Waar kan je vakantiefiles verwachten in Frankrijk?

Auteur: , 43 Reacties

Vacances en douce France? Très mooi man, dit moet je weten over het verkeer aldaar.

Gendarmerie

Stokbrood, wijn, kaas en alpinopetjes zijn natuurlijk onweerstaanbaar voor de gemiddelde Nederlandse vakantieganger. Om over de charme van originele Peugeot 205 GTi’s en Renault Clio Williams’ op Franse Alpenweggetjes nog maar te zwijgen. De maximumsnelheid is op de meeste tolwegen 130 kilometer per uur, op andere snelwegen meestal 110 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur. Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 kilometer per uur. Het gebruiken van apparaten die je helpen flitsers te herkennen bestraft men met boetes tot 1500 euro, plus inbeslagname van het apparaat in kwestie, dus wees gewaarschuwd.

Files
Was er vroeger nog sprake van één zwarte zaterdag per zomer, tegenwoordig moet je op alle zaterdagen in juli en augustus reken op een totale verkeersmayhem in Frankrijk. Vanaf deze week worden de zaterdagen alleen maar drukker, met als hoogtepunt de 1e en 8e augustus. Ook de vrijdagen en zondagen van deze weekenden zijn veel drukker dan normaal. Daarna zal het de hele maand augustus ook nog druk zijn, maar dan is de absolute piek wel achter de rug. Houdt op de zaterdagen in juli en augustus rekening met honderden kilometers file.

Snelwegen om te mijden tijdens drukte:
De Péripherique (rondweg Parijs)
A6: Parijs – Lyon (met name tussen Beaune, Chalon-sur-Saone)
A7: Lyon – Marseille (met name bij Vienne, Valence, Montélimar)
A8: Orange richting Sanremo, Italië (met name bij Aix-en-Provence)
A9: Montpellier – Spaanse grens (met name bij Perpignan, Montpellier, Béziers, Narbonne)
A10: Parijs – Bordeaux (met name bij Orléans, Poitiers, Niort, Bordeaux)
A31: Nancy – Luxemburg (met name bij Luxemburgse grens, Thionville, Metz, Nancy)
A46: Rondweg Lyon (met name bij Mions en de aansluiting met de A7)
A61: Bordeaux – Narbonne (met name bij Narbonne)
A63: Bordeaux richting Spaanse grens (met name bij Spaanse grens)
A71: Orléans – Clermont-Ferrand (met name bij Clermont-Ferrand)
A75: Clermont-Ferrand – Montpellier (met name bij Millau, Lodève)

Provinciale wegen om te mijden (Route Nationales):
N10: Bordeaux richting Spaanse grens
N11: rond La Rochelle
N20: rond Foix
N136: Rondweg Rennes
N165: Vannes – Nantes
N346: Rondweg Lyon

Plan Palomar
Als het te druk wordt op de wegen besluit de Franse verkeerspolitie soms om het Plan Palomar te gebruiken. Hierbij wordt verkeer bijvoorbeeld van de snelweg geleid, maar het kan ook zijn dat op- en afritten worden afgesloten om de doorstroming te bevorderen.

Voor actuele verkeersinformatie kun je je FM-radio op 107.7 afstemmen. Daar is elk kwartier actuele verkeersinformatie te horen. Files checken kan ook op deze website, het Franse woord voor opstopping is overigens “bouchon”. Daarnaast kan het geen kwaad even de route van de Tour de France (4 – 26 juli) in de gaten te houden.

Route Tour de France

Tot slot richt de Franse overheid de zogenaamde Bison Futé’s op, speciale plekken waar je verkeersinformatie kunt krijgen, en waar ze kunnen helpen alternatieve routes te bepalen. Deze worden aangegeven met gele pijlen op groene borden en de tekst “Information Bison Futé”. Toptip: vertrek als je op zaterdag wil reizen niet te vroeg van huis.

Tolwegen en tol betalen in Frankrijk
Als je geen zin hebt om in de (lange) rijen voor de tol aan te sluiten, dan kan je een speciale tolbadge kopen bij Bip&Go. Hiermee kan je door de zogenaamde “Télépéage” poorten rijden. Wil je geen badge? Dan kan je ook met een creditcard betalen of met cash.

Handige informatie over andere Europese vakantielanden vind je hieronder:43 reacties

Frankrijk, een prachtig land met mooie natuur en lekker eten. Het enige probleem is dat er in Frankrijk Fransen wonen.
@berlinetta: inderdaad, prachtig land, lekker eten, alleen jammer dat er nog altijd azijnzeikende Nederlanders zijn die wat tegen de Fransen hebben……
@406_v6: Ik heb inderdaad een probleem met een volk dat weigert een andere taal te spreken en onnodig hun knipperlicht aanzet op de snelweg.
@berlinetta: heb je het nu over Nederlanders ivm de taal? Als je een ander land bezoekt probeer je toch tenminste in de eigen taal te communiceren, als je dat niet lukt kan je dat moeilijk op hun steken? Of spreek jij mss Frans als er een Fransman Nederland bezoekt? Italianen spreken doorgaans ook alleen Italiaans, zelfde verhaal voor de Spanjaarden en Portugezen.
@b00st: Ik spreek inderdaad Frans als een Fransman NL bezoekt. En meestal is de reden daarvoor dat de Fransman geen Engels kent, laat staan Nederlands.
@berlinetta: kunnen we hier wat van leren… knipperlichten gebruiken op de snelweg is hier een zeldzaam verschijnsel. En hier zijn er ook zat die geen Hollands willen lullen, dus wat dag betreft weinig verschil.
@406_v6: Ik ben het zeker met je eens dat wij Hollanders ook nog genoeg te leren hebben. Een knipperlicht niet gebruiken is net zo irritant als een knipperlicht aan laten staan. En laten we maar niet beginnen over alle Hollanders die met hun sleurhut Europa terroriseren.
@berlinetta: Het is haast niet te geloven, maar ik ben vorig jaar op Corsica (dat Italiaanse eiland dat de Fransen gepikt hebben en daarom nu Frans is) door een Fransoos in het Engels aangesproken. En nee hij begon niet in het Frans, direct Engels. Oke, hij had wel wat van mij nodig, maar alsnog , niet gek! Daarna had een Hollander precies het zelfde nodig, en die was stukken asocialer!
@dutchdriftking: Hollanders zijn ook asociaal.
Nee Berlinetta, vooral als een Hollandse ZAK aardappels rijden in Frankrijk dan moeten ze maar aan ons wennen toch?
– Pleur hem er maar veur zoals je in Nederland doet.
– Niet kijken, doet een ander wel voor jouw !
– En als laatste vooral met de sleurhut de derde baan op.
– Zeikstralen over ALLES wat Frans is
– Inhalen over een doorgetrokken streep en vooral voor een onoverzichtelijke bocht

