Frankrijk: ‘dood aan de diesel!’

Auteur: , 66 Reacties

Dieselauto's zijn het rijdende equivalent van babyzeehondknuppelaars met ebola en een ISIS-lidmaatschap.

Frankrijk: 'dood aan de diesel!'

Althans, zo kijkt Frankrijk tegenwoordig tegen de zelfontbranders aan. De regering Hollande kondigde in 2014 al aan om dieselauto’s aan banden te leggen, iets dat nu in de praktijk wordt gebracht.

Frankrijk is een dieselland bij uitstek, waar de brandstof talloze voordelen kent, resulterend in een aandeel van zo’n 80 procent. Jup, 8 op de tien voitures daar is een zelfstoker. Alarmerende rapporten over fijnstof en stikstofoxiden – gevoed door dieselgate – hebben ervoor gezorgd dat dit versneld gaat veranderen. De accijns op diesel gaat in 2016 met 1 cent omhoog, gevolgd door nog eens 1 cent in 2017. Tegelijkertijd wordt benzine twee keer 1 cent goedkoper. Daar bovenop komt nog een CO2-tax, van 2 cent.

Kleine ingrepen, grote gevolgen, want binnen vijf jaar moet het verschil met benzine opgeheven zijn.

Waarom Frankrijk massaal op de dieselwagon is gesprongen? Het FD legt uit:

“Het stimuleren van diesel dateert van de jaren ’50 in de twintigste eeuw, toen Frankrijk al zijn kaarten op kernenergie zette. De industrie die onder andere huizen van stookolie voorzag werd gecompenseerd. Afgesproken werd dat de autobouwers vooral dieselmotoren zouden maken.”

Kleine voorspelling onzerzijds: met dieselgate als munitie zal het plan om de dieselauto uit te bannen bij meer politieke partijen in meer EU-landen hoog op de agenda worden gezet. Komt dat sneeuwbaleffect!66 reacties

Hou die Franse stink kaas daar dan ook maar.
via Android app
@gertjan2012: Da’s gofferdomme lekker hoor!
@stfu: inderdaad! Als Fransen ergens goed in zijn, zijn het wel kaasjes! Heerlijk! En wijnen, uiteraard. En fijne diesels, niet te vergeten. En ze kunnen heel goed EK’s voetbal organiseren waar het Nederlands elftal níet aanwezig doet. Goed volk 😃
via Android app
Goede zaak. Diesels zijn niet meer van deze tijd.
@stfu: verbrandingsmotoren zijn niet meer van deze tijd…
@hfdude: Daarom maar weer paard en wagen!
@prootuning: een paard stoot heel veel broeikasgassen uit, heeft een heel laag thermisch rendement en heeft bij lage snelheden al een flinke geluidsbelasting. Verder zijn hoeven slecht voor het asfalt.

Er moet dan dus wel een flinke accijnsverhoging op haver. En een methaanbelasting, zodat het onaantrekkelijk wordt om een groot vervuilend paard te kopen. En lage bijtelling voor shetlandponies.
@dondeboer: je bent pas echt begaan met het milieu en de toekomst van de aarde als je geen kinderen krijgt en jezelf van kant maakt. Bedenk maar eens hoeveel wij als mensen uitstoten! Bijtelling op kinderen dus.
@lekbak: haha, inderdaad. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar ja, je hebt wel een punt. Diesels zijn nu De Grote Boosdoener. Terwijl we nog per persoon tientallen kilo’s vlees wegflikkeren, groentes en fruit eten en weggooien welke van ver komen. Daarbij blijven de vrouwtjes er maar kinderen uitpoepen die allemaal CO2 uitstoten en schadelijk zijn voor het milieu. En wat te denken van de scheepvaart en luchtvaart: valt ook bizar veel te winnen. Maar ja, zo’n kans als Dieselgate krijg je nooit meer ;-).
@gtwillem: vooral dat verspillen is erg ja. Ik werk in de scheepvaart, heb voor de hobby een vloot oude voertuigen en vaartuigen, mijn vriendin staat op punt van werpen dus kinderen doe ik ook al aan. Maar verspillen doe ik zo weinig mogelijk. Volgens mij is dat ook her grootste probleem van onze welvaart. Teveel consumptie en teveel vervoer. Als de rest van Nederland dat nou eens doet ga ik zo nog ff de blauwe deutz aanslingeren (blauw is zowel de kleur van de motor als de kleur uit de uitlaat. Man wat rookt zo’n kreng)
@lekbak: Ben ik toch niet met je eens, als je probeert de wereld, zodra je de pijp uit gaat wat beter achter te laten dan toen je geboren werd, mag je van mij in een stinkende diesel rond rijden.
@dondeboer: wat dacht je van ons voedsel? Schijnt dat een groot aandeel van de co2 uitstoot komt door het eten van vlees!
@prootuning: Lekker retro. Dat is natuurlijk helemaal in op dit moment!
@hfdude: daarom ben ik ook aan het kijken welke Tesla ik binnenkort ga aanschaffen. Twijfel nog tussen de 85D en P85D.
@stfu: ja heb ik ook naar gekeken. Actieradius blijft probleem voor mij. En daar komt bij dat stroom ook niet schoon/efficiënt word opgewekt. Ben erg benieuwd naar de presentatie vandaag van de keshe foundation voor het world peace congress. Hoop dat die plasma generator geen hoax is.
@hfdude: actieradius een probleem zit tussen je oren joh. Ik rij elke dag gemiddeld 60 km. Ga ik naar familie o.i.d. is het max. 250/300 km. Prima te doen dus met de Tesla. Vakanties doe ik met het vliegtuig, maar ik kan me voorstellen dat ik wel eens lange roadtrips ga maken (noordkaap bv), aangezien die hele route gratis laden is voor zo’n Tesla. Mijn moeder woont vrij ver, maar daar blijf ik dan meestal wel een aantal uur, dus daar ook aan het stopcontact.

