
Altijd leuk, een grote aanbesteding waarvan achteraf blijkt dat de boel niet in orde is. In dit geval gaat het om duizenden nieuwe trucks van Defensie.
Recent heeft Defensie maar liefst 2.800 exemplaren van de Scania Gryphus aangeschaft. Intern zal men schelden over de Scania Tyvus, want er is iets misgegaan met de aanbesteding. De vrachtwagens zijn te hoog om op de openbare weg te mogen rijden. Wie had ooit gedacht dat twee centimeter zo’n groot verschil zou maken. Demissionair minister Bijleveld ven Defensie heeft de Tweede Kamer middels een brief ingelicht.
De Scania’s maken deel uit van een grote aanbesteding binnen het Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen (DVOW) programma. In totaal worden meer dan 6.000 voertuigen en 2.500 containersystemen en laadbakken aangeschaft. Daar waren die 2.800 exemplaren van de Scania Gryphus ook onderdeel van. De vrachtwagen mag maximaal vier meter hoog zijn, maar wijkt twee centimeter daarvan af. Daardoor kan Defensie met de trucks op de openbare weg rijden.
Bijleveld heeft een ontheffing aangevraagd zodat de trucks straks toch in gebruik kunnen worden genomen. Tot die tijd worden ze niet in functie genomen. Scania werkt ondertussen aan een oplossing. Die regel van vier meter hoogte is er niet voor niets. Een nog hogere truck zou problemen kunnen opleveren voor viaducten, tunnels en bruggen. Echter omdat het hier gaat om een overschrijding van slechts twee centimeter mag dat geen problemen opleveren. De meeste tunnels en bruggen hebben een marge.
Kleinere wielen monteren.
@cossiekiller: of een setje verlagingsveren.
of lucht uit de banden laten
Soms lijkt Nederland verdacht veel op België.
Uhm, ga jij even met een tot de max beladen vrachtwagen in warm weer een eind rijden met dusdanig zachte banden dat hij 2 cm lager ligt. Gegarandeerd dat je na een tijd op de velgen rijdt…
Lijkt me dan slimmer om de luchtvering even 2 cm lager af te stellen. Maar hey, misschien ben ik nu wel de Belg…
@potver7: Deze trucks hebben bladvering….
Blad er tussenuit :P
Als je met max belading gaat rijden kan de bandenspanning omhoog, want door de lading zakt hij heus wel 2 cm of meer…
Maar wellicht kan er gewoon een half bandenmaatje kleiner om.
Komt er wellicht een leuk partijtje banden te koop binnenkort :D
@dutchneon: kunnen ze weer een nieuwe coc aanmaken (te veel papierwerk denken ze)
Gekkie, hij is vanboven toch te hoog, niet onderaan? Groeten, een Belg ;-)
“De vrachtwagen mag maximaal vier meter hoog zijn, maar wijkt twee centimeter daarvan af. Daardoor kan Defensie met de trucks op de openbare weg rijden.”
Ha, dus als ze 4 meter waren, dan moesten ze op het fietspad? 😉
Tyvus hey!
*niet met de trucks op de openbare weg
@ometom: het staat er nu niet zo helder, maar ze mogen dus wel met de truck over de openbare weg rijden, maar niet wanneer die container erop staat. Die maakt het totaal hoger dan 4 meter, zonder container blijft ie daar ruim onder. Desalniettemin erg onhandig.
Denk dat het gewicht meer kapot zal maken dan die 2 centimeter
Minder hoge bandjes eronder? Of denk ik nu te simpel?
Er staat hier nergens dat de oplossing ingewikkeld moet zijn. 2cm rijhoogte kost je echter 4cm wieldiameter = andere eindreductie nodig van het diff. Vaak zijn die banden juist geselecteerd vanwege hun terreinwaardigheid. Afhankelijk van de asconfig zijn het ook nogal wat bandjes die je retour moet gaan sturen. Denk dat ze het eerder in de ophanging gaan zoeken (ander spacer blokje bij de bevestging van de as).
Je denkt te moeilijk. De rijstand van de luchtvering verlagen is veel eenvoudiger en goedkoper
@melkkoe: Ja, behalve als er dus geen luchtvering op zit, zoals in dit geval. Dan is het ineens heel duur.
@vaakbenjetebang: zag ze laatst rijden met groene platen ri een kazerne op de Veluwe, maar de meeste hebben toch echt luchtvering.
@maussieknip: Scania heeft ze gebouwd en zegt dat deze specifieke uitvoeringen bladvering hebben. https://bigtruck.nl/nieuws/item/weer-een-hoogteprobleem-met-de-nieuwe-defensietruck
@vaakbenjetebang: in de link die je stuurt wordt er nergens het woord bladveren genoemd.
