Egyptenaren moeten voortaan op vrijdag met de fiets

Auteur: , 15 Reacties

De nieuwbakken Egyptische president, (ex-) generaal al-Sisi, pleit voor een autoloze vrijdag. Waarom, vraagt u? Omdat landen als Egypte omgekeerde accijnzen hanteren, en de automobilist de overheid dus geld kost in plaats van oplevert.

Fietsers in Egypte

In Nederland is de automobilist een gewillige melkkoe, in iets landen als Egypte breekt de pleuris uit als je de autorijder gaat belasten. Hier wordt de benzine onder kostprijs op de markt gebracht, en het verschil legt de overheid bij (hoewel dit soort beleid in landen als Venezuela nu onder de loep ligt). Met stijgende olieprijzen betekent dit een kostenpost die steeds ondraaglijker wordt, maar het afschaffen kan niet, tenzij je van een rebellerende bevolking houdt. Niet echt iets waar Egypte nu op zit te wachten.

Een alternatief is je volk dan maar vragen of ze pretty please de auto wat vaker willen laten staan. Vandaag kwam al-Sisi, gekleed in sportkleding en wielerhandschoenen, in een van zijn eerste toespraken met deze oproep. We denken echter dat we wel weten in hoeverre naar deze oproep wordt geluisterd.

Egypte gaf dit jaar al 170 miljard pond (zo’n 17 mld euro) uit aan subsidies. Dat is een vijfde van de totale begroting. Volgend jaar moet dit teruggebracht worden tot ‘slechts’ 104 miljard pond. De generaal die nu aan het roer staat doet zich sowieso als een milieuliefhebber voor: tijdens zijn campagne deelde hij al spaarlampen uit aan de behoeftigen.

Wij hebben een beter idee: als de overheid nou eerst eens al die godse irritante drempels op de hoofdwegen van Cairo verwijdert, dan scheelt het al een slok op een borrel. Om de paar 100 meter zitten die dingen op het asfalt, waardoor een ritje door de hoofdstad, de sporadische momenten dat het verkeer niet vaststaat, een irrtante exercitie van voortdurend optrekken en afremmen is.

Foto: Egyptische vrouwen geven het goede voorbeeld, via Women News Network.15 reacties

Plaatje van die drempels op de hoofdweg?
Niet gemaakt, vertel dit slechts uit ervaring van mijn laatste keer in Cairo. Waar het overigens fantastsch rijden is qua chaos waar vreemd genoeg nooit iets op elkaar klapt.
@sir_smokalot: dat komt omdat iedereen daar oplet en voor zich kijkt. Jouw achterkant wordt wel in de gaten gehouden door de auto die achter je rijdt. Mensen maken daar ook veel minder gebruik van de spiegels.
Al-Sisi… What a wuss
De benzine onder de kostprijs, dat is wel weer het andere uiterste… Wat een Sissy dat ie daar niks aan durft te doen!
@clioracing:
Ik zou zeggen…………….doe jij het dan.
Hij zal je eeuwig dankbaar zijn, en iedere dag verse bloemen op je graf laten leggen.
Jij zult gevierendeeld worden door taxi chauffeurs : 1 MB, 1 Fiat 1300, 1 Lada 2105 en 1 Pigot stationcar…
@desjonnies: haha, eigenlijk zouden wij met z’n allen een cursusje opstand moeten gaan volgen bij de Egyptenaren. Wij laten alles maar gebeuren en over ons heenkomen.
Als ze al zo link worden als de prijs ”verhoogd” zou worden naar kostprijs, hoe link zouden ze dan wel niet worden als de accijns zou worden verhoogd zoals dat hier is gedaan.

Waarschijnlijk is dit fietsidee gewoon een tussenoplossing. Zwaar straffen als je op een fietsdag toch met de auto rijdt en uiteindelijk als ze het fietsen zo zat zijn, dat de ”oplossing” wordt geboden door de brandstofprijs omhoog te gooien.
@clioracing: Ja, want 17 miljard uitgeven aan brandstof is een goed idee? Er moeten fikse hervormingen doorgevoerd worden in dat land waarbij de publieke opinie in een vloek en een scheet omslaat naar standje burgeroorlog. Mwah, dan ben ik wel blij met de gemoedelijkheid hier denk ik :-)
@baasbas:

Gemoedelijkheid of ‘makke-schapen-gedrag’…Da’s nogal een verschil, he!
De 13de Sisi mop wint een DVD van de Sissi film.
@pjp911: heeft iemand de moeite genomen om die film op DVD uit te brengen?
@gregorius: De bestbekeken Duitsgesproken film aller tijden? Nee hoor.
Brandstof onder de kostprijs? Ik verhuis gelijk naar Egypte!!!!
@nvn1993: Veel plezier met fietsen elke vrijdag!
Sisi yes Mursi no, shut up your mouse Obama!

https://www.youtube.com/watch?v=JD50UV3hx6I

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).