En 100% groen is geen enkel product, maar ik zie liever een schone stad door weinig uitlaatgassen dan al die stationair draaiende motoren die verre van efficiënt zijn. En accu’s zijn al voor 80% te recyclen.
@stfu: alleen woon-werk is voor mij 400km per dag is dat goed haalbaar met de 85?
@stfu:
Ik ben een Belg, hier is al onze energie kern energie uit een van ons centrales of uit die van Frankrijk waar we energie van kopen. Ik voel mij dan nog ecologischer in een V8 muscle car uit de 60s dan in een Tesla eerlijk gezegd.
@stfu: ik snap niet waarom electrische auto’s zo “schoon” zouden zijn. Accu’s zijn nog steeds afval, en als de electriciteit van een steenkolencentrale komt… Ga voor biogas (methaan; totale cyclus: géén CO2) of waterstofgas…
@fokspietkop: alsof olie naar je brandstofauto komt vliegen? En qua onderhoud heb je aan een Tesla nauwelijks iets, terwijl ik mij nu best scheel betaal aan olie verversen, bougies, distributieriem en dat soort spul. En ik ben bezig met zonnepanelen op het dak te bouwen, dus ik gebruik al minder stroom van het net. Daarbij heb ik groene stroom van plaatselijke boeren met windenergie e.d
@hfdude: en waterstofmotoren dan? De verbrandingsmotor is dood, lang leve de verbrandingsmotor!!
@stfu: Qua zuinigheid nog steeds onovertroffen. Mijn ex TDI uit 2003 deed al 1 op 17 op lange afstanden (A4 B6 incl. 4×4). Groot dieselfan, maar doordat ik ook verwacht dat er steeds meer van deze regels komen ook maar op benzine overgestapt en overweeg LPG G3 inbouw. Eerst even kijken hoeveel ik daadwerkelijk rijd.
@lohran: onze vorige auto, een opel vectra diesel uit 1995 haalde dat ook op lange stukken. niet “priemiejum”, wel zuinig
@bartteeuwen: Premium heeft toch niks met zuinig te maken..? De Passat had exact dezelfde aandrijving als mijn A4. Heb ook een Seat Cordoba Vario TDI 110pk (getuned naar 140pk), die ging ook richting de 1 op 20 met een vrij vlotte rijstijl.
@lohran: Heb de Cordoba gehad bedoelde ik, inmiddels een BMW e34 540i Touring.
@lohran: kijk das liefhebben…
gewoon allemaal wat minder rijden maar wel leuk rijden..
als je bewuster gaat rijden ga je minder rijden en dat kan je dan weer mooi compenseren door een 8 of 12 cyl op gas.
waar blijft de discussie om gas WB vrij te maken , gas is schoon en milieu vriendelijk… als je gas vrij maakt da gaat ef niemand meer tanken met vette handen oftewel dieselen.
Kom op nouw !
@lohran: bmw e46 compact 320td 3 personen + koffers Duitsland tussen 120-150kmh 1/23
@bartteeuwen: zeker niet premium.
Maar dat heeft ook niets met verbruik te maken.
@lohran: Volgensmij noemen ze dat Quattro bij Audi…
@volvokaj: Knap van je. Ik noemde het 4×4 omdat de A4 permanente vierwielaandrijving heeft ten opzichte van de A3 quattro (zonder hoofdletter overigens). En permanente vierwielaandrijving is uiteraard negatief voor het verbruik, wat de prestatie des te beter maakte.
@lohran: LPG doen! Enig nadeel: inbouw kosten. Maar het is mega goedkoop. Zo wordt een Escalade rijden goedkoper dan een 1,6 Dacia op benzine. Mijn pa heeft een fabrieks LPG auto: Utrecht – Amsterdam en terug: 5 euro
@e550: Ja heb er al veel berekeningen op losgelaten en zelfs met weinig km is het goedkoper, alleen de investering duurt dan langer. Met mijn geschatte kilometrage kan ik het binnen 2 jaar er uit hebben. Enige waardoor ik twijfel is de betrouwbaarheid, extra onderhoud en de restwaarde. Maar mijn auto schijnt er wel goed op te rijden. Ik heb een BMW e34 540i Touring (4.0 V8).
@stfu:
Dieselmotoren zijn efficiënter dan benzinemotoren. Dus zouden diesels eerder de toekomst moeten zijn dan benzinemotoren.
@Original_Arnoud: daar zit ook precies het probleem, hoger rendement en efficiency geeft uitstoot van ongewenste deeltjes…
@stfu: wat een idiote comment! Zuinig, efficient, en je kan ook rijden op vele bio brandstoffen. Kijk eens naar de le mans winnaars van de laatste jaren voordat je zoiets idioots uitkraamt
via iPhone app
Die paar centen gaan denk ik niet dat verschil weg ebben, daar is denk ik wel wat meer voor nodig.

