Franse boeren gaan Route du Soleil blokken

Auteur: , 57 Reacties

Fransen gonna Frans.

Franse boeren gaan Route du Soleil blokken

Eerder vandaag berichtten we al over Franse boeren die hun frustraties botvieren op toeristen die wat ons betreft vrij weinig met de lage prijs van vee te maken hebben. Tenminste: wij zien geen causaal verband tussen mensen die op vakantie gaan en lage veeprijzen, maar hierbij moet natuurlijk wel woorden aangetekend dat toeristen lang niet de enige weggebruikers zijn die last hebben van de acties.

Nadat we vanochtend al meldden dat de agrariërs stevig huishouden op de weg tussen Lille en Parijs, volgt nu de tweede grote klapper.

De boeren zouden namelijk van plan zijn om ook de beroemde Route du Soleil (A6 en A7) bij Lyon plat te leggen, zo meldt VID. Voor veel (Nederlandse) toeristen zou dat serieuze roet in het eten kunnen gooien, maar je kunt natuurlijk ook je navigatie vragen om tolwegen te vermijden. Kun je meteen een gaaf potje sturen, tenzij iedereen dat doet.57 reacties

Zo ver zuid ga ik toch niet…
@norge: noren blijven liever in het noorden he ^^
(Ben er toevallig ook een..)
@edgaar: @norge: groot gelijk! Hoe verder naar het zuiden, des te meer trammelant…
@edgaar: aah, goed volk dus 😄
@norge: zelfkennis is ook kennis! :)
Ik wou dat we in nederland eens wat harder werden en af en toe gewoon even fuck you zeiden. (Nee, ik hoef geen discussie wat wel of niet goed voor nederland is)

Ach, wie uberhaupt in frankrijk vakantie gaat vieren is gek in zijn hoofd. En wie via frankrijk naar spanje wilt is ook gek, pak lekker het vliegtuig als je zo ver moet.
@vr6audi: Top vakantieland hoor. Ik wil niet naar èèn of ander all-inclusive oord met de luchtbus. Heerlijk in eigen auto!
@TimoBac: Je hebt gelijk hoor wat betreft de all incl vakanties in turkije. Ga je op vakantie zit je nog naast je buren bij het zwembad.

Verder zou ik alleen met de auto gaan als ik een roadtrip doe (Ja, staat op de planning voor deze vakantie nog en ja ik rijd om frankrijk heen!) :)
Verder ga ik persoonlijk liever met het vliegtuig als het echt als zonvakantie is. Vind ik toch wel een stuk relaxter dan tussen de menigte in de file staan.
@vr6audi: hard werken is het verloochenen van welvaart.
@vr6audi: Je lacht je rot met wat je ziet als je met de auto door Frankrijk richting Spanje gaat. Volgepakte Golfjes, 190D’s en noem maar op met 5 kinderen op de achterbank, dak vol met bagage onderweg naar Marokko.
@viezefreddyw: Je vergeet alle AMG’s, RS’en, M’s en allerlei ander exotisch spul op uitvoerkentekens te vermelden. Nee, dat zeg je er weer niet bij. Een beetje de waarheid aan het verloochenen?
@vr6audi: Ik ben het met je eens. Als de Nederlandse overheid ons probeert te naaien, reiken wij ze nog het glijmiddel en een tissue erna aan. De Fransen durven tenminste van zich te laten horen. Zouden we hier ook eens moeten doen.
@berlinetta: Dat komt omdat wij zeiken om het zeiken. Diep van binnen weet elke Nederlander dat we het hier zo fucking goed hebben dat er eigenlijk niks te zeiken is…
@vr6audi: of je nou met je diesel met 1 keer 50€ tanken in spanje staat of 80€ pp en dan nog 4 koffers = 30€ per koffer. 440€ om in 2 uur in spanje te staan, maar wel 3 uur op schiphol en nog 2/3 uur op t andere vliegveld om vervolgens in zo’n k*t leen auto zonder werkende airbags te gaan? nee, zet mij dan maar met een laptop telefoon en lader achterin die diesel, met de volle achterbak 2 weken heerlijk vakantie vieren in je eigen toettoet.


