Egypte verhoogt benzineprijs met 78%

Auteur: , 14 Reacties

Egypte heeft vannacht in één klap zijn zwaar gesubsidieerde brandstofprijzen met tientallen porcenten verhoogd. De goedkoopste benzine, met een octaangetal van 80, is zelfs 78% duurder geworden.

Proton in Egypte

Vorige maand kwam het Noord-Afrikaanse land al in het nieuws door een oproep van de president om vaker de fiets te pakken. Zoals verwacht haalde dit weinig uit, en dus moesten er spijkers met koppen worden geslagen om de grote drain die de gesponsorde brandstof op de begroting trekt te beteugelen. Volgens Reuters, dat zich baseert op lokale bronnen binnen het ministerie van Olie, is dit van vrijdag op zaterdag om middernacht gebeurd.

De prijs van benzine met 80 octaan stijgt met 78% naar 1,60 pond (EGP, 16 cent) per liter. 92 octaan stijgt met 40% naar 2,60 EGP (27 cent) per liter. Diesel gaat naar 1,80 EGP (18 cent), een stijging van 63%. De rijders van CNG (waarschijnlijk 1 of 2 in heel Egypte) zijn het meest de Sjaak, hun prijs stijgt met 175% naar 1,10 EGP (11 cent) per kubieke meter.

Tankstation Egypte

Volgens de berichten werd er op het laatste moment door hen die op de hoogte waren nog flink gehamsterd bij de pomp, wat een nog drukker verkeersbeeld dan normaal in Cairo tot gevolg had. De verhoging komt een jaar na de brandstoftekorten van juni 2013, toen het er bij de tankstations uitzag zoals op bovenstaande foto.

De BOVAG Egypte laat in een reactie weten niet content te zijn, en te vrezen voor het voortbestaan van de pomphouders in de grensstreek met Soedan. Directeur Mohamed Al-Burghman laakt de ontstane prijsverschillen: ‘je ziet dat iedereen in de grensstreek nu naar Khartoum rijdt om zijn tank vol te gooien, ook omdat de sigaretten daar goedkoper zijn. Dit is een ongewenste situatie, en we bereiden dan ook een claim tegen de Egyptische staat voor om de schade van onze pomphouders te verhalen.’

Foto: Proton in Egypte, autojunk.nl14 reacties

Vervang Egypte voor Nederland. En dan ben je niet anders gewend :D
Wie begint er nou ook een benzinestation in de grensstreek …
@norge: Omdat je als pompstation bij de grens misschien in die tijd goedkoper was dan het pompstation aan de andere kant van de grens. Nu is dat dan veranderd omdat de overheid drastisch ingegrepen heeft.

Als je trouwens die nieuwe prijzen ziet zal het misschien niet zo veel voor stellen. Maar voor die paupere Egyptenaren moet deze verhoging van de brandstofprijzen toch vrij hard aankomen.
Ze reden al voor noppes en rijden nu voor noppes en een beetje.
Maar ze verdienden ook noppes. Nu nog steeds noppes, en niet noppes en een beetje.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Ik heb zo een donkerbruin vermoeden dat ze daar grotere problemen hebben dan wat een litertje brandstof doet.
Heerlijk geschreven! Direct herkenbaar als @sir_smokalot

Bij de eerste prijs staat trouwens wel EGP tussen de haakjes…
@reactief: Dank :) Dat EGP heb ik eerst als verduidelijking erbij gezet, omdat ik me kan voorstellen dat niet iedereen het internationale valutasymbool van het Egyptische Pond kent.

USD/EUR/GBP gebruik ik doorgaans wel zonder toelichting, dit omdat er in de wereld heel veel verschillende dollars en ponden zijn, en zo direct duidelijk is welke valuta bedoeld wordt.
@sir_smokalot: Ik doelde meer op dat ‘EGP, 16 cent’ samen tussen haakjes staan. En vervolgens bij de andere bedragen alleen ‘… cent’ tussen haakjes staat. Kan aan mij liggen, maar moest zelf even twee keer lezen voor ik het snapte.
Die Egyptische Bovag is al net zo naïef als de Nederlandse ;)
Wat voor een rommel gieten die Egyptenaren in hun auto? Octaangehaltes van 80 en 92??
Volgens mij is dat gewoon de afvalbrandstof van Europa die er ginder in hun auto’s doen.
Vandaar de lage prijs! ;)
@vale46: Bron vermeldt niet of dit MON of RON is, dat verschilt nogal. Gezien het getal van 80 gok ik echter dat het MON is.
@sir_smokalot: Nope, het is RON. In Egypte rijden nog heel wat <1980 auto's en die doen het prima op RON 80, vandaar dat deze nog op veel plekken te krijgen is. Wordt wel steeds minder en minder.

RON 95 is er ook te vinden, alleen in de betere buurten.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).