Dieselgate is natuurlijk bij uitstek een goede vlag om uit te hangen dat diesel superslecht is, maar overgaan op benzine is dan wel de oplossing? Naar mijn weten is er met diesel wel een hoger rendement te halen dan met benzine (omdat er meer energie in zit).

Als de overheden echt een verschil willen maken lijkt het mij verstandiger dat ze inzetten op waterstof voor de lange termijn, en elektro voor de korte termijn.
Lekker makkelijk iedereen die meer dan 15K kilometer rijdt per jaar zo hard boren he.
Hier zijn ze ook mee bezig in NL.
Sluit gewoon die verdomde kolencentrales en probleem opgelost, maar daar draait ’t niet om. Het draait om $$$
Wel zuur voor een bedrijf als psa dat de afgelopen jaren zich eigenlijk helemaal heeft gespecialiseerd in de diesels en inmiddels de fijnste diesels bouwt die gewoon aan alle eisen voldoen zonder sjoemelen. De achterstand op benzine gebied die ze compenseerden door in te kopen bij bmw maken ze niet zo maar goed…..
Straks is diesel rijden voor de elite. Dan is het genot van niet al te vaak tanken en een rustige cabine alleen nog voor degenen die het zich kunnen veroorloven.
Dikke Mercedes
Mooi stukje waan van de dag symboolpolitiek.
Ach ja, zonde van de fijne Franse diesels.
Lol, co2 belasting op diesels. Want benzine’s stoten minder co2 uit zeker. Verder zal het vast goed zijn voor de nox in de lucht, maar met de moderne benzinemotoren zal het fijnstof niet verminderen. Ze kunnen beter een goede infrastructuur aanleggen voor elektrische auto’s. Dan gaat het volk en de fabrikanten vanzelf massaal over op ev’s. Al dan niet met benzine aggregaat in het vooronder.
Diesel, de fijnste brandstof met de grootste haat.
Inderdaad! Oprotten met die diesels. Hoe jong of oud de dieselauto ook is, op 1 of andere manier stik je altijd in die afschuwelijke lucht bij acceleren. Hoe ouder hoe meer rommel eruit komt.
@hondar: ik zet preventief de interne circulatie aan vd verwarming als er bvb een heerlijke Volvo 850 voor me staat. Je weet sowieso dat je z’n nummerplaat niet meer zal kunnen lezen.

Ik rij zelf diesel en is zelfs langs de chip-boer geweest. Ik kachel regelmatig goed door en ik kan je garanderen ik geen pluimen maak. Volgens mij is dit het probleem bij de meeste.
Tsja, ik doe dat ook met die recirculatie klep. Helaas moet ik zeggen dat ik voor mn werk ook een diesel rijdt (14% :p). Die diesels pluimen niet, maar je ruikt ze wel degelijk. Hoeveel fijnstof er dan vrij komt dat zie je niet.
@hondar: bij ons op het werk hebben we een roetfilter. Zo goed dat na 20.000 draaiuren de uitlaat van binnen nog glom op het stukje wat gepoetst was tijdens de inbouw. Ook die ruik je gewoon. Geur heeft niks met roet te maken.
@lekbak: de uitlaat glom omdat al het roet waarschijnlijk in je longen zat :p. PS waarom zou je in je uitlaat willen kijken en hoe doet je dat met al die bochten? Endoscoop? Praktijk is dat onzichtbaar uitstoot gevaarlijker is dan zichtbaar.
@hondar: ik snap je verwarring. Het gaat om een binnenvaartschip. De uitlaat kan je indien gewenst gewoon in kruipen. Tijdens de inbouw is een stukje opgepoetst en tijdens onderhoud 20.000 uur later glom dat nog steeds. Nou gaat die installatie van ons iets verder dan wat je in een auto of vrachtwagen vind. Het stinkt wel minder en anders maar de gassen stinken nog steeds.
@lekbak: oké, lijkt me gaaf om te zien! Je werkt met echt materiaal :)
Een foto van een Mercedes Diesel boven een artikel over Frankrijk.

