Een raceauto was de basis van het Nijntje-imperium

Auteur: , 18 Reacties

Had jij verwacht dat de flamboyante playboy-racer James Hunt en de brave Nijntje-tekenaar Dick Bruna ook maar íets met elkaar te maken zouden hebben?

James Hunt

Afgelopen week overleed Dick Bruna. Hoewel hij veel meer deed, vooral in het verleden, is hij met name bekend als de bedenker van Nijntje. ‘Na Johan Cruijff het belangrijkste exportproduct van Nederland,’ schreven de kranten — en daar konden ze weleens gelijk in hebben. In ieder geval werd Nijntje, in het buitenland bekend als Miffy, een wereldmerk. De Britse krant The Daily Telegraph schatte de waarde van het merk op niet minder dan 300 miljoen euro. Alle rechten erop zijn ondergebracht bij een bedrijf dat Mercis heet. En hoewel Mercis-directrice Marja Kerkhof de cijfers die werden genoemd afdeed als onzin (‘het slaat echt nergens op’) is het wel een veilige aanname dat Dick Bruna in de loop van de jaren niet armer is geworden door zijn tekeningen, vooral omdat Mercis de rechten ervan als een havik bewaakte.

De directe aanleiding om iets met die rechten te doen? Dat was de Super Bear die in de jaren ’70 de raceauto’s van Lord Alexander Hesketh sierde. Die Super Bear was een eenvoudig geel beertje, voorzien van een helm met de Engelse vlag erop. Een raceteam moest nou eenmaal een logo hebben en dit leek de flamboyante Lord wel geestig. Het team feestte erop los, Rolls-Royces en champagne waren nooit ver weg, en als iemand van een feestje hield was het wel James Hunt, die in 1973 bij het team debuteerde en er drie seizoenen reed alvorens hij in 1976 naar McLaren ging, waar hij wereldkampioen werd. Je kunt je voorstellen dat een logo voor zo’n team maar een bijzaak is, dus werd simpelweg het gele beertje uit Dick Bruna’s boekje B is een beer (dat ook in het Engels verscheen) van een helm voorzien.

Superbear

Niemand maalde erom, maar Dick Bruna wel. ‘Ik dacht: wat als die auto crasht? Dat is niet echt leuk. Ik tekende die beer voor kinderen, niet voor raceauto’s,’ zei hij ooit in The Daily Telegraph. Dat was de directe aanleiding om Mercis op te zetten, het bedrijf dat de rechten van Nijntje en andere figuren van Bruna moest bewaken (en advocaten aan het werk zette als ze in het geding kwamen). Met succes, want Mercis maakte zowel van Nijntje als Dick Bruna een wereldmerk. Met dank aan Hesketh Racing, het feestteam dat James Hunt riant voorzag van drank en dames.18 reacties

Hesketh Racing staat toch wel bekend als het meest in serieuze F1 team ooit. Wat een bazen.
Lang gewerkt voor mevrouw Kerkhof. Zeer vriendelijk totdat er iets was waar geen toestemming voor was. (zeeman had opeens nijntjes in de winkel liggen)
@paganic12: Dat was dan ook haar werk zo te horen.
Zo ga je “Nijntje in de speeltuin” ineens heel anders lezen.
Heb een paar t-shirts van Hesketh. Vind het wel een cool team zoals het was. Heb Rush ook gezien en dat was een beetje de aanleiding daarvoor.
Grappig dit, nooit geweten! Vond Dick Bruna altijd een sympathieke kerel die met zeer veel eenvoud een hele hoop generaties spelenderwijs heeft bijgeleerd.

En de term ‘hij is zo gewoon gebleven’ kent iedereen wel en wordt wel eens met een knipoog gebruikt. Maar bij Dick Bruna klopte dat volledig. Lekker op het fietsje door Utrecht terwijl de miljoenen binnenstroomden. Altijd simpel gekleed ook. Een eenvoudige blouse was vaak voldoende. Als het wat kouder was deed Bruna er een trui overheen. Mooie vent.
@viezefreddyw: het was net een mens.
Haha mooi dit. Heb deze tijd nooit meegemaakt helaas
Ik heb op Interclassics het t-shirt gekocht! Wist niet van de connectie met Bruna, leuk om te weten!
Lord Alexander Hesketh en ‘zijn’ British Bear.
Deze flamboyante Lord schroomde niet om toe te geven dat hij een eerste klas patriot was en daarom de wagen in het Britse rood wit en blauw liet racen met een minimum aan sponsors.
Later is hij, op verzoek van Margareth Thatcher lid van het house of Lords geworden, maar toen was’íe behoorlijk arrmepie af geworden door het Formule 1 spel, wat nagenoeg het gehele familiekapitaal heeft gekost.
http://www.uniquecarsandparts.com.au/images/history/drivers/Lord_Hesketh/xLord,P20Hesketh,P202.jpg.pagespeed.ic.054Lx1wxGt.jpg

Overigens nooit geweten dat de British Bear geleend was van onze eigene Dick Bruna, leuk om te weten.
Hij heeft ook (een deel van) het familielandgoed moeten verkopen, het onderhoud werd te duur.
Was toen veel heisa over:

https://en.wikipedia.org/wiki/Easton_Neston
Hier onze playboy James Hunt met eerste -soon to be- ex-vrouw Suzie Hunt :

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/9f/9a/8c/9f9a8c1e9cdd0c35c7d71003d4649cea.jpg
@desjonnies: Ik durf niet met zekerheid te stellen dat ik haar ook verkocht zou hebben.
Geweldig verhaal! Ik vond die beer altijd wel op een Nijntje-figuur lijken, maar wist niet dat het letterlijk een één op één kopie van Dick Bruna’s beer was. Tof team ook, dat Hesketh. Uit de tijd dat nog alles kon.
Lord Hesketh is overigens na het Formule ! avontuur nog motorfiets fabrikant geworden, uiteraard om tegen de stroom van het deaude Norton en Triumph in zijn eigen Hesketh motorfiets te gaan produceren, nu een uiterst zeldzaam relikwie naar ik heb begrepen :
https://cdn.shopify.com/s/files/1/1395/0565/files/Pic11.EastonNeston_grande.jpg?v=1472662955

http://moto.zombdrive.com/images/hesketh-motocross-7.jpg
@desjonnies: Is dat DE Hesketh ja? St Louis motormuseum heeft er 1 staan! Toevallig net voor kerst geweest. Nooit gedacht dat het die Hesketh was. Heb er nog een foto van.
Mooi verhaal!. prachtig zo klein de wereld is.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).