Ik weet zeker dat jij als ANWB lid thuisgebracht wordt met een auto zonder kont of neus !

maar het is hun schuld !
@desjonnies: Lol, Fransen rijden niet joh..Het enige stukje bewustzijn komt voor bij het starten van de auto, en bij het afsluiten van de auto. Maar is een manier van leven, wij daarintegen zijn over het algemeen bijna neurotisch te noemen. Wat is dan beter vraag ik mij af
@desjonnies: Ik pleur mijn auto nergens voor. Als ik in een auto rij, is het namelijk die van mijn ouders of van iemand anders. Zelf heb ik nog geen eigen auto. Des te zuiniger ben ik als ik in iemands anders auto rij. Om diezelfde reden kijk ik ook extra goed als ik van richting verander. Sleurhutten doe ik niet aan. Vind ik afschuwelijk. Ik zal er nooit een kopen en nooit een achter mijn auto hangen.
@berlinetta: ik begrijp niet wat er lekker eten is in frankrijk? Noem een paar voorbeelden, en zeg aub geen crepes.
@MAB: Franse frietjes.
@berlinetta: wat een nederlands antwoord, friet kan iedereen maken.
@MAB: Het is een grapje, kut.
@berlinetta: I know, maar er zit toch een stukje waarheid in;)
@MAB: Klopt, het is inderdaad een erg Nederlands antwoord. Maar ik bedoelde het slechts als grap. Ik hou echt van Frans eten, de goede wijn, heerlijke kazen. Zelfs slakken gaan er wel in bij mij.
Bij Japanse meisjes ook..
@berlinetta: Le pommes frites.. (kudt taal)
Nee, gewoon vadsige patat!
@MAB: crepe sucre!
@MAB: coque au vin
@MAB: Creme French?
@berlinetta: mijn ervaringen met Fransen is dat ze eigenlijk alleen het vooroordeel over lekker eten waar maken.
@berlinetta: ga er dan niet heen
@xiran: Jawel, doe ik lekker wel. Volgend weekend naar Parijs. En voordat iedereen vanochtend met het verkeerde stokbrood uit bed is gestapt en zich aangevallen voelt door mij: Ik heb het niet over alle Fransen hoor. Ik kom graag in dat land. En een beetje grappen mag toch ook wel. Net zoals alle Hollanders gierige, luidruchtige kaaskoppen zijn, Belgen dom zijn, Duitsers kuilen graven, alle Noord-Afrikaanse mensen crimineel zijn, Britten zuipende, schreeuwende lelijkerds zijn etc. etc.
@berlinetta: en Hollanders met campers rondrijden.. Gruwelijk
Frankrijk……
Ach nederland is ook mooi het moest alleen overdekt zijn
Iemand ervaring met Bip&Go of iets soortgelijks. Stel ik wil voor een week naar Frankrijk, is zo’n ding dan ook interessant?
@larsyboy1997: Ligt eraan hoe ver je in het zuiden moet zijn. Hoe verder, hoe meer je gebruik kunt maken van zo’n ding. Des te meer loont het zich dus ook. Als je ergens in het noorden moet zijn, zou ik lekker je creditcard gebruiken of betalen met centjes.
Ik dacht dat er vakantieliefdes stond 😂
je mag idd niet de flitspalen in je gps geprogrammeerd hebben, maar “gevarenzones” doorgeven (e.g. met waze of coyote etc.) mag wel, als er zo’n zone aangegeven wordt weet je hoe laat het is.
Bonjour, et….bienvenu chez nous, ou la vie est plus lente les routes sont plus petites et les femmes ooooohhh les femmes elles sont………

http://kuifjeindekeuken.nl/wp-content/uploads/2014/04/2cv-boulangerie-depot.jpg
@desjonnies: Heerlijk, stokbrood met tetanus (geintje hoorrrrr)
@9000CSE kijk, daar is ie al.
@dutchdriftking:
Inderdaad! Ik zou zeggen: Doe er je voordeel mee. Ik hoop voor je dat je zo weinig mogelijk last zult hebben van files. Maak er ’n fijne vakantie van, geniet en kom gezond weer terug.
@9000cse: Komt goed, dankjewel!
Ik denk ook overal. Franse en rijskills…
@philipf: ach, de grootste malloten vind je heden ten dage terug op de A15, als drugsrunner pendelend tussen Rotterdam en Noord-Frankrijk.
Tour de Franse is leuk

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).