@maussieknip: dan is het artikel aangepast; het stond in het deel ‘reactie Scania’. Dus toch luchtvering? EDIT: in dit artikel staat een foto van het achterste deel van het chassis. Ik zie geen balgen, maar misschien ben ik scheel: https://www.defensie.nl/onderwerpen/materieel/voertuigen/scania-gryphus-vrachtwagen
@melkkoe: denk dat je hier gelijk hebt. Ben touringcarchauffeur geweest en ben een keer vast komen te zitten onder een viaduct van 3.80m met een touringcar die af fabriek een sticker op het dashboard had van hoogte 3.78m. Daar er in 99% van de gevallen een marge van min 5cm is bij viaducten en tunnels zou je zeggen dat ik er onderdoor kon met de tourbus. Bleek dat ze de luchtvering af fabriek verkeerd hadden afgesteld (computer gestuurd) en de bus daardoor exact 3.80m was en het viaduct nog geen millimeter speling had, dus reed ik de bus vast onder het viaduct. Kwam ook mede door dat het een soort kuil was onder het viaduct door. Dus ook hierin met de Scania’s, de tourbus was ook een scania, zal scania dezelfde fout hebben gemaakt qua afstellen.
@maussieknip: hoe ben je eruit gekomen? Toch wel een nachtmerrie scenario, helemaal omdat het niet je eigen schuld is
@joost1234: eens; als het je eigen schuld was geweest leek het me ook een stuk plezanter…
Wel eigen schuld, chauffeur is te allen tijde verantwoordelijk. Bij zo een klein verschil had het verstandiger geweest om even te stoppen en te checken of het inderdaad kan of om uit voorzorg een andere route te kiezen. Met slechts twee centimeter verschil neem je gewoon een heel groot risico, er hoeft maar ergens een steentje of een plank ofzo onder dat viaduct te liggen waar je overheen rijdt en je bent de Sjaak.
@joost1234: luchtvering laten zakken en middels de slak/kruip functie eronder vandaan gekomen.
Een mm speling? Wel, volgende keer gewoon harder de tunnel in rijden.
@rickyleek: ja is te simpel, daar moet een overheidsinstantie eerst 15x over vergaderen dan evalueren. Dan moet er een onderzoekscommissie ingesteld worden, en over de uitkomst moet ook nog een aantal keer vergaderd worden.
@rickyleek: setje verlagingsveren.
Haha, de brief van de minister is inmiddels offline gehaald…
Maar goed, ik mag hopen dat ze nog niet alle 2800 zijn afgeleverd voordat iemand besloot de meetlat ernaast te houden. Dan moet er dus alleen een oplossing gevonden worden voor de exemplaren die al geleverd zijn, en waarvan de productie loopt.
Ik neem aan dat dit balletje bij Scania ligt, er van uit gaande dat er in de aanbesteding en het leveringscontract een clausule is opgenomen dat het geleverde materieel aan de wettelijke eisen voldoet en zonder speciale vergunning de weg op mag, behoudens voertuigen die vanwege de opbouw/functie te zwaar/hoog/breed/lang zijn. Anders heeft er iemand bij Defensie wel heel er zitten pitten – en ja dat zou verrassend zijn, het zijn nou niet bepaald de eerste voertuigen die ze aanschaffen.
@potver7: verrassend? Een NH90 aanschaffen als maritime helicopter welke niet bestand is tegen zeewater.
Dit is niet de eerste keer dat defensie verzaakt in DD tav hun aankopen.
Setje kleinere banden eronder et voila
Schroefsetje eronder
Sportonderstel met verlaging monteren dan maar?
……maar sommige hebben een marge………..🙄
@mustang750supersnake: dacht ik dus ook, de regel is toch 4m /_1% dacht ik… dan hebben ze nog 2 cm over
@phdg: plus/min 1% dus
Klopt, 1% marge wordt aangehouden (ook voor gewicht), dus iedere truck die op de maximale hoogte (megatrailer) wordt gekocht is 4,04 en niet 4,00 exact. En als de chauffeur vervolgens de motor start gaat de luchtvering nog een paar tandjes omhoog…
Snap het probleem dus niet helemaal.
ben je met zoveel ambtenaren die regeltjes vd politiek uitvoeren en dan vergeet iemand dit goed mee te nemen (en te meten) bij een aanbesteding…..stelletje slapers
Wie zegt dat de fout bij Defensie ligt? Misschien hebben ze bij de producent wel een fout gemaakt?
@sportabgasanlage: zal wel het opbouw systeem zijn. De opbouwer heeft 2cm te dikke balken gebruikt.
Ontheffing erop en gaan wat een geneuzel om een paar cm. Zal bij de meeste viaducten wel
EDIT: wel goed gaan
Bij de meeste wel. Maar het gaat juist om de viaducten waar het niet goed gaat.
Airride systeempje kan dat wel oplossen. Staat ook cool op de parkeerplaats bij de Mac.
Blijft schandalig dat ze voor de Nederlandse defensie en betaald met Nederlands belastinggeld niet voor de Nederlandse DAF hebben gekozen.
Dan werd er ook vast niet zo’n ophef gemaakt over 2cm.
@Hubert: zo werkt dat met Europes aanbestedingen.
Daf Nederlands? Grote kans dat bij Daf bestelde trucks geheel of gedeeltelijk in België of het Verenigd Koninkrijk worden geproduceerd.
En de grootste Scania-fabriek ter wereld staat in,,,, Zwolle!
@Hubert: hoe Nederlands is DAF nog? Ze zijn al jaren in handen van het Amerikaanse Paccar.
