Duitse wegenwacht rijdt LEGO-auto’s in de puinpoeier

Auteur: , 23 Reacties

Voor hen wetenschap, voor ons vermaak.

LEGO Crash

Ken je het ‘spel’ voor op de computer BeamNG.drive? Dit is een simulator waarin de wetenschap van autoschade centraal staat. In zeer indrukwekkend gesimuleerde omstandigheden kan je verschillende auto’s zo hard slopen als je wil. Bijvoorbeeld door honderd verkeersdrempels te trotseren op hoge snelheid. Het punt is, dit kan alleen in virtuele omstandigheden. In het echt ga je niet voor je lol de auto naar de filistijnen rijden, om ongemakkelijke schade (en daarmee kosten) én letsel te voorkomen. Dergelijke simulaties kunnen situaties nabootsen. Maar dan nog is een commercieel computerspelletje misschien niet de beste manier om schades te simuleren.

ADAC, de Duitse ANWB, pakt het anders aan. Zij gebruiken twee modellen van onze favoriete Deense blokjesfabrikant: LEGO. De bouwsets zijn er in alle soorten en maten maar als je écht van een uitdaging houdt en je autohart op de juiste plek hebt zitten, kun je niet om twee van hun recente Technic-sets heen: de Porsche 911 GT3 RS en de Bugatti Chiron. Met hun schaal van 1 op 8 zijn ze niet alleen vrij groot (en hebben daarom dus veel steentjes nodig om gebouwd te worden), ook zit het nodige ingenieurswerk in om de auto’s uit te rusten met bewegende onderdelen, waaronder realistische zeven- en achttraps automaten.

Maar zijn ze sterk? Dat ging ADAC uitzoeken door een zijwaartse impact te simuleren.

Je zou zeggen dat dit zinloos vermaak is. Er is namelijk niks leukers dan duizenden LEGO-blokjes alle kanten op zien vliegen. Toch zit er voor de ADAC een wetenschappelijk aspect aan vast. Door geavanceerde metingen wordt precies berekend hoe erg de schade is aan beide LEGO-auto’s. Met die data kunnen dan weer berekeningen gemaakt worden over hoe sterk de klappen opgevangen worden. Je hebt natuurlijk wel het probleem dat LEGO-auto’s op geen manier een dergelijke impact zelf veroorzaken en de auto’s er dus ook niet op voorbereid zijn. Niet alleen moet er nu flink opgeruimd worden, ook is het zonde van de tijd die je besteedt aan het bouwen van de auto’s.

Ach ja, in naam der wetenschap sneuvelen er wel meer dure spullen. Wat betreft auto’s in schaal 1 op 1 gebeurt dat vaak via de NCAP-tests. ADAC doet dit dan ook om een nieuwe dimensie te geven aan de crashtests, waarbij er geen auto van tienduizenden euro’s zijn Waterloo hoeft te vinden.23 reacties

Uurtje bouwen en nog een keer
Herkenbaar. Vroeger, toen ik klein was, hield ik ook een soort ADAC crashtest. Ik maakt van Lego busje, en probeerde met mega bonker knikkers die busje te raken. Autootjes pletten vond ik ook geweldig.
@e550: same here, ik heb hier nog een zelf ontworpen Lego-auto uit mijn jeugd staan met perfecte botsenergie opvangende kreukelzones (enkel voor/achter) ik testte dit tegen een stenen muur, wel veel tijd ingestoken indertijd want na elke crashtest moest ik het ding weer opbouwen. Mijn moeder vond dit minder leuk, maar vrouwen begrijpen dit wel vaker niet echt…
@Volvo_440_turbo: Erg herkenbaar. Zelfs de video8 camera kwam eraan te pas om het op de beeldbuis en in slow motion nog eens terug te zien.
@Volvo_440_turbo: speelgoed was veel te schaars om stuk te maken, dat was een les die heb ik heel vroeg geleerd.
@e550: deed het vroeger ook. Onze jongens doen het nu weer. Zowel met lego autos als gewone autos. Jongens en autos he….
Dit deed ik vroeger al met de Lego trein. Een blokkade op de rails en rammen maar!
@dutchdriftking: Arm zusje…
@venividivici: Als je die op de rails zet komt de intercity er zeker niet door.
Wij bouwde vroeger een heel dorp
Van lego en bootste ongelukken na met politie en ambu.
Mooie tijd was dat
@bassiebmw: heel herkenbaar wat je zegt! Had een hele zolder vol liggen met platen en huizen erop. Mooie tijd was dat zeg. Zoveel simpeler als nu😂
@bassiebmw: dit dus inderdaad! Of het nou met Lego was of modelauto’s zoals Siku, Hotwheels enz. Goeie ouwe tijd zal ik maar zeggen..
@bassiebmw: In de jaren 80 had je van die rubberen halve maantjes zoals ze genoemd werden. Die kon je binnenstebuiten vouwen en na een aantal seconden sprongen ze dan de lucht in. Die gebruikte ik altijd in een lego-huisje waarvan ik een aantal steentjes en het dak expres niet helemaal vast had gezet. Als dat ding dan de lucht in vloog dan vloog het dak mee en delen van de muren en de raampjes, waardoor het net was alsof er een explosie in huis had plaatsgevonden. Uiteraard was het hele legodorp daarna in rep en roer en moest de legobrandweer incl heli uitrukken om de boel te redden!
Duitsers met een deuk in hun (L)ego
@ralfast: te moeilijk
Die krijgt geen 5 sterren. Volgens mij is de crash structuur overbelast en zijn er ernstige vervormingen van het passagiers compartiment. Met de voetgangers veiligheid zit het dan weer wel heel aardig, lijkt me.
@560pk: als voetganger anders liever op slag dood dan met mijn mond mijn EV-rolstoel te moeten bedienen voor de van mijn leven…
@560pk: nou, voetgangersveiligheid.. heb jij wel eens op een Lego blokje gestaan?
@sportevo: die ADAC mensen straks zeker wel…
na zo’n crash test vinden ze waarschijnlijk de komende maanden nog steeds kleine blokjes terug!
Duitsers maken geen grappen
Leuke baan hebben die mensen wel zo!
Rammstein
Bizar hoe nauwkeurig de simulatie was in vergelijking tot de praktijk.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).