Gave klassieker: Triumph TR5

Auteur: , 10 Reacties

Cabrio's in de kleur net-niet-wit zie je regelmatig. Deze Triumph is daarentegen behoorlijk zeldzaam. Wat een ontzettend mooie klassieker!

Triumph TR5

In het totaal zijn er 2.947 TR5’s gebouwd. Dit exemplaar is volgens de kentekengegevens al 26 jaar bij zijn huidige eigenaar. En gelijk heeft-ie, dit moet toch een genot zijn om in te rijden?

We hebben te maken met een Triumph TR5 PI uit 1968 in de kleur ‘New White’. De letters ‘PI’ staan voor Petrol Injection, en dat was uniek. Het merk claimde destijds de allereerste sportauto gebouwd te hebben met benzine injectie. Het Engelse roadstertje herbergt een 2.5 zescilinder met 150 pk en weegt slechts 1060 kg. De topsnelheid ligt op 201 km/u. Als je bedenkt dat het aaibare cabriotje het moet doen met een handgeschakelde 4-bak en weinig isolatie, is dat een hele sensatie. Het motorblok paste niet helemaal onder de kap van de TR5, getuige de asymmetrische en kenmerkende bult op de motorkap.

Het merk Triumph bestaat trouwens al even niet meer, momenteel heeft BMW de rechten over de naam. Als ze deze karretjes weer gaan bouwen stemmen wij in.

Check de Triumph spot van mevipp op autojunk.nl.10 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
En weer een prachtige klassiekerspot van @mevipp! Goed werk man! Echt een mooie klassieker!
Mooi bakkie uit een bouwjaar waarin alleen maar goede dingen gemaakt werden.
@rob68: Inderdaad!! 1968 heeft veel moois gebracht op autogebied.
@rob68:
Dat kan ik alleen maar beamen….
Wat een heerlijk autootje uit mijn geboortejaar.
Was vandaag een toertocht van fiat en triumph, gezien tijdens porsche rit!
“Handgeschakelde 4-bak”…. maar optioneel wel met overdrive. En dat maakt een wereld van verschil! Mooie wagen trouwens, zo’n TR5.
Wauw, m’n vader had jaren geleden de TR250. In feite dezelfde wagen, maar die was bestemd voor de Amerikaanse markt. Geweldige wagen was dat :)
En vergeet de volledig onafhankelijke wielophanging niet. Daarom rijden ze zo goed.
Toch niet echt HET zo’n TR5.
Dan is de TR6 toch veel meer auto en een stuk cooler ook, en een TR3 is dan weer veel meer klassieker en dergelijke. Gewoon niet de wagen die je moet hebben zo’n TR5.
De TR5 PI was een tussenmodel voor Triumph.
Dit model wat ooit was begonnen als TR4, TR4A met IRS (Independant Rear Suspension) kwam van de hand van de Italiaanse ontwerper Michelotti, toen de huis stylist voor Triumph.
De TR4 serie was overigens ook leverbaar met een zgn Surrey-top, iets wat wij dan weer kennen als Targa van de Porsche 911; dit als extraatje.
Omdat Triumph te weinig geld in kas had voor de ontwikkeling van een geheel nieuwe wagen, de TR reeks is eigenlijk gebasserd op de eerste, de TR 2 met een apart chassis; werd aan het Duitse Karmann gevraagd om een nieuwe carroserie te ontwerpen voor de soon to be TR6 PI.
Onderhuids is een TR6 dus compleet een TR5
De 5 was duidelijk bedoeld om eventjes het gat te overbruggen tussen de 4A en de 6 en om te kijken wat men van de 6 in lijn (die overigens weer uit de Triumph 2500 Saloon komt) vond.
Men was blij met die zes-in-lijn.
Een aanrader op deze wagens is een versnellingsbak met overdrive, die kun je uitbreiden op je derde en vierde versnelling, in de VS is de PI, de injectie versie nooit geleverd omdat de wagens roetten als gekken en je achterkant zwart sloeg van de onverbrande uitlaatgassen,
’t zijn ontzettend lekkere lurkende Britse bakken, de sound van de zes in lijn in smanhang met een dubbele SAH uitlaat is fantastisch.
En ze gaan echt nog lekker van hun plek af ook.

Persoonlijk vind ik de carburatie versies uit de VS geen aanrader, het ding is geknepen en er moet het nodige gemodificeerd worden om de zes pitter lekker aan het lopen te krijgen, zoals altijd bij de Britten was er onvoldoende geld om de wagens degelijk en goed te ontwikkelen voor de Amerikaanse markt.

Verder is het kenmerkend dat een Amerikaanse TR 5 een deubbele race-streep over de neus heeft lopen (van links naar rechts) en de Amerikanse uitvoeringen van de TR 6 een Britse vlag hebben op de zijkant van de achterschermen; een Europeaan heeft daar simpel de letters TR6 staan en achterop, onder het Triumph logo het woordje ‘ ínjection ‘
En dat woordje en de Lucas petrol injection, maken een TR5PI en 6PI veel meer geld waard dan een carburatie versie.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).