Welkom in de wereld van de Europese Aanbestedingen. Alle Defensieleveringen boven de €428K* moeten Europees aanbesteed worden. Dat is de wet. (* dit drempelbedrag geldt alleen voor Defensie. Voor andere overheden gelden andere drempelbedragen)
@Hubert: waarom meer betalen voor een producent die ooit Nederlandse was? Prijs is meestal het zwaarste onderdeel in een aanbesteding.
Omdat Nederland hier het meeste aan heeft.
DAF ontwikkelt in Eindhoven.
Inkoop- en verkooporganisatie zit hier
Cabines komen uit Westerlo.
Truck wordt samengebouwd in Eindhoven.
Veel leveranciers zitten in de omgeving.
Scania is Duits en assembleert wat in Zwolle.
@Hubert: precies en voor dat soort nationale trots is de Europese aanbesteding bedacht zodat er niet teveel betaald en oneerlijke concurrentie ontstaat.
Ja. Hopelijk is deze aanbesteding wel eerlijk verlopen.
Daf heeft geen 8×8 voertuigen standaard in het leveringsprogramma nu zijn er wel enkele Nederlandse bedrijven die dat kunnen aanpassen maar niet in zulke aantallen defensie wou alles bij een leverancier weg hebben.
Inmiddels kan Daf wel zulke voertuigen leveren maar dit zijn eigenlijk Tatra’s met Daf cabine en motor rest Tatra het Belgische leger heeft er daar kleine 700 van besteld.
Dit zal ook te maken hebben dat Daf fabriek heeft in Belgie waar cabine’s en assen voor Daf gemaakt worden.
Ginaf bestaat toch ook nog altijd. Het enige daf aan een tatra is (een deel van) de cabine.
@towi1989: een detail als de motor ook hoor.
Setje verlagingsveren eronder?
Foei, Scania! Je zou toch verwachten dat als je een order krijgt voor het bouwen van 550(!) vrachtauto’s, voor één specifieke én veeleisende klant, je dan als fabrikant toch tenminste de kennis in huis hebt om te weten waaraan die vrachtwagens dienen te voldoen.
@RRRobert: ja en foei overheid. Waarschijnlijk hebben ze hier met een projectteam van een man of zes minstens een jaar over zitten epibreren om tot een “goeie” uitvraag te komen. Ter indekking natuurlijk nog even minstens 100K aan adviseurs op stukgeslagen, dus ook foei adviseurs.
Ach…het zijn maar belastingcenten dus nobody cares.
Jullie denken te snel met kleintje bandjes, we gaan eerst 87 vergaderingen beleggen, aanbestedingen uitschrijven, aansluitend weer vergaderen, final 3 uitkiezen, weer aanschrijven, na terugkoppeling weer vergaderen.
En dan als alles rond is mogen ze de stad niet meer in vanwege aangescherpte milieuzones in begint het hele circus opnieuw!
@houthakker: milieu zone? Waarom zou het leger daar ook maar 1 fock om geven?
Is hetzelfde als terroristen beboeten voor het gebruik van niet natuurlijk afbreekbare kogels.
@bischero: wacht maar af op ons nieuwe groen links kabinet!
@houthakker: nee daar wacht ik liever niet op, maar dat is een andere discussie die hier niet thuishoort 🥴
@houthakker: Groenlinks is toch juist pro groene vrachtwagens?
Maar deze wagens zijn toch groen?
@houthakker: je eerste gedeelte klopt helemaal! Milieuzone heedt defensie uitzondering voor. Maar dit type Scania is gelukkig ook euro 6.
net op tijd want over een paar maand komt euro7 eraan
Jeetje, had de naam van dit model nog niet eerder gehoord, maar die is niet fijn.
Past zo in het rijtje Pinto, Pajero, MR2.
De Scania Gryphus staat hoger op de wielen. Hier is bewust voor gekozen omdat mensen in de vrachtwagen zo beter worden beschermd tegen bermbommen. Ook kan het voertuig daardoor beter in moeilijk bereikbaar terrein worden ingezet, aldus Defensie. Eerder dit jaar werd bekend dat de nieuwe vrachtwagens te groot zijn voor de garages op de kazerne in Oirschot.
Oplossingen: banden kaal gummen, setje verlagingsveren, kleinere wielen, plattere banden, alle bruggen 2 centimeter ophogen, ja, dat laatste doen we.
2 cm van de containers afhalen?
En eerder waren de (deze of andere nieuwe) trucks al te groot voor de reparatie werkplaatsen, gaat weer lekker.
Staan die dingen niet op luchtvering ? Eventjes anders afregelen lijkt mij
Ik blijf me altijd verwonderen over dit soort dingen. Er wordt voor tonnen aan adviseurs ingevlogen om te zorgen dat de overheid zelf niet verantwoordelijk is en dan nog gebeuren dit soort dingen. Zou toch zeggen dat de mensen die er mee bezig zijn weten waar ze het over hebben.
Deze vrachtwagens zijn ook nog eens te groot voor de garages in Oirschot… Dus onderhoud zal ook wel makkelijk gaan.