafel opgeven en daarmee geen invloed meer hebben. Stilzitten terwijl je geschoren wordt en daarmee je medestanders verloochenen is echter ook geen optie. Zodoende wordt er een steekspel op de millimeter uitgevochten om de échte machtsverhoudingen uit te kristalliseren.

Want vergeet niet dat hoewel Trump in principe met een streek van de pen een dikke importheffing in het leven kan roepen en het de Duitsers daarmee flink lastig kan maken, de Duitsers zelf ook goed vertegenwoordigd zijn in ‘Murica. BMW heeft een fabriek in Spartanburg, Mercedes in Tuscaloosa en Volkswagen in Chattanooga. Deze fabrieken zorgen voor werkgelegenheid in de (veelal relatief arme) regio’s waar ze gevestigd zijn. Één van de beloftes die Trump tijdens zijn verkiezingscampagne deed was dat hij ‘American jobs’ zeker zou stellen. Daarmee hebben de Duitsers dus een drukmiddel in handen. Ze lijken dit inmiddels voorzichtig uit te spelen. Een bloemlezing.

Volkswagen
:
Topman Herbert Diess zegt dat hij de activiteiten in Chattanooga graag zou willen uitbreiden. Momenteel bouwt de fabriek de Amerikaanse Passat en de Atlas, maar het zou meer SUV’s kunnen gaan bouwen. Daarom wil Volkswagen ook investeren in de fabriek…mits er duidelijkheid komt rondom de regelgeving van Trump:

“It has been a roller-coaster of emotions over the past months. We hope that we’re going to have clarity in the next months. It influences investment decisions.”

Vooral het laatste zinnetje is interessant voor de goede verstaander. Plata o plomo, Trump.

Mercedes:
Ook Mercedes maakt uitgerekend deze week bekend dat het van plan in 1,3 miljard Dollar te investeren in hun fabriek in Alabama (MBUSI). Tevens is Mercedes van plan meer toeleveranciers uit de regio aan te boren, waardoor de ‘content’ van hun auto’s nog Amerikaanser wordt.

BMW:
BMW heeft Trump volgens Bloomberg uitgenodigd in Spartanburg later deze maand voor een feestje ter ere van het 25-jarig jubileum van de fabriek. Een woordvoerder van BMW geeft daarnaast aan dat het merk ‘relaxed is’ over Trump’s plannen. Ook eerder al gaf BMW te kennen zich voorlopig niks aan te trekken van The Donald.

Kortom, op de achtergrond worden er weer de nodige politieke spelletjes uitgevochten. Maar wie wordt de winnaar het geharrewar?27 reacties

“A rollercoaster of emotions” ..

Welk pubermeisje hebben ze nu weer ceo gemaakt bij VAG ..
@lincoln: Troll maar lekker door met je oogkleppen op; maar als er 1 iemand zich als een klein schoolmeisje gedragen heeft de afgelopen tijd, dan is het Trump wel. Dat je dat niet ziet/niet wil zien/niet wilt toegeven, zegt meer over jou, dan over de rest van de wereld…
@dawwg:

Als een volwassen kerel dat zegt wil die maar 1 ding .. subsidie ..

Als een slinkse sjoemelende multinational autoverkoper je dat op de mouw gaat spelden .. dan zit het werkelijk aan alle kanten helemaal fout ..
@dawwg: Her zegt natuurlijk helemaal niets, maar toch is het wel mooi dat de familie Quandt (BMW) een veel hoger geschat vermogen heeft dan Trumpie.

Misschien dat dát hem steekt.
@lincoln: #covfefe
Uit de berichtgevingen van de fabrikanten maak ik eerder op dat ze toch tamelijk geschrokken zijn van Trump’s geblèr, gezien de plannen tot uitbreiding en investeringen in de fabrieken.
@casclip: of je ziet het als blufpoker en pressiemiddel..
@casclip: denk dat iedereen wel is geschrokken van de varkenskop
de duitse 3 zullen ome donald waarschijnlijk aan z’n reet roesten.
Zo’n heel sterk drukmiddel hebben de fabrikanten anders niet. Een fabriek sluiten in dde VS om Trump “te pakken” kunnen ze niet. Ze bouwen daar vooral SUVs voor de lokale VS markt. Als ze die elders gaan bouwen en dan met grote importheffingen krijgen is het voorbij met de business.
Ze kunnen de man alleen paaien met please, toe nou mats ons met geen importheffingen voor de modellen buiten de VS gebouwd, dan matsen wij jou met real american jobs voor nog meer in de VS te bouwen SUVs…
Volgens mij is die Trump niet zo makkelijk te pleasen, en kan hij vandaag ja en amen zeggen en morgen f*ck you.
@mashell: Volgens mij overschat je de macht van Trump; uiteindelijk heeft Trump alle buitenlandse leveranciers harder nodig dan omgekeerd en als ie het echt te gek maakt, jaagt ie buitenlandse bedrijven alleen maar richting China … ten koste van de eigen concurrentie-positie. 20% importheffing –> hele wereld gaat ook 20% op USA producten heffen; uit eindelijk draait het allemaal om de balans.
@dawwg: de VS is een import land, ze hebben een enorm handelstekort (importeren meer dan ze exporteren). Immers zelfs de iPhone komt uit China. Dus de situatie die schetst is niet eens ongunstig voor de VS. Maar dat het “land of the free” handelsbeperkingen zou opleggen is wel een enorme draai in cultuur van het land.
Amerikanen kunnen ook zelf auto’s maken en als ze hun best doen zelfs ook goede auto’s. Zij kunnen (of ze willen is een 2e) zonder Duitse auto’s. Duitse fabrikanten (de 4 premium fabrikanten uit Zuid Duitsland) daarintegen zouden hun 2e grootste afzetmarkt verliezen, die klap komt hard aan.
De strategie van Trump om meer lokaal te produceren is eigenlijk helemaal niet zo’n gekke strategie. Op die manier kan hij America ook weer great maken. Trump is onvoorspelbaar, soms wereldvreemd, licht geraakt maar bepaald niet dom. Onderschat hem niet.
@mashell: maar dat is juist het punt. Concurrentie zorgt voor betere producten. Minder concurrentie zorgt voor slechte producten. Kijk naar de Europese auto’s voordat de Japanners auto’s naar Europa gingen exporteren. Die gingen 4 jaar mee en dan waren​ ze op. De concurrentie uit Japan zorgde ervoor dat de kwaliteit van Europese auto’s omhoog schoot. Amerikaans auto’s zijn al niet populair buiten de VS. Dat gaat als Trump een handelsoorlog begint alleen maar minder worden.
@dawwg: yep, het is gewoon simpelweg handjeklap, trump laat zich alleen wat meer ‘zien’ dan andere politici, alleen gepeupel vat dat beledigend op
@mashell:

Ook met de vermeende import-tax zijn de voertuigen een hele zwik goedkoper dan in NL bijvoorbeeld ..

Heb Pon nog niet horen klagen ..
@mashell: Het zijn niet alleen SUV’s voor de Amerikaanse markt wat er uit Spartanburg komt. Het is de enige productielocatie voor alle X-producten behalve de X1. Als ik de cijfers snel bekijk, worden er volgens mij daarvan meer ge-exporteerd dan dat er “normale” BMW’s geïmporteerd worden. Dus eigenlijk doet juist BMW heel hard zijn best om de handelsbalans van de VS recht te trekken… Dit in tegenstelling tot de Amerikaanse merken die in de VS alleen light trucks bouwen die de rest van de wereld niet wil hebben en de sedans etcetera uit Canada en Mexico halen. Maar goed, het ziet er natuurlijk wel heel stoer uit op Twitter, en daar gaat het om.
Wat toevallig, mijn avatar.
Een helder lijstje van fabrieken met bijbehorende banen die onze Duitse vrienden letterlijk in de US hebben opgepakt en in Mexico weer hebben opgericht zou wel handig zijn in deze discussie.
Dat er nog fabrieken staan in de US geloof ik wel.
Werkeloosheid in mexico 2010 was 6%. Nu is dat 3%. En dat is echt niet omdat de hele wereld massaal taco’s en pinata’s is gaan kopen.
@smiley70:

3% werkeloosheid in Mexico ??
Waar heb je die informatie vandaan ..
@lincoln: https://nl.investing.com/economic-calendar/mexican-unemployment-rate-n.s.a.-418
Is nu 3.5 zie ik. (laatste keer dat ik keek was het 3.2 wat ik voor het dramatische effect naar 3 heb afgerond)
@smiley70: 60 naar 30 bedoel je denk ik?
Trump speelt met vuur. De USA, toch zo’n 50 jaar het machtigste land van de wereld, is die positie al lang kwijt. Militair niet, maar verder wel. En wanneer je dan als president gaat investeren in bijvoorbeeld de kolenindustrie, waarvan de bazen zelf zeggen dat het een aflopende zaak is, dan zit er iets niet helemaal lekker in je bovenkamer. Investeer dan in duurzame energie en zorg dat de mensen die nu in de kolenindustrie werken, daar kunnen werken. Dan maak je een impact en verbeter je echt het toekomstperspectief van die mensen.
En daarnaast mag Donald niet vergeten dat er dank zijn de Duitse en Japanse lokale autofabrieken veel mensen werk hebben. Mensen die in gebieden wonen waar de werkeloosheid niet bepaald laag is, om het maar zacht uit te drukken.
Voor de eerste 100 successen van Trump sinds zijn aantreden: klik hieronder.
https://speld.nl/2017/06/01/de-balans-van-de-eerste-100-schandalen-van-president-trump/
@jeroenwz: not sure if trolling….
@jeroenwz:

Dan had hij beter zijn tijd kunnen steken in het vormen van een formatie ..
Komop mensen. Pak de telefoon, bel je internet/tv-aanbieder en zeg dat je gaat overstappen. ……
BMW is een van de grootste exporteurs, voor hen is het net andersom.
Trump heeft Merkel bij haar bezoek aan Washington voorgesteld een handelsakkoord tussen de twee landen te sluiten – wel wetend dat het TTIP-akkoord gesneuveld is op de bezwaren van de lidstaten. Merkel was principieel en zei dat een handelsakkoord alleen met de EU als geheel gesloten kan worden. Is haar eigen industrie blij met die opstelling? Als Duitsland met de VS in zee gaat geldt dat immers automatisch voor de hele EU.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).