ik weet dat dit compleet but nederlands is, maar ik zit met mn hoofd bij iets anders, sorry…
@gwnbmw: volledig akkoord, je bent autofan of niet en de rit alleen al is fantastisch. Je bent wel de peages vergeten.
Viamichelin toont online wat het grapje wel kost maar stouw je de wagen goed vol, kom je idd goedkoper uit.
De beste tijden had ik namelijk in de wagen. De beste gesprekken, mooie landschappen enz. Je kan ook vertrekken wanneer het je past en niet wanneer je op de luchthaven moet. Geen taxi’s enz en laat ons niet vergeten we autofans horen te zijn.
@tombe: Ga jij lekker 14 uur in de auto zitten, pak ik wel een lijnvlucht ipv een charter ok?
@sydney:
Met het grootste plezier!
Liever gezellig plezier maken, van mooie landschappen genieten dan als een sardien in een lijnvlucht gepresset te worden. Die voor je denkt opeens comfortabel te zitten met z’n zetel achteruit te zetten en je in z’n oor kan bijten. Achter je een peuter die o-zo-graag ik je rugleuning zit te duwen, de ouders hem gewoon in ontkenning zitten en 2 uur naar irritant gekwetter zitten luisteren van 3 rijen verder.
O dat is nog maar de vlucht zelf!
1) Vergeet niet dat je s ochtends vroeg mag vertrekken, op iemand moet rekenen voor je af te zetten of dubbel de tijd met openbaar vervoer.
2) 2h rondlopen in de luchthaven waar je enkel bij mijn weten in Barcelona een sigaret kan gaan paffen. Consumeren dan maar :-S
3) uiteindelijk in die hel van een vlucht
4) 30min wachten op de bagage en hopen de jouwe erbij zit
5) naar uitgang en aanschuiven voor een taxi
6) uiteindelijk aangekomen op bestemming waar je constant op taxi’s moet rekenen

Met meerdere komt het zelfs goedkoper uit met je joy & pride. Je vertrekt wanneer het jou past en op de bestemming niks huren of taxi’s.
M’n persoonlijk record Rome – Keulen 1400km met enkel stoppen om te tanken en een Burger King.
Gothard berg gedaan, simpelweg prachtige omgeving, echt een aanrader.
Vroeger kon ik nog Belgie – Barcelona met een gemiddelde v 140kmh. Nu idd niet, maar dat houdt me nog steeds niet tegen.
@sydney: o, bijna vergeten. Je maakt de rit zo lang je zelf wil. De kans is groot je op 2000km onderweg iets bezienswaardig tegen komt! Al was het maar een lokaal leuk restaurantje die verdikke altijd zo cheap en lekker zijn bij super gastvrije mensen.

Sigaretje na het eten natuurlijk terwijl ik anders iemands nek zou afdraaien die voor m’n voeten zou lopen naar de uitgang voor m’n sig’ret na 5h stress (2h incheck + 2h vlucht + bagage 30min).
@sir_smokalot ik denk je me goed begrijpt.

Mijn vakantie begint wanneer ik de deur thuis toesla tot ik ze terug open maak. Niet op de uiteindelijke bestemming zelf.
@sydney: ik moet je wel bekennen, ik ben vrachtwagen chauffeur, dus ik ben gewend te rijden maar deed dit soort dingen, afwisselend met andere chauffeurs dan, nog vóór deze job.
Nu 1400km in goed gezelschap, doe ik zelf wel, ik ben trouwens de slechtste passagier je je kan inbeelden. Ik vertrouw niemand achter het stuur, tja … ieder z’n job hè.
@sydney: “Sorry meneer, uw cola mag niet door de controle…uitdrinken of in vuilbak”. Dan €5 in de terminal aan je rekker voor hetzelfde half liter flesje.