How crazy can you get

En nu snel deze er boven zetten !!!!!!!

http://www.retro-meca.com/restaurations/404berline/IMG_3399.JPG
Wat een debiele wereld is dit toch.
ook een mooiert :

Dode Peugeot Indenor Diesel

http://images.forum-auto.com/mesimages/158060/475Peugeot404diesel.jpg
Nu ja iedereen die wel eens de periferique rond Parijs heeft genomen met de raampjes open weet dat de luchtkwaliteit daar behoorlijk wordt aangetast door diesel uitlaatgassen. Ik kan mij er wel iets bij voorstellen dus, Tenslotte denk ik dat we naar een maatschappij gaan (nee niet morgen en binnen 10 jaar, het gaat wat langer duren) waar de interne verbrandingsmotor dezelfde status krijgt als voornoemd paard en wagen. Het stimuleren van het verbranden van benzine en Diesel moet dus worden afgebouwd.
@pomoek:
Iedereen die erover nadenkt, weet dat er in Île de France (de regio groot Parijs)
12 miljoen mensen wonen die ALLEMAAL ergens naartoe moeten!!!!!

En dat is het hele probleem aldaar.

Vroeg̢h was Parijs leuk, nu, nu rijd ik liever over Meaux-Melun, of Amiens РRouen dan dat ik de vermaledijde Peripherique riskeer.

Je moet wel zo eerlijk zijn ook te vermelden dat je op hele grote delen niet sneller mag dan 50 km/u en dat die Parijzenaars zich er -curieus genoeg- ook aan houden !
@desjonnies:
fransen houden zich iha aan de snelheidslimiet omdat ze als de dood zijn om punten op hun rijbewijs te verliezen (gaat hard bij snelheidsovertredingen), dingen waar je geen punten mee verliest (bijvoorbeeld onnodig links rijden) hebben ze schijt aan.
Diesels zijn een stuk efficiënter dan benzines, alleen de NOx uitstoot ligt hoger. Een systeem zoals AdBlue is dus ideaal.
1 cent…
Pfff, dit is toch gewoon een belastingmaatregel onder het mom van ‘milieu’?

80% rijdt op diesel, +2 cent per liter; 20% rijdt op benzine, -2 cent per liter.

M.a.w. 60% gaat 2 cent per liter meer betalen.
Dit gaat gewoon een paar honderd miljoen euro opleveren.
Ik ben eigenhandig het milieu aan het vernietigen. (een effectieve zin die ik al gehoord heb van een Nissan Leaf rijder) Ik rij een diesel uit 1989 op O plaat dan nog zo dat ik per jaar 35 euro taks betaal.
Iedereen schildert de dag van vandaag diesel af als ’s werelds grootste boosdoener. 1 bedenking. Mijn VW T3 heeft een 1.7 Diesel die 7/100 verbruikt (1/14 in Nederland) de benzine variant verbruikt dankzij zijn 2L boxer motor 14l/100km… het dubbel. Hoe kan diesel nu meer uitstoten? Ik rij ook slechts 6000KM per jaar met mijn bus volgens mij zou bij de productie van een nieuwe bus meer CO2 uitgestoot worden dan nu. Bovendien is er geen enkele nieuwe bus waarvan het design mij aanspreekt. Met andere woorden het oude diesels bashen mag stoppen van mij.
@shiva:

Dit is ook voor mij al jarenlang één van de grote mysteries van het leven !
@shiva: diesels stoten minder co2 uit dan diesel, maar bij het verbranden van diesel komen er stoffen vrij (nox, so2, fijnstof) waar je bij een benzine, en lpg geen of bijna geen last van hebt. Ligt aan de chemische samenstelling van de brandstof.

De Leafrijder heeft dus technisch gesproken wel een punt, maar zolang ie zelf niet gewoon de fiets pakt, vervuilt ie zelf ook.
Dat is grappig, volgens mij komt er in de nabije toekomst een enorme vloot aan Méganes 1.5 dci in 2016 op de markt in Nederland… tegelijk met een enorme toename aan diesels uit Frankrijk dus blijkbaar?
Hoog tijd om een dikke mercedes w124 300D te gaan zoeken voordat ze allemaal verbannen zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).