Formule 1: Alexander Rossi rijdt vanaf Singapore voor Manor

Auteur: , 12 Reacties

Roberto Merhi heeft de rest van het jaar een paar vrije weekenden.

Formule 1: Alexander Rossi vanaf Singapore voor Manor

De 23-jarige Amerikaan Alexander Rossi de komende vijf races één van de twee Manors bemannen. Aankomend weekend is het al zover, dan neemt hij voor de eerste maar het stoeltje en het stuur over van Roberto Merhi bij de Grand Prix van Singapore. Merhi zal de één na laatste (Rusland) en laatste race (Abu Dhabi) van het seizoen voor z’n rekening nemen.

Hiermee wordt Rossi de eerste Yank in de Formule 1 sinds het vertrek van Scott Speed bij Toro Rosso, alweer in 2007. Alexander was vorig jaar al reservecoureur voor het team dat toen nog Marussia heette. Teambaas John Booth is blij dat hij dit jonge talent een mooie kans kan bieden, Roberto Merhi is uiteraard niet geamuseerd. Wie in 2016 de rode lantarens mogen dragen in de twee Manors, is op moment van schrijven nog niet bekend.

Rossi was eerder onder meer actief in de GP2 (dit jaar zelfs nog), de Formule BMW in Amerika en op Le Mans met een LMP2-auto.12 reacties

Lekker boeiend. Iedereen will Stevens.
gaat ie volgend jaar niet bij haas rijden? t zou wat zijn, een amerikaan bij een amerikaans team, in de formule 1.
@gwnbmw: Daar zat ik ook aan te denken. Wie weer is dit hun manier om stiekem wat test km’s te rijden met een nieuwe auto (wat normaal niet mag). Maar wat logischer is, is dat rossi een bak geld betaald om te races wat manor goed uit komt.
@gwnbmw: Nee. Haas heeft in een vroeg stadium wel aangegeven tenminste één Amerikaan in zijn auto’s te willen zetten, maar dat er weinig tot geen Amerikanen goed genoeg voor de F1 zijn. Het geruchtencircuit kwam vervolgens met Alexander Rossi, Danica Patrick en nog een hele zooi Indycar-coureurs aanzetten als mogelijke coureurs. Recentelijk heeft Haas te kennen gegeven dat hij, vooral in de eerste jaren, ervaring een pré vindt en dat daardoor een Amerikaanse coureur wel heel erg onwaarschijnlijk is. Sowieso gaat één zitje naar een Ferrari testcoureur, waarschijnlijk Esteban Gutierrez, en voor dat andere zitje zijn meerdere coureurs in de running: Vergne, Magnussen, Grosjean indien Lotus niet overgenomen wordt door Renault, en dan zijn er nog een paar coureurs die niet bij naam genoemd zijn.
Merhi had 6 dagen geleden aangekondigd te stoppen met zijn seizoen in formule renault 3.5 om te focussen op de F1. Ouch
Merhi mag zijn handjes wrijven dat hij het 12 races heeft volgehouden. Hij bracht totaal geen geld mee en had in eerste instantie een contract voor de eerste twee races van het seizoen. Dat hij het zolang heeft mogen rijden is dan ook volledig te danken/wijten aan het feit dat Manor geen andere coureur vond die bereid was te betalen voor het stoeltje.
Maar goed, het is een verouderde Manor dus Rossi of Merhi, het is toch allemaal lood om oud ijzer. Voor de commercie is het natuurlijk wel goed, want nu gaat Manor als enige team met een Amerikaan racen in de VS.
Het is wel extra sneu voor Merhi omdat hij zich onlangs teruggetrokken heeft uit de FR3.5 om zich volledig op Formule 1 te richten. Als Manor al met Rossi onderhandelde toen Merhi die beslissing maakte, vind ik het niet netjes van Manor. Als Manor daarna pas met Rossi in gesprek is gegaan, is het natuurlijk heel erg dom van Merhi. Hoe dan ook, het blijft sneu.
@Edge: helaas klopt het niet helemaal. het is inderdaad grof dat Manor hem pas in Singapore dit vertelt, maar hij reed niet gratis bij manor rond. Paginas Amarillas (Spaanse gouden gids) heeft hem gesteund met geld voor de F3.5 én de F1. Mits hij in de F3.5 bij het Spaanse Pons Racing ging rijden (Spaans team, Spaanse racer, Spaans geld etc). Dat Pons eigenlijk al jaren een achterhoedeteam is en dat Mehri oude team Zeta Corse veel beter was, werd door dat financiële en nationale belang overschreven. Doordat Mehri zo laat zijn keus maakte kon Zeta geen vervanger meer vinden en moet dit seizoen overslaan. Ook niet al te florissant opgelost.

Wat zijn F3.5 seizoen betreft, dat was een drama. Slechte kwalificaties, teveel incidenten, te weinig punten als hij wel finishte en deze oerstomme crash in Oostenrijk ná de finish van de race. Geen goede reclame voor Spanje dus.

https://www.youtube.com/watch?v=3OUsl6FLICk
@Alex_79: Ah oke, ik dacht dat Páginas Amarillas alleen PONS Racing steunde, ik wist niet dat zij ook zijn F1 avontuur bekostigden. Maar aangezien die naam niet op de Manor-wagens staat/stond zal dat waarschijnlijk om (relatief gezien) wisselgeld gaan.
Dan heeft merhi het nog lang vol gehouden omdat hij eigenlijk alleen de openings races rijden
Alexander Rossi is net zo’n verhaal als Scott Speed: snel, maar nét niet. Wordt vooral ingezet om het Amerikaanse publiek te paaien.

Alexander Rossi wordt om zijn oren gereden in de GP2 door Stoffel Vandoorne, maar de kans is klein dat we die snel in een F1-wagen zullen zien (België is nu niet bepaald de grootste afzetmarkt, of het meest sponsorrijke land…).

Alexander Rossi zal misschien wat in het wiel van Stevens kunnen rijden, maar meer dan een deuk in een pakje Manor zal er niet van komen…
Belangrijker Formule 1 nieuws van vanmiddag: Renault stopt zo snel mogelijk met het leveren van motoren aan F1-teams, wat Goshn betreft is het doei na dit jaar.
@stephanotis: Was van gisteren, wat we dan ook netjes gepubliceerd hebben :)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).