“Meneer kan je je telefoon uitschakelen bij het opstijgen?”
“Die staat in airplane-mode”.
“Kan je toch je toestel uitschakelen?”
“Hello!? Hij staat in airplane-mode”.
“Meneer kan je aub je toest……

Ik draag m’n hoofdtelefoon om niet naar het gekakel naast me te moeten luisteren, wat rust te hebben bij het opstijgen en toch mss een poging te doen voor een micro slaapje in de “tergerende” bone-breaking stoelen (niet te verwarren met zetels) totdat die vol met suiker gepropte kleuter z’n energie zonodig kwijt moet in je rugleuning…
“Meneer kan je je muziek uitschakelen?”
Ik toon dat de stekker zelfs niet aangesloten is…
“Meneer mag ik toch vragen hem af ze zetten?”
“Mevrouw ziet u niet dat hij helemaal niet aangesloten is?”
“Meneer kan u hem toch afzetten?”
“Mevrouw ik wil wat v m’n rust genieten, wat doe ik nu mis met m’n hoofdtelefoon te dragen!?”
“Bij een noodgeval moet u alert blijven”.
Kon die kreng dat niet rechtstreeks zeggen ipv mensen als vee en kleuters te behandelen?
Ik had zin om te vragen wat ze bij dove mensen dan aanvangen maar strategisch zette ik toch m’n hoofdtelefoon af om vh kwetter en gekuch te genieten alhoewel ik verschrikkelijk veel zin had om die hypocriete valse kreng even door het raam te hangen. Hoi! Vakantie!!

Ik neem de lijnvlucht als ze me van thuis onder totale verdoving in m’n hotel afdumpen.
Oja, mag ook niet. Je moet nuchter zijn dus voor de taxi naar de luchthaven mag je niet de kroegen afschuimen.
F*** THAT SHIT!

Vliegtuig = HEL & kindertuin
Auto = avontuur
En in m’n vakantie moet helemaal niks!

En ja ik ben bewust v m’n lange schrijven. Ik zie niet anders hoe m’n punt te maken.

Mss een totale off-topic tip:
Ik vertrek voor een week met 6kg. Koop m’n zonnebrand wel daar en wat vloeibaar wasmiddel. Hang je kleren te drogen en tegen de middag klaar voor opnieuw te gebruiken.
@vr6audi: een van de leuke dingen is juist de ‘reis’ er naar en touren in je geliefde boilide!
Vind geld verdienen aan dierenleed sowieso ethisch onverantwoord.
@alfablog: dus je bent tegen het houden van vee, probeer je dat te zeggen? Dan mag ik hopen dat je veganist ben, anders lul je lekker uit je nek. ;)
Best apart dat je dit zegt bij een onderwerp die totaal niks met die discussie te maken heb
@Kuifje: klopt, eet alleen plantaardig. Irriteert me altijd als die boeren klagen dat ze te weinig verdienen aan het dierenleed, vandaar mn reactie.
@alfablog: Het is natuurlijk lastig oordelen over je eigen sector en ik ook kan ik niet voor iedere mede boer spreken (iedere boer boert weer anders en niet alles is even goed) maar dierenleed zie ik bijna niet meer. Dat is ook niet meer dan logisch want als je een melkkoe slecht behandeld wordt het ongelukkig en een ongelukkig dier geeft minder melk. Ik kan het me wel goed voorstellen dat voor een niet, slecht of verkeerd geïnformeerde buitenstaander sommige dingen slecht kunnen overkomen terwijl dat niet zo hoeft te zijn.
@robert110: dieren worden geexploiteerd om ze tot slot te doden. Systematisch. “Humaan doden” , soort van “humaan verkrachten”. Alsof dat bestaat. Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Snap dat het lastig is als je er midden in zit. Is ook geen opzet van je, je bent gewoon onwetend. Zo zijn we allemaal groot geworden. Melk de witte motor, Joris driepinter, Boterberg, melkplas enz enz. Zou zeggen informeer je eens. Ook over de gezondheidsprobleemen die vlees en zuivel veroorzaken. Groet,
@alfablog: daarom is walvis biefstuk ook het beste.
@norge: je bedoelt de dwergvinvissen? Noorwegen is net zo verderfelijk bezig als Japan.
@alfablog: misschien zou jij je ook eens moeten informeren, ga eens bij een gemiddelde boer langs en kijk hoe hij zijn vee verzorgd.
Ik kan nog wel enige sympathie opbrengen voor een vegetariër, omdat het nu eenmaal waar is dat vlees wordt geboren grootgebracht en geslacht, maar melkkoeien bijv. hebben echt een leven als een luis op een zeer hoofd.
@phevtreb: melkkoeien wordt hun jong ontnomen als ze stieren gebaard hebben. Jij weet net zo goed als ik dat die koeien dat als traumatisch ervaren. Dat laten ze je ook horen. Heb jij je gerealiseerd hoe vaak en ook nog eens steeds vaker de koe wordt geinsemineerd? Dat heeft niks met een luis op een hoofd te maken maar puur met wat er nu haalbaar is aan productie zodat het economisch uit kan. Weet jij hoeveel pus er in de melk mag zitten omdat de uiers ontstoken zijn? 100.000 cellen per milliliter. Eetsmakelijk. Wil hier niet te lang zijn omdat het nogal ontspoort dit topic zo.
@alfablog: koeien worden hun jong ontnomen, net als honden, katten, konijnen enz enz, ik ben daar vaak bij geweest en heb nooit iets gemerkt van een trauma oid, dieren zijn nu eenmaal geen mensen en hebben ook niet dezelfde emoties, het is gewoon natuurlijk dat koeien op een gegeven moment niet meer naar hun jongen omkijken.

Uiers die ontstoken zijn, produceren geen/veel minder melk, de boer zal er dus alles aan doen om een uierontsteking te voorkomen, in de praktijk komt dit dan ook maar zeer zelden voor.

Ik weet wel dat wij het niet eens gaan worden, we hebben een totaal verschillende kijk op het leven waarschijnlijk, maar ik wil je toch oprecht aanraden eens naar een boerderij te gaan en eens te kijken hoe het er aan toe gaat. Ik ben vrijwel zeker dat je aangenaam verrast zult zijn.
@alfablog: Ergens heb je natuurlijk wel gelijk. Uiteindelijk verlaat iedere koe het erf in een vrachtwagen, of levend naar het slachthuis (of in geval van stier eerst nog via een andere boerderij) of dood naar het verwerkingsbedrijf. En het is maar net hoe je er tegenover staat en wat je er dan van vindt.

Overigens is op die gezondheidsproblemen geen pijl op te trekken de ene roept dat het slecht is de ander dat het geen probleem is en weer een andere roept dat er alleen risico is bij bepaalde producten. Al is er wel een opkomend resistentie probleem mede door het intensiever worden van de veehouderij en daar moeten wij als veehouders dan ook wat tegen doen want dat is grotendeels onze verantwoordelijkheid.

Maar uiteindelijk moet je het ook zelf weten, iedereen zijn eigen meningen en keuzes. Zolang je me maar niet met Nazies en hun kampen probeert de vergelijken (ja dat is echt gebeurd) vind ik het wel best. Helemaal 100% correct zullende de meningen, onderzoeken en informatie toch nooit zijn.
@robert110: wil het niet te lang maken, maar de relatie tussen dierlijk voedsel en onze moderne ziektes is aangetoond. Bv:

http://s1380.photobucket.com/user/andyfoto33/media/Health/imagejpg1_zpsaa800016.jpg.html?sort=3&o=3
@alfablog:

[Url=http://s1380.photobucket.com/user/andyfoto33/media/Health/imagejpg1_zpsaa800016.jpg.html?sort=3&o=3]
@alfablog: Dat hautaine toontje is ook nergens voor nodig… Als we elkaars keuzes toch eens zouden respecteren. Ik respecteer dat jij alleen groenvoer eet, respecteer jij dan dat ik jouw portie vlees ook opeet. Dat gemiep over wat goed is en wat niet; dat wordt eerder m’n dood.
@thoisss: ieder moet vooral zijn eigen keuzes maken. ik denk dat er veel oprechte onwetendheid is. Was er zelf één van. Tot je je er echt in verdiept en onafhankelijke info gaat zoeken. Wat je dan ontdekt is verbijsterend. Maar het is zoals onze maatschappij in elkaar zit. De belangen, de inkomens enz. Heb ik het hier nog niet eens gehad over big-pharma die ons liever ziek dan gezond ziet. Maar voorop staat, kies vooral zelf en informeer jezelf. Niet alles is zoals het lijkt. Groet.
@alfablog: ik hoop vooral dat jij je eens ECHT gaat informeren. niet op internet, maar bij een echte boer. Dan kan je zien hoe die dieren niet lijden en eigenlijk een behoorlijk goed leven hebben.

Om een melkveehouderij als voorbeeld te nemen: de dieren krijgen veel voer en onbeperkt water, mogen meestal de wei is en hebben een schone stal. Ze produceren inderdaad veel maar daar hebben ze zelf geen last van. Bij een een zeer productie kunnen meer gezondheidsproblemen wel een probleem zijn, maar dat kost de boer ook geld, dus die doet er alles aan om dat te voorkomen of te verhelpen. De kalveren worden vaak zo snel mogelijk bij de koe weggehaald, meestal binnen enkele uren zodat de koe nog geen band heeft opgebouwd met het kalf. Ik heb dit zelf enkele keren gedaan en de moederkoe maakt geen geluid of beweging waardoor lijkt dat ze het er niet mee eens is.

Ik ben op heel veel veehouderijen geweest en bij zowat allen is er niets op te merken aan de leefomgeving van de dieren. Als dat wel zo is, zijn er genoeg organisaties (NVWA, wakker dier, IKB) die actie ondernemen zodat de (in de wet gestelde) regels nageleefd worden.

En zeg alsjeblieft niet dat ik me beter moet informeren, ik studeer HBO Veehouderij, ga er maar van uit dat ik weet waar ik het over heb ;)
@Kuifje: kwestie van ethiek. Toen jij kein was had je het heel erg gevonden als je konijn ’s avonds zou worden opgediend. Later ontkoppel je van dat gevoel en wordt het normaal om dieren te doden en op te eten. Slachten gebeurt buiten het zicht enz. Ook zo hypocriet. 2 hondjes op facebook en ze worden gered en het is nieuws gisteren, ’s avonds weer lekker de gedode dieren opeten.

Bij het informeren doel ik met name op de gezondheidsgevolgen. Bv:

http://Www.nutritionfacts.org

Goed dat er instanties zijn die het bewaken. Maar het is “damage control”.

Maar zo is de maatschappij. En hoe “ethisch” moet je zijn. Zwart, wit, grijs, lichtgrijs, enz. Dat mag iedereen zelf bepalen.
@alfablog: ik zou het nu nog steeds erg vinden als mijn konijn opgediend wordt, dat heeft niks met je argument te maken.
De dieren in veehouderijen worden geslacht, dat klopt. De markt voor vlees en andere dierproducten is groot dus daar wordt volop voor geproduceerd. Toch worden de dieren zo ‘humaan’ mogelijk geslacht. Uiteraard is het doden van dieren niet diervriendelijk, maar als het dan toch gebeurt is dit de snelste manier en vooral de manier die het dier het minste pijn en stress oplevert. Vaak door een stalen pin door de hersenen te schieten, mocht je dat willen weten.

Aan alles zitten gezondheidsrisico’s, heb je je wel eens afgevraagd hoeveel bestrijdingsmiddelen gebruikt worden om jouw groente te telen?
@Kuifje: bestrijdingsmiddelen, gmo, er is nog een wereld te winnen.
@robert110: Hier in Nederland worden de dieren over het algemeen meer dan goed behandeld, al willen sommige organisaties anders doen geloven. Toch kan het nog beter natuurlijk. Maar dan moet de consument ook bereid zijn om iets meer voor het vlees en zuivelproducten te betalen. En de supermarkten ophouden met de kiloknallers.
Geert Glas schreeuwt zojuist zijn oplossing door mijn brievenbus.
@sir_smokalot: Morgen naar de Ford-dealer om de deuken uit je dak te laten halen?
@michielh: Onze buurt, ons territorium!
Het verband tussen een lage vee prijs en vakantiegangers is vrij simpel:
Als mensen op vakantie gaan zijn er minder mensen in het land (tenzij er meer mensen naar dat land op vakantie gaan), dan is er dus minder vraag naar vlees en gaat de vee prijs omlaag. Daarom is onze vee prijs nu ook lager. Alleen klagen wij niet omdat wij wel weten dat de prijs straks weer klimt, hoeveel is altijd maar de vraag maar na de vakantie zal de wel weer hoger zijn dan nu.
Ik moet vrijdag vanuit zuid frankrijk terug naar nederland. Hoop toch dat ik die kut boeren niet tegenkom.
Ik kan geen Frans , maar colere lijkt een verbastering op het Nederlandse kolere
@sleepyj: beide talen zijn een afgeleide van het Grieks.
@alfablog: euh. Nee. Protogermaans en Romaans.
@heidekonijn: hmm, bij colere vind ik “From Ancient Greek χολή (kholḗ)” en ons Kolere komt ook van Cholera. Kende Protogermaans trouwens niet. Interessant.
@alfablog: Het woord komt van het Grieks. Zoals erg veel termen uit de medische en astronomie. Oi Bacterioi etc.
@heidekonijn: het woord “Crisis” schijnt ook Grieks te zijn.
@sleepyj: Colère betekent simpelweg ‘boosheid’. Als de boeren ‘en colère’ zijn, zijn ze boos 😉
Dus boeren leggen tourisme lam zodat Fransen minder verdienen en dus de voorkeur geven voor de goedkopere importproducten.
Lekker slim.
@heidekonijn: nou lam…de omleiding was een extra rijuur voor me. Natuurlijk krijgen de alternatieve wegen het zwaar te verduren dus … file tot gevolg.

OFF-TOPIC:
Voor de vakantiegangers die over tolwegen gaan rijden.
T = tele-peage. 9 kansen op 10 heb je die niet tegen je voorruit plakken, so get your ass naar de betaalkaarten.
Ik zie ze dagelijks achteruitrijden met een caravan en natuurlijk de hele sliert van wachtenden natuurlijk ook.
T 30 betekend tele-peage aan 30kmh.
Groen is betaalkaarten en hou ze aub klaar nog vóór het je beurt is.
Kassa is voor cash en heel lang aanschuiven. Wie heeft nu geen VISA voor op vakantie te gaan. Maestro werkt ook bij vele, en staat in BE gewoon achterop je bankkaart (pin-pas).
@tombe: Ik van mijn kant voel het dan weer niet kriebelen om de kids in de auto te laden en die richting uit te rijden. Het zal wel aan mij liggen maar een boost voor economie en consumtie lijkt me dit niet.
Sta er nog steeds van te kijken dat mensen anno 2015 denken dat klagen helpt.
Moeten ze daar echt weer auto’s gaan irriteren